Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİK."— Sunum transkripti:

1 ERGENLİK

2 İnsan yaşamı boyunca sürekli bir gelişim ve değişim içindedir.
Sevgili Öğrenciler; İnsan yaşamı boyunca sürekli bir gelişim ve değişim içindedir. Ergenlik dönemi, belki de bu gelişim sürecinin en önemli evresini oluşturur. Çocukluktan erişkinliğe geçiş olan ergenlik dönemi, bireyde gözlenebilen sürekli bir hızlı gelişimini kapsamaktadır. Bu dönemin özellikleri konusunda daha sağlıklı bilgilerinizin olması gerektiğini düşünüyorum

3 Bu sunu, biyolojik, psikolojik ve sosyal anlamda önemli değişiklikler yaşadığınız ergenlik dönemi ile ilgili aklınıza takılabilecek çeşitli soruların hiç olmazsa bir kısmına yanıt bulmanızı sağlayacaktır. Biliyoruz ki bu soruları sizlerle aynı konumda olan ve bu konuda yeterince bilgi sahibi olmayan arkadaşlarınızla- akranlarınızla paylaşıyor ve belki de eksik yanlış bilgiler alıyorsunuz ve abartılı beklentilere giriyorsunuz bu da sizleri korkutuyor.

4 Erişkin yaşamda sağlıklı ve mutlu bir yaşantı ergenlik olarak tanımlanan bu değişim döneminde yeterli bilgi, beceri, uygun tutum ve değerlerin kazanılması ile sağlanabilir.

5   ERGENLİK NEDİR?

6 biyolojik, fizyolojik, zihinsel ve toplumsal gelişim sürecini
ergenlik hızlı biyolojik, fizyolojik, zihinsel ve toplumsal gelişim sürecini içermektedir.

7 Aşağıdaki soruları kendinize soracaksınız…
Neden böyle sakarca davranıyorum? Niye elimi kolumu koyacak yer bulamıyorum? Niçin vücudum tanıyamayacağım kadar hızlı değişiyor? Neden sesimi kontrol edemiyorum? Aman Allah'ım kıllanıyorum, şimdi ne yapacağım? Duygularımın böyle sık sık değişmesinin nedeni ne? Kendimi tanıyor muyum?

8 YANIT: GELİŞİYORSUNUZ.

9 Kızlar, ergenlik dönemine erkeklerden yaklaşık iki yıl daha
erken girer. Boy ve kilo artışı erkekler ve kızlar arasında farklılık gösterir. Bu uzama erkeklerde yılda ortalama 10 cm, kızlarda ise 8 cm kadardır.

10 Tüm ergenlik dönemi boyunca kızlar 18-23 cm erkekler ise 25-30 cm uzar.

11 Ergenlik Çağındaki Kızlarda; Boy uzar, kilo artar, göğüsler belirginleşir, ağırlıklı olarak kasık bölgesinde ve koltuk altında olmak üzere bedenin diğer bölgelerinde kıllanma olur. Kas ve daha çok yağ dokusu gelişimi ile, beden hatları yeni biçimini kazanır.

12 Kambur duruş

13 Saç ve derilerinde yağlanma artabilir
Saç ve derilerinde yağlanma artabilir. Bunun sonucu olarak sivilceler ve siyah noktalar oluşabilir.

14 Üreme organlarındaki değişiklikler
Kızlarda bu döneme özgü görülen en önemli değişiklik, üreme organlarında gelişme ve adet görmenin başlamasıdır.

15 10-11 yaşlarında kız ve erkek gruplar arasında çatışma, zıtlaşma olabilir.

16 Duygusal durumda düzensizlik olabilir.

17 Korkular olabilir ???

18 -Yeni insanlarla tanışma, -Bir toplantıda bulunma -Sınıfta ders anlatma ve heyecanlanma,….

19 Bedensel ve hormonal değişiklikler huzursuzluk yaratabilir.

20 -Okul başarısı azalabilir
-Okul başarısı azalabilir. -İçe dönme, yalnız kalma, vücudunu saklama isteği olabilir. -Aşırılık olabilir. -Duygusallık artar. -Hatıra defteri,şiir yazma sık. -Sinirlilik

21 Hayal kurma artar.

22 PANİĞE GEREK YOK…. Yeni bir tip meydana geliyor. Ancak bu durum ergende hayal kırıklığına neden olabilir. Bedensel değişimin artması bir takım fizyolojik rahatsızlıklara neden olabilir. (bel ağrıları, bacak ağrıları....) Ayrıca cinsiyet özelliklerini erken kazanmak kızlarda ve erkeklerde kaygı durumlarını oluşturabilir. İşte ergenlerdeki bu fizyolojik değişimler davranışlara yansır… Bu dönemde genç fizyolojisine dikkat etmeli değişiklerle birlikte paniğe kapılmamalıdır Bu dönem terlemenin en çok olduğu dönemdir.Bunun için sık sık yıkanmak,iç çamaşır ve giysileri sık değiştirmek,temiz vücuda temiz giysiler giymek gerekmektedir Ergenlik gelişimiyle ilgili sorular ve sorunlarda danışman öğretmenlere,gerektiği takdirde Psikolojik Danışman,Hemşire veya Doktora da başvurulmalıdır.

23 Bu dönemde dikkat etmemiz gereken bazı şeyler
Duruşumuz, kıyafetimiz ve oturup kalkmamız çok önemlidir. Söz hakkı alarak konuşmalıyız ve birisi konuşurken dinlemeliyiz. Arkadaşlarımızı hastalandığında veya doğum gününde aramalıyız. Sohbetin konusuna ve el kol hareketlerine dikkat etmeliyiz. Neleri paylaşıp neleri sır tutacağımızın ayırtını iyi yapmalıyız. Okulumuzu, arkadaşlarımızı ve öğretmenlerimizi sahiplenmeliyiz. Ses tonumuza dikkat etmeliyiz. Kişisel mesafemizi iyi korumalıyız. Problemlerden kaçarak kurtulamayız. Özgürlüğümüzün ve sınırlarımızın ayırtını iyi yapmalıyız. Siz istemediğiniz sürece kimse sizi üzemez.

24 Ergenlik döneminde başarılması gereken gelişim görevleri:
Cinsel rolü kabullenme : ona göre davranışlar geliştirme Duygusal bağımsızlığını kazanma , kendi başına karar verebilme Arkadaşlık yeteneklerini geliştirebilmesi Çatışan değerleri uzlaştırma Meslek seçimini yapabilme Öz kimliğine ulaşabilme ve bunu kabullenme

25 SON KELAM: Kız erkek ilişkilerinde ciddi olunmalı,şakalardan,el kol hareketlerinden uzak durulmalıdır.. Yaptığımız hareket karşı taraftan farklı algılanabilir. Olumlu veya olumsuz bir mesaj olarak algılanabilir. Her dönemin kendine ait uğraşları olabilir,ergenlik döneminin en önemli uğraşısı ise:,akademik sosyal,kültürel ve ahlaki yönden dolmaktır.her yönüyle potansiyelimizi gerçekleştirip yetişkinlikte ise bu potansiyeli kullanmaktır. Aşk,sevgi,güven,dostluk en önemli temel ihtiyaçlardandır.Ama yeri ve zamanı farklı ve ayrıdır.Şüphesiz karşı cins bir duygusal arkadaşlığın zamanı ise ilköğretim zamanı olmamakla birlikte bu vicdani,ahlaki bir mesele olup, tatmin yeri yalnız ve yalnız aile hayatı ile gerçekleşebilir.


"ERGENLİK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları