Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
NASIL DAHA BAŞARILI OLABİLİRİZ? TOKİ ŞEHİT SÜLEYMAN YILMAZ ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

2

3 “OTURARAK BAŞARIYA ULAŞAN TEK VARLIK TAVUKTUR.”
H.J.BROWN

4 GİDECEĞİ YERİ BİLMEYEN GEMİYE
HİÇ BİR RÜZGÂR FAYDA VERMEZ…

5 HER İNSAN BAŞARI VE MUTLULUK İSTER…
NEDEN İSTEDİĞİNİZ ŞEYİN PEŞİNDEN GİTMEYESİNİZ?

6 BAŞARI VE MUTLULUĞU ELDE ETMENİN SIRLARI:
1. HEDEFİNİ BELİRLEMEK 2. PLANLI VE DÜZENLİ ÇALIŞMAK 3. VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİNİ BİLMEK

7 NEDEN İYİ BİR EĞİTİM ALMALIYIM ?
İstediğim mesleğe sahip olmak için Hayat standartlarımı yükseltmek için Kültürlü bir insan olmak için Kendi yeteneklerimi kanıtlamak için

8 SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE HEDEFİNİZİ SAPTAMAK İÇİN NE YAPMALISINIZ ?
Öncelikle şu soruları kendinize sorun, Nasıl bir gelecek istiyorum ? Hangi okulda yada üniversitede okumak istiyorum? Mesleğim ne olacak ? 10 yıl sonra kendim için nasıl bir gelecek hayal ediyorum ? Hayallerimi gerçekleştirmek için aşmam gereken engelleri biliyor muyum ?

9 HEDEFE NASIL ULAŞILIR? HER GÜN BELLİ SAYIDA TEST ÇÖZEREK
HAFTADA BİR DENEME SINAVI ÇÖZEREK SINAVLARA HAZIRLIK KİTAPLARINI BİTİREREK KONU TEKRARI YAPARAK

10 YENİLMESİ GEREKEN İLK DÜŞMANLAR
BAŞARI ŞANS DEĞİLDİR! BAŞARILI OLMAK İÇİN Çok çalışmak değil, Etkli çalışmak gerekir. YENİLMESİ GEREKEN İLK DÜŞMANLAR ÖFKE VE UMUTSUZLUKTUR. Collete

11 BAŞARABİLMEK İÇİN ÖNCELİKLE BAŞARACAĞINIZA YÜREKTEN İNANIN !

12 Sorun kuyunun derinliği değil hedefe ulaştırmayan ipin kısalığıdır.
Çin Atasözü

13 HER İNSANIN, KENDİ POTANSİYELİNE GÖRE GERÇEKLEŞTİREBİLECEĞİ MUTLAKA BİRŞEYLER VARDIR!

14 BAŞARILI OLMAK SADECE ÇALIŞMAKLA DEĞİL, KENDİNİ TANIMAK VE İNANMAKLA MÜMKÜNDÜR.
Bir şeyin imkansız olduğuna inanırsanız aklınız bunun neden imkansız olduğunu ispatlamak üzere çalışmaya başlar. Ama bir şeyin yapılabileceğini inandığınızda, gerçekten inandığınızda aklınız onu yapmak üzere çözümler bulmanıza yardım etmek için çalışmaya başlar.

15 DEĞİŞMEYE İSTEKLİ OLUN !
KENDİNE GÜVEN KAZANMANIN EN MÜKEMMEL YOLU, BAŞARISIZLIĞA İMKAN VEREMEYECEK KADAR İYİ HAZIRLANMAKTIR. Lockwood-Trope DÜNYADA DÜZELTEBİLECEĞİNİZ, DAHA İYİ YAPMAYI BAŞARABİLECEĞİNİZ İLK VE SON ÖNEMLİ KİMSE KENDİNİZSİNİZ. T.Henry Huxley

16 BU SÖZLERİ KULLANMAKTAN VAZGEÇİN
BU SÖZLERİ DAĞARCIĞINIZIN BİR PARÇASI YAPIN 1- YAPAMAM 1-YAPABİLİRİM 2-İNANMIYORUM İNANIYORUM 3- ZAMANIM YOK ZAMAN BULACAĞIM 4- SONRA ŞİMDİ-ŞU AN 5- ACABA MUTLAKA 6- KORKUYORUM 6-KENDİME GÜVENİYORUM 7- OLANAKSIZ İNANÇLA HERŞEY MÜMKÜNDÜR 8- EĞER YAPACAĞIM 9-BİLMİYORUM ÖĞRENECEĞİM 10-DAHA ÖNCE HEP KAYBETTİM BU SEFER KAZANACAĞIM

17 KARAR VERME ZAMANI ŞU ANDA NE İSENİZ BU, GEÇMİŞTEKİ BİR ZAMANDA
VERDİĞİNİZ YA DA VERMEDİĞİNİZ KARARLARIN SONUCUDUR. ŞİMDİKİ KARARLARINIZ DA ON YIL SONRA HANGİ NOKTADA OLACAĞINIZI BELİRLEYECEKTİR. BİR ŞEY YAPMAZSANIZ! HİÇ BİR ŞEY ELDE EDEMEZSİNİZ!

18 POZİTİF DÜŞÜNME BAŞARACAĞINIZA KESİNLİKLE İNANIN
BÜTÜN SAVAŞLAR İLK ÖNCE İNSANIN ZİHNİNDE KAZANILIR BEYNİNİZDEKİ ENGELLERİ ORTADAN KALDIRABİLİRSENİZ BAŞARAMAYACAĞINIZ İŞ YOKTUR HER OLUMSUZLUK VE YANLIŞLIK HEDEFE ATILMIŞ BİR ADIMDIR

19 BAŞARMAK İÇİN BÜYÜK BİR ARZU DUYUN
Ü Geri çekilmek yok Ü Gemileri yakın

20 Bir Taban Standardınız Olsun
PLANLI ÇALIŞIN PLAN AYLIK GÜNLÜK HAFTALIK YILLIK Bir Taban Standardınız Olsun

21 gününe kadar hangi dersin hangi zaman diliminde ve
Plan Nedir? Plandan kasıt, sınav gününe kadar hangi dersin hangi zaman diliminde ve hangi aralıklarla tekrar edileceğinin tasarlanmasıdır.

22 Program Nedir ? Programdan kasıt, bir haftanın bütün günlerinin
saat saat nasıl değerlendirileceğinin kayıt altına alınmasıdır.

23 HAYAL İNSANI DEĞİL, AMAÇ İNSANI. Kişi amacına inanarak çalışmalıdır
HAYAL İNSANI DEĞİL, AMAÇ İNSANI Kişi amacına inanarak çalışmalıdır. Her insan amacına ulaşamayabilir. Ama amacına ulaşan insanlar başaracağına inananlardır Haftalık veya günlük planları içinde amacına zaman ayırmayan kişi “Amaç sahibi” değil,”Hayal sahibi” bir insandır.

24 GÜNLÜK PLANI AKSATAN FAKTÖRLER
Televizyon bağımlılığı Spor bağımlılığı Kıramadığınız arkadaşlarınıza hayır diyememek Aileniz Ders çalışmaya oturamamanız Misafirleriniz

25 40 dakikalık ders çalışmasından
sonra mutlaka 10 dakikalık bir tekrar yapılmalıdır. 10 dakikalık tekrardan sonra mutlaka 10 dakikalık dinlenmeye Vakit ayrılmalıdır.

26 10 dakikalık dinlenmede TV’den uzak durun.

27 YAPILAN ARAŞTIRMALARDA;
İnsan öğrendiği konunun yaklaşık %50’sini 20 dakika sonra %70’ini 1 saatte %80’ini ise 1günde unutur. Öğrenci okuduğunu yaklaşık %20’sini Önce okuyup sonra dinlediğinin % 40’ını Okuduktan sonra dinleyip sonrada yazdığını %70’ini ancak hatırlaya bilmektedir.

28 ÇALIŞMAYA BAŞLAYAMAMANIN SEBEBLERİ
* ÇALIŞMAYI SEVMEMEK * O DERSİ VEYA KONUYU SEVMEMEK * BAŞKA BİR ŞEY YAPMAK İSTEMEK * BAŞARISIZ OLMAKTAN KORKMAK * KENDİNE GÜVENMEMEK

29 DERS ÇALIŞMA ORTAMI * Ders çalışmak için oturan bir insanın “dikkatini” dağıtan sebepler ya iç ya da dış sebeplerdir. İç sebepler, hayal kurmak ve gelecekle ilgili endişelerdir. Dış sebepler, ders çalışma ortamının belirli özellikleri olması gerekir. Özellikler ise şunlardır:

30 SANDALYEMİZ Ders çalışırken kullandığımız sandalye veya koltuk çok rahat olmamalı. Çünkü gereğinden fazla rahatlarız, uyku getirebilir.Bu da öğrenmeyi olumsuz etkiler. Çalışmak için sandalye her zaman koltuktan daha kullanışlıdır.

31 ÇALIŞMA ODASINDAKİ POSTERLER
Özel zevklerimizi yansıtan duvarlara astığımız poster, afiş, resimler ders çalışırken hayallere kolayca dalmamızı sağladığı için sakıncalıdır.

32 DERS ÇALIŞIRKEN YAPILAN YANLIŞLIKLAR
MÜZİK DİNLEME Öğrenciler arasında yaygın bir ifade ders çalışırken müzik dinlemenin ders çalışmalarına engel olmadığını tam tersine daha da kolaylaştırdığını söylerler. GERÇEK maalesef böyle değil araştırmalar aynı anda beyin birden fazla uyarıcıya açık olabilir,ancak dikkatini ancak bir noktaya odaklayabilir. O halde insan o anda ya ders çalışıyordur yada müzik dinliyordur.

33 TELEVİZYON * Hem ders çalışıp hem de televizyon seyretmek mümkün değildir. * Televizyon odasına girinceye kadar veya televizyon düğmesine basıncaya kadar kontrol sizin elinizde daha sonra kontrol televizyonun eline geçer. * Bu yüzden ders çalışma esnasında televizyondan uzak durmak gerekir. * Televizyonda mutlaka izlemek istediğimiz bir program varsa günlük programımız içerisine alabiliriz.

34 ZAMAN KAYBETMEMEK İÇİN
BİLGİSAYARLA OYNAMAYI BİR KENARA BIRAKIN

35 TELEFON * Ders çalışma esnasında çalan telefon çok fazla zamanınızı alabilir. Bu yüzde telefon konuşma süresini kısa tutmak gerekir. * Telefon, ödev sorma amacıyla dahi açılıyorsa yine kısa tutulmalı yada boş vakitte açılmalı.

36 YATARAK DERS ÇALIŞMA Ders çalışmak için en uygun durum çok yumuşak olmayan bir sandalyede dik olarak oturma ve kolları bir masa veya sıraya yaslamaktır. Yatarak ders çalışmada kas geri-limi belirli düzeyin altına düştüğü için beyin uykuyu başlatma emri gönderdiğinden vücut uyumak için hormon salgılar. Böylece öğrenmenin ilk şartı UYANIK OLMA HALİ bozulmuş olur.

37 Çalışmaya Engel Faktörler
ENDİŞELERE KAPILMAK ! YA KAZANAMAZSAM ! BU İŞ OLMAYACAK GİBİ ! ÇALIŞTIĞIM HALDE OLMUYOR ! BAŞKALARI BENDEN DAHA İYİ ! BEN MAHVOLDUM !

38 YARARSIZ VE YARARLI DÜŞÜNCELER
Biliyorum bu sınavda başarılı olamayacağım. Başarmak için elimden geleni yapacağım!

39 YARARSIZ VE YARARLI DÜŞÜNCELER
Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma. Nerede ve ne zaman kullanacağım ki? Yapabildiğimin en iyisini yapmamın bana ne yararı olabilir? Ne kaybederim?

40 YARARSIZ VE YARARLI DÜŞÜNCELER
Yeterli zamanımın olmadığı doğru. Ancak olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim? Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok ki!

41 YARARSIZ VE YARARLI DÜŞÜNCELER
Sınavlar niye yapılıyor, ne gerek var? Yapmam gereken nedir?

42 YARARSIZ VE YARARLI DÜŞÜNCELER
Tüm kaynakları çalışamasam bile, önemli bölümlere öncelik vererek sınava hazırlanabilirim, hiç olmazsa bu bölümlerden puan kazanırım. Çok fazla konu var, hangi birine hazırlanabilirim ki?

43 BAŞARILAR...


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları