Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEHMET YILDIRIM UZMAN REHBER ÖĞRETMEN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEHMET YILDIRIM UZMAN REHBER ÖĞRETMEN"— Sunum transkripti:

1 MEHMET YILDIRIM UZMAN REHBER ÖĞRETMEN
HATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRÜ

2 Kuruluşu halka tanıtmak ve halkı tanıma sanatıdır.
HALKLA İLİŞKİLER Kuruluşu halka tanıtmak ve halkı tanıma sanatıdır.

3 AMAÇ İnsan davranış ve tutumlarının gerçek nedenlerini anlamak
Karşılıklı saygı ve toplumsal sorumluluk duygusunu geliştirmek Özel çıkarlarla kamusal çıkarlar arasında uyum sağlamak Halkla Emniyet arasındaki ilişkileri geliştirerek; onları aydınlatmak ve yanlış anlamaları önleyerek Halkın Emniyete bakışını olumlu yönde geliştirmek destek olmasını sağlamak. Halkın istek, dilek ve şikâyetlerini öğrenmek

4 İLETİŞİM NEDİR ? ANLAMLARI EŞİT KILMA SANATIDIR.
KİŞİ YA DA KİŞİLERİN KARŞILIKLI BİLGİ, DUYGU VE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞMA SÜRECİDİR. DİĞER BİR ANLATIMLA ; ANLAMLARI EŞİT KILMA SANATIDIR.

5 Yandaki resim neye benziyor?
1- VAZO 2 – BİRBİRİNE BAKAN İKİ İNSAN YÜZÜ 3 – ANAHTAR DELİĞİ 4 – KUPA 5 – SÜRAHİ 6 – SANTRAÇ TAŞI 7 – KAVUK 8 – HİÇ BİRİ

6

7 İletişimi trafiğe benzeten Doğan Cüceloğlu; iletişim kazalarının sonucunda da ‘’yaralananlar’’ ve ‘’ölenler’’ vardır. Küsenler, ayrılanlar ve gücenenler YARALILARI, kendi içine kapanıp yalnızlığa gömülenler ise ÖLENLERİ oluşturur. iLETİŞİM kazaları nedeniyle bir çok insan olumsuz davranışlara yönelmektedir.

8 İNSANLARIN TÜM OLASI DAVRANIŞLARI
KABUL ALANI KABUL ETMEME ALANI Kabul çizgisi Kabul çizgisi, sürekli hareket halindedir

9 Kabul çizgisinin hareketliliğini etkileyen ; yetişkinlerin içinde bulundukları durum ve ruh hali gibi pek çok etken vardır. Şimdi buradaki davranışlarımız ile farklı ortamdaki davranışlarımız acaba aynı mı?

10 YAPMACIK KABUL Yetişkinlerin birbirlerine karşı tavırlarında son derece duyarlıdırlar. Yapmacık olması ( ikilem) ses tonu, mimikler belli eder. Karşımızdaki bunun farkına varırsa; Gergin ve güvensiz durumda ne yapacağını şaşırır, çıkmaza girer. Karışık iletiler alınca hangisini seçecektir?

11 Beden dili duygu ve düşüncelerimizin yansımasıdır.
İnsanların yüz yüze kurdukları ilişkide; kelimeler %10, ses tonu %30, beden dili %60 önem taşır.

12 Yüz ve Beden Mutluluk Korku Öfke Hayret Tiksinti Üzüntü

13 İnsanlar ne dediğinize değil, ne yaptığınıza bakar.

14 “Doğru giyinin, önemli görünün karşılığını her zaman alırsınız.”
Kendinize Özen Gösterin "Çevrenizden Göreceğiniz İtibar ve Saygı, Kendinize Gösterdiğiniz Özen Kadardır." - GİYİMİNİZE DİKKAT EDİN (Dış görünüş) “Doğru giyinin, önemli görünün karşılığını her zaman alırsınız.”

15 Birbirlerine çok yakın ilişki içinde olan insanlar birbirlerinin 0 ile 45 cm’lik uzağında bulunabilirler. Bu alan mahrem mesafe olarak bilinir. Kişinin mahrem alanına girilmesi sıkıntı, tedirginlik ve saldırganlık eğilimlerinde artışa yol açar. Asansörlerde veya toplu taşıma araçlarında bu tür sıkıntılar yaşarız.

16 Karşılıklı konuşma durumundaki iki arkadaş arasındaki mesafe genellikle 45cm ile 120 cm arasında değişir.İşyerlerinde ve okullarda arkadaş olan insanlar, birbirlerini tanıyan insanlar ortak çalışmalarda birbirlerine bu mesafede dururlar. (Kişisel alan)

17 Sosyal mesafe ise; 120cm ile
3 metre arasında değişir.Çok iyi tanımadığımız yabancılarla bu mesafeden etkileşim içine gireriz.

18 İYİ İLETİŞİM KURMANIN İLKELERİ
1-SAYGINLIK İLKESİ Karşımızdaki kişiye her şeyden önce insan oluşu nedeniyle bir değer olarak görmek, onu olduğu gibi kabullenmek. Ön yargısız şartsız kabul. Her şeye rağmen SENİ ÇOK SEVİYORUM,,,,, EĞER ÇÜNKÜ……… 2-SAYDAMLIK İLKESİ İlişkilerde dürüst olmak, özü sözü bir olmak

19 3-EMPATİK ANLAYIŞ Kendini karsısındakinin yerine koyarak, onun düşünce ve duygularını anlamaya çalışmasıdır. Empatik anlayış kişiyi sabırlı ve hoşgörülü olmaya ve geniş kapsamlı düşünmeye götürür. 4-ETKİN DİNLEME Karşımızdakinin ne söylediğini anlama ve bunları ifade etmektir.

20 ETKİLİ VE DOĞRU DİNLEMENİN KURALLARI
Yapmakta olduğunuz işi bir tarafa bırakın. Biri bir şey anlatırken başka bir şeyle meşgul olmayın. Diğer düşüncelerinizi geri plana itin; dikkatinizi konuşmacının ne söylediğine verin. Konuya, olaya konsantre olun Konuşmacının gözlerine bakın.

21 Konuşan kişiye doğru biraz eğilin
Konuya ilişkin değerlendirme yapmadan önce, mesajın tamamlandığından emin olun. Hemen sonuca varmayın ve onu peşinen yargılamayın. Başınızı sallayarak veya anlattıklarını kendi kelimelerinizle tekrar ederek konuşanı cesaretlendirin. Sorular sorarak konuya açıklık kazandırın.

22 Dinlerken kulaklarınız kadar beden
dilini de kullanın Çok kızdığınız ya da şaşkınlığa uğradığınız durumlarda bile önce gerçekte ne söylendiğini anlamaya çalışın. Kendinizi konuşanın yerine koyup, empati gösterin. Anlamadığınızda yorum yapmayın, gerekirse doğrudan sorun

23 ÖZETLE: Göz iletişimi sağlayarak, sorular sorarak, başınızı sallayarak, konuşmacının söylediklerini özetleyerek, (konuşulanlara dayanarak) bir şeyler ekleyerek, dinlemenizi engelleyecek cep telefonuna ve diğer engellere izin vermeyerek konuşmacıyı “gerçekten dinlediğinizi” onu ve söylediklerini önemsediğinizi belli edin.

24 Unutmamak gerekir ki; İki kulağımız, bir ağzımız vardır. Bu da dinlemenin konuşmadan daha önemli olduğunu herhalde ortaya koymaktadır.

25 Toplumda Dikkat Edilmesi Gereken Görgü Kuralları:
Hoşgörülü ve iyimser olmak • Olgun bir kişiliğe sahip olmak • Eleştiriyi yerinde ve zamanında yapmak • Kıyafetin yer ve zamanına uygun olmasına özen göstermek • Başkalarını rahatsız edici davranışlardan kaçınmak • Verilen sözü tutmak • Ziyaretin yerine, zamanına ve süresine dikkat etmek • Oturuş ve kalkışlara dikkat etmek • Gerektiğinde özür dilemek • Özel konuşanları dinlememek • Uygun olmayan el ve söz şakası yapmamak • İletişim araçlarını kurallarına uygun kullanmak

26 ÖFKE NEDİR? Öfke, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen son derece doğal, evrensel ve insani bir tepkidir Öfke aslında normal ve sağlıklı bir duygudur. Ama kontrolden çıkıp da yıkıcı hale dönüştüğünde, hayatınızda, kişisel ilişkilerinizde sorunlara yol açar.

27 Öfkelendiğimiz zaman Bağırma, Eşyaları kırma, Duvarlara vurma Saldırgan davranışlarda bulunabiliriz.

28 Bağırmak yerine, konuşmayı denemek,
• Olayı bireysel algılama yerine, konuya yoğunlaşma, • Derin bir nefes almak, • Karşı tarafı dinlemeyi denemek, • Gerginlik hissedildiğinde, duruş biçimini değiştirmek ya da gözleri kapatmayı denemek, • Konuşma hızını yavaşlatmayı denemek, • Bir bardak su içmek (çay, kahve kızgınlığı uyarır.) • Oturur durumdayken, arkaya yaslanmak. • El-kol hareketi yapmamak ve elleri yanda tutmak, • Kendi kendine, sakin olma ve sakin olmayı söylemek, • Sakin ve sessiz bir ortam seçmek, • Zihni meşgul edecek bir şeyler bulmak, • Pasif kalmak, işleri bir an oluruna bırakmak, • Rahat bir duruş ya da oturma konumu seçmek, • Kızgınlık uyarımını kanalize etmek.

29 Problemi çözme : Bazen öfke duygularımız yaşamımızdaki gerçek ve kaçınılmaz sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Böyle durumlardaki en yararlı tutum; önce durumu değiştirip değiştiremeyeceğimizi araştırmaktır. Değiştirebileceğimiz bir şeyse çözüm yolları araştırılabilir.

30 Problem çözme yöntemi Problemi tanımlamak
Çözüm seçeneklerini oluşturmak Seçeneklerin olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koymak Olumlu yönleri fazla olan seçeneği uygulamak Değerlendirme

31 Unutmayın, öfkeyi yok edemezsiniz, tüm çabalarınıza rağmen sizi öfkelendirecek olaylar olacaktır. • Yaşam her zaman için engellerle, acılarla, kayıplarla ve diğer insanların onlardan beklemediğiniz davranışlarıyla dolu olacaktır. • Bunu değiştiremezsiniz. Ama bu olayların sizi etkileme biçimini değiştirebilirsiniz. Kızgınlık ve öfke tepkilerinizi kontrol ederek, uzun vadede onların sizi daha mutsuz kılmasını önleyebilirsiniz

32 Havuç, Yumurta, Kahve

33 İki arkadaş birbirleriyle dertleşiyorlarmış.
Birisi, hayatında çok sıkıntı yaşadığını ve bunlarla nasıl baş edeceğini bilemediğini söylemiş arkadaşına. Hatta sorunlar ardı arkasına devam ediyormuş hayatında.

34 Arkadaşı onu dinlemiş ve
"Gel, sana bir şey göstereceğim!” diye arkadaşını mutfağa götürmüş . Ocağa 3 tane eşit büyüklükte kap koymuş, üçüne de eşit su koymuş ve üçünün de altını aynı miktarda yakmış.

35 Birinci kaba bir havuç, diğerine bir adet yumurta, diğerine ise de bir avuç çekilmemiş kahve çekirdeği koymuş. Ve her üçünü de tam 20 dakika pişirmiş. Daha sonra ateşi kesmiş.

36 Masaya 2 tane tabak ve bir tane boş bardak koymuş ve ilk önce haşlanmış havucu alıp bir tabağa , daha sonra artık epey pişmiş olan yumurtayı alıp bir tabağa koymuş. En sonunda da artık suya iyice sinmiş ve tam kıvamında kahve görüntüsü olan kahveyi de alıp bir bardağa boşaltmış.

37 Arkadaşına sormuş: Ne görüyorsun? ".
"Havuç, yumurta ve kahve." diye cevaplamış. Arkadaşını elinden tutup masaya yaklaştırıp daha yakından bakmasını ve hissetmesini istemiş

38 Ve bir bardak kahve. (Biraz içmiş)”
Arkadaşı: .. “ Ne görüyorum... Haşlanmış yumuşak bir havuç (Bunu yaparken çatalı havuca batırmış ve yumuşaklığını hissetmiş), Artık pişmekten içi katılaşmış bir yumurta (yumurtayı eline almış, hatta bir tarafından masaya vurup, çatlatmış ve içini görmüş) Ve bir bardak kahve. (Biraz içmiş)”

39 “ Arkadaşı, bunu niçin bana gösteriyorsun
“ Arkadaşı, bunu niçin bana gösteriyorsun? ” diye sormuş “ Bak demiş, hepsi aynı şekil kapta, aynı sıcaklıkta, aynı dakika pişti. Fakat hepsi bu etkiye farklı tepki verdiler. ”

40 “ Havuç ilk başta sertti, güçlü idi
“ Havuç ilk başta sertti, güçlü idi. Ama kaynatılınca yumuşadı hatta güçsüzleşti.” “ Yumurta çok kırılgandı, hafifçe dokunsan çatlayabilirdi, ama kaynatılınca içi sertleşti, hatta katılaştı. ”

41 “Bir avuç çekilmemiş kahve ise yine sertti, hepsi birbirine benziyordu, ama ısıtılınca ne oldu, bu kahve çekirdekleri, ısındılar, gevşediler, ve içinde oldukları suya yayıldılar. Koku yaydılar, tat yaydılar ve suyu eşsiz tatta bir kahveye çevirdiler.”

42 “ Arkadaşım sen hangisisin?” diye sormuş
“Zorluklarla karşılaştığın zaman nasıl tepki gösteriyorsun?” “Sen havuç musun, yumurta mısın, yoksa kahve misin?"

43 SİZ HANGİSİ SİNİZ?

44 Havuç gibi sert bir kişi misiniz, ama sorunlar yaşayınca, yumuşuyor ve güçsüzleşiyor musunuz? Yumurta gibi, içi yumuşak, her an kırılabilir bir kişi misiniz? Sorunlar karşısında (ölüm, ayrılık, krizler, vs.) güçleniyor ve sertleşiyor musunuz?

45 Kahve sıcak suyu değiştirir, hatta suyun sıcaklığı en üst dereceye çıktığında, en lezzetli kahve ortamı hazır olur. Lezzet maksimuma ulaşır.

46 *Eğer sen bu kahve çekirdeği gibi isen, çevrende ne kadar sorun olursa olsun, bunları olumluya çevirebilirsin. Çevrene güzel tatlar, duygular katarsın. Kendini ve çevreni daha iyi yapmak için çalışırsın.

47 İnsanları seviyorsanız BİR ADIM Hoş Görüyorsanız İKİ ADIM
Aynı zamanda GÜVENİYORSANIZ DAİMA EN ÖNDESİNİZ… Unutmayınız ki ; Güzellikleri Görebildiğiniz Ölçüde MUTLU OLURSUNUZ

48 Kaşlarımızı çatmak için 103 kas’ı çalıştırmak gerekir.
Gülümsemek için ise sadece 12 kas’a ihtiyaç vardır

49 GÜLÜMSEMENİZ VE SEVGİNİZİN EKSİK OLMAMASI DİLEĞİ İLE……….
TEŞEKKÜRLER

50 SİGARA Beyazlarla Kızılderililer arasındaki mücadele görünüşte beyazların zaferi ile bitmiştir. Ancak beyaz adamı sigaraya alıştırarak, Kızılderililer günümüzde bile devam ede gelen bir intikamı gerçekleştirdiler.*

51 SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ
Özenti, gösteriş, taklit, özgürlük, macera, sıkıntı, stres, büyüklerle zıtlaşma, güvensizlik, utangaçlık, arkadaş ısrarı, ilişki kurabilmek, eğlence, zevk, kilo almamak için içilir.

52 Arkadaş yönlendirmesi ve baskısı önemli etkenlerdendir.
Farklı olduğunu; büyüdüğünü ve daha önce yasak olan şeyleri yapabilme özgürlüğünü kazandığını göstermek gayesiyle sigara kullanılabilir.

53 ‘Yak bir defa’, ‘hatırım için lütfen’, ‘Ne o, korktun mu?’, ‘al şunu bir defadan bir şey olmaz’ gibi daha birçok yönlendirici ve zorlayıcı teklif, sigara kullanmaya itebilir”

54 SİGARANIN İÇİNDEKİ ZEHİRLİ MADDELER
Sigarada 4000 farklı zehir vardır. Bir nefes sigara dumanıyla içimize çektiğimiz zehirlerden birkaçı: Polonyum-210 (kanserojen) Radon (radyasyon) Metanol (füze yakıtı) Toluen (tiner) Kadmiyum (akü metali) Bütan (tüp gaz)

55 DDT (böcek öldürücü) Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri) Arsenik (fare zehiri) Amonyak (tuvalet temizleyici) Karbonmonoksit (egzos gazı) Nikotin (bağımlılık yaratan tek madde) ve 3885 toksik madde SONUÇ OLARAK CİĞERLERİMİZDE OLUŞAN KATRAN (ASFALT)

56 MUM YAĞI KADMİNYUM BÜTAN ÇÖZÜCÜ BÖCEK İLACI RADON TUVALET TEMİZLEYİCİSİ ASETON METHAN BOYA ARSENİK EGZOS ROKET YAKITI

57 DAMAR TIKANIKLIĞI

58

59 Normal Bronş Daralmış Bronş Bronşit

60 Akciğer kanseri ölümlerinin de yaklaşık % 90’ı sigaradan kaynaklanmaktadır.

61 DÜŞÜK, ÖLÜ DOĞUM, ERKEN DOĞURMA, DÜŞÜK AĞIRLIKLI DOĞUM
ANİ ÖLÜM, DAVRANIŞ BOZUKLUĞU, ZEKA PUANINDA AZALMA ÖĞRENME ZORLUĞU, DAVRANIŞ BOZUKLUĞU

62 Kronik obstrüktif akciğer hastalığı

63 SİGARA İÇMEK HOŞUNUZA GİDEBİLİR AMA SİZDEN BİR CANAVAR OLUŞTUĞUNUN FARKINDA MISINIZ?

64 PASİF İÇİCİLİK Sigara dumanının zararları saymakla bitmez ve ne yazık ki sadece içen için değil. Sigara içen birinin yanında duran kişi hem yanan tütünün hem de sigara içen kişinin dışarı çıkardığı dumanı solur ve oldukça büyük bir zarar görür. Pasif içiciler sigara içen kişinin yanında durarak 3700 çeşit kimyasal maddeden zarar görmektedir.

65

66 Sigara içmedikleri halde, sigara içenlerle kapalı bir yerde 4 saat kalan bir insan 10 adet içmiş kadar zarar görür. Sigara içenler çevreye yaydıkları sigara dumanı nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 3000 sigara içmeyen kişinin ölümüne neden olmaktadır.

67 İÇİLEN HER SİGARA İNSAN ÖMRÜNDEN 11 DAKİKA GÖTÜRÜYOR.
DÜNYADA SİGARA YÜZÜNDEN HER 8 SANİYEDE BİR İNSAN YAŞAMINI YİTİRİYOR.

68 SİGARA TİRYAKİLERİNİN SAVUNDUKLARI YANLIŞ İNANIŞLAR
SİNİRLERİMİ YATIŞTIRIYOR BENİ CANLANDIRIYOR SIKINTILARIMI GİDERİYOR DÜŞÜNMEME YARDIM EDİYOR KENDİME OLAN GÜVENİMİ ARTTIRIYOR

69 UNUTMAYIN ! SİGARA ZEVK ALINACAK SEVİLECEK BİRŞEY ASLA DEĞİLDİR.
ÜSTELİK HER BİR ADETİNDE ÖMRÜMÜZDEN 11 DAKİKAYI ALAN ZEHİRLİ BİR OTU SEVMEK ÇOK ANLAMSIZ BİR DAVRANIŞTIR. SİGARA ANLIK ZEVK ÖMÜR BOYU SÜREN ACI VERİR. SİGARA DOSTUMUZ DEĞİL ÖMRÜMÜZDEN ÇALAN DÜŞMANDIR.

70

71 VÜCUDUNUZ KÜLLÜK OLMASIN!!!!!

72 SAĞLIK BAŞARI VE MUTLULUK DİLEĞİYLE !


"MEHMET YILDIRIM UZMAN REHBER ÖĞRETMEN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları