Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

REHBERLİK SERVİSİNİN TANITIMI VE ORYANTASYON ÇALIŞMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "REHBERLİK SERVİSİNİN TANITIMI VE ORYANTASYON ÇALIŞMALARI"— Sunum transkripti:

1 REHBERLİK SERVİSİNİN TANITIMI VE ORYANTASYON ÇALIŞMALARI

2 Rehberlik Nedir? Rehberlik, bireyin kendini anlaması,
problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum yapması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için, uzman kişilerce bireye yapılan psikolojik yardımlardır.

3 Rehberliğin AMACI Bireyin kendini tanıması, anlaması, kabullenmesi, Gizil güçlerini (potansiyelin) geliştirmesi, Çevreye uyum sağlaması, rehberliğin amacıdır.

4 REHBERLİĞİN AMACI AMAÇLARIMA ULAŞMAK İÇİN NE YAPMALIYIM? BEN KİMİM?
GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİM NE? SINIRLILIKLARIM NEDİR? İLGİLERİM NEDİR? NELER YAPABİLİRİM? GÜCÜM NEDİR? ÇEVREMDEKİ OLANAKLAR NEDİR?

5 Rehberlik Servislerinde Hangi Hizmetler Verilir?
PSİKOLOJİK DANIŞMA YÖNELTME VE YERLEŞTİRME ORYANTASYON BİREYİ TANIMA MÜŞAVİRLİK BİLGİ TOPLAMA VE YAYMA İZLEME DEĞERLENDİRME

6 Oryantasyon Hizmeti (Yeni Ortama Alıştırma)
Bu hizmet bir okula yeni başlayan öğrencilere, eğitim yılı başında, okulu, kurallarını,işleyişini tanıtmak, okul ve o çevrede ihtiyaçlarını nasıl karşılayacakları hakkında bilgi vermek ve böylece yeni girdikleri ortama kısa sürede alışmalarına yardımcı olmak üzere yapılan çalışmalardır.

7 Duruma alıştırma programında şu ilkeler benimsenmelidir:
Duruma alıştırma programı bütün yeni öğrencilere ulaşabilmelidir. Çünkü her öğrencinin böyle bir yardıma ihtiyacı vardır. Bu program okulun sürekli bir faaliyeti olmalıdır. Her yıl, öğretim yılı başında yoğunlaşan bir programın yanısıra, öğrencilerin etkin çalışma yöntemlerini öğrenmeleri, eğitsel kol faaliyetlerine katılmaları, çevredeki opera,tiyatro, kültür merkezi vb. yerlerdeki gösteri faaliyetlere katılarak bu gibi yerleri öğrenmeleri gibi etkinliklerle öğretim yılı içinde de devam etmelidir. Duruma alıştırma programı, bütün faaliyetleri ayrıntıları ile hazırlanmış bir program olmalıdır. Tüm rehberlik faaliyetlerinde olduğu gibi, burada da planlı etkinlikler esastır.

8 Bu program kapsamlı faaliyetler içermelidir.
Tanıma, uyum sağlama ve öğrenme ile ilgili, öğrencilerin gelişim dönemi gereği, daha çok, ortak ihtiyaç ve problemler bu etkinliklerde ağırlık merkezini oluşturmalıdır. Bu programın uygulanmasında okuldaki tüm görevliler işbirliği içinde olmalıdır. Çevredeki kurum ve kuruluşlardan destek alınmalıdır. Oryantasyon programı velileri de kapsamalıdır. Oryantasyon programı sonucunda bir "değerlendirme" yapılması, programın eksik yönlerinin ortaya koyulması, sonraki yıllar için gerekli iyileştirmelerin yapılması açısından önemlidir. Oryantasyon programının uygulanmasında rehberliğin genel felsefesi ve ilkeleri esas alınmalıdır.

9 İlköğretimdeYapılabilecek Etkinlikler
Okulu tanıma ve uyum sağlama. Çevreyi tanıma. Öğrencilerin ve velilerin okul personeli tarafından karşılanması. Açılış programında, okul müdürünün velilere ve öğrencilere bu uygulamanın amacını ve yararlarını anlatması. Tüm okul personelinin, veliler ve öğrencilere tanıtılması. Öğrencilere okul idari birimlerinin,dersliklerin ve diğer bölümlerin tanıtılması.

10 Öğrenci ve velilere ikramda bulunulması.
Öğrencilere okulda verilen hizmetler ve uyulması gerekli kuralların anlatılması. Öğretmen ve öğrencilerin okul bahçesinde etkinlikler düzenlemesi.(Yarışmalar,spor aktiviteleri,oyunlar vb.) Öğrenci velilerine eğitim duyarlılığını artırmak ve okul- aile işbirliğini geliştirme konusunda sınıf rehber öğretmenleri tarafından bilgilendirme yapılması.

11 Öğrencilere öğretmenleri tarafından derslerin müfredatı ve yapısı ile ilgili bilgilendirmeler yapılması. Okul müzik öğretmeni tarafından hazırlanan dinletinin sunulması. Öğrencilere seçmeli ders uygulamaları ile ilgili detaylı bilgilendirme yapılması. Öğrencilerin, Bilişim Teknolojileri Öğretmeninin gözetiminde bilgisayar dersliğinde etkinlikler yapması.

12 Öğrencilere yeni ders kitaplarının dağıtılması
Öğrencilere yeni ders kitaplarının dağıtılması.Öğretmenler ile beraber içeriklerinin incelenmesi. Okul servisleri konusunda öğrenci ve velilerin bilgilendirilmesi. Öğrencilerin tüm okul personeli tarafından uğurlanması.

13 SINIF İÇİ TANIŞMA VE ISINMA OYUNLARI
EL SIKIŞMA Amaç: Katılımcıların birbirlerinin isimlerini öğrenmesini ve iletişim kurmalarını sağlamak. Sayı: En az 30 kişi Süre: 10 dakika Tüm katılımcılardan oda içerisinde yürümeleri ve 10 dakika içerisinde olabildiği kadar çok kişiyle el sıkışıp, isimlerini söyleyerek kendilerini kısaca tanıtmaları istenir.

14 MÜZİKLİ BALONLAR Amaç: Katılımcıların birbirlerinin isimlerini öğrenmesini ve iletişim kurmalarını sağlamak. Sayı: En az 10 kişi Süre: 10 dakika Malzemeler: Katılımcı sayısı kadar balon, 5–10 tane Asetat Kalemi, CD ya da kasetçalar.

15 Tüm katılımcılara birer tane balon dağıtılır
Tüm katılımcılara birer tane balon dağıtılır. Balonları şişirmeleri ve üzerine isimlerini ve geldikleri ilin adını yazmaları istenir. Daha sonra müzik çalmaya başlar ve katılımcılar balonları havaya atarak karışmasını sağlarlar. Müzik durana kadar amaç, balonların tamamını olabildiği kadar havada tutmak ve yere düşmelerini önlemeye çalışmaktır. Müzik durduğu zaman herkes en yakınındaki balonu yakalayarak, ellerindeki balonun üzerinde ismi yazan kişiyi bulmaya çalışır. Not: Zamana ve katılımcıların isteğine bağlı olarak aynı oyun iki-üç tur halinde de oynanabilir.

16 BANA ÖYKÜNÜ ANLAT Amaç: Tanışma Sayı: En az 10 kişi Süre: 30 dakika Katılımcılardan kendilerine bir eş bulmaları istenir. Her biri diğerine öyküsünü anlatmaya başlar. Bütün öyküler “Buraya gelmeye şu şekilde karar verdim…” veya “ Buraya gelebilmek için seçildim çünkü…” cümlesiyle başlar. İkili gruplar birbirlerine öykülerini anlattıktan sonra diğer bir iki kişiyle birleşip 4 kişilik bir grup olmaları istenir. 4’lü gruplar içerisinde yeniden öykülerini anlatmaları ve bu sefer nereden geldiklerini, ülkeleri ya da şehirleri hakkında bir iki cümle eklemeleri istenir.

17 EN KÜÇÜK GAZETE Amaç: Katılımcıların dikkatinin toparlanması, takım halinde çalışma, farklı bakış açıları, iletişim kurma ve grup içi dinamiklerin pekiştirilmesi Sayı: Herhangi bir grup Süre: 15 dakika Malzemeler: Her grup için yeterli sayıda gazete, poster veya afiş… Katılımcılar 6–7 kişilik küçük gruplara bölünür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta her grupta yaklaşık aynı sayıda insanın bulunmasıdır. Her gruba bir gazete verilir. Oyunda amaç, gruptaki katılımcıların birbirlerine dokunup verilen gazeteye de dokunarak bir ayaklarını havada tutmalarıdır. En küçük gazete parçasıyla bunu başarabilen grup oyunu kazanacaktır. Bu haliyle gayet basit gözüken oyunda eğitmen bazı iletişim hileleri kullanarak oyuna tartışmaya açık bir boyut kazandırıp, grubu hareketlendirirken bazı temaların da işlenmesini sağlayabilir. Bu sebeple oyun aşağıda verilen şekilde oynatılmalıdır: Gazete kâğıtları her grubun ortasında yere konur ve kurallar kısa ve net cümlelerle katılımcılara verilir, fazla açıklama yapılmaz.

18 Örnek açıklama: Bütün grup üyeleri birbiriyle temas etmeli Bütün grup üyeleri gazete ile temas etmeli Bütün grup üyelerinin en az bir ayağı havada olmalı Daha sonra gazeteyi küçültün En küçük gazete kazanır…(“gazete parçası” olarak adlandırılmaz) Eğitmenler birbirlerine dokunup yerdeki gazeteye de basarak örnek verebilirler. Açıklama yapıldıktan sonra sorulara cevap verilmemeye dikkat edilir. Eğer soru sorulursa kurallar aynı şekilde tekrar edilir.


"REHBERLİK SERVİSİNİN TANITIMI VE ORYANTASYON ÇALIŞMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları