Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BESLENME BESLENME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BESLENME BESLENME."— Sunum transkripti:

1 BESLENME BESLENME

2 GÜNE SAĞLIKLI BAŞLAMAK, YORGUNLUK DUYMAMAK, DERSLERİMİZİ DİKKATLİ BİR
ŞEKİLDE DİNLEMEK VE BAŞARILI OLMAK İSTİYORSAK MUTLAKA HER GÜN SABAH KAHVALTISI YAPMALIYIZ.

3 Kalktığımızda kahvaltı yapmazsak Beynimizde yeterince enerji
KAHVALTININ ÖNEMİ Sabah Kalktığımızda kahvaltı yapmazsak Beynimizde yeterince enerji Oluşmaz. 12

4 ÖNERİLER GÜNDE 2 BARDAK SÜT İÇİNİZ. HER GÜN KAHVALTI EDİNİZ.
GÜNDE 3 ÖĞÜN YEMEK YEMELİSİNİZ. ÖĞÜN ATLAMAYINIZ. ÖĞÜN ARALARINDA ŞEKERLİ BESİNLERDEN SAKININIZ. SPOR YAPINIZ. YEMEKLERDEN ÖNCE ELLERİNİZİ YIKAYINIZ. 14

5 ÖNERİLER SEBZE VE MEYVELERİ YIKAMADAN YEMEYİNİZ.
YEMEK YERKEN AYRI ÇATAL, KAŞIK, BIÇAK, TABAK VE BARDAK KULLANINIZ. TABAĞINIZA YİYEBİLECEĞİNİZ KADAR YEMEK ALINIZ. AÇIKTA SATILAN BESİNLERİ ALMAYINIZ. AĞIRLIĞINIZIN BOYUNUZA UYGUN OLMASINA DİKKAT EDİNİZ. DÜZENLİ GÜNEŞLENEREK YETERLİ D VİTAMİNİ ALMAYA ÖZEN GÖSTERİNİZ. 15

6 ARA SIRA YİYEBİLECEKLERİMİZ
Şekerli ve yağlı besinlerdir. pastalar, tatlılar, kekler, cipsler vb. besinler çok fazla tüketilirse şişmanlık oluşur. Şişman kişilerde kalp, Şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar görülür. ŞEKERLİ BESİNLER DE DİŞ ÇÜRÜKLERİNE NEDEN OLURLAR. 11

7 Her insan kendi temizliğinden sorumludur.
Temizlik nedir? Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır. Her insan kendi temizliğinden sorumludur.

8 EL TEMİZLİĞİ

9 Hastalık yapan mikroplar kişiden kişiye en çok eller yolu ile bulaşmaktadır.

10 Eller ne zaman yıkanır Para elledikten
Tuvaleti kullanmadan önce ve sonra Çiğ gıdayı elledikten Kıyafet değiştirdikten Saça, buruna dokunduktan Öksürdükten Burnu sildikten Temizlikten Çöpleri elledikten sonra

11 En iyi el yıkama işlemi bol suda ve sabunla, bilekleri de içine alacak şekilde avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde olmalıdır. Yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile kurulanmalıdır.

12 Etkili el yıkama Eller akan suyla ıslatılır
Ellere 3-5ml sıvı sabun alınır Ellerin her tarafını akan su altında iyice ovalayın Parmakların arasını ve bilekleri temizleyin

13 Elleri kağıt havlu kullanarak iyice kurutun Köpüğü durulayın
Kağıt havlu kullanarak musluğu kapatın Kullanılmış havluyu çöp kutusuna atın

14 TIRNAK BAKIMI Haftada bir kez el VE AYAK tırnakları kesilmelidir. El tırnakları kısa ve yuvarlak şekilde ayak tırnakları ise düz şekilde kesilmelidir. Tırnak uçlarının altında bir çok mikrop kolayca yerleşip üreyebilir. Bu nedenle, tırnak diplerinin temizliği çok önemlidir.

15 Ayrıca, tırnak kesim ve bakımında kullanılan aletlerin kişiye özel olması bazı bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynar.

16 AĞIZ TEMİZLİĞİ

17 AĞIZ HİJYENİ Ağız bakımında amaç, ağzın tüm mikroplardan temizlenmesi değil, daha çok birikmiş yiyecek artıklarının temizlenmesidir.

18 Dişler günde en az iki kez 3 dakika süre ile florlu diş macunu ile tüm diş yüzeyini kapsayacak şekilde fırçalanmalıdır. Fırçalama işlemi yemekten sonra ilk yirmi dakika içinde yapılmalıdır.

19 AĞIZ HİJYENİ Fırçanın kıllarının naylondan yapılmış ve yumuşak olması önemlidir. Kılların sert olması diş etinde travmalara ve diş eti enfeksiyonlarına neden olabilir.

20 ESKİMİŞ DİŞ FIRÇASIYLA FIRÇALAMAK ESKİ SÜPÜRGEYLE EV SÜPÜRMEYE BENZER
FIRÇA KILLARI AŞINIR AŞINMAZ (ortalama 6 ay) MUTLAKA DEĞİŞTİRİLMELİDİR

21 Ağız ve Dişler Hakkında Genel Bilgi
                                                               

22 ÇÜRÜK NEDİR? Diş sert dokularının, madde kaybı ile birlikte ilerleyen hastalığına ÇÜRÜK denir.

23

24

25 Diş ağrısıyla çocuğun erken yaşta tanışması, gelecekte bazı korkuların olmasına neden olabilir.

26 UNUTMA Fırçalama işleminde; Macundan çok, etkili bir fırçalama işlemi önemlidir.

27 GÜNDE İKİ KERE 3 DAKİKA

28

29

30 AYAK TEMİZİĞİ Ayak sağlığı için hem temizlik kurallarının uygulanması, hem de uygun bir ayakkabı seçimi önemlidir.

31 Ayakların her gün yıkanması ve yıkandıktan sonra, özellikle parmak aralarının iyice kurulanması gerekir. Aksi halde nemli ortam mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olur.

32 Ayak tırnakları da düzenli aralıklarla kesilmelidir, ancak tırnak batmasını önlemek için düz kesilmesi önerilmelidir. Çoraplar günlük olarak değiştirilmelidir. Çorapların pamuklu olması ayak sağlığı için tercih edilir.

33 SAÇ TEMİZLİĞİ

34 SAÇ TEMİZLİĞİ Saçlar haftada en az iki defa yıkanmalıdır.
Her gün mutlaka taranmalıdır.

35 BİT:Saç bitleri saçlarda çoğalıp yaşayan, kafa derisindeki kandan beslenen küçük böceklerdir.
Bitlerin büyüklüğü susam tanesi kadar olup, 6 bacakları vardır ve renkleri bronzdan grimsi beyaza kadar değişmektedir. Ömürleri 30 gündür ve kafa derisinden uzakta sadece 2 gün yaşayabilirler

36

37 Baş bitinin ortaya çıkması, eksik temizlik koşullarının sonucu değildir.
Saçları her gün yıkama da bu durumdan korumaz. Böyle bir durum kesinlikle saklanmamalıdır. Sadece işbirliği yapılarak bitlerle mücadele edilebilir.

38 Sirke , saç bitinin yumurtasına verilen isimdir.
Küçük beyazımsı toplu iğne başı büyüklüğünde saç tellerine yapışık duran beneklerdir.

39 Sirkeler önce saç derisine çok yakın bir yere bırakılırlar, daha sonra saç uzadıkça saç dibinden uzaklaşırlar. Sirkeler yaklaşık 7 ila 10 gün arasında yumurtadan çıkarlar ve 7 gün içinde olgun bir bit halini alırlar. Saç bitleri tırmanırlar, uçup zıplayamazlar ve hayvanların üzerinde yaşamazlar.

40 Bacaklarının ucundaki kanca benzeri kıskaçları ile saça tutunurlar.
Sirkeler genellikle ensede ve kulak arkasındaki saç tellerinde bulunurlar.

41 Nasıl Yayılırlar? Bulaşma doğrudan baştan başa geçer. Örneğin oyun sırasında, spor yaparken, okulda veya evde, nadiren de cansız eşyalar yoluyla fırça, tarak, yatak örtüleri, el ve banyo havlusu kullanımı gibi.

42 Belirtileri Nelerdir? - Saçta gıdıklanma duygusu - Bit ısırmalarından dolayı kafada kaşıntı - Kaşınmalardan dolayı kafa derisinde yaralar oluşabilir ve kimi zaman bu yaralar iltihaplanabilir. - Yastık üzerinde ince siyah tozlar (bit dışkısı) ya da soluk gri bit derisi görülebilir.

43 Saç bitinin ve sirkelerinin kontrol edilmesi:
Parlak ışığın altında büyüteç ve ince dişli tarak ile saçların içini ve kafa derisini yakından inceleyin. Sirkelerin fark edilmesi ve görülmesi genellikle daha kolaydır. Ense ve kulak arkasındaki saç tellerine yapışık dururlar. Kepeklerden farklı olarak saçın fırçalanmasıyla düşmezler.

44 DİKKAT Asla bitleri öldürmek için saç boyası ve gaz kullanmayın bit şampuanları saçlarınızı bitlerden temizlemek için yeterlidir. Ölü sirkelerden sık dişli taraklarla yada ölü sirkeleri temizleyerek kurtulabilirsiniz.

45 Saç biti ilaçları reçetesiz olarak eczanelerden satın alınabilir.
Belirtilen kullanım talimatlarına uyunuz. Kullanılan ürünlerin göze kaçmamasına dikkat ediniz; gözleri bir havlu ya da elbezi ile kapatınız . Kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız.

46 BİTTİ


"BESLENME BESLENME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları