Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Verimli Ders Çalışma Teknikleri"— Sunum transkripti:

1 Verimli Ders Çalışma Teknikleri

2 Verimli Ders Çalışma Nedir?
Çevrenizin sizden genel beklentisi,”dersinize çok çalışıp başarılı olmanız” yönündedir.Beklenti böyle olunca başarısızlığın nedeni,”yeterince çalışmamak” olarak görülmektedir.

3 Oysa gerekli olan,”bilinçsizce çok çalışmak değil,verimli ders çalışma yollarını öğrenip bunlardan yararlanmaktır.

4 Verimli Çalışmanın Amacı Nedir?
Her birey birbirinden farklı öğrenme özellikleri gösterir.Bu nedenle her öğrenci kendi kapasitesine uygun çalışma yöntemleri belirleyip,programlı öğrenmeyi amaç edinmelidir.

5 Verimli Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
Ders çalışmaya karşı tutumlarınızı alışkanlıklarınızı gözden geçirerek,yanlış davranışlarınızı saptayıp ortadan kaldırmaya çalışın.

6 Ders çalışma sürenizi diğer faaliyetlerinizi de göz önünde bulundurarak belirleyin;çalışılması gereken konuları içeren etkin bir program hazırlamayı öğrenin.

7 * Çalışacağınız dersleri planlarken,okuma yolu ile öğrenilecek TÜRKÇE, SOSYAL BİLGİLER, derslerine çalışmanın başında yer vermek uygundur. * Çalışmanın başında zihni yormamak için sözel dersleri çalışmak daha yararlıdır.

8 * Ders çalışmaya eve gider gitmez değil,mutlaka dinlendikten sonra başlayın.
* Sözel derslerin ardından bir sayısal dersinin çalışılması,öğrenmede kolaylık sağlar. * Sizin için verimli olan saatleri,kolayca anlayabileceğiniz derslere ayırmak yanlıştır.Verimli saatlerinizi,zorlandığınız konulara ve acil olanlara ayırmanız büyük önem taşır.

9 * Verimli ders çalışmada en
yararlı sürelerin birer saatlik süreler olduğu söylenebilir. Örneğin; 40 dakikalık çalışmadan sonra 10 dakikalık tekrar yapmak çalışmanın bitiminde ise 10 dakikalık dinlenme zamanı ayırmak gereklidir.

10 *Sayısal sizin için kolay, sözel zor ise;önceliği sözel derslere verin.

11 *Her gün ders çalışma süreci içinde zor öğrenilen derslere daha çok zaman ayrılmalıdır.Çalışma zamanı yavaş yavaş artırılmalıdır.

12 Örnek “çalıştığım bölümü bitince,
*Çalışma sırasında kendinize küçük ödüller koyun. *İlgi ve dikkatiniz azalmış ise, okuduğunuz konuyu bitince,hoşlandığınız bir işi yaparak kendinizi ödüllendireceğinize dair söz verin. Örnek “çalıştığım bölümü bitince, bir meyve yiyeceğim.” veya ”şu üç sayfayı bitirmeden TV seyretmeyeceğim” gibi.

13 * Oturma yerinin ders çalışmaya uygun olması gerekir.
* Çalıştığınız dersle ilgili olarak, sınavda çıkabilecek soruları tahmin etmeye çalışın.

14 Çalışmaya başlamadan önce gerekli araç ve gereçleri hazırlayın
Çalışmaya başlamadan önce gerekli araç ve gereçleri hazırlayın.Ders başından gerekli araçları almak için kalktığınızda,aynı noktadan çalışmaya başlayamazsınız. Okuduklarımızı kendi kelime ve cümlelerimizle ifade etmemiz öğrenmeye aktif olarak katılmayı ve daha etkin öğrenmeyi sağlar.

15 * Öğrendiklerinizin aynı gün tekrarı yararlı olduğu gibi,aralıklı tekrar da önemlidir.Çünkü,kullanılmayan bilgiler unutulur. *Aynı türden dersleri art arda çalışmak yerine,bir işlem dersinden sonra okumaya yönelik ders çalışılmalıdır.

16 “Çalışma Ortamına İlişkin Düzenlemeler”
ÇALIŞMAYA BAŞLAMAK “Çalışma Ortamına İlişkin Düzenlemeler”

17 Çalışma Odası ve Masası

18 ÇALIŞMA ORTAMININ DÜZENİ
*Çalışma masası olmalı *Sandalyeye oturmalı, *Aydınlık ve sessiz olmalı, *Isısı iyi ayarlanmalı, *Gerekli araçlar masada el altında olmalı, *Dikkat dağıtıcı tüm etkenlerden uzak olmalı

19 *Televizyon,müzik vb. olmamalı,
*Afiş,resimler olmamalı, *Fazla sıcak-soğuk olmamalı, *Gereksiz araçlar olmamalı,

20 ZİHNİN DAĞILMASINA YOL AÇAN İÇ SEBEPLER

21 DERS ÇALIŞMAYI ENGELLEYEN ETMENLER
İÇ SEBEPLER Amaçların belirlenmemesi, Çalışmayı istememek, Motivasyon eksikliği, Hayal kurmak, Endişelenmek, Güvensizlik,

22

23 kere daha tekrarlayalım. en kısa zamanda sonuçlardan haberdar olmak)
ÖĞRENMENİN ÖNŞARTLARI Öğrenmenin ön şartlarını bir kere daha tekrarlayalım. * Uyanıklık ve dikkat * Motivasyon * Aktif katılım * Geri bildirim (mümkün olan en kısa zamanda sonuçlardan haberdar olmak)

24 HAYATINIZ KİMİN ELİNDE
HAYATINIZ KİMİN ELİNDE? Eğer hayatınızla ilgili sorumluluğu dış dünya ve olaylara bırakırsanız, çalışmanızı ve başarınızı her zaman engelleyecek birçok sebebiniz olacaktır.

25 Bir gün anneniz veya babanız size duymak istemediğiniz bir söz söylemiş olduğu için çalışmak istemeyeceksiniz.

26 Bir başka gün öğretmeninizle aranızda istenmeyen bir diyalog olduğu için çalışmaya isteksiz olacaksınız, x+y+z=A x+y+z=A

27 Bir başka gün canınız sıkkın olduğu için,

28 Bir diğer gün hava içinizi kararttığı için,

29 Bir başka gün arkadaşlar size bir yere gitmeyi önerdiği için vb. vb..
Bu listeyi her gün için birden çok sebeple doldurmak mümkündür.

30 Dinlemek ve Not Tutmanın Önemi
Sadece duyuyor olmamız aynı zamanda dinliyor olduğumuz anlamına gelmez. DİNLEME dinleyen kişi tarafından işitilenlerin anlaşılmasıdır. DUYMAK ile DİNLEMEK arasındaki farkı iyi bilmek gerekir. Bir öğrenci, ders sırasında işittiklerini, ders sonunda hatırlamıyorsa, derste anlatılanları dinlememiş demektir.

31 DİNLEMENİN TAM GERÇEKLEŞMESİ İÇİN
*Ders dinlerken oturuşumuza dikkat etmeliyiz. *Dikkatli olmaya çalışmalıyız. Derse katılımımızı öğretmene göstermeliyiz. *Öğretmenin söylediklerine odaklanmalıyız. *Konu ile ilgili sorularımızı ve belirteceğimiz yorumları düşünmeliyiz. *Anlamadığımız sözcük ve kavramları işaretlemeli ya da not almalıyız. *Onları anında anlamaya ya da çıkarmaya çalışmak, dersi kaçırmamıza neden olacaktır.

32 Eğer öğretmen çok hızlı ya da düzeyinizin üzerinde anlatıyorsa;
a)Öğretmenden daha yavaş anlatmasını ya da tekrar etmesini isteyebiliriz. b) Defterimizde yeterince boş yer bırakıp dersten hemen sonra eksikleri yazabiliriz. c)Dersten sonra öğretmene sorularımızı sormalıyız. d)Derse girmeden ders konusunu gözden geçirmeliyiz.

33 NOT TUTMAK SİZE NELER KAZANDIRIR?
A-Uyanıklık ve dikkat B-Aktif katılım C-Motivasyon D-Sonuçların geri bildirimidir. Genel olarak dörttür not tutma vardır. 1.Okunanlardan not tutma 2.Dinlenilenlerden not tutma 3.Gözlenenlerden not tutma 4.Düşünülenlerden not tutma

34 DERSİ DERSTE ÖĞRENEBİLİRSİNİZ
* Öğretmene konu ile ilgili soru sorun. * Anlatılanları derste öğrenemediğiniz zaman dersten sonra öğretmeninizden veya bir arkadaşınızdan öğrenmeye çalışın. * O gün derste öğreneceğiniz konuları okuyarak gelin. * Dersten önce konuları okurken yanıtlanmasını isteyeceğiniz soruların neler olabileceğini düşünün. Soru-cevap şeklinde dinlemenin ve okumanın daha iyi öğrenme sağlamaktadır. * Not tutun. Böylece ders boyunca uyanık kalır,dikkatinizi derse yoğunlaştırır,aktif olarak derse katılır,sonuçların geri bildirimini alırsınız. HERŞEYİ HAFIZAMIZDA TUTAMAYIZ AMA YAZILI BİLGİLER KALICIDIR.

35 *Notlarınızı not kağıdına küçük küçük ve sıkıştırarak almayın.
*Mümkünse notlarınızı deftere yazın. Kağıtların kaybolma veya karışma olasılığı vardır. *Anlatılanları kaçırırsanız bir çizgi veya nokta nokta koyarak kaldığınız yerden devam edin. Kaçırdıklarınızı daha sonra tamamlayın. *Devamsızlık yapmamaya özen gösterin. *Öğretmen ders anlatırken genelde “Bu sınav sorusudur” demez. Ancak konunun önemli olan noktalarını anlatırken belli kelimeler kullanarak, mimiklerle veya ses tonunda faklılıklar yaratarak anlamlı işaretler verir.

36 Dinlenme araları önemlidir.
100% Planlanmış aralar verildiği zamanki hatırlama eğrileri 75% İki saat hiç ara verilmediği zaman hatırlama eğrisi 50% İki saatten fazla hiç ara verilmeden çalışılan hatırlama eğrisi 25% 0% 1 saat 2 saat öğrenmenin başladığı nokta

37 Hafızanın işleyişi ve unutma
100% anında 90% 80% 70% 60% 20 dakika 50% 1 saat 40% 9 saat 30% 20% 10% 0% 1 gün 2 gün 7 gün 30 gün öğrenmenin başladığı nokta

38 VERİMLİ DERS ÇALIŞMANIN YOLLARI
*Hedeflerin oluşturulması *Hedefleri gerçekleştirmek için istekli olunması *Çalışılacak konuların belirlenmesi *Hedeflere yönelik uygun yöntemlerin belirlenmesi *Ders çalışırken kullanılacak materyallerin seçilmesi *Ders çalışmaya ayrılacak zamanın saptanması *Ders çalışma ortamını düzenlenmesi *Çalışmaların değerlendirilmesi

39 Amaçların Belirlenmesi
*Nasıl bir gelecek istiyorsun? *Hangi üniversitede okuyacaksın? *Mesleğin ne olacak? *Beş-on yıl sonra kendini nasıl hayal ediyorsun? *Gerçekleştiremeyeceğiniz hedeflerle zamanınızı boşa harcamayın!!!

40 GÜNLÜK ÇALIŞMA PROGRAMI
-O gün öğrenilen konuların tekrarı ve test çözümü, -Ödevlerin tamamlanması -Bir gün sonra işlenecek konuların ön hazırlığını içermelidir. ÖYLEYSE PROGRAM -Zamanı etkin bir şekilde kullanmanızı -Neye nereden başlayacağınıza karar vermenizi -Bilgilerinizi ne kadar özümsediğinizi görmenizi -Ne zaman dinlenip,ne zaman çalışacağınıza karar vermenizi -Geleceğinize bir adım daha yaklaşmanızı kolaylaştırır. -Güven ve motivasyon sağlar.

41 PROGRAM YAPILIRKEN ŞU İLKELERİ GÖZÖNÜNDE BULUNDURUNUZ
Bir günde kaç saat çalışabileceğinizi belirleyin, Günün hangi saatlerinde çalışabileceğinizi belirleyin, Çalışmak için belirlediğiniz saatler , yorgun olmayacağınız ve çalışma dışında her şeye “hayır” diyebileceğiniz saatler olsun. Programı tamamladığınızda , programda değişiklik yapma ihtiyacı duyup duymadığınızı kontrol edin, Çalışmak için belirlediğiniz saatte çalışma odanızda ve masanızda olun.Çalışma isteğiniz yoksa bile lütfen masadan kalkmayın ve başka bir şeyle ilgilenmeyin.

42 NASIL BİR ZAMANLAMA , DERS ÇALIŞIRKEN EN YÜKSEK VERİMİ SAĞLAR.
45’+10’+10’=60’ 45 dakika ders çalıştıktan sonra 10 dakika çalıştığınız konuları gözden geçirmelisiniz Her çalışma süresinden sonra da 10 dakikalık bir dinlenme arası vermelisiniz

43 Programlı Çalışma Programlı çalışma sizin bu yarışa daha etkili bir şekilde hazırlanmanıza yardımcı olur. Programlı çalışma ile daha az zamanda daha çok bilgiye ulaşmanız mümkündür. Programlı çalışma ile ders dışındaki aktivitelere daha fazla zaman ayırırsınız. Hazırlayan: Salim Ünsal

44 Program Nasıl Hazırlanır?
1. Aşama Eksiklerinizi tespit etmeli, Her ders ile ilgili hangi konuları öğreneceğinizi belirlemeli, Bunları sıralamalısınız. 2. Aşama Belirlediğiniz konuları haftanın günlerine bölmeli ve her günü bir veya birkaç konu çalışacak şekilde ayarlamalısınız. 3. Aşama Günlük Ders çalışma zamanınızı, Okuldaki sürenizi, - Sosyal aktivitelerinizi, - Fizyolojik ihtiyaçlarınızı gidereceğiniz süreleri dikkate almalısınız. Hazırlayan: Salim Ünsal

45 İyi Bir Program Nasıl Olmalıdır?
İdeal program, uygulanabilen programdır. Ağır değil, esnek bir yapıda olmalıdır. Aynı güne ait dersler içeriği birbirine benzemeyenlerden oluşmalıdır. Bir derse ait süre 4-5 saat gibi uzun bir zaman dilimine sarkmamalıdır. Mantık içerikli dersler, sabah saatlerine, yorum içerikli dersler ise akşam saatlerine denk getirilmelidir. Hazırlanan programa zorunluluktan değil sorumluluk taşıyarak uymalısınız. Hazırlayan: Salim Ünsal

46 İyi Bir Program Nasıl Olmalıdır?
Önemli olan programı kiminle hazırladığınız değil, programın uygulanabilir olup olmadığıdır. Programın içeriği öncelikle konu tekrarına çoğunlukla ise ders çalışmaya ayrılmalıdır. Günlük, haftalık ve aylık tekrarlar programa yansıtılmalıdır. Sene başındaki program yapısı ile sene ortası ve sonundaki program yapısı birbirinden farklı olmalıdır. Hazırlayan: Salim Ünsal

47 Plan Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
* Uykudan uyanış saati * Kahvaltının bitiş saati * Okul ya da dershaneye gidiş geliş saatleri * Yolda geçen süre * Yemek için verilen aralar * Çalışma için ayırdığınız süreler (başlama ve bitiş saatleri) * Dinlenme, eğlenme, TV seyretme gibi uğraşlar için saptanan zamanlar * Tekrarlar için ayrılan zamanlar * Ev ödevlerine ayrılan zaman * Uykuda geçen süre

48 Planlı Çalışma Yapılması
pazartesi salı çarşamba perşembe cuma cumartesi pazar Saat: Ders: Konu: Ders.

49 Ders planınız neden bozulur?
Amaçlarınız net değilse Bilgi eksikliklerinizi giderememişseniz Özel işleriniz daha fazla vaktinizi alıyorsa Çalışmaya karşı motivasyonunuz yoksa ve çalışmayı sürekli erteliyorsanız..

50 Amacınızı açık ve net bir şekilde tamamlamalısınız.
Çalışma planınızı o günün derslerine koşullarına ve ihtiyaçlarına göre arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Çalışma sürelerinin uzunluğunu derslerin özelliklerine göre düzenlemelisiniz. Planınız ani durumlarda, çalışmanın değişik saatlere kaydırılmasına olanak verebilecek şekilde hazırlanmalıdır.

51 Hangi dersin hangi konusunda nasıl bir çalışma yöntemi izleyeceğinizi açıkça belirleyin. Öğrenmek için konu çalışmaya mı, konudaki bilgilerinizi hatırlamak için tekrar yapmaya mı, yoksa pekiştirmek ve hız kazanmak için test çözmeye mi ihtiyacınız var? Tüm bunları önceden planlayarak çalışma masanıza oturun!

52 SEÇİCİ OL DİKKATLİ OL! O SENİ DEĞİL, SEN ONU YÖNET BOŞA GEÇEN ZAMAN,
HER PROGRAMI SEYRETME BOŞA GEÇEN ZAMAN, SİZİN GELECEĞİNİZDİR.

53 YÜKSEK SESLE OKUMANIN YÜKSEK FAYDALARI VAR
Yüksek sesle okuyun! Çevrenizdeki koşullar şayet yüksek sesle okumanıza olanak vermiyorsa, bu durumda okuduğunuzu yazın ya da özet çıkarın.

54 LİSELERİN ÖĞRENCİ YERLEŞTİRME BAŞARILARI

55 Rüyanızın gerçekleşmesini istiyorsanız,öncelikle uykudan uyanmanız gerekir!!!!


"Verimli Ders Çalışma Teknikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları