Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUKLARDA OLUMSUZ DAVRANIŞLARI AZALTMA YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUKLARDA OLUMSUZ DAVRANIŞLARI AZALTMA YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUKLARDA OLUMSUZ DAVRANIŞLARI AZALTMA YÖNTEMLERİ
FİKRİYE MECİT ATATÜRK İLKOKULU REHBER ÖĞRETMENİ

2 Çocuklarınızın davranışlarını kontrol edemiyorsanız;
o zaman bu davranışları onlar için, “SİZ ŞEKİLLENDİRMELİSİNİZ”

3 BİR ANNE BABA ÇOCUĞUNUN OLUMSUZ DAVRANIŞLARINI NASIL DEĞİŞTİRİR
BİR ANNE BABA ÇOCUĞUNUN OLUMSUZ DAVRANIŞLARINI NASIL DEĞİŞTİRİR? NASIL DÜZELTİR?

4 OLUMSUZ VE YARARSIZ YÖNTEMLER
Sözlü Cezalar Duygusal Cezalar Dayak

5 OLUMSUZ DAVRANIŞLARI AZALTMADA İZLENECEK YOLLAR
1-Olumsuz davranışın tanımı yapılmalıdır Sorun tanımlanıp davranış basit basamaklara indirgenmelidir. Böylece amacımız belli olur. Davranıştaki problem nedir? (Kime göre problem öğretmene göre mi aile ye göre mi?) Can yaramaz bir çocuktur. YARAMAZLIK NEDİR?

6 2-Nedenini Düşünmek: Davranışın altında yatan neden ne?
( Bu nedenler bize göre geçerli olmayabilir,ancak çocuğa göre geçerli bir sebebi olabilir)

7 3-Gözardı-Teşvik: Olumsuz davranışa dikkatinizi vermeyip,ilgilenmezseniz,yani görmezden gelirseniz istenmeyen davranışlar azalabilir UNUTMAYIN! İLK ZAMANLAR DAVRANIŞIN ŞİDDETİ (Kötüye gitmesi) ARTACAK SONRA İYİLEŞECEKTİR.

8 4- Seçenek Sunmak: Çocuğun kabul edilemez davranışının yerine yapabileceği,kabul edilebilir bir veya birkaç davranış sunmaktır. Her bir basamağın eğitimine geçilmeden önce, çocuktan ne yapması istendiği açıkça KISA ve NET ifadelerle söylenmelidir. EVDE KOŞMANI İSTEMİYORUM. Neden,Alternatif çözüm

9 5- Farklı Çözüm Yolları Düşündürmek:
Olumsuz davranışı yerine uygulayabileceği, kabul edilebilir başka neler olabiliri düşündürmek ve iyi bir çözüm yolu bulduğunda onu takdir etmek

10 ( Sebep-Sonuç İlişkisi)
6- Davranışının Sonucunu Açıklayarak Zararını Göstermek: Çocuk yaptığı olumsuz davranışın sonucunu bilmeli.Bu nedenle de aile çocuğa davranışının sonucunu açıklayarak zararını göstermeli. ( Sebep-Sonuç İlişkisi)

11 7- Davranışının Sonucunu Kendisinin Yaşaması: Bu yöntemde çocuğa anne-baba değil de hayat ders verir. Örneğin; ödevini yapmayan öğrenci öğretmenine ne cevap verecek?

12 ÖDÜLLENDİRİN Simgesel ödüller Sözel ödüller Etkinlik ödülleri
Çocuğunuz doğru davranış sergilediğinde ödüllendirin. BU ÖDÜLLER: Simgesel ödüller Sözel ödüller Etkinlik ödülleri

13 Olumlu Pekiştireçler:
PEKİŞTİREÇ KULLANIN Olumlu Pekiştireçler: Birincil pekiştireçler: (yiyecek, içecek, uyku) Nesnel Pekiştireçler: (oyuncak, eşya, araç) Etkinlik pekiştireçleri: (şarkı söyleme, oyun oynama) Sosyal pekiştireçler: (gülümseme, okşama, övme) Sembol pekiştireçler: (yıldız, kupon, marka)

14 Kontrol Tekniği Anlaşılıp- anlaşılmadığını? Duyulup- duyulmadığını?
Davranışsal aşamaya geçme zamanının sınırlandırılmasıdır?

15 Benim söylediklerimi duydun mu?
NASIL YAPILIR? Söylediğimi anladın mı? İsteklerim açık mı? Benim söylediklerimi duydun mu? Benim söylediklerimi kendi sözcüklerinle tekrarlar mısın? Örn: Ayşe, televizyonu kapat ve ellerini yıka

16 Tekrar Dene Tekniği Basit bir yanlış davranıştan sonra, kesin sınır koyulması ve çocuğun doğru davranışı ‘tekrar denemesine imkân tanınması gerekir. Eğer çocuk direnirse, bu teknikten esnekçe sınırlandırılmış seçimler ya da mantıksal sonuçlar aşamasına geçmeliyiz. Örneğin;Kapıyı çalıp girmesini isteme. Ellerini yıkayıp gel.

17 MOLA TEKNİĞİ Mola yöntemi çocuklara doğru mesajlar iletir. Yanlış davranışı durdurur.Mola, çok açık bir davranışsal mesajdır. Hepsinden öte, mola yöntemi süreçtekilerin hiçbirinin duygularını incitmeden amaca ulaşılmasını sağlar.

18 Mola Kullanmanın Kuralları
Üç yaşından itibaren ergenlik yılları boyunca bile pek çok değişik durumda uygulanabilir. Molayı kararlılıkla sunar ve mantıksal bir sonuç olarak uygularsanız çok etkili bir yöntem olduğunu göreceksiniz.

19 1.Kullanmadan önce çocuklarınıza molanın ne olduğunu anlatın.
2. Uygun bir mola yeri saptayın. 3. Bir saat kullanın. 4.Sınırların test edilmesi durumunda, sınırlandırılmış seçenekleri olan bir mola uygulayın.

20 5.Kurallar ihlâl edildiğinde, mola yöntemini doğrudan uygulayın.
6. Mola yönteminden sonra temiz bir sayfa açın. 7.İhtiyacınız olduğu sürece mola yöntemini kullanın.

21 1. Sınırları test eden davranışlar 2. Saygısız davranışlar
Molayı Ne Zaman Kullanmalı? 1. Sınırları test eden davranışlar 2. Saygısız davranışlar 3. Meydan okuyan davranışlar 4. Kin dolu ve inciten davranışlar 5. Şiddet dolu ve saldırgan davranışlar 6. Öfke nöbetleri

22 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"ÇOCUKLARDA OLUMSUZ DAVRANIŞLARI AZALTMA YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları