Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI"— Sunum transkripti:

1 İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI

2 İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
İnsanlar toplum halinde yaşadıkları için paylaşma ve yardımlaşmaya ihtiyaç duyarlar. Sosyal hayattan ayrı olarak tek başına yaşayan bir insan bile hayatını sürdürmek için doğadaki bitkilere, hayvanlara muhtaçtır.

3 İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
     Bir toplumda herkesin gelir durumu, maddi refah düzeyi eşit değildir. Bunun çeşitli nedenleri olabilir.

4 Paylaşma ve yardımlaşmanın maddi tarafı olduğu gibi manevi tarafı da vardır.

5 Çünkü insanlar sevinçlerini paylaşarak artırır, üzüntülerini ise paylaşarak azaltırlar.
İyi ve kötü günlerinde sevdikleri, değer verdikleri insanların yanlarında olmalarını beklerler.

6 Paylaşma ve Yardımlaşmanın Bireysel Faydaları:
. - Cimrilik, bencillik, kıskançlık gibi kötü duygu ve davranışlara engel olur. - Sevgi, dayanışma ve sorumluluk gibi güzel duygu ve davranışların gelişmesine katkı sağlar. - İnsanın kişiliğinin ve ahlakının gelişimine yardımcı olur.

7 Paylaşma ve Yardımlaşmanın Toplumsal Faydaları
- Toplumsal dayanışmaya ve barışa katkı sağlar. - Toplumda huzuru artırır. - Zenginler ile fakirler arasında güçlü bir sevgi bağı kurulur. - Toplumda güven ortamı oluşur.

8 İnsan tek başına, hiç kimse olmadan yaşayabilir mi?

9 . . .

10 - Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir.” Hadis-i Şerif
-“Onların mallarında muhtaç ve yoksulun bir hakkı vardır.” Zariyat Suresi 19. Ayet - Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir.” Hadis-i Şerif

11 Sağlık, Barınma Beslenme, Eğitim
İnsanın İhtiyaçları Manevi İhtiyaçlar Maddi İhtiyaçlar Sağlık, Barınma Beslenme, Eğitim Saygı, Sevgi İnanç, Huzur

12 İslam dini öncelikle; Anne ve babamıza, 2. Akrabalarımıza, 3.Yetim ve öksüzlere, Yakın ve uzak komşularımıza, 5. Yakınımızdaki arkadaşlarımıza, Felaketlere maruz kalmış tüm insanlara iyilik ve yardım etmemizi ister.

13 Kolayca yerine getirebileceğimiz iyilik örnekleri nelerdir?
Yere düşmüş birinin kalkmasına yardım etmek; Herkese karşı güler yüzlü ve tatlı sözlü olmak; Arkadaşımızın bir ihtiyacını karşılamak, Derdi olan bir arkadaşımızın derdini paylaşmak...

14 Resulullah (sav) buyurdular ki:
"Kim bir mü'minin dünyevi kederlerinden birini giderirse, Allah da onun Kıyamet günü kederlerinden birini giderir. Kim bir fakire kolaylık gösterirse, Allah da ona dünyada ve ahirette kolaylık gösterir.

15

16 Konuyla ilgili ayetler
İSLAM'IN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMAYA VERDİĞİ ÖNEM Konuyla ilgili ayetler “De ki: ...Harcadığınız her şey, ana-baba, yakınlar, öksüzler, yoksullar ve yolda kalmış kişiler içindir. Allah yapacağınız her hayrı (iyiliği) bilir.”(Bakara-215)

17    2- Takva sahipleri, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar (infak ederler). Öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever.“ (Âl-i İmran suresi, 134. ayet)

18 1- "Yetimin başını okşa, yoksulu doyur."
Konuyla ilgili hadisler: 1- "Yetimin başını okşa, yoksulu doyur." 2- "Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir."

19  3- "Müminler birbirlerine merhamet etmekte, birbirlerini sevmekte ve birbirlerini korumakta bir vücudun organları gibidir.

20 Vücudun herhangi bir organı hastalandığında bütün vücut bundan rahatsız olur.

21 Aynı şekilde bir mümin de sıkıntı içinde bulunduğunda, diğer müminler onun sıkıntısını, derdini ve üzüntüsünü paylaşırlar."

22 İslam dini insanların yardımlaşma ve dayanışma içinde yaşamalarını ister. Yukarıdaki ayetlerde de görüldüğü gibi bu durum Kur'an-ı Kerim'de çok defa vurgulanmıştır

23 İslam'ın ilk dönemlerinde müşriklerin baskı ve eziyetleri sonucunda Medine'ye hicret etmek zorunda kalan Mekkeli Müslümanlara sahip çıkan, onlarla maddi-manevi bütün imkanlarını paylaşan Medineli Müslümanlar, bu durum için çok güzel örnek teşkil ederler.

24 Bu nedenle Medineli Müslümanlara
Medineli Müslümanlar sahip oldukları bütün imkânları Mekke’den gelenlerle paylaşmışlardır. Bu nedenle Medineli Müslümanlara “yardım edenler” anlamına gelen “ensar” ismi verilmiştir.

25 Peygamberimiz (s.a.v.) bir yolculuk dönüşünde sahabeden Hz. Cabir (r.a.) ile sohbet eder. Peygamberimiz bu sohbette Hz. Cabir'in yeni evlendiğini ve borçlu olduğunu öğrenir..

26 Bunun üzerine söz arasında Hz. Cabir'e ne kadar malı olduğunu sorar
Bunun üzerine söz arasında Hz. Cabir'e ne kadar malı olduğunu sorar. O da sadece bir devesinin olduğunu söyler.

27 Peygamberimiz Hz. Cabir'e yardım etmek ister
Peygamberimiz Hz. Cabir'e yardım etmek ister. Bu nedenle onunla konuşurken devesini beğendiğini ve onu kendisine satıp satmayacağını sorar. Hz. Cabir Medine'ye varıncaya kadar binmek şartıyla devesini Peygamberimize satar.

28 Fakat o anda Hz. Cabir ummadığı bir durumla karşılaşır.
Hz. Cabir, Medine'ye varınca devesini teslim etmek için Peygamberimizin yanına gider. Fakat o anda Hz. Cabir ummadığı bir durumla karşılaşır. Peygamberimiz devenin ücretini öder. Deveyi de Hz. Cabir'e düğün hediyesi olarak verir.

29 Paylaşma Neyi sağlar? Neye engel olur? Bencillik Dayanışma Cimrilik
sevgi Paylaşma Kıskançlık Barış Sorumluluk Açgözlülük

30 Toplumsal barış ve huzur sağlanır.
Paylaşma neyi sağlar? Toplumsal barış ve huzur sağlanır. Zengin ile yoksul arasında güçlü bir sevgi bağı kurulur. Toplumda güven ortamı kurulur. Maddi ve manevi ihtiyaçlar giderilir.

31 “Onlar, kendi canları çekmesine rağmen yemeği yoksula,yetime ve esire yedirirler’’
(İnsan suresi-8)

32

33


"İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları