Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE BABALIKTA EN ZOR SORULAR VE CEVAPLARI 2

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE BABALIKTA EN ZOR SORULAR VE CEVAPLARI 2"— Sunum transkripti:

1 ANNE BABALIKTA EN ZOR SORULAR VE CEVAPLARI 2
ANNE BABALIKTA EN ZOR SORULAR VE CEVAPLARI 2. SINIF VELİLERİ ORYANTASYON SEMİNERİ HAZIRLAYAN: PINAR ÜNVER PDR UZMANI tarih: 16/09/2015 yer: İ. Uzun Kültür Salonu

2 MATEMATİKTE TEK DOĞRU VAR
Çocuklarınız büyürken anne baba olarak zorlandığınızda “keşke tek bir doğru yol olsa ve bize onu biri söylese” diye içinizden geçirdiğiniz oldu mu?????? Diğer bütün sorunları çözerken çok yetenekli, deneyimli yetişkinler olarak nasıl olurda küçük bir canlının önünde kendimizi çaresiz, umutsuz ve gergin hissederiz?????

3 Bir pilot, uçağı gerektiği gibi güvenli şekilde uçurmak için hava şartları bilgisinin yanında aerodinamik konusunun ilkelerini ve motorların nasıl çalıştığını öğrenmiş olmalıdır. Peki anne babalık yaparken temel esasları öğrenebilir miyiz? Uygulayabilir miyiz?

4 Bir matematik problemini çözerken bir formüle ya da sabit bir bilgiye ihtiyaç duyarız. Eğer bu bilgi elimizde yoksa yollar denemeye başlarız ve bu bazen o kadar uzun sürer ki sıkılır, sinirlenir bırakırız. Oysa doğru formülü kullandığımızda sorunun cevabına saniyeler içinde ulaşırız ve yeni bir soruyu çözmek için isteğimiz artar.

5 X+Y: SEVGİLİ YAVRUMUZ
Değişen, gelişen, düşünen, hisseden bir canlıyı büyütürken tek bir formül olabilir mi???????? İlişkileri de bir sistematiğe oturtmaya çalışmak bazen iyi olabilir. Önce bir formül oluşturup, sonra sorunu buna göre çözmeye çalışıp, sık deneme yaparak şansımızı arttırabiliriz.

6 ESASLI ANNE BANA OLMAK İÇİN….
Etkili anne baba olmak için insan ilişkileri konusunda belli başlı esasları bilmek gerekir. Anne babalar resmin tamamını, yani iki insan arasında yaşanan bir ilişkide nelerin olup bittiğini görebilmelidirler. Ancak burada başka bir soru gelebilir aklınıza. Matematik konularını öğrenme sürecimiz uzun ve programlı, üstelik bir öğretmen de var işin içinde. Anne babalık aynı şey mi?

7 Değil, hatta alakasI yok……
Peki bu durumu farklı yapan ne? Cevaplar: Cevaplarınızı kendiniz bulacaksınız

8 Anne babalar, Çocuklarını türünün tek örneği olarak görmeyi bırakıp onları birer birey olarak algılama başlamalıdır. Çocuklarının davranış şeklinin, büyük oranda ebeveyn çocuk ilişkisinde yaşananlarla şekillendiğini kabullenmeye başlamalıdır. Bütün kişilerarası ilişkiler hakkında bazı temel prensipleri anlamaya başlamalıdır.

9 SORUN KİMİNSE ÇÖZÜM ONDA GİZLİ
ETKİLİ İLETİŞİM SONRASI ETKİLİ İLETİŞİM ÖNCESİ SORUN ÇOCUĞUN: YARDIM ETME BECERİLERİ SORUN YOK SORUN ANNE BABANIN: YÜZLEŞME BECERİLERİ SORUN ÇOCUĞUN SORUN YOK SORUN ANNE BABANIN

10 ENGELLER BİZDE Mİ? SORU SORMAK??? NE YAPALIM???
Çocuk: Sude beni sinir ediyor. Onunla oynamak istemiyorum, hemen ağlıyor ve eve gitmek istiyor. Anne: Sen onu ağlatacak bir şey mi yapıyorsun? Not: İnsanlara sorunları olduğunda sorular sorduğunuzda bir cevap alırsınız, fakat hepsi bu. Çocuk: Ben bir şey yapmıyorum. (sessizlik) Bunun hakkında konuşmak ister misin? Bu konuda sen ne hissediyorsun? Neler olup bittiğine dair en iyi tahminlerin neler?

11 Burada istenen bilgi mi?
Çocuklar Bilgiye Gereksinim Duymaz mı? Burada istenen bilgi mi? Çocuk: Dizime yara bandı yapıştırmak istemiyorum, çünkü bant yaranın kabuğuna yapışabilir. Yapıştırmasak olmaz mı? Buraya taşındığımızdan beri sarı topumu bulamıyorum. Her yere baktım. Şu hayat bilgisinden nefret ediyorum. Ya bu ders zor ya da ben aptalım. Doğum günüme kaç kişi çağırsam. Kesinlikle gelmesini istediğim dört arkadaşım var. Ancak diğerlerinden emin değilim, bu çok büyük bir sorun. Not: Bilgi verme çocuğun davranışı sorunsuz bölgede kaldığı sürece az bir risk ile kullanılabilir.

12 DİNLEME BECERİLERİ NELERDİR?
ONAYLAYICI TEPKİLER PASİF DİNLEME Senin ne hissettiğini duymak istiyorum. Senin duygularını merak ediyorum. Benimle neleri paylaşmak istediğin konusunda vereceğin karara güveniyorum. Bu senin sorumluluğun. Empatik mırıltılar

13 KAPI ARALAYICILAR YA DA DAVETLER
ETKİN DİNLEME KAPI ARALAYICILAR YA DA DAVETLER En önemli ve en zor olanı *o hayaletlerle dolu odada yatmak istemiyorum. * Yatak odanda hayaletler olduğunu düşünüyorsun ve bu seni çok korkutuyor. İnsanlar ölünce ne olur. Mutlaka bir şeyler oluyordur. İnsanların ölümünü düşünüyorsun ve daha sonra nereye gittiklerini merak ediyorsun. Evet bir daha onları göremeyiz değil mi? Bu konu hakkında konuşmak ister misin? Bu konudan biraz bahsetmek ister misin? Bu konuda bir şeyler hissediyormuşsun gibi geliyor. Bu konuda düşüncelerini merak ediyorum.

14 ETKİN DİNLEME NEDEN ÖNEMLİ
Duygular Samimi Olduğunda Önemsendiğini Bilmek Önemlidir Birinin sizi duyması ve anlaması çok hoş bir duygudur. Etkin dinleme ile önce duygular ortaya çıkmış olur, ardından anne baba çocuğuna samimi olduğu mesajını vermiş olur

15 DAHA KABULLENİCİ OLACAKSINIZ
Çocuğunuza Güvenmeyi Öğreneceksiniz

16 Çocuklar Sizi Dinlemeye Başlayacak
Çocuklar Daha Fazla Sorumluluk Alacak Detaylı konuşmalar olayı bütünüyle düşünmemizi sağlar. Dinleme konuşmayı kolaylaştırır. Etkin dinleme ile kendini iyi hisseden çocuğun sorumluluk alması daha mümkün olacaktır. Bu tarz konuşmalardan sonra çocuk sizi çok daha ilgi ve güvenle dinlemeye başlayacaktır.

17 YardImcI Olmaktan Zevk AlacaksInIz Çocuğunuz AyrI Bir Birey Olacak
Yardımı keyifli yapan sonunda işe yaradığını hissetmektir. Bunu çocuğunuzla ilişkinizde hissetmek çok güzel bir duygudur. Kendinizi tamamlanmış hissedeceksiniz. Birey olabilmenin temelini atacaksınız.

18 Süper Anne Baba Olmak zorunda KalmayacaksInIz
İşler böylece tahmininizden kolay olacak.

19 Etkin Dinleme Örnekleri
Gök gürültüsünden korkuyorsun. Dizin gerçekten çok acıyor. Kız kardeşine kızgınsın. Dışarı çıkıp oyun oynamayı tercih ediyorsun. Basit Kural: İşe çocuğun duyguları ile başlayın.

20 İPUCU ÇOCUKLARIN SORUNLARI BAZEN DANIŞMA SEANSI YAPACAK KADAR CİDDİ DEĞİLDİR. ÇOCUKLAR CİDDİ BULDUKLARI SORUNLARA KARŞI AYAKLANDIKLARINDA BAZI İPUÇLARI VERİRLER Gözyaşı dökmek, geri çekilmek, surat asmak, kuvvetli öfke ya da korku, ..vb. Etkin Dinleme duyguların çok yoğunlaştığı anlarda kullanılmalıdır. Sıradan durumlarda değil Çocuk:Peynir o kadar sert ki, sürerken ekmeğim parçalanıyor. Anne-Baba: Bu konuda konuşmak ister misin? Ya da Gerçekten hayal kırıklığına uğramışsın

21 Etkin Dinleme için doğru zaman olup olmadığına karar verin
Temel İlke Etkin Dinleme için doğru zaman olup olmadığına karar verin Etkin Dinleme, sorunu olan bir çocuğu benimsediğinizi iletmek için kullanılacak bir araçtır, bu sayede çocuk konu hakkında konuşmak için cesaret kazanacak ve belki de kendi çözümünü üretecektir. Önce biraz pasif dinleme, ardından kapı aralayıcılar ortaya atın. Zaten sorun etkin dinlemeyi gerektiriyor mu anlayacaksınız.

22 SON OLARAK ETKİN DİNLEME BECERİLERİNİ GELİŞTİRECEK BAZI TEMEL İLKELER
ETKİN DİNLEMEYİ KULLANMAMANIZ GEREKEN ZAMANI BİLİN ETKİN DİNLEMEYİ NE ZAMAN KULLANACAĞINIZI BİLİN Her zaman olmaz aksi halde komik durumlar oluşur. Konuşmak istemiyorsa çocuk hiç işe yaramaz. Bilgiye ihtiyacı varsa işe yaramaz. Kendinizi hazır hissetmediğinizde asla kullanmayın.

23 UstalIk ancak pratİk yaparak kazanIlIr
Çabuk pes etmeyin Aceleci olmayalım Sabırla çalışalım.

24 ONA KENDİ SORUNLARINI ÇÖZME ŞANSINI VERMEDEN YETENEKLERİNİ BİLEMEZSİNİZ
ETKİN DİNLEMENİN BAŞTA YAPMACIK GELECEĞİNİ KABULLENİN

25 ÇOCUĞUNUZ BİLGİYE GEREKSİNİM DUYDUĞUNDA ONU VERİN
DİĞER DİNLEME BECERİLERİNİ DAHA FAZLA KULLANMAYA ÇALIŞIN ÇOCUĞUNUZ BİLGİYE GEREKSİNİM DUYDUĞUNDA ONU VERİN

26 ETKİN DİNLEMEYİ ÇOCUĞUNUZA ZORLA KABUL ETTİRMEYE ÇALIŞMAYIN
ÇOCUĞUNUZUN SİZİN TERCİH ETTİĞİNİZ ÇÖZÜME ULAŞMASINI BEKLEMEYİN

27 SAĞLIKLI İLETİŞİM DOLU GÜNLER DİLERİM YARALANILAN KAYNAKLAR: DR
SAĞLIKLI İLETİŞİM DOLU GÜNLER DİLERİM YARALANILAN KAYNAKLAR: DR. THOMAS GORDON, ETKİLİ ANNE-BABA EĞİTİMİNDE UYGULAMALAR ÜSTÜN DÖKMEN, SANATTA VE GÜNLÜK YAŞAMDA EMPATİ ÇALIŞMALARI PINAR ÜNVER PDR UZMANI


"ANNE BABALIKTA EN ZOR SORULAR VE CEVAPLARI 2" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları