Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“Benim çocuğumun durumu nasıl?..”

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“Benim çocuğumun durumu nasıl?..”"— Sunum transkripti:

1 ETKİLİ ANNE VE BABA EĞİTİMİ Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü 25 Mart 2015

2 “Benim çocuğumun durumu nasıl?..”
Sıkça sorulan soru… “Benim çocuğumun durumu nasıl?..”

3 HERKES HAYATI KENDİ GÖZLÜKLERİNDEN GÖRÜR
“Aynı şeyi neden farklı gördüğünüzü anlamaya çalışmazsanız, bu kez birbirinizi yargılamaya başlarsınız.” Zig ZIGLAR Tüm dikkatinizi ona yöneltin ve deneyimlerini anlayabilmek için kendinizi onun yerine koyun.

4 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
Tüm dikkatinizi ona yöneltin ve deneyimlerini anlayabilmek için kendinizi onun yerine koyun.

5 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Tüm dikkatinizi ona yöneltin ve deneyimlerini anlayabilmek için kendinizi onun yerine koyun. Çocuğunuzu dinlemek için zaman ayırın.

6 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Onunla konuşurken dikkat dağıtan öğelere mümkün olduğunca engel olun. Televizyon,el işi vb. bırakıp onu dinleyin.

7 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Tüm dikkatinizi ona yöneltin ve deneyimlerini anlayabilmek için kendinizi onun yerine koyun. (Empati kurun) Söylediklerini dinleyin, özetleyin ve çocuğunuza tekrarlayın.

8 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Çocuğunuza; onu ne kadar çok sevdiğinizi, ne kadar iyi ve sevilecek bir çocuk olduğunu herhangi bir koşul koymadan söyleyin. Çocuğunuza verdiğiniz sözleri tutun ve onun sözlerini tutması için fırsat verin.

9 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Yapabileceklerini göstermesi için fırsat tanıyın. Tek başına karar vermesine izin ve fırsat verin. Çeşitli etkinliklere katılması ve size yardım etmesi için olanak tanıyın.

10 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Sadece başarıları için değil; Minik çabaları, Ufak çaplı değişimleri, Küçük ilerlemeleri için de… övgüde bulunun!.. Göreceksiniz ki çok şey değişecektir.

11 mutlu çocuk yetiştirir.
Mükemmel anne-baba mükemmel çocuk yetiştiremez. Mutlu anne-baba; mutlu çocuk yetiştirir.

12 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Sevginizi ön koşullu vermeyin, Çocuğunuzu sevdiğinizi belli edin, (Sevin demiyoruz!!!) Bunu hissettirin! Çocuğunuzla ne kadar baş başa vakit geçiriyorsanız (NİTELİKLİ) o kadar seviyorsunuz demektir.

13 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Duyulduğunu ve anlaşıldığını bilmek, öylesine hoş bir duygudur ki; konuşan, dinleyene karşı bir yakınlık duyar. İlişkiler daha sıcak hale gelir. Çocuk üzerinde ki disiplini sağlamanın en iyi yolu; çocuğun kişilik yapısını tanıyıp, kuralları onun yapısına göre koymaktır.

14 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Ona ailenin bir parçası olduğunu gösterin. Onunla vakit geçirin, tatillerinizi ona ayırın, beraber özel etkinliklere katılın.

15 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Çocuğunuzu kabul edin, çevreyi çocuğunuza göre ayarlayın. Ona serbestlik tanımakla birlikte, uymak zorunda olduğu kesin ve belirli kurallar koyun.

16 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Çocuklarınızı; Reddetmeyin, Soğuk davranmayın, Kural belirsizliği içinde bırakmayın, Aşırı ödün vermeyin!..

17 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Sizin fikirlerinizle uyumlu olmasa dahi çocuğunuzun söylediklerini kabul edin ve saygı gösterin. Belirli bir davranışı ödüllendirme ve cezalandırma söz konusu olduğunda, sadece davranış üzerine odaklanın ve bu davranışı onun bütün kişiliğine genelleyerek eleştiride bulunmayın.

18 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim ÇITAYI DOĞRU YÜKSEKLİĞE KOYABİLESİNİZ!...
NE YAPMALIYIZ! Çocuğunuzu olduğu gibi, kendisi olarak görmeyi öğrenin. Onun ilgi ve yeteneklerini iyice tanıyın ve keşfedin ki! ÇITAYI DOĞRU YÜKSEKLİĞE KOYABİLESİNİZ!...

19 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Haklı başarılarından dolayı çocuğu ÖVMEK konusunda tereddüt etmeyin. Çünkü; çocuklar en ufak başarılarında övülmekten çok hoşlanırlar.

20 ÇOCUK VE ÖDEV

21 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim NE YAPMALIYIZ!
Ödevini yaptığı saatte çocuğun; Dikkatini dağıtacak bir etken olmamasına özen gösterin.

22 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Çocuğunuz, ödevini yaparken ona yardıma hazır olduğunuzu bilmelidir. İçten ve gerçek bir çaba göstermişse, bir-iki yanlışı da olsa başarılı olduğu bölümü vurgulayın.

23 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Hatasını, bırakın öğretmeni sınıfta söylesin. Çocuk kendi görevleriyle baş başa kalmalıdır. Onun görevini üstlenip, sorununu çözmeye kalkışmayın.

24 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Ödevini yapmadığı zaman çocuk kendi sorununu öğretmeni karşısında kendi başına çözebilme yollarını bulmalıdır. Çocuğunuzun ödevini arkadaşından öğrenerek ödevi onun yerine yapmayın.

25 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Yanlış yaptığı için çocuğa ödevini yeniden yaptırmayın. Ödevini yaptıktan sonra onu ödüllendirin. En güzel ödül onaylamak ve övmektir.

26 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Ödevini, gerekli dikkati ve çabayı gösterip bitirdikten sonra dışarı çıkıp oynamasına ya da ev içinde sevdiği bir etkinliğe olanak tanıyın. Çocuğa zamanını yönetmesini öğretin.

27 Anne-Baba-Çocuk ve İletişim
NE YAPMALIYIZ! Programını öyle yapsın ki ödevlerin yanı sıra bir spor ya da müzik etkinliğine zamanı kalsın. Eğer bir davranışı sıklıkla yapmasını istiyorsanız, vereceğiniz işi sevdiği bir aktiviteden önce yaptırın. Her gece TV izlemeden önce şu kadar sayfa kitap okumalısın gibi. .

28 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
Yemiyor yediriyoruz, İçmiyor içiriyoruz, Çocuklarımız doğduğunda neler hissetmiştik!.. İlk yürümeye başladığı anı hatırlayın!.. Kim bilir o zaman nasıl duygulanmıştık…

29 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
Okula başladığı ilk gün biz onlardan daha heyecanlıydık. Bu çocuklar yaşlarına gelince ne hikmetse dünyada iki tane büyük düşmanları oluveriyor. Birinci sırada anne, ikinci sırada baba!.. Peki biz nerde hata yaptık!!!

30 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
“-Sen kötü arkadaş edinmeyesin diye bütün kötü arkadaşlarınla ben oynadım.” “-Sen öğretmeninden azar işitmeyesin diye bütün ödevlerini ben yaptım.” “-Senin canın yanmasın diye bütün aşıları ben oldum.”

31 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
En güzel cep telefonunu aldık, En iyi bilgisayarı aldık, En iyi kıyafetleri aldık… ANNE VE BABA DAHA NE YAPABİLİR Kİ! BİZ HER ŞEYİ YAPTIK!!!...

32 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
Kimse çocuğunun; Kişiliğine, Karakterine, Ahlakına, Edebine, Şahsiyetine,… odaklanmadı!!!

33 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
Çocuğunuzun; Sevgi, Merhamet, Vicdan, Paylaşma, Ahlak, Anne-babaya saygı,… problemini hangi ilaçla çözeceksiniz!..

34 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
Çocuğunuzun; Her istediğini almayın!.. İstediği her şeyi alamayacağını öğrensin!.. Hayat bizim her istediğimizi veriyor mu? Üzmüyor mu bizi? Ağlatmıyor mu? İncitmiyor mu?

35 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
“-Okuldan kız çocuğu geliyor, çantayı atıyor köşeye… «-Slm annee.» Selam da yok slm.” “-Odasına giriyor, kapısını kilitliyor, yatağına uzanıyor!..” “Mp3’ünü, mp4’ünü takıyor kulağına, elinde cep telefonu, ayda on bin mesaj bedava”… O Çocuk depresyona girmesinde kim girsin

36 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
“-Anneler; evde , yaşında kızı olup ta; çamaşırı sepetten makineye siz koyuyorsanız, ütüsünü siz yapıyorsanız,” “-Babalar; oğlunuz var ve ekmeği, yumurtayı, yağı bakkaldan siz alıyorsanız,..” Eğer böyle yapıyorsanız siz çocuklarınızın anne ve babası değil; bakıcısı olursunuz!..

37 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
Baba gece gündüz çalışıp para kazanacak; Anne de babanın kazandığı parayla; Çocuğa en pahalı markalı cep telefonu, Tişört, Ayakkabı,… alacak ama akşam saat altıda çöp attırmayacak, marketten ekmek aldırmayacak!.

38 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
Zavallı anne babalarız biz!.. Çöp attıramıyoruz, «-Bu evin hizmetçisi ben miyim? « Çocuklar bizi çözdü, biz onları çözemedik!.. Bizi parmaklarında oynatıyorlar!.

39 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
Bizler eskiden arkadaşlarımızla sokakta; Çelik çomak oynarken, Saklambaç, Yakar top, Dokuz taş, Sek sek oynarken, İp atlama, Voleybol, Futbol maçları yaparken…

40 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
...mahalleler arasında futbol müsabakalarıyla; yenmeyi ve yenilmeyi, yenildiğimizde pes etmemeyi, daha büyük bir aşkla ve şevkle kalkıp tekrar mücadele etmeyi, son dakikada kaybedip, son dakikada kazanmayı, kazanmak için neler yapmamız gerektiğini…

41 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
…küçük yaşta öğrenerek; Aslında kendimizi hayatın içindeki zorluklara hazırlıyorduk!..

42 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
Eskiden anne ve baba; Sevgisini, Şefkatini, Merhametini, İlgi ve alakasını,… Çocuklarından esirgemezdi!..

43 BİZDE OLMAYIP BAŞKASINDA OLAN ŞEY NEDİR?
Bugün çocuklarımız; İster anaokulunda İster ortaokulda İster lisede olsun … Çocuğumuzun sınıfından en az on arkadaşının adını soyadını ve nasıl bir ailenin çocuğu olduğunu bilmiyorsak; Anne ve babalığımızı, gözden geçirmeliyiz!..

44 “-Beni ANLAYIN ve DİNLEYİN!.. -BEN SİZİN ÇOCUĞUNUZUM!...”
Sıkça sorulan soru…nun CEVABI!.. «Siz bir liman olun, çocuğunuz ise bir gemi; SIĞINILACAK LİMAN İSE SİZ OLUN!.. “-Beni ANLAYIN ve DİNLEYİN!.. -BEN SİZİN ÇOCUĞUNUZUM!...”

45 KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü 25 Mart 2015


"“Benim çocuğumun durumu nasıl?..”" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları