Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Gençlik Gelecek’tir Gelecegine Sahip Çık İdris YAVUZYİĞİT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Gençlik Gelecek’tir Gelecegine Sahip Çık İdris YAVUZYİĞİT"— Sunum transkripti:

1 Gençlik Gelecek’tir Gelecegine Sahip Çık İdris YAVUZYİĞİT
Şavşat Müftüsü VAAZ DOKUMANLARI /idrisyavuzyigit /İdris YAVUZYİĞİT

2 يَا اَيُّهَا الَّذينَ اٰمَنُوا قُوا اَنْفُسَكُمْ وَاَهْليكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ إِنَّ الّٰلهَ يُحِبُّ الشَّابَّ الَّذِى يُفْنِى شَبَابَهُ فِى طَاعَةِ اللّٰهِ

3 TOPLUMUN YAPI TAŞI GENÇ
Çiftçinin ekip yetiştirdiği mahsulü, gelen yıl için ne kadar lüzumlu ise, Fabrikaların depo edilen hammaddesi, o fabrika için ne kadar önemli ise, Ordunun harp malzemesi ne kadar mühim ise, Milletlerin hayatiyetleri ve gelecekleri için de gençlik o kadar mühim ve değerlidir.

4 Yetişkinliğe geçiştir.
GENÇ Gençlik, Yüce Allah’ın kullarına bahşettiği ömrün en önemli çağlarından biridir. Duyguların, davranışların ve fiziksel yapının değişiminin çok yoğun olduğu bu zaman dilimi önemlidir. Yetişkinliğe geçiştir.

5 DÜNYA GENCİN ETRAFINDA DÖNER
Fiziğini kabul etmek ve bedenini etkili olarak kullanabilmek Ana,baba ve diğer erişkinlerden farklı duygusal gelişime ulaşabilmek Ekonomik bir kariyer için kendini hazırlamak Karşı cinsin ilgisini çekebilmek için giyim kuşamına dikkat etmeye hatta söylenmeden yıkanmaya, diş fırçalamaya başlar. Gençler duygularını daha çok arkadaşlarıyla paylaşmaktan hoşlanırlar. Aşık olmak bu dönemde baskın bir duygudur.

6 DÜNYA GENCİN ETRAFINDA DÖNER
Gençlerde yalnız kalma isteği vardır. Aileler bunu anlamakta güçlük çekebilirler. Sanki herkesin dikkati onun üzerindedir, herkes onun dış görünüşüne çok önem vermektedir. Ben merkezci düşünce biçiminin bir özelliği, kendi düşüncesinin, kendi inançlarının en doğru, en orijinal olduğunu sanmasıdır. Bir yandan çevresindekilerin kendisine ilişkin düşüncelerine çok önem verirken, bir yandan da kendisini herkesten daha akıllı sanmaktadır. Gençler kendilerini olduğu gibi yargılamadan kabul eden, sevgi, saygı gösteren, güven ve destek veren özdeşim modelleri ile karşılaşma şansına sahip olurlarsa, sağlıklı bir kimlik geliştirebilirler.

7 TOPLUMUN YAPI TAŞI GENÇ
Günlerin sabahı, Mevsimlerin baharı, Arazilerin en münbiti, Yuvaların ve cemiyetin fidanı, Yarınların ümididir.

8 ALLAH, KENDİNE İTAAT EDEN GENCİ SEVER kendisine itaat etmekle geçiren
إِنَّ الّٰلهَ يُحِبُّ الشَّابَّ الَّذِى يُفْنِى شَبَابَهُ فِى طَاعَةِ اللّٰهِ “Allah, Gençliğini, kendisine itaat etmekle geçiren genci sever” (Aclunî, Keşfu’l Hafa, hadis no:748)

9 ALLAH’IN BEĞENDİĞİ GENÇ OLMAK İÇİN
تَعَجَّبَ رَبُّكَ مِنَ الشَّبَابِ لَيْسَتْ لَهُ صَبْوَةٌ “Senin Rabbin, (kendisinde eğlencelere ve fani zevklere karşı meyil bulunmayan, gençliğini hakk’a itaat yoluna bağlayan ve) gayri meşru şehvet peşinde olmayan bir genci beğenmekte ve ondan hoşnut olmaktadır” (Ahmet b. Hanbel, Müsnet, 4/151)

10 ANNE-BABA, İMAN ESASLARINI ÖĞRETMELİ
Gençlerin, Manevi hayatının gelişmesinde sahip olması gereken en önemli sorumluluk inanç’tır. Allah’ı, Peygamberimizi, Kitabımızı ve Dinimizi tanımanın kalbe yerleşeceği; Bir gün hayatın son bulup insanların dünyada yapıp ettiklerinin hesabının sorulacağı, hakların sahiplerine iade edileceği Ahiret Günü’nün öğretilmesi gerekli olan çağ gençlik çağıdır. Bu çağda edinilmiş bilgiler, “mermere yada taşa kazılmış Yazı” gibi, insan hayatında yer eder ve tesir bırakır.

11 KURANÎ ÖRNEK “HZ. İBRAHİM”
Allah’ı arayış mücadelesi, Yıldız, ay ve güneşten hareketle rabbini bulmaya çalışması, Putlarla olan mücadelesi ve putları kırıp en büyük putun boynuna kırdığı aleti asması ve ibretli bir ders verişi, Kavminin Allah'a olan isyanına rağmen Allah ile olması, Yılmaması ve sarsılmaz iman mücadelesi, Yakmayan ateş ve hicreti… (Enam suresi 75 ve 81. Ve Enbiya suresi 58 ve 70. Ayetler arası)

12 Din, akıl sahibi insanları dünyada ve ahrette mutluluğa götüren
DİNİNİ ÖĞRETMELİYİZ… Din, akıl sahibi insanları dünyada ve ahrette mutluluğa götüren ilahi kanunların tümüdür. Günümüz toplumunda ortaya çıkan en büyük sıkıntıların aşılması Dinin insanlara aktarılması, gerçek anlamda dindar bir yaşam sürme vesilesi ile olacaktır.

13 “Sakın cahillerden olma!” “Cahillerden yüz çevir.”
“İLİM” فَلاَ تَكُونَنَّ مِنَ الْجَاهِلِينَ “Sakın cahillerden olma!” (Enam, 5/35) وَأَعْرِضْ عَنِ الْجَاهِلِينَ “Cahillerden yüz çevir.” (Araf, 199) Çünkü Her fenalığın, küfrün, şirkin başı bilgisizlik ve cehalettir. İlim sahibi olmayan kimse Allah’ı tanıyıp bulamaz. Allah’ın büyüklüğünü, kuvvet ve kudretini idrak edemez. Kalbine iyi ve güzel duyguları yerleştiremez. İnsanlara faydası olmadığı gibi onlara zararı dokunur.

14 GENÇLERİ KORUMAK ZORUNDAYIZ
يَا اَيُّهَا الَّذينَ اٰمَنُوا قُوا اَنْفُسَكُمْ وَاَهْليكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ “Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun”. (Tahrîm 6.) Hz. Ömer (r.a.): “Yâ Rasûlallah! Nefislerimizi koruruz fakat ailemizi nasıl koruyabiliriz?” Allah Rasûlü (s.a.s) şöyle buyurdu: "Allah'ın sizi nehyettiği şeylerden onları nehyeder ve Allah'ın size emrettiği şeyleri onlara emrederseniz. Bu şekilde onları korumuş olursunuz." (Hakk Dini Kur'an Dili, c; 6 sh: )

15 ALLAH’A İBADET Gençlik, nefsin arzuların, şehevi duyguların insanı kapladığı önemli bir zaman dilimidir. ilim öğrenilecek, ibâdet yapılacak en kârlı zaman da -nefsani arzularla her taraf kuşatılmış olmasına rağmen- gençliktir. Gençlikte; şehvetin, asabiyetin kapladığı anlarda dinin bir emrini yerine getirmek, ihtiyarlıkta yapılan aynı ibadetten çok daha üstün ve kıymetli olur.

16 (sağını solunu ayırt etmeye başladı) mı,
İBADETE KÜÇÜK YAŞLARDA ALIŞTIRMALIYIZ « مُرُوا الصَّبِيَّ بِالصَّلاَةِ إِذَا بَلَغَ سَبْعَ سِنِينَ » "Çocuk yedi yaşına ulaşıp (sağını solunu ayırt etmeye başladı) mı, ona namazı emredin” (Ebü Davud, Salât 26/497)

17 “Gencin namazı bütün âleme ışık saçan bir güneşse,
NAMAZ KILDIR(IYOR MUSUN?)… “Gencin namazı bütün âleme ışık saçan bir güneşse, ileriki yaşlardakilerin namazı bir mum ışığı misali gibidir.

18 ALLAH’IN SEVDİĞİ GENÇLER YETİŞTİRMELİYİZ
Gençlerimizin maddi ihtiyaçlarını temin ettiğimiz gibi, manevi ihtiyaçlarını da öylece karşılamalıyız. “Zamanı geldiğinde kendi öğrenir”??? Nasıl ki, belli yaşa kadar biz çocuklarımızın yeme, içme, barınma gibi en temel ihtiyaçlarını karşılıyor ve herhangi bir yerde kendi başlarına bırakıp “zamanı geldi mi kendi yemesini, içmesini, giyinmesini, barınmasını karşılasın”  demiyorsak manevi ilkelerin benimsenmesinde de aynı şeyleri dememiz mümkün değildir.

19 ALLAH’A İBADET EDEN GENÇ
سَبْعَةٌ يُظِلُّهُمْ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ يَوْمَ الْقِيَامَةِ يَوْمَ لَا ظِلَّ إِلَّا ظِلُّهُ إِمَامٌ عَادِلٌ وَشَابٌّ نَشَأَ فِي عِبَادَةِ اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ … وَرَجُلٌ دَعَتْهُ امْرَأَةٌ ذَاتُ مَنْصِبٍ وَجَمَالٍ إِلَى نَفْسِهَا فَقَالَ إِنِّي أَخَافُ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ … Hz. Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: "Resulullah (s.a.v) buyurdular ki: "Yedi kişi var, Allah onları hiçbir gölgenin olmadığı Kıyamet gününde kendi gölgesinde gölgeler: Adil imam, Allah'a ibadet içinde yetişen genç, Tekrar dönünceye kadar kalbi mescide bağlı olan kimse, Allah için birbirlerini seven, Allah rızası için bir araya gelip, Allah rızası için ayrılan iki kişi, Güzel ve makam sahibi bir kadın tarafından davet edildiği halde; "Ben Allah'tan korkarım" de(yip icabet etmey)en kimse, Allah'ı tek başına zikrederken gözlerinden yaş boşanan kimse. Sağ elinin verdiği sadakayı sol eli görmeyen; verdiğini gizli veren kimse" (Nesâi, Kudât 2)

20 ALLAH’A İBADET EDEN GENÇ

21 ALLAH’A İBADET

22 Allah’ı anacak, hatırlayacak amelleri
ALLAH’A İBADET Allahın sevdiği ve kıymet verdiği genç, Allah ile olan bağlılığını kalben sağlamalı ve ibadetleriyle de bunu göstermelidir. Namaz, oruç, iyilik ve güzellik, salih ameller, dua ve zikir gibi Allah’ı anacak, hatırlayacak amelleri hayatının her safhasında yerinde ve zamanında yapacaktır.

23 GENÇLER GELECEKTİR Gençler; Geleceğin Cumhurbaşkanları, Başbakanları, Bakanları, Ordu Komutanları, Valileri, Kaymakamları, Öğretmenleri, Din Görevlileri, Avukatları, Hakimleri, Mühendisleri, Müftüleri, Profesörleri, Polisleri, İşçileri……

24 FITRATINI KORUYAN GENÇ
Gençlerimizi; sıhhati bozacak zararlı hava, yiyecek, içecek ve giyeceklerden koruduğumuz gibi fıtratlarında var olan İslâm'ı bozacak etkenlerden de kendilerini korumamız gerekir.

25 (sorumluluklarını yerine getirmeyerek)
GENÇLERİ İHMAL ETMEK… « كَفي بِالمرْءِ إِثْماً أَنْ يُضَيِّعَ مَنْ يقُوتُ » “Bakmakla yükümlü olduğu kişileri (sorumluluklarını yerine getirmeyerek) zayi etmesi kişiye günah olarak yeter.” (Ebu Davud, Zekat 45/1692)

26 NASIL GERÇEKLEŞİ(YO)R?
GENÇLİĞİ İHMAL … NASIL GERÇEKLEŞİ(YO)R? İslami Bilgiden Yoksun, Dinden Uzaklaşmış Aile İbadet Hayatı Neredeyse Bulunmayan Gençlik Ahlaki Terbiyeden Yoksunluk Ailelerin İlgisizliği Ve Denetimsizliği Televizyonun Bilinçsiz Kullanımı (Saatlerce) İnternetin Kontrol Edilememesi (Oyun Ve Eğlence, Saatlerce) Basın Yayındaki Ahlak Dışı Yayın Ve Görseller, Müstehcenlik Kötü Arkadaş Çevresi Ve Zararlı Akımların Etkisi, Gösteriş Ve Özenti, Moda Merakı, Bilinçsiz Ve Yanlış Kimseleri Taklit Kısa Yoldan Zengin Ve Ünlü Olma Hayali Zararlı Alışkanlıklar (Alkol, Sigara, Uyuşturucu Vb.) Kumar Ve Şans Oyunları (İddia, Toto, Loto, Piyango Vs.) Boş Zamanı Heva Ve Heves Peşinde Geçirmek Okuma Alışkanlığından Yoksunluk

27 Nasıl Bir Gençlik İstiyorsun
“EY MÜSLÜMAN” !!!! Nasıl Bir Gençlik İstiyorsun

28 NASIL BİR GENÇLİK? ALKOLİK Mİ? KUMARBAZ MI? ESRARKEŞ Mİ? İSYANKAR MI?
KATİL RUHLU MU? HAİN Mİ? HIRSIZ, ARSIZ, NAMUSSUZ MU? HARAMZADE Mİ? ŞÖHRET PEŞİNDE Mİ? TELEVİZYON KOLİK Mİ? AİLE BAĞLARI KOPMUŞ MU? ALLAH’INI, PEYGAMBERİNİ, KİTABINI TANIMAYAN BİR GENÇLİK Mİ? KÖTÜ ARKADAŞ ÇEVRESİNE SAHİP Mİ? OYUN VE EĞLENCE PEŞİNDE Mİ? NASIL BİR GENÇLİK?

29 AİLE İÇERİSİNDE YALNIZ BIRAKILMIŞ GENÇLER

30 GENÇLİĞİNE SAHİP ÇIKMAZSAN….
Gençlerini, Eğlenmekle, Boş Emellerle, Faydasız Şeylerin Peşinde Koşturarak Geçiren toplumlar, Geleceklerini Kendi elleriyle yok etmiş olacaklardır.

31 GÜNAHLARDAN UZAK DURMALISIN
حُفّتْ الجَنّة ُ بالمَكارِهِ وَحُفّتْ النّارُ بالشَّهَواتِ Rasulullah buyurdu ki: “Cennet zorluk ve meşakkatlerle, cehennem ise nefsani ve şehevi arzularla kuşatılmıştır” (Müslim, Cennet, 1)

32 ALKOL…? Sigara , Hap, Alkol, Esrar, Eroin, Kokain vb nedenlerle adliyelere sevk edilen çocuk sayısı: Yapılan bir araştırmaya göre; Türkiye'de alkol kullananların sayısında önemli bir artış olduğu ve uyuşturucu kullananların % 73'ünü de 20 yaşın altındaki gençlerin oluşturduğu bildirilmektedir. ( Diyanet Avrupa Dergisi, sayı, 35)

33 BAĞIMLILIK…?

34 BAĞIMLILIK…?

35 BAĞIMLILIK…?

36 ŞEYTAN İŞİ PİSLİKLERDEN UZAK BİR HAYAT
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ… “Ey mü’minler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durunuz ki, kurtuluşa eresiniz.” (Maide, 5/90) إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاء فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللّهِ وَعَنِ الصَّلاَةِ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ “Şeytan içkide ve kumarda ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?” (Maide, 5/91)

37 Ülkemizde ailelerin büyük çoğunluğu salon ve odalarının
TELEVİZYONUN HAYATIMIZDAKİ YERİ Ülkemizde ailelerin büyük çoğunluğu salon ve odalarının en güzel köşelerine televizyonu yerleştirmişlerdir.

38 TELEVİZYONUN HAYATIMIZDAKİ YERİ
Televizyon evin büyüğü olduğu için sözü kesilmeyen yaşlı dedelerinin rolünü üstlenmişltir. Televizyonlarda saldirgan, şiddet içerikli filmlerin, dizilerin ve programların, pornografik ögelerin yer alması çocukları ve gençleri olumsuz yönde etkilemektedir.

39 TELEVİZYONUN HAYATIMIZDAKİ YERİ
Televizyon ile iç içe olan çocuk ve genç, sürekli izlediği şarkıcıları, mankenleri, futbolcuları ve gerçek hayat ile alakası olmayan hayali film kahramanlarını kendisine rol model olarak almaktadır . Büyürken, gelişiminin yeterince olabilmesi için yazılı kültür denilen kitap, gazete, dergi, vb. yayınları izlemesi ve okuması DAHA ÖNEMLİDİR. SAMAN ALEVİ GİBİ ŞÖHRETLER!

40 «Evden babayı mı atalım? Televizyonu mu atalım?»
TELEVİZYONUN HAYATIMIZDAKİ YERİ Çocuklar üzerinde bir anket yapmışlar. «Evden babayı mı atalım? Televizyonu mu atalım?» Çocukların %93’ü babayı atalım cevabını vermiş… Fransa'da 0-3 yaş arası çocukların Çocuk kanalları dahil televizyon seyretmeleri yasaklanmıştır. Çünkü çocuk saniyede 25 milyon kara görüntü kaydetme kapasitesine sahiptir. Dünyanın en gelişmiş kameraları dahi bu kapasitede görüntü kaydedememektedir.

41 SAMAN ALEVİ GİBİ ŞÖHRETLER!
BAĞIMLILIK…?

42

43 İntihar edenlerin %72,7’sini erkekler, %27,3’ünü kadınlar oluşturdu.
Ölümle sonuçlanan intihar sayısı, 2013 yılında 3189 oldu. İntihar edenlerin %72,7’sini erkekler, %27,3’ünü kadınlar oluşturdu. İntihar edenlerin %48,8’i “evli", %38,4’ü “hiç evlenmemiş”, %5,6’sı ise “boşanmış” kişilerdi.  (TUİK)  İntihar sayısı ve kaba intihar hızı Yıl -Year Kaba intihar hızı İntihar sayısı Crude suicide rate Number of suicides (%ooo) 2008 2 816 3,96 2009 2 898 4,02 2010 2 933 2011 2 677 3,62 2012 3 287 4,37 2013 3 189 4,19 Kaynak : İntihar İstatistikleri

44 KATİL RUHLU NEFSANİ DUYGULARINA YENİK…

45 Bunların ailesi hiç mi ilgilenmiyor ?
HEP AİLELER SUÇLANIR… Gençlerin toplum içinde bize yaşattıkları olumsuzlukları gördükçe herkesin bu gençlerin ana-babalarını suçladıklarını görürsünüz. Hepimiz şu sözleri hep duyarız: Anne-babaları bu çocuklara hiç mi terbiye vermemiş? Bunların ailesi hiç mi ilgilenmiyor ? Böyle sorumsuzca çocuk yetiştirilir mi hiç? Hep aile suçludur. Eğer onlar, çocuklarına yeterli ve mükemmel eğitim??? verselerdi, çocuklar böyle mi olurdu? Ah şu aileler yok mu, "saldım çayıra, Mevla'm kayıra" Usulüyle hiç çocuk mu yetiştirilir?

46 …BİR GENÇLİK? BİR GENÇLİK Mİ? ALLAH’A BAĞLI…
PEYGAMBERİNİ SEVEN / YOLUNDA GİDEN… KUR’AN’A SIMSIKI BAĞLI… İYİ BİR EĞİTİM ALMIŞ… İBADETLERİNİ YERİNE GETİREN… AİLE BAĞLARI KUVVETLİ… BÜYÜKLERİNE SAYGI GÖSTEREN… KÜÇÜKLERİNE MERHAMETLİ OLAN… AHLAKIYLA / DAVRANIŞLARIYLA ÖRNEK… SÖZÜ VE ÖZÜ DOĞRU… DÜRÜST VE ADİL… İFFET VE HAYA SAHİBİ… GÜNAHLARDAN UZAK DURAN… BAŞKALARININ HAKLARINA RİAYET EDEN… İYİLİK SEVER… HELAL GIDAYLA BÜYÜYEN… MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERİNE BAĞLI… BİR GENÇLİK Mİ?

47 «Allah Bana Gençlerin Yardımını Lütfetti»
…BİR GENÇLİK? 8 Yaşında İmanı kemale Eren Hz. Ali 14 Yaşında Şan, Şöhret Ve Serveti Terk eden Musab B. Umeyr 12 Yaşında Peygamberin «Yardımcım» Dediği Zübeyir B. Avvam 10 Yaşında Anne Babasını Din Uğruna Bırakan Enes B. Malik 15 Yaşında Talha B. Ubeydullah 16 Yaşında Sad B. Ebi Vakkas 17 Yaşında «Darul Erkam» Olan İbn Erkam 17 Yaşında «Yemene Vali» Olan Muaz B. Cebel 19 Yaşında «Ordu Komutanı» Üsame B. Zeyd 11 Yaşında Saltanatı Devrettiği Fatih Sultan Mehmet Han Efendimiz Buyuruyor Ki: «Allah Bana Gençlerin Yardımını Lütfetti»

48 BÖYLE BİR GENÇLİKLE TARİH YAZILABİLİR Mİ?
Tarihimiz de genç insanlarımızın başarıları ile doludur: Osman Gazi, Fatih, Genç Osman, Nene Hatun ve isimsiz pek çok kahraman… Sen de geçebilirsin yardan, anadan, serden. Senin de destanını okuyalım ezberden. Haberin yok gibidir, taşıdığın değerden. Sen ki, burçlara bayrak olacak kumaştasın. Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın. Gençlere, Hz. Peygamber’in çevresine, arkadaşlarına bağlılığını, ashabına olan şefkat ve merhametini, dostluğa verdiği önemi ve doğruluğunu öğretmeliyiz.

49 Bana yeter» cevabı verilirdi.
ESKİDEN… Eskiden komşular sorarlardı ebeveynlere: «Evladın nasıl bir insan olsun istersin?» İnançlı olsun, Dürüst olsun, Ahlaklı olsun, Vatanına milletine faydalı olsun. Bana yeter» cevabı verilirdi.

50 Hani anne babaya hürmet, Hani merhamet ve vicdan, Hani insanlık,
ŞİMDİ… Şimdi biz soruyoruz çocuğumuz nasıl olsun…. İyi bir üniversite okusun. İyi bir işi olsun. İyi bir evi olsun. İyi bir arabası olsun. İyi bir geleceği olsun. Hani ahlak, edep, Hani anne babaya hürmet, Hani merhamet ve vicdan, Hani insanlık, Hani maneviyat…

51 Dünyada ergen olmaktan daha zor bir şey varsa o da
ANNE-BABA OLMAK Dünyada ergen olmaktan daha zor bir şey varsa o da ergenlik çağındaki bir gencin anne babası olmaktır.

52 …BİR GENÇLİK? "Kim var!" diye seslenilince, sağına ve soluna bakınmadan, fert fert "ben varım!" cevabını verici, her ferdi "benim olmadığım yerde kimse yoktur!" duygusuna sahip bir dava ahlâkını pırıldatıcı bir gençlik... Surda bir gedik açtık; mukaddes mi mukaddes! Ey kahpe rüzgâr, artık ne yandan esersen es!.. Necip Fazıl KISAKÜREK

53 TERCİH SİZİN… TERCİH SENİN…

54 TERCİH SENİN… GENÇLER YA AYDINLIĞIN OLACAK

55 TERCİH SENİN… YA DA KARANLIĞIN TERCİH SENİN…

56 İhtiyarlıktan önce gençliğin, Fakirlikten önce zenginliğin,
GENÇLİĞİN KIYMETİNİ ÖĞRETTİN Mİ????? اِغْتَنِمْ خَمْسًا قَبْلَ خَمْسٍ: شَبَابَكَ قَبْلَ هَرَمِكَ وَغِنَاءَكَ قَبْلَ فَقْرِكَ وَصِحَّتَكَ قَبْلَ سَقَمِكَ وَحَيَاتَكَ قَبْلَ مَوْتِكَ وَفَرَاغَكَ قَبْلَ شُغْلِكَ “Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini biliniz: İhtiyarlıktan önce gençliğin, Fakirlikten önce zenginliğin, Hastalıktan önce sıhhatin, Meşguliyetten önce boş vaktin, Ölmeden önce hayatın kıymetini biliniz.” [Hâkim]

57 ÇOCUĞUN ÖMÜRÜNÜ NASIL DEĞERLENDİRİYOR?
لاَ تَزُولُ قَدَمَا ابْنِ آدَمَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ مِنْ عِنْدِ رَبِّهِ حَتَّى يُسْأَلَ عَنْ خَمْسٍ عَنْ عُمْرِهِ فِيمَا أَفْنَاهُ وَعَنْ شَبَابِهِ فِيمَا أَبْلاَهُ وَمَالِهِ مِنْ أَيْنَ اكْتَسَبَهُ وَفِيمَ أَنْفَقَهُ وَمَاذَا عَمِلَ فِيمَا عَلِمَ . İbn Mesut (r.a) Rasulullah'ın (s.a.v) şöyle buyurduğunu söyledi: Ademoğlu şu beş şeyden sorguya çekilmedikçe Rabbinin huzurundan ayrılamaz: Ömrünü nerede geçirdiğinden. Gençliğini nerede tükettiğinden. Malını nerden kazandığından. Nereye harcadığından. İlmiyle nasıl amel ettiğinden. (Tirmizi, Kıyame, 2601)

58 AHLAKLI VE TERBİYELİ GENÇ… güzel terbiyeden daha üstün
 مَا نَحَلَ وَالِدٌ وَلَدًا مِنْ نَحْلٍ أَفْضَلَ مِنْ أدَبٍ حَسَنٍ “Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez.”

59 AHLAK VE İFFETLİ GENÇ “HZ. YUSUF”
İffeti, namus anlayışı, vezirin hanımının cinsel isteğine Allah korkusundan karşılık vermemesi, ahlakı, sabrı, serveti terk edip zindanı tercih etmesi, kardeşlerinin yaptıklarına karşılık affı… Yusuf suresi bütün bunları anlatmak suretiyle bizlere iffetli bir gencin nasıl olması gerektiğini göstermektedir.

60 " KARANLIĞA KÜFREDECEĞİNE BİR MUM DA SEN YAK." KONFİÇYUS
Doğduğu andan itibaren Allah’ın emaneti nazarıyla bakmak Helal gıdalarla beslemek İyi bir eğitim ve terbiye vermek Güzel ahlak ilkeleriyle yetiştirmek İnanç ve ibadetle alakalı bilgileri öğretip uygulatmak Yedi yaşından itibaren adam yerine koyup ibadetlerini sağlamak Hz. Peygamberi örnek olarak tanıtıp öğretmek Zararlı alışkanlıkların felaketini özümsetmek ve korumak Milli ve manevi değerleri öğretmek ve özümsetmek İyi bir evlilik yapmasını sağlamak

61 AHLAKLI GENÇ YETİŞTİRMEK İÇİN …
Güzel ahlaki ilkeleri: Doğruluk, sözünde durmak, temizlik, cömertlik, sabır, tevazu, iffet ve haya, tevekkül, kanaat etmek, şükür, çalışma, şefkat, cesaret, nezaket, vefa, hoşgörülü olmak, güler yüzlü, güzel sözlü olmak, sadelik. Kötü Ahlak, Huy Ve Davranışlar: Yalan, iftira, gıybet, kötü zan, alay etme, iki yüzlülük, sözünde durmama, gösteriş, haset, kin, düşmanlık, öfke, kibir, cimrilik, nemelazımcılık vb.

62 ANNE VE BABASINA HÜRMET EDEN GENÇ YETİŞTİRMELİSİN
وَقَضَى رَبُّكَ أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلاَهُمَا فَلاَ تَقُل لَّهُمَا أُفٍّ وَلاَ تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلاً كَرِيمًا .وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُل رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا "Yüce Rabb'ın şöyle emretti; Yalnız Allah'a ibadet edeceksiniz, ana-babalarınıza iyilik yapacaksınız. Şayet bunlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlarsa sakın onlara "öf " dahi deme, yüzlerine bağırma, onlara tatlı söz söyle. Onlara, merhamet belirtisi olarak tevazu kanadını aç da, "Ya Rab, küçüklüğümde bana şefkat gösterdikleri gibi, sen de onlara merhamet et" de” (İsrâ, 17/23-24)

63 ANNE VE BABASINA HÜRMET EDEN GENÇ
Annesini sırtına alıp Kâ'be-i muazzama'yı tavaf eden bir kimse, Abdullah ibni Ömer hazretlerine dedi ki: Efendim, annemi, böyle sırtıma alıp, Kâ'be-i muazzama'yı tavaf ettiriyorum. Acaba annemin hakkını ödemiş olur muyum? -Annenin hakkının yüzde birini bile ödeyemezsin. Ancak iyi muâmele eder ve güzel bakarsan, yapacağın en küçük bir hizmete, çok büyük sevâp verilir. (Tirmizî, Birr 75)

64 YAŞLILARA HÜRMET ETMEYİ ÖĞRETTİN Mİ???
مَا أَكْرَمَ شَابٌّ شَيْخًا لِسِنِّهِ إِلَّا قَيَّضَ اللَّهُ لَهُ مَنْ يُكْرِمُهُ عِنْدَ سِنِّهِ Enes İbni Mâlik (r.a)’den rivayet edildiğine göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: “Allah Teâlâ, yaşından ötürü bir ihtiyara saygı gösteren gence, yaşlılığında hizmet edecek kimseler lütfeder.” (Tirmizî, Birr 75)

65 ihtiyarlara benzeyendir.
HAYIRLI GENÇ… خَيْرُ شَبَابِكُمْ مَنْ تَشَبَّهَ بِكُهُولِكُمْ وَشَرُّ كُهُولِكُمْ مَنْ تَشَبَّهَ بِشَبَابِكُمْ Enes b. malik (R.a.)’den rivayetle hz. peygamber efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Gençlerinizin en hayırlısı, (sefahetten uzak durmakta ve temkinli davranmakta) ihtiyarlara benzeyendir. Yaşlılarınızın en fenası ise, (başını gaflete sokmakta ve nefsinin arzularına uymakta) gençlere benzeyenlerdir.” (Taberani, Mu’cemul Kebir,22/83)

66 İMANLI…

67 İYİ EĞİTİM ALMIŞ BİR GENÇ

68 “DİNİNE MİLLETİNE FAYDA”
HEDEFİN NET OLAN “DİNİNE MİLLETİNE FAYDA”

69 MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERİNE BAĞLI BİR GENÇ

70 TEBESSÜMKAR…

71 Şu çeşmenin haline bak, Su içecek bir tası yok,
HAKLARA RİAYET EDEN… Şu çeşmenin haline bak, Su içecek bir tası yok, Kırma kimsenin KALBİNİ, Yapması güç, Ustası YOK.

72 AHLAKLI

73 EDEP, HAYA VE İFFETLİ BİR GENÇ

74 GÜNAHLARDAN UZAK DURAN BİR GENÇ

75 BAŞKALARINA BENZEMEYE ÇALIŞMAYAN…

76 “Kim, bir topluluğa benzemeye çalışırsa, onlardandır”
OĞLUNUN/KIZININ BENZEMEK İSTEDİĞİ KİM? KİMİ ÖRNEK ALIYORLAR?  مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ “Kim, bir topluluğa benzemeye çalışırsa, onlardandır” (Ebu Davut, Libas, 5)

77 Ancak ihtiyarlığın ilâcı yoktur."
DÜNYA GELİP GEÇİCİ "Allah her hastalık için şifa yaratmıştır. Ancak ihtiyarlığın ilâcı yoktur." (Buhari, Tıbb 1; Ebu Davud, Tıbb 1; Tirmizi, Tıbb 2; İbn Mace, Tıbb 1. ) Bir bedeviye saçlarının ağarmasının sebebini sormuşlar. O da "Bu beyaz saçlar gençliğin köpüğüdür." demiş

78 sabaha erdin mi akşamı bekleme.
DÜNYA GELİP GEÇİCİ أخذ رسُولُ اللّهِ (صلعم) بِمَنْكِبِي وقالَ كُنْ في الدُّنْيَا كأنَّكَ غريبٌ أو عابرُ سبيلٍ .وكان ابن عمر رضى اللّه عنهُما يقولُ: إذَا أمْسَيْتَ فَلا َتَنْتَظِرِ الصَّبَاحَ، وإذَا أصْبَحْتَ فَلا تَنْتَظِرِ المسَاءَ، وخُذْ منْ صحّتِكَ لمرضِكَ، ومنْ حياتِكَ لموْتِكَ.  " İbn Ömer (r.a.)'den rivayet edilmiştir: Rasûlullah (a.s) omuzumdan tuttu ve buyurdu: "Sen dünyada bir garib veya bir yolcu gibi ol” İbn Ömer (r.a) şöyle diyordu: "Akşama erdin mi, sabahı bekleme, sabaha erdin mi akşamı bekleme. Sağlıklı olduğun sırada hastalık halin için hazırlık yap. Hayatta iken de ölüm için hazırlık yap." (Buhârî, Rikak 2; Tirmizî, Zühd 25, (2334).)

79 “Allah kullarını daru’s-selama/
İMANIN ZAFERLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ وَاللّهُ يَدْعُو إِلَى دَارِ السَّلاَمِ وَيَهْدِي مَن يَشَاءُ إِلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ “Allah kullarını daru’s-selama/ barış yurdu olan cennete çağırıyor.” (Yunus, 10/25)

80

81

82


"Gençlik Gelecek’tir Gelecegine Sahip Çık İdris YAVUZYİĞİT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları