Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYANLAR: Nida GÖNÜLAL Seda BENLİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYANLAR: Nida GÖNÜLAL Seda BENLİ"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYANLAR: Nida GÖNÜLAL Seda BENLİ
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği HAZIRLAYANLAR: Nida GÖNÜLAL Seda BENLİ

2 ÖĞRENDİKLERİMİZİN NE KADARINI HATIRLIYORUZ ?
İKİLİ KODLAMA NEDİR? İkili Kodlama Kuramı, aynı bilginin birbirini destekleyen farklı biçimlerde kodlanmasının, öğrenmede verimliliği ve etkililiği artıracağı varsayımına dayanmaktadır. İkili kodlama kuramına göre algı ve bellek ile davranışsal beceriler ve bilişsel beceriler arasında bir benzerlik paralellik ve ya süreklilik vardır.

3 Nasıl Oynanır Konu Oyun

4 ÇOKLU ORTAM TASARIMI ÇOKLU ORTAM İLKESİ YAKINLIK İLKESİ YÖNTEM İLKESİ
GEREKSİZLİK İLKESİ KİŞİSELLEŞTİRME İLKESİ TUTARLIK İLKESİ BÖLÜMLEME VE ÖN ÇALIŞMA İLKESİ

5 ÇOKLU ORTAM İLKESİ Multimedya sunumları, materyalleri görsel ve sözel olarak sunarak öğrencileri kendi kendilerine öğrenmeleri için cesaretlendirebilir ve öğrencilerin görsel ve metinleri kafalarında canlandırmalarını kolaylaştırarak daha iyi öğrenmelerine yardımcı olur. Öğrencilerin, konu içerikleri arasındaki bağlantıları anlamalarını kolaylaştırır.

6 YAKINLIK İLKESİ Kelimeleri tanımladıkları görsellerin hemen yanına yerleştirmek veya sözleri buna karşılık gelen bir görselle aynı anda sunmak.

7 YAKINLIK İLKESİ – KONU ANLATIMLI VİDEO

8 YÖNTEM İLKESİ Bu prensip kelimelerin yazılı olarak değil de sesli olarak sunulduğu zaman daha çok öğrenme ile sonuçlanacağını söyler. Sesli sunum yapmanın psikolojik avantajı gelen bilginin 2 farklı bilişsel kanala bölünerek gelmesidir. Kelimelerin ve grafiklerin ikisinin de görsel kanaldan gelmesindense, kelimeler işitsel kanaldan grafikler görsel kanaldan gelmektedir.

9 GEREKSİZLİK İLKESİ Genel olarak anlatılan bir görsele yazılı metin eklemeyin. Sözcükleri yalnız sesli olarak sunmanın psikolojik avantajı çalışan belleğin görsel kanalının aşırı yüklenmesini önlemektir. (Grafik ve metin, işitsel kanal sesli anlatım).

10 KİŞİSELLEŞTİRME İLKESİ
Bu ilke öğrenmede bilgi dağıtımı görüşüne dayandırılmaktadır. Bu görüşe göre eğitmenin görevi bilgiyi sunmak, öğrenenin görevi de bu bilgiyi edinmektir. Bilişsel öğrenim teorilere göre, insanlara sunulan malzemeyi anlamlı yapmak için uygun bilişsel süreçleri uygulamaya çalışıyoruz. Aslında, öğretim yöntemi sadece bilgiyi sunmamalı aynı zamanda öğrenenin uygun bilişsel aktiviteleri yapması için teşvik etmelidir.

11 TUTARLIK İLKESİ Materyal ekleme öğrenmeyi zedeleyebilir.
Öğretim hedefini desteklemeyen herhangi bir materyali eklemekten kaçınmalısınız. Eklenen sesler, grafikler ve kelimeler baştan çıkarıcı detayların örnekleridir, bu ilginç ama konuyla ilgisiz materyaller multimedya sunumuna heyecan katmak için kullanılır.

12 BÖLÜMLEME VE ÖN ÇALIŞMA İLKESİ
Bölümlere ayırma ilkesi: Sürekli bir dersi küçük parçalara ayırarak işlenmesine bölümlere ayırma ilkesi diyoruz. Ön Çalışma İlkesi: Öğrenciler anahtar kavramların isimlerini ve özelliklerini bilmeleri gerekmektedir.

13 OYUN HAKKINDA

14 OYUN- 1.SORU Çoklu ortam ilkesinin önemi nedir?
A) Görselin öğretimsel mesajla tutarlı olması. B) Görselin sesle tutarlı olması. C) Ön bilgiyi harekete geçirmesi. D) Etkileşimli ses tonunun olması.

15 OYUN- 2.SORU Aşağıdakilerden hangisi gereksizlik ilkesini en iyi şekilde açıklamaktadır? A) Grafik yazı ve metnin birlikte kullanılması öğrenmeyi engeller. B) Metin ve seslendirme öğrenmeyi engeller. C)Animasyon ve seslendirmenin birlikte verilmesi öğrenmeyi engeller.

16 OYUN- 3.SORU Aşağıdaki maddelerden hangisi veya hangileri kişiselleştirmenin özelliklerindendir? A)Resmi bir dil yerine konuşma dili kullanılır. B) Öğrenmeyi geliştirmek için ekrandaki antrenörü etkili kullanın. C) Öğrenmeyi desteklemek için yazarı görünür yapın. D) Hepsi.

17 OYUN- 4.SORU Aşağıdakilerden hangisi yöntem ilkesinin avantajlarından birisi değildir? A)Öğrenmeyi kalıcı kılar. B)Sadece görsel ağırlıklıdır. C) Dikkati aktif tutar. D) Görseli ses ile açıklar.

18 OYUN- 5.SORU Ekrandaki görseli ses ve metinle açıklamaya çalışıp öğrenmeyi körelten yöntem hangisiyle açıklanır? A)Çoklu ortam ilkesi. B)Yöntem ilkesi. C)Gereksizlik ilkesi. D)Yakınlık ilkesi.

19 OYUN- 6.SORU Aşağıdakilerden hangisi kişiselleştirme ilkesinde kullanılan bir yöntemdir? A)Samimi bir dil kullanılmalıdır. B)Yazı ve görsel aynı ekranda olmamalıdır. C)Görselin tek başına gösterilmesi daha etkilidir. D)Konu ile ilgisi olmayan görsellerden kaçınılmalıdır.

20 OYUN- 7.SORU Karmaşık bir dersi bölümlere ayırmak hangi ilkedir?
A)Çoklu ortam ilkesi. B)Bölümleme ve ön çalışma ilkesi C)Gereksizlik ilkesi. D)Yakınlık ilkesi.

21 DEĞERLENDİRME


"HAZIRLAYANLAR: Nida GÖNÜLAL Seda BENLİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları