Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AçIk oturum MÜRÜVVET KILINÇ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AçIk oturum MÜRÜVVET KILINÇ."— Sunum transkripti:

1 AçIk oturum MÜRÜVVET KILINÇ

2 AÇIK OTURUM NEDİR? Konusunda uzman kişilerin bir masa çevresinde toplanarak tartışmasına Açık Oturum denir.  Açık oturumda tartışılacak konu, toplumun tümünü ya da bir bölümünü ilgilendirmelidir. Açık oturum; bir salonda izleyici önünde ya da televizyon ve radyoda dinleyici önünde yapılmaktadır. Açık oturumda izleyicilerin sorularını almak ve cevaplamak da mümkündür. Bu takdirde açık oturum, "forum" a dönüşmektedir. Televizyon ve radyodan tartışmayı izleyen kişiler, açık oturuma telefon sorularıyla katılabilir. 

3 AÇIK OTURUM NEDİR? Açık oturum bir "başkan" tarafından yönetilir. Konunun ortaya atılması, giriş konuşmasının yapılması, soruların düzenli olarak sorulması vb. durumlar başkanın idaresinde yapılır. Bu nedenle, başkan, açık oturumdan önce plân yapmak zorundadır. Ayrıca, başkan; tartışma sırasında meydana gelebilecek tatsız ve çirkin saldırıları da önlemelidir. Oturum sonunda ise, ortaya çıkan karşıt ya da aynı düşünceleri özetleyerek oturumun genel değerlendirmesini yapmalıdır. Bu nedenle başkan, açık oturumun temel ögesidir.

4 AÇIK OTURUM NEDİR? Açık oturumda bir yarışma havası yoktur. Başkan, konuyu belirtir, konuşmacıları tanıtır. Ele alınan konu ile ilgili bilgileri verir. Sonra konuşmacılara ara ile sorular yöneltir. Konuşmacılar da görüşlerini belirtirler. Gerekli bilgileri verirler. Bu arada diğer konuşmacılar da konuşmakta olanın sözlerini özenle dinleyip, gerekli notu alırlar. Gerekirse, konuşmacının bazı görüşlerine katılmadıklarını nedenleri ile birlikte belirtirler. Oturuma katılacak kişilerin konularında iyi hazırlanmış olmaları açık oturumun kalitesini artırır. Ayrıca, konuşmacıların diğer konuşmacılar ve izleyiciler karşısında saygılı olmaları da çok önemlidir. 

5 AÇIK OTURUMUN ÖZELLİKLERİ
Bir salonda, televizyon veya radyoda bir dinleyici grubunun önünde veya dinleyiciler olmadan da yapılabi­lir. Konuşmacı sayısı üç ile beş arasında değişir. Süresi ele alınan konuya göre değişir. Başkan, önce konuşmacıları tanıtır ve onlara sırasıy­la söz hakkı verir. Başkanın konu hakkında bilgili olması, konuşmacıla­ra eşit süre vermesi, tarafsız olması, konu dışına çıkılma­sını engellemesi, konuşmacıları sorularıyla yönlendirerek gerektiğinde kısa değerlendirmeler yapabilmesi gerekir.

6 AÇIK OTURUM NASIL OLMALI?
1. Geniş bir salon seçilmeli, kalabalık dinleyici aranmalı;  2. Konu daha önceden tesbit edilmeli, açık oturum sırasında tartışmaların verimli tarzda yürümesine gayret göstermeli; 3. Konuşma­ların sayısı çok olmamalı;  4. Konuşanlar uzun açıklamalara girişmek­ten sakınmalı;  5. Tartışmalar dinleyicilerin sabırlarını taşıracak kadar uzun süre devam etmemelidir.

7 AÇIK OTURUM NASIL OLMALI?
Açık oturumun sonundaki forum sırasında uzun uzun konuşmalar, iyi sonuçlar sağlanmasına engel olur. Bu bakımdan, ana fikirden uzak­laşmamak, konuyu aydınlatacak temel fikirler üzerinde durmak şart­tır. Açık oturumlarda münazara havasından uzak durmalı, dinleyicile­rin dikkati daima uyanık tutulmalıdır. Toplum tartışmalarında forum, başlı başına bir tartışma çeşidi sayıla­ma Bununla beraber, toplum, çalışmalarının önemli bir bölümü sayılır. Fo­rum; dinleyicilerin konu üzerinde daha aktif düşüncelerini sağlar; konu üzerinde bilgisi, deneyi bulunan dinleyicilere söz hakkı verir; forumdan önce belirebilecek yanlış görüşlerin önüne geçer

8

9

10

11 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"AçIk oturum MÜRÜVVET KILINÇ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları