Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çocuğu doyuran, büyüten, eğiten ve ilk terbiyeyi veren anne, verdiği eserin sorumlusudur. (anonim)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çocuğu doyuran, büyüten, eğiten ve ilk terbiyeyi veren anne, verdiği eserin sorumlusudur. (anonim)"— Sunum transkripti:

1 ANNE BABA TUTUMLARININ ÇOCUKTAKİ SORUMLULUK DUYGUSUNUN GELİŞİMİNE ETKİSİ

2 Çocuğu doyuran, büyüten, eğiten ve ilk terbiyeyi veren anne, verdiği eserin sorumlusudur. (anonim)
Çocuğun sorumluluk bilinci kazanmasında aile diğer faktörlerden daha önemlidir. Aile çocuğun ilk sosyal deneyimlerini edindiği yerdir. Çocuğa yöneltilen davranışlar ve ona karşı takınılan tavır, tutumlar, bu ilk yaşantıların örülmesinde büyük önem taşır.

3 bağımlılık giderek azalır. kendine olan güveni artar. bağımsız,
özgüven gelişir bağımlılık giderek azalır. kendine olan güveni artar. bağımsız, kendine yeten bir birey

4 Sorumluluk bilinci kazanmak ileri yaşlara ertelenemeyecek kadar temel bir gelişim görevidir.
Sorumluluk eğitiminin ilk aşaması bu konuda çocuğa model oluşturmaktır. Çocuğa evde yaşına ve gelişim seviyesine uygun sorumluluklar verilmelidir. Çocuğun becerileri dahilinde sorumluluklarını yerine getirmesine fırsat vermektir.

5 Bir bebek dünyaya geldiği ilk andan itibaren çevresini sezinlediği olaylardan etkilenir. Anne babanın özenli yaklaşımları bebeğin ihtiyaçlarına karşı gösterdikleri duyarlılık bebeğin ihtiyaçlarını zamanında karşılamaları ile gelişmeye başlayan sorumluluk duygusu ebeveynlerin çocuklarının yaşlarına uygun bazı görevler vermesiyle de yerleşmeye başlar ve bilinçli hale gelir.

6 Eğer Çocukların Ayakları Üzerinde Durmasını İstiyorsan Omuzlarına Bazı Sorumluluklar Yükle
(Abigail Van Buren)

7 Çocuklara Sorumluluk Verirken İzlenmesi Gereken Aşamalar
bilgilendirme geri bildirim takip hatırlatma küçük adımlar: Seçme sansı vermek:

8 bilgilendirme: çocuğun davranışında istenen değişimin gerçekleşebilmesi için önce çocuğun bu değişim hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Çocuğun bu değişimi bir ihtiyaç olarak görebilmesi için nedenleri hakkında bilgi vermek önemlidir. Kuralların neden konduğu ve sorumluluğun önemi anlatılmalıdır. takip: bilgilendirmeden sonra çocuğun bir davranışı gösterebilmesi için ona bir süre tanınması gerekir. Bu süre içinde yapılan takip sonucunda sorumlu davranışın ortaya çıkıp çıkmadığına ne kadar sürede ortaya çıktığına hangi zamanlarda davranışın yapıldığına-yapılmadığına dikkat edilmelidir.

9 geri bildirim: belli bir süre sonra çocuğu gidişat hakkında bilgilendirmek gerekir.
istenilen sorumlu davranışın sayısında artış varsa uygun pekiştireçler motive edilmeli beklenen davranışın ortaya çıkmasında sıkıntılar varsa bu sıkıntıların olası nedenlerinin çocukla paylaşılması gerekmektedir. hatırlatma: istenilen davranış eğer gerçekleşmiyorsa yeniden hatırlatma sürecine gidilmelidir. Yeniden bilgilendirmeyle başlayan bu süreç davranış oturana kadar devam etmeli.

10 küçük adımlar: Küçük yaştan itibaren sorumluluk bilincini geliştirmek için fırsatlar yaratmak, çocuğun acemice denemelerini sabır ve sevgi ile desteklemek önemlidir. Seçme sansı vermek: Çocukların kendi hayatları üzerinde söz sahibi olmalarını sağlarsanız verdikleri kararlar ile ilgili sorumluluk almalarına ve kendilerine olan güvenlerinin gelişmesine yardım edersiniz.

11 Anne babalar nasıl davranmalı?? model ol seçenek sunun
uygun sorumluluk seçenek sunun yarım bıraktığı bir işi siz tamamlamayın onun yapabileceği bir işi siz yapmayın Kardeşler arasında eşitlikçi olun. onu cesaretlendirin emredici olmayın

12 Anne baba tutumlarının sorumluluk eğitimindeki rolü
Aşırı koruyucu ve müdahaleci anne baba tutumu Aşırı otoriter ve baskıcı anne baba tutumu Eşitlikçi ve demokratik anne baba tutumu

13 Aşırı koruyucu ve müdahaleci anne baba tutumu:
Ana babanın aşırı koruması çocuğu gereğinden fazla kontrol ve özen gösterme anlamına gelir. Bunun sonucu olarak çocuk diğer kimselere aşırı bağımlı güvensiz duygusal kırıklıkları olan kişi olabilir.

14 Aşırı koruyucu ve müdahaleci anne baba tutumu:
Anne babanın hükmedici ve müdahaleci yaklaşımı çocukta ya edilgenliğe yada isyankarlığa sebep olur. Denetleyici, koruyucu rolü oynayan anne baba çocuğu kendi ayakları üzerinde durma ve kendine güvenli olma fırsatından mahrum bırakır.

15 Aşırı otoriter ve baskıcı anne baba tutumu.
Bu tutuma sahip ebeveynler çocuğun kişilik özelliklerini gereksinimlerini dikkate almazlar, çocuklarına kesin olarak hakim olmak isterler, anne babaya itaat esastır.

16 Aşırı otoriter ve baskıcı anne baba tutumu.
Zor yoluyla denetleme ve sevgi esirgeyerek denetleme boyutlarının egemen olduğu aşırı baskılı aile ortamında denetlenen çocuk hangi davranışın hangi tepkiyi alacağı konusunda bir fikre sahip değildir

17 Aşırı otoriter ve baskıcı anne baba tutumu.
Okulda baskıcı anne babaların çocukları uyumlu itaatkar utangaç mükemmeliyetçi ve başarısızlığa karşı korku içinde olma eğilimindedir. Bu tutuma sahip ebeveynlerin yetiştirdiği çocuklar eylemlerinin sorumluluğunu almakta zorlanacaktır.

18 Eşitlikçi ve demokratik anne baba tutumu:
Anne baba tutumları arasında en sağlıklı ve başarılı olan tutumun demokratik tutum olduğu söylenebilir. Bu tutumu gösteren anne baba çocuğuna insan olarak saygı gösterir çocuğun kendine özgü, biricik ve tek olduğunu kabul eder Eşitlikçi ve demokratik anne baba tutumu:

19 sorunlar konuşularak çözümlenir
Cezalar ılımlı ve eğiticidir evde kabul edilen ve edilmeyen davranışların sınırları bellidir destek ve teşvik

20 yaratıcı kendine güvenen girişimci Özgüveni yüksek sosyal
Sorumluluk sahibi

21


"Çocuğu doyuran, büyüten, eğiten ve ilk terbiyeyi veren anne, verdiği eserin sorumlusudur. (anonim)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları