Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
HAZIRLAYAN DİLEK KUYUCUOĞLU ÇİĞLİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

2 “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez”

3 1. ADIM HEDEF BELİRLEMEK Doğru hedef ve bilinçli çaba
her öğrenciyi hedeflediği başarıya götürür.

4 HEDEFİ DOĞRU BELİRLEMEK İÇİN;
1. KENDİNİZİ İYİ TANIYIN Hangi alanlarda daha yetenekli olduğunuzu, nelere ilgi gösterdiğinizi, gelecekte nasıl bir yaşam istediğinizi tanıyın.

5 2. HEDEFİNİZİ TANIYIN Ulaşmak istediğiniz mesleğin çalışma koşullarını, bu meslek için gereken nitelikleri araştırın.

6 3. GÜCÜNÜZÜ TANIYIN Hedeflerinize ulaşmak için şu anki birikiminizi ve buna göre ihtiyaçlarınızı saptayın. Gerçekçi olmayacak kadar yüksek ya da ulaşabileceğinizin çok altında kalan yaşam hedeflerinin sizi hem başarısızlığa hem düş kırıklığına sürükleyeceğini unutmayın.

7 2. ADIM PLANLAMA Zamanı en iyi biçimde değerlendirmek için çalışma programı belirleyin.

8 “BAŞARIYA GİDEN YOL ÇOK ÇALIŞMAKTAN DEĞİL, SİSTEMLİ ÇALIŞMAKTAN GEÇER “

9 Çalışmanızı çeşitli dönemler için planlamalısınız.
Günlük Haftalık Aylık Yıllık

10 Belirlediğimiz amaçlara ulaşabilmemiz için günlük faaliyetlerimizi “öncelik sırasına” koymamız gerekir. TV seyretmek Arkadaşlarla buluşmak Ders çalışmak Müzik dinlemek Yemek Uyku

11 GÜNLÜK ÇALIŞMA PROGRAMI
-O gün öğrenilen konuların tekrarı ve test çözümü, -Ödevlerin tamamlanması -Bir gün sonra işlenecek konuların ön hazırlığını içermelidir.

12 ÖYLEYSE PROGRAM -Zamanı etkin bir şekilde kullanmanızı
-Neye nereden başlayacağınıza karar vermenizi -Bilgilerinizi ne kadar özümsediğinizi görmenizi -Ne zaman dinlenip,ne zaman çalışacağınıza karar vermenizi -Geleceğinize bir adım daha yaklaşmanızı kolaylaştırır. -Güven ve motivasyon sağlar.

13 PROGRAM YAPILIRKEN ŞU İLKELERİ GÖZÖNÜNDE BULUNDURUNUZ
Bir günde kaç saat çalışabileceğinizi belirleyin, Günün hangi saatlerinde çalışabileceğinizi belirleyin, Çalışmak için belirlediğiniz saatler , yorgun olmayacağınız ve çalışma dışında her şeye “hayır” diyebileceğiniz saatler olsun

14 Programı tamamladığınızda , programda değişiklik yapma ihtiyacı duyup duymadığınızı kontrol edin,
Çalışmak için belirlediğiniz saatte çalışma odanızda ve masanızda olun.Çalışma isteğiniz yoksa bile lütfen masadan kalkmayın ve başka bir şeyle ilgilenmeyin

15 NASIL BİR ZAMANLAMA , DERS ÇALIŞIRKEN EN YÜKSEK VERİMİ SAĞLAR?
45’+5’+10’=60’ 45 dakika ders çalıştıktan sonra 5 dakika çalıştığınız konuları gözden geçirmelisiniz Her çalışma süresinden sonra da 10 dakikalık bir dinlenme arası vermelisiniz

16 İyi Bir Program Nasıl Olmalıdır?
İdeal program, uygulanabilen programdır. Ağır değil, esnek bir yapıda olmalıdır. Aynı güne ait dersler içeriği birbirine benzemeyenlerden oluşmalıdır. Bir derse ait süre 4-5 saat gibi uzun bir zaman dilimine sarkmamalıdır.

17 Hazırlanan programa zorunluluktan değil sorumluluk taşıyarak uymalısınız.
Önemli olan programı kiminle hazırladığınız değil, programın uygulanabilir olup olmadığıdır. Programın içeriği öncelikle konu tekrarına çoğunlukla ise ders çalışmaya ayrılmalıdır. Günlük, haftalık ve aylık tekrarlar programa yansıtılmalıdır. Sene başındaki program yapısı ile sene ortası ve sonundaki program yapısı birbirinden farklı olmalıdır.

18 ….PÜF NOKTALARI…. Ara vererek çalışmalıyız.
Kendinizi keşfedip gün içinde çalışmak için en verimli zamanı tespit edin. Günlük, haftalık, aylık tekrarlar öğrenme için önemlidir ve en iyi tekrar test çözmektir.

19 3. ADIM ÇALIŞMA ORTAMININ DÜZENLENMESİ

20 Mutlaka masa başında ders çalışılmalı,
Çalışma masasının üzerinde sadece ders araç gereçleri bulunmalı, Ders çalışılan ortam sessiz olmalı, Ders çalışılan ortam çok sıcak ya da çok soğuk olmamalı ve iyi aydınlatılmış olmalı, Ders çalışılan ortamda dikkati dağıtacak posterler, biblolar, oyuncaklar vs. olmamalı,

21 Çalışma odasında neler yapılmamalı ?
Gazete-dergi vb. yayınlar okunmamalı Televizyon-müzik-bilgisayar kullanılmamalı Yeme-içme olmamalı Yatarak-uzanarak ders çalışılmamalı

22 4. ADIM DERSİ İYİ DİNLEMEK VE NOT TUTMAK

23 arasındaki farkı iyi bilmek gerekir.
Sadece duyuyor olmamız aynı zamanda dinliyor olduğumuz anlamına gelmez. DİNLEME dinleyen kişi tarafından işitilenlerin anlaşılmasıdır. DUYMAK ile DİNLEMEK arasındaki farkı iyi bilmek gerekir.

24 DİNLEMENİN TAM GERÇEKLEŞMESİ İÇİN
Ders dinlerken oturuşumuza dikkat etmeliyiz Dikkatli olmaya çalışmalıyız. Derse katılımımızı öğretmene göstermeliyiz. Öğretmenin söylediklerine odaklanmalıyız Konu ile ilgili sorularımızı ve belirteceğimiz yorumları düşünmeliyiz. Anlamadığımız sözcük ve kavramları işaretlemeli ya da not almalıyız. Onları anında anlamaya ya da çıkarmaya çalışmak, dersi kaçırmamıza neden olacaktır.

25 Eğer öğretmen çok hızlı ya da düzeyinizin üzerinde anlatıyorsa;
a)Öğretmenden daha yavaş anlatmasını ya da tekrar etmesini isteyebiliriz. b) Defterimizde yeterince boş yer bırakıp dersten hemen sonra eksikleri yazabiliriz. c)Dersten sonra öğretmene sorularımızı sormalıyız. d)Derse girmeden ders konusunu gözden geçirmeliyiz.

26 NOT TUTMAK SİZE NELER KAZANDIRIR
A-Uyanıklık ve dikkat B-Aktif katılım C-Motivasyon D-Sonuçların geri bildirimidir.

27 DERSİ DERSTE ÖĞRENEBİLİRSİNİZ
Öğretmene konu ile ilgili soru sorun. Anlatılanları derste öğrenemediğiniz zaman dersten sonra öğretmeninizden veya bir arkadaşınızdan öğrenmeye çalışın O gün derste öğreneceğiniz konuları okuyarak gelin Dersten önce konuları okurken yanıtlanmasını isteyeceğiniz soruların neler olabileceğini düşünün.Soru-cevap şeklinde dinlemenin ve okumanın daha iyi öğrenme sağlamaktadır. Not tutun.Böylece ders boyunca uyanık kalır,dikkatinizi derse yoğunlaştırır,aktif olarak derse katılır,sonuçların geri bildirimini alırsınız.HERŞEYİ HAFIZAMIZDA TUTAMAYIZ AMA YAZILI BİLGİLER KALICIDIR.

28 Notlarınızı not kağıdına küçük küçük ve sıkıştırarak almayın.
Mümkünse notlarınızı deftere yazın. Kağıtların kaybolma veya karışma olasılığı vardır. Anlatılanları kaçırırsanız bir çizgi veya nokta nokta koyarak kaldığınız yerden devam edin. Kaçırdıklarınızı daha sonra tamamlayın. Devamsızlık yapmamaya özen gösterin. Öğretmen ders anlatırken genelde “Bu sınav sorusudur” demez. Ancak konunun önemli olan noktalarını anlatırken belli kelimeler kullanarak, mimiklerle veya ses tonunda faklılıklar yaratarak anlamlı işaretler verir.

29 5. ADIM DERS ÇALIŞMAYI ENGELLEYEN SEBEPLERİ FARKETMEK VE ÖNLEM ALMAK

30 Eğer hayatınızla ilgili sorumluluğu dış dünya ve olaylara bırakırsanız, çalışmanızı ve başarınızı her zaman engelleyecek birçok sebebiniz olacaktır.

31 Bir gün anneniz veya babanız size duymak istemediğiniz bir söz söylemiş olduğu için çalışmak istemeyeceksiniz,

32 Bir başka gün öğretmeninizle aranızda istenmeyen bir konuşma geçtiği için çalışmaya isteksiz olacaksınız, Bir başka gün canınız sıkkın olduğu için, Bir diğer gün hava içinizi kararttığı için, Bir başka gün arkadaşlar size bir yere gitmeyi önerdiği için Bir gün televizyonda bir diziyi izlemek istediğiniz için, Bir gün bilgisayarda oynadığınız oyunu bırakamadığınız için,

33 ANCAK Bu listeyi her gün için birden çok sebeple doldurmak mümkündür.
BOŞA GEÇEN ZAMAN, SİZİN GELECEĞİNİZDİR

34 “Kıyıdan Uzaklaşma Riskini Göze Alamayanlar Okyanusların Ötesindeki Güzellikleri Keşfedemezler.”

35 Cevizin kabuğunu kırıp özüne inemeyen, cevizin hepsini kabuk zanneder..

36 BAŞARININ ÖZETİ M.KEMAL ATATÜRK’E
“ORDU YOK!” DEDİLER : “KURULUR!” DEDİ. “PARA YOK!” DEDİLER :“BULUNUR!” DEDİ. “DÜŞMAN ÇOK!” DEDİLER :“YENİLİR!” DEDİ. VE BÜTÜN DEDİKLERİ OLDU.


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları