Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi"— Sunum transkripti:

1 Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi
MATSO Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi Müdürlüğü RİSKLERDEN KORUNMA Anne Baba Eğitimi Hazırlayan Sedat GÜNGÖRENLER

2 Riskler Bize Uzak mı?

3 Aslında Sandığımızdan Daha Yakın

4 TİNERCİ DEHŞETİ Kendilerine para vermeyen genci tiner dökerek ateşe verdiler.Elbiseleri ve vücudunun çeşitli yerleri yanan genç, tinercilerin elinden kaçıp cadde üzerinde polise sığındı.

5

6 Uyuşturucudan kurtulan Adanalı F. polise teşekkür etti
Uyuşturucudan kurtulan Adanalı F. polise teşekkür etti. Türkiye onu, Adana`da hastane bahçesinde uyuşturucu krizine girmiş halde yerde kıvranırken tanıdı. Kendisini tedavi ettirmeye çalışan annesini ölümle tehdit ediyordu. 19 yaşındaki F. Y., geçen ay polisin ikna çabaları sonucu tedaviyi kabul etmişti. İstanbul`daki tedavisi tamamlanan genç kız, Adana`ya döndü.

7 Aileden uzaklaşma başka kişi ve gruplara daha fazla yaklaştırır ve çocuk/genç, bu şekilde güvenliğini de tehlikeye atar.

8

9 Bütün Risklerden Koruyabilmek
Çocuğu/Genci Bütün Risklerden Koruyabilmek Mümkün müdür ?

10 Etrafına Koruyucu Bir Duvar Örmek Mümkün Değildir.

11 En etkili yöntem, gerekli yaşam becerileriyle
donanmış bir birey yetiştirmektir. Bu konudaki ilk adımlar, çocuğu her yönüyle tanımaya çalışmak, gelişimsel özelliklerini bilmek ve gereksinimlerini doğru yorumlamak olmalıdır.

12 Anne Babalara Neler Söylemek Gerekir?
7-19 Yaş Anne Baba Eğitim Seminerlerinden Bir Görüntü Gölcük – MEB Gölcük Haber Gazetesi

13 Sayın Velilerimiz Madde bağımlılığından korunma konusunda anne babalara yönelik olarak yapılacak önerilerin, temelde tüm risklerden korunmak ve sağlıklı bir gelecek oluşturmak konusunda dikkate alınması gereken noktalar olduğunu belirtmek gerekir.

14 risklerden korunmasını destekleyecektir.
Bu bölümde anne baba tutumlarıyla ilgili olarak yapılan öneriler, çocuk ya da gençlerin istismara uğrama, okul başarısızlığı, zararlı alışkanlıklar edinme, olumsuz kişilik özelliklerinin oluşması, yanlış yönelimler içinde olma vb. bir çok sorun durumuyla ilgili risklerden korunmasını destekleyecektir.

15 Anne Baba Tutumlarıyla İlgili Öneriler

16 Çocuğunuzu DİNLEYİN !

17 Çocuğunuzu DİNLEYİN ! Çocuk ve gençlerin risklerden korunmasında, ilk hedef “aile içi sağlıklı iletişim” olmalıdır.

18 İletişimin altın anahtarı etkili dinlemedir
İletişimin altın anahtarı etkili dinlemedir. Anne ve babaların çocukları konuşurken “Seni Dinliyorum” demeleri yeterli değildir. Sadece iyi bir dinleyici olarak bile onun hakkında doğru fikirlere sahip olabilir, ona değer verdiğinizi gösterebilirsiniz. Onu dinlediğinizi “beden dili” ile de göstermeniz gerekir.

19 Çocuk/gencin dinlenmemesi, sesini duyuramaması, kendini ifade etmesine izin verilmemesi, aile içinde yakın ilişkiler ve sağlıklı iletişim kurulamaması önemli risk faktörleridir.

20 Olumlu Bir Bakış Açısı Geliştirin

21 Hataları ve yetersizliklerinden önce, olumlu yönlerini ve yeterliliklerini gören anne-baba olun.
Yardımcı olmak ve gelişimini desteklemek amacıyla yapılsa bile hiç kimse kendini, bakıldığında önce yetersizlikleri görülen biri gibi algılamak istemez. En doğrusu ona “genel olarak olumlu bir bakış açısıyla” yaklaşmak ve cesaretlendirmektir.

22 Ben Dilini Kullanın Çocuk/gence yargılandığını ya da suçlandığını hissettirecek “sen” yerine “ben dili” kullanılması sorunların çözülmesini kolaylaştıracaktır. Sen dili kullanıldığında suçlandığını/ yargılandığını hisseden çocuk/genç de ebeveynlerini suçlama, yargılama yoluna gidecektir. Savunmaya geçecek ve kendini objektif olarak değerlendirmekten uzaklaşacaktır.

23 Fiziksel Ceza Uygulamayın

24 Fiziksel yönden ceza vermenin eğitici ya da davranışı değiştirici bir yönü yoktur.
Sadece ilişkinize zarar verir. Fiziksel ceza yasalar tarafından da yasaklanmıştır.

25 Duygu ve Davranışlarınızı Kontrol Etmekte Güçlük Yaşıyorsanız, Zaman Kaybetmeden Bir Uzman Yardımına Başvurun…

26 Çocuk ve gençler yaparak, yaşayarak, izleyerek öğrenirler
Çocuk ve gençler yaparak, yaşayarak, izleyerek öğrenirler. Öğrenme sürecinde hata yapmaları kaçınılmazdır

27 Aşırı Kontrol ve Baskıdan Kaçının
Doğruyu öğrenmeleri, daha iyi yapabilmeleri için aşırı kontrol uygulamak sadece baskı hissettirecek ve sizi itici hale getirecektir.

28 Baskı Altındayken Nasıl Davrandığınızı Fark Edin?
Çocuğunuzun olumsuz davranışlarıyla başa çıkma yönteminizin, sorun çözme konusunda model oluşturacağını unutmayın…

29 Tehditkar ya da onunla rekabete giren bir duruş sergilemeniz, size olan güvenini sarsacaktır.

30 Gücüne Uygun Sınırlarda Özgürlük Tanıyın
Başkalarının güdümü altında davranmaması, iç denetiminin güçlü olmasıyla orantılıdır. İç denetiminin gelişebilmesi için sınırlı da olsa karar verme özgürlüğünün bulunması gerekir.

31 Aşırı Hoşgörülü Olmayın
Toleransın yetersizliği gibi aşırılığı da sorun yaratır. Çocuk ya da gencin her davranışını hoş görmek, hatalarına aşırı tolerans göstermek, sınırlar konusunda bilinç oluşturmasını engeller. Risklerden korunmada sınırları doğru algılama önemli bir koruyucudur.

32 Sevildiğini Hissettirin
Anne babalar çocuklarını severler ama çocuklar bazen bunu açıkça hissetmeye ihtiyaç duyarlar.Onlara sevildiklerini hissettirin. Sevildiğini, sizinle yakınlık ve dayanışma içinde olduğunu hissetmesi, sorunu olduğunda yanlış kişilere yönelmek yerine size başvurmasını kolaylaştıracaktır.

33 Gerginliğini Doğru Değerlendirin
Çocuk ve gençlerin gerginliklerinin altında yatan pek çok neden olabilir. Bu gerginliğin nedenlerini anlamada en doğru kaynak çocuk ya da gencin kendisidir. Ancak anne baba gerginliğin giderilmesi için hatalı bir tutum sergilediğinde bu kaynak kendini kapatır.

34 Bu Durumda Yaşadığı Sorunları, Kendini Tehdit Eden Durumları Dahi Anne Babayla Paylaşmayabilir.

35 Sadece bir sorunu olduğunda değil, onunla her zaman söyleşin…
Onunla Konuşun Sadece bir sorunu olduğunda değil, onunla her zaman söyleşin… Çocuğunuz ile duygu ve düşüncelerini ifade edebileceği, sohbetler yapın. Sadece onu değil kendinizi de onunla konuşmaya, duygularını sizinle paylaşmaya alıştırın.

36 Onun Yerine Düşünmeyin Düşünen çocuk yetiştirin.
Onu da ilgilendiren konularda “son kararı siz verseniz bile” fikrini sorun.

37 Ona Yerine Getirebileceği Sorumluluklar Verin

38 Çocuğunuz ona vereceğiniz sorumlulukları sizin kadar iyi biçimde yerine getiremeyebilir. Ancak bu sorumluluklar onun yaşam becerilerini güçlendirmesini destekler. Ona yerine getirebileceği sorumluluklar verin. Verdiğiniz sorumluluklarla ilgili yaptıklarını izleyin, başardıklarını fark ettiğinizi gösterin.

39 Gücüne Güvendiğinizi Gösterin Başarabileceğine İnandırın
Sorunlarını kendisinin çözebilecek gücü olduğuna inancınızı gösterin ancak tecrübesinin sınırlı olduğunu ve yardımınıza ihtiyacı olabileceğini unutmayın. İhtiyacı olduğunda yanında olacağınızı vurgulayın…

40 Aile Değerlerinizin Onun Değerlerini de Belirleyeceğini Unutmayın

41 Anne baba olarak sahip olduğunuz değerlerin çocuğunuzun değer sistemine temel oluşturacağını bilin.
Ancak sizin bir kopyanız olmayacağını, onun içinde yaşadığı zaman ve koşulların farklı olduğunu hesaba katmaya çalışın. Çocuğunuzun sahip olmasını istediğiniz değerleri düşünürken, kendi değerlerinizi de gözden geçirin.

42 Ona Zaman Ayırın Çocuğunuzun mutlu olması için sadece korunma, bakım ve maddi gereksinimlerini karşılamanız yeterli değildir.Onunla birlikte, onun için yapılacak faaliyetler planlayın. Ona zaman ayırın. Bu sizi birbirinize yakınlaştıracak, kendisine değer verildiğini hissettirecektir.

43 Yapmasını istemediğiniz davranışı
Doğru Model Olun Yapmasını istemediğiniz davranışı siz de yapmayın…

44 Doğru Modellerin Arasında Olmasını Sağlayın
Çocuk/gencin bulunduğu ortamda, bağımlılık yapıcı madde kullanan ya da kullanımını onaylayan bireyler bulunması, madde kullanımını sıradan, doğal bir eylem gibi gösterir. Sakınma gereksinimi hissettirmeyebilir.

45 Çocuğunuzun Arkadaşlarını Tanıyın

46 Çocuğunuzu iyi tanımak için arkadaşlarını da tanıyın
Çocuğunuzu iyi tanımak için arkadaşlarını da tanıyın. Kendisine nasıl arkadaşlar seçtiği, arkadaşlarıyla nasıl bir iletişimi olduğunu gözlemek, size onun hakkında çok şey anlatır.

47 Arkadaş Seçimi Konusundaki Farkındalığını Artırın
“Etkileşimde bulunduğumuz bireylerin hayatımızın her alanını etkileyebildiğini, iyi arkadaşın en çok eğlendiren değil, en iyi durumda olmamızı destekleyen arkadaş olduğunu” fark etmesini sağlayın.

48 Kendini Kontrol Edebilmenin Yolu Kendini Tanımaktan Geçer
Çocuğunuzun kendini tanımasına yardımcı olun. Sınırlı ve güçlü yanlarını doğru değerlendirmesini sağlayın. Aşırı özgüvenin risk almayı kolaylaştıracağını unutmayın.

49 Çocuğunuzun İçinde Bulunduğu Gelişim Döneminin Özelliklerini Öğrenin

50 Zihinsel, fiziksel ve duygusal yönden hızla değişen yapısı, çocuk/gencin
pek çok konuda uyum güçlükleri yaşamasına neden olur. Ona yeterli desteği sağlayabilmeniz için, gelişimsel özelliklerini bilmeniz gerekir.

51 Gelişimsel Özellikler, Başka Bir Sorunun Belirtileriyle Karışabilir mi?
EVET Ergenlik dönemine özgü bazı davranış özellikleri davranış ve uyum bozukluklarının belirtileriyle benzeşir. Anne babalar bazen çocuk ya da gencin yaşadığı sorunları doğru değerlendiremeyebilir. Bu durum onu yeterince desteklemelerini engeller.

52 Siz başka anne babalarla kıyaslanmak
Çocuğunuzu Asla Başkalarıyla Kıyaslamayın… Siz başka anne babalarla kıyaslanmak ister miydiniz ?

53 Tutunabileceği Uğraş Alanları Yaratın
Boş zamanlarını yararlı biçimde kullanabilmesi için alternatifler oluşturun.

54 Olanaklarınız ölçüsünde, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda aktivitelere katılmasını destekleyin.

55 Ona Hayır Demeyi Öğretin
Sizin gibi düşünmesini ve davranmasını beklemeyin. Ona HAYIR demeyi, ne istediğini önemseyerek ve kendini ifade etmesine izin vererek öğretebilirsiniz.

56 Olanaklarınızı Doğru Kullanın Eğitime Daha Çok Kaynak Ayırın

57 Eğitime ayıracağınız kaynaklar onun nasıl bir hayatı olacağını belirleyecek önemli faktörlerdendir.

58 Çocuğun yönelimleri ya da içinde bulunduğu durumla ilgili kaygılarınız varsa nasıl konuşmalısınız ?

59 Öncelikle şüphe ettiğiniz konuyla ilgili bilgi sahibi olmanız gerekir
Öncelikle şüphe ettiğiniz konuyla ilgili bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu yüzden önce o konu hakkında bilgi edinin Önce kaygınızı ve/veya öfkenizi kontrol altına alın Onu dinlemeye hazır ve istekli olun ,

60 Konuşmak için uygun bir ortam hazırlayın
Konuşması için cesaretlendirin Yargılamadan, eleştirmeden, suçlamadan dinleyin Sözünü kesmeyin, konuşmasına müdahale etmeyin

61 Ben dili kullanmaya özen göstererek düşünce ve duygularınızı paylaşın
Yardım almaya isteklendirin ve yardım almasını sağlayın Yardım sürecinde siz de nasıl destek olabileceğinizi öğrenin ve destek olmaya devam edin

62 KARŞISINDA DEĞİL YANINDA OLDUĞUNU HİSSETTİRİN.

63


"Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları