Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMİZ TOPLUM TEMİZ İNSAN TEMİZ TUVALET.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMİZ TOPLUM TEMİZ İNSAN TEMİZ TUVALET."— Sunum transkripti:

1 TEMİZ TOPLUM TEMİZ İNSAN TEMİZ TUVALET

2 BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

3 Dünyada her bir dakikada 6 çocuk ishalden, 4 çocuk
Dünyada her bir dakikada 6 çocuk ishalden, 4 çocuk gıda zehirlenmesinden ölmekte... Ölümlerin %44’ü enfeksiyon ve parazitlerden kaynaklanmaktadır. Yine ölümlerin %52’si 5 yaş altı çocuklardır. Tüm bunların tek nedeni hijyene ve temizliğe gereken önemin verilmemesidir.

4 Uluslararası Çevre Sağlığı Örgütü
El yıkama kurallarına uyan kişilerde; sindirim organı rahatsızlıklarında %51, solunum yolu rahatsızlıklarında %24 oranında azalma görülmüştür.

5 Unicef’in raporuna göre ;
Türkiye’de sağlıklı tuvalet bulunmayan hane oranı %31,3 Tuvaleti bulunmayan hane oranı %6 Tuvaleti kullanmayı bilmeyenlerin oranı %40

6 İnsanlar günde 0,5 – 1 saatlerini tuvalette geçirmekte.
Bu süre 1 yılda 14 gün, 80 yıl yaşayan bir insan için 3 yıl etmekte...

7 İnsan dışkısı dünyanın en pis ve en mikroplu maddesidir.
Yapısının %90’nı mikroplardan meydana gelmektedir.

8 KİR Bulunmaması gereken yerlerde bulunan her türlü materyal veya yolunu şaşırmış her türlü maddeye kir denir. 3 çeşit kir vardır; Gevşek Kir = Taş, kum, çakıl, sigara izmariti... Yapışkan Kir = Çamur, içecek, ruj, yağ... Partikül Kir = Pas, idrar... İdrar : Sadece su ile ortamdan uzaklaştırılamaz...

9 SABUN Sabun temizlik maddesidir ancak mikropları öldürmez. Uygulanan yüzeylerden kirin sökülerek su ile akıtılıp ayrıştırılmasını sağlar. Sabunun kiri çözebilmesi için 22 saniyeye ihtiyacı vardır. Sabun ve kir molekülleri ters elektrik yüklüdür, bu nedenle birbirlerini çekerler...

10 DETERJANLAR Mikro-organizmaları öldürmek ve gelişimlerini önlemek amacıyla kullanılan kimyasal bileşimlerdir. Tüm kimyasalların reaksiyon gösterebilmesi için belirli bir süreye ihtiyacı vardır.(Zaman) Çamaşır Suyu (hipo) ile temizliğin yapılması tuvaletlerde kullanılabilecek etkili yöntemlerden biridir. (En az 15 saniye mikropların ölmesi için bekletilmelidir.)

11 SU / 1 Vücudumuzun %65-70’i sudur.
İnsan 30 gün aç kalabilir ancak 3 gün susuz yaşayamaz. Vücudumuzu temizlemekte, besin maddelerini organlara taşımaktadır. Kemiklerin yapı taşı olan mineraller içermektedir. Organların sistemli çalışmasını sağlamaktadır.

12 SU / 2 Su temizleme maddesidir, aynı zamanda içinde bulunan materyaller nedeniyle biriktiği yerlerde kötü görüntülere (yosunlanma gibi...) ve mikropların barınmasına neden olur. Suyun içinde ince kum, kil, toprak, erimeyen demir tuzları, karbonatlar, bakteriler ve mantarlar bulunur. “ Akan su kir tutmaz” sözünün bugün bir değeri kalmamıştır. Çünkü artık akan suda, duran suda kirlidir.

13 HİJYEN Ortamda bulunan bakterilerin hastalık yapıcı seviyenin altında tutulması için oluşturulan GÜVENLİ TEMİZLİK ortamıdır. Sağlıklı ortamdır... Hangi yüzeyler, hangi ürünlerle, hangi yöntemle nelere dikkat edilerek temizlenmelidir, bu sorulara en doğru cevaplar verilerek en sağlıklı, en hijyenik ortam sağlanmış olur.

14 HİJYEN KİRLİ YÜZEY TEMİZLENMİŞ YÜZEY DEZENFEKTE EDİLMİŞ YÜZEY
= Mikro-organizma = Kir

15 Mikro-organizmalar Gözle görülemeyen küçük canlılar Bakteriler
Virüsler Küfler Mantarlar Parazitler

16 Mikro-organizmaların üremesi
1 Mikro-organizma yaklaşık 8 saat sonra 17 milyon adede ulaşır. Çiğ ve sağlıksız besinler, su ve sulu ortamdan eller vasıtası ile alınan mikroplar bağırsaklarda hızla çoğalır, dışkıyla beraber vücuttan atılır...

17 Mikroplar en hızlı 15C ile 45C arasında çoğalır.

18 Tuvaletlerden bulaşan hastalıklar...
Kolera, Tifo, Dizanteri, Sarılık, İshaller Paraziter hastalıklar (Tenya, kıl kurdu, kancalı kurtlar) Dışkı ile bulaşan hastalıkların başında gelmektedir.

19 Ellerin gıdalara mikroorganizma bulaştırma riski çok yüksektir.
Mikropların taşınmasında en önemli araç ellerdir. El sıkarak, ortak kullanım eşyaları ile yiyecekleri tutarak taşıdığımız mikropları başkasına bulaştırabiliriz. Bu nedenle ellerin dışkı ile teması engellenmeli ve eller bol su ve sıvı sabunla yıkanmalıdır.

20 Medeniyetin ilk şartı olduğu gibi tüm dinlerinde ilk şartı temizliktir...
Temizlik imandandır.

21 Yarınlarımızı emanet edeceğimiz çocuklarımızın, medeni ve sağlıklı ortamlarda, milli ve manevi değerlerine uygun eğitim almalarını sağlamak amacıyla; Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü, Bolu Sağlık Müdürlüğü ve Bolu Müftülüğü’nün ortaklaşa yürüteceği ‘Temiz Toplum, Temiz İnsan, Temiz Tuvalet’ projesi Bolu ilinde tarih itibariyle uygulamaya başlanmıştır.

22 PROJE ÖRNEKLERİ

23 Yeniçağa İlçesindeki okullar ile
Bolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde pilot uygulaması yapılan projeye ait fotoğraflar…

24 YENİÇAĞA ŞAİR DERTLİ İLKÖĞRETİM OKULU
Öncesi

25 YENİÇAĞA ŞAİR DERTLİ İLKÖĞRETİM OKULU
Sonrası

26 YENİÇAĞA MEHMET ÇELİK İLKÖĞRETİM OKULU
Öncesi

27 YENİÇAĞA MEHMET ÇELİK İLKÖĞRETİM OKULU
Sonrası

28 YENİÇAĞA YAŞAR ÇELİK İLKÖĞRETİM OKULU
Öncesi

29 YENİÇAĞA YAŞAR ÇELİK İLKÖĞRETİM OKULU
Sonrası

30 YENİÇAĞA HALK EĞİTİM MERKEZİ
Öncesi

31 YENİÇAĞA HALK EĞİTİM MERKEZİ
Sonrası

32 YENİÇAĞA ÇOK PROGRAMLI LİSESİ
Öncesi

33 YENİÇAĞA ÇOK PROGRAMLI LİSESİ
Sonrası

34 YENİÇAĞA ÖĞRETMENEVİ Öncesi

35 YENİÇAĞA ÖĞRETMENEVİ Sonrası

36 BOLU OTELCİLİK VE TURİZM MESLEK LİSESİ
Öncesi

37 BOLU OTELCİLİK VE TURİZM MESLEK LİSESİ
Sonrası


"TEMİZ TOPLUM TEMİZ İNSAN TEMİZ TUVALET." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları