Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLE TÜRLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLE TÜRLERİ."— Sunum transkripti:

1 CÜMLE TÜRLERİ

2 CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
YÜKLEMİN TÜRÜNE GÖRE CÜMLE ÇEŞ. ANLAMINA GÖRE CÜMLE ÇEŞ. YAPISINA GÖRE CÜMLE ÇEŞ.

3 YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ

4 Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz.
Bir bahar akşamı rastladım size. Bizim köye güneş erkenden doğar. Çocuklar bahçede toplandı. Gelmeliydin zamanı geçmeden. Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz. Yüklemlerin yerini inceleyiniz.

5 Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz.
Üzgün üzgün yüzüme baktı. Meyve yemeyi seviyorum. Buraya yürüyerek geldim. Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz. Bu şekilde yüklemi sonda bulunan cümlelere ……………. denir.

6 Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulup yüklemin yerini gösteriniz.
Bilirdik biraz sonra karların eriyip eserimizin yok olacağını. Hep gülüyorsunuz söylediklerime. Biliyorsunuz, çalışmazsanız kazanamayacağınızı. Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulup yüklemin yerini gösteriniz. Bu şekilde yüklemin başta ya da ortada bulunduğu cümlelere …………….. Cümle denir.

7 Yukarıdaki cümleleri yüklemenin yerine göre inceleyiniz.
Bilge kişidir bunu söyleyen. Kitapların arasından bunu beğendim. Onu aylardır görmüyorum. Çiçeklerdir evimizin süsü. Aldı telefon defterini eline. Akacak kan damarda durmaz. Yukarıdaki cümleleri yüklemenin yerine göre inceleyiniz. Devrik cümleleri kurallı, kurallı cümleleri devrik cümle haline getiriniz.

8 YÜKLEMİN TÜRÜNE GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ

9 O halde cümleler yüklemlerinin türüne göre kaç gruba ayrılır?
Düğünde çok eğlendik. Konuşması güzeldi. Beni buraya bağlayan bu insanlardır. Onunla tanışmayı çok istiyorum. Yukarıdaki cümlelerin yüklemlerini inceleyiniz.Yüklemlerin türünü belirtiniz. O halde cümleler yüklemlerinin türüne göre kaç gruba ayrılır?

10 YÜKLEMİN TÜRÜNE GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
İSİM CÜMLESİ EYLEM CÜMLESİ

11 Ayşe hem güzel hem akıllıdır.
Sınıfta toplanan öğrenciler öğretmeni bekliyorlar. İlkbahar gelince yüreğimiz coşkuyla dolar. Annem çayı hemen demleyiverdi. Yukarıdaki cümleleri yükleminin türü açısından değerlendiriniz ve çeşidini belirtiniz.

12 ANLAMINA GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ

13 Yukarıdaki cümleleri inceleyiniz. Yüklemlerde
Hafta sonu İzmir’e gittik. Bu yıl notlarım oldukça iyi. Bu konuda başarılı olamadın. Düşüncelerimi ona söylemedim. Anlattıklarımı anlıyor musun? Yaşasın, sınavı kazandım! Yukarıdaki cümleleri inceleyiniz. Yüklemlerde bildirilen yargıların gerçekleşip gerçekleşmediğini söyleyiniz.

14 ANLAMLARINA GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
SORU CÜMLESİ ÜNLEM CÜMLESİ OLUMLU CÜMLE OLUMSUZ CÜMLE

15 Kazağını çok beğendim. Kapıdaki memur ilgilenmedi onlarla. Sözlerini bitirip yerine oturdu. Öğretmen sınıfa girdi mi? Onu herkese sordum ama bulamadım. Tüh, çok üzüldüm. Yukarıdaki cümleleri anlamları açısından inceleyip çeşidini belirtiniz.


"CÜMLE TÜRLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları