Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan: Psikolojik Danışman Ayşegül Coşkun

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan: Psikolojik Danışman Ayşegül Coşkun"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan: Psikolojik Danışman Ayşegül Coşkun

2 Teog nedir? TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı) olarak adlandırılan temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda yılsonu başarı puanı, 8. Sınıfta ise merkezi sınavları da içine alan Teog puanı hesaplanacaktır. 6 temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) 3 sınavı olan derslerin 2. sınavı, 2 sınavı olan derslerin 1. sınavı merkezi olarak gerçekleşecek. Bu sınavlardan alınan sonuçlar doğrultusunda se ağırlıklı sınav puanı hesaplanacaktır.

3 Sınav Soruları Nasıl Olacak?
Ortak sınavlara katılacak olan öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacaktır. Her soru kendi test türünde eşit ağırlığa sahip olacaktır. Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar hesaplanacaktır. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. Sorular çoktan seçmeli “4 seçenekli” olacaktır. Merkezi sınavların birinci gününde 3, ikinci gününde de 3 sınav olmak üzere, toplam 6 dersten sınav yapılacaktır. Merkezi sınavlar, 1. Dönem (Kasım ayında) 6 ders ve 2. Dönem ( Nisan Ayında ) 6 ders olmak üzere, toplam 12 dersten sınav yapılacaktır. Sınavlarda, her dersten soru sayısı 20 adet olacaktır. Bir dersin sınav süresi 40 dakika olacaktır.

4 HANGİ DERSLERDEN SINAVA GİRİLECEK ?
Türkçe Matematik Fen ve Teknoloji Yabancı Dil İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

5 HANGİ SINAVLAR ORTAK YAPILACAK?
Türkçe-Matematik-Fen Teknoloji- Yabancı Dil derslerinin 2. Sınavları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü derslerinin 1. yazılıları ortak yapılacaktır.

6 HANGİ DERSTEN KAÇ SORU SORULACAK ?
Ders adı Soru sayısı Sınav süresi Türkçe 20 40 Matematik Din kültürü ve Ahlak Bilgisi Fen ve Teknoloji T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük Yabancı Dil

7 Sınavla İlgili Notlar Sınavlar iki dönemde yapılacak.
Sınavlar iki günde yapılacak. Öğrenciler sınavlara kendi okulunda girecekler. Sınavların olduğu günler ders yapılmayacak. Sınavlar çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacaktır. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek. Mazeret sınavları bakanlığın belirlediği tarihte yapılacaktır. Her soru eşit ağırlıkta olacak fakat testlerin ağırlıkları birbirinden farklı olacak.

8 6.,7. ve 8. sınıfların YBP’si 300 üzerinden merkezi olarak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanır, orta öğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanır.

9 TEOG PUANI NASIL HESAPLANIR
Sevgili öğrenciler, teog sınavında puanlar hesaplanırken karşımıza 3 tane kavram çıkmaktadır. Bunlar; Yerleştirme Esas Puanı : Yerleştirme esas puanı bizim tercih yaparken kullanacağımız asıl puanın adıdır. Bu puan türü Yılsonu Başarı Puanı ve Ağırlıklandırılmış Merkezi Sınav Puanının toplamının ‘’ 2 ‘’ ye bölünmesi ile bulunur. Toplam alınabilecek maksimum puan 500’dür. Yıl Sonu Başarı Puanı : Öğrencilerin 6,7 ve 8. Sınıfta gösterdikleri başarının 100 tam puan üzerinden hesaplandığı puandır. Bu puan türünden alınabilecek maksimum puan 6, 7 ve 8. sınıfın toplamı olan 300 puandır. Bu puan karne notumuza benzer bir şekilde hesaplanıp haftalık ders saati fazla olan derslerden daha fazla puan geldiğini bilmemiz gerekir. Ağırlıklandırılmış Merkezi Sınav Puanı : Bu puan bizim teog için girdiğimiz 8. Sınıftaki sınavlardan oluşan puandır. Bu puan türünden toplamda 700 puan alınabilmektedir.

10 Girdiğimiz sınavlardan soru başına 5 puan alırız
Girdiğimiz sınavlardan soru başına 5 puan alırız. Toplamda her alandan 20 soru bulunduğundan 20x5=100 puan girdiğimiz sınavdan alabileceğimiz tam puandır. Toplamda 6 alandan girdiğimiz teog sınavında her alanın bize getirdiği puan ağırlığı farklıdır. Branşların getirdiği puan ağırlıkları katsayı olarak ifade edilir. Bu katsayılar ise şöyledir ; Matematik : 4x Türkçe : 4x Din Kültürü : 2x Toplam Katsayı : 18x Fen Bilimleri : 4x T.C. İnkılap Tarihi : 2 x Yabancı Dil : 2x

11 BU KATSAYILAR NE ANLAMA GELİYOR???
Ders Adı Matematik Türkçe Din Kültürü Fen Bilimleri T.C. İnkılap Tarihi Yabancı Dil Doğru Sayısı 18 20 16 14 12 Yanlış Sayısı 2 4 6 Matematik : 18x5 = 90 Fen Bilimleri : 14x5 = 70 Türkçe : 20x5=100 T.C. İnkılap Tarihi : 16x5 = 80 Din Kültürü : 16x5 = 80 Yabancı Dil : 12x5 = olur.

12 Bize Katsayılarla çarpılmış halini gösterir.
Alinin testlerden almış olduğu bu ham puanlar önce yukarıda belirtilen katsayılarla çarpılır. Yani şöyle ; Matematik : 90x4 = 360 Fen Bilimleri : 70x4 = 280 Türkçe : 100x4 = 400 T.C. İnkılap Tarihi : 80x2 = 160 Din Kültürü : 80x2 = 160 Yabancı Dil : 60x2=120 Bize Katsayılarla çarpılmış halini gösterir.

13 Toplamda ise 18 katsayı bulunduğu için tüm puanların toplamının 18’e bölünmesi gerekir. Yani şöyle ;
Matematik + Türkçe + Din Kültürü + Fen Bilimleri + T.C. İnkılap Tarihi + Yabancı Dil 18 = = olur Buna Göre ; 18 18 Bu puan 100 üzerinden bir puanı ifade etmektedir. Merkezi sınav puanı 700 üzerinden değerlendirildiği için bu puanı 7 ile çarparız ; 82.2 x 7 = puan olur. 6. 7. ve 8. sınıftan aldığı puanlar sırasıyla 80, 90 ve 70 olsun. Yerleştirme Esas Puanını bulmak için bu 2 puan türünü toplayıp 2’ye bölelim. ( ) = Puan Yerleştirme Esas Puanı Olur ve Bu Puanı İle Tercih Yapar.

14 PUANLARIN EŞİT OLMASI DURUMUNDA NE YAPILACAK ?
OYP’lerin eşit olması halinde TEOG Sınavı puanı, Eşitliğin devam etmesi halinde 8. sınıf YBP Eşitliğin devam etmesi halinde 7. sınıf YBP Eşitliğin devam etmesi halinde 6. sınıf YBP yüksek olana öncelik verilecektir. • Bunların eşit olması halinde tercih önceliği • Özürsüz devamsız gün sayısının azlığı dikkate alınacaktır.

15 SINAVA GİRME ŞARTLARI Ortaokul Öğrencilerinin Sınavlara Girme Şartları
- 2014–2015 eğitim ve öğretim yılında örgün ortaokulların 8’inci sınıfında öğrenim görüyor olmak. Açık Öğretim Ortaokulu Öğrencilerinin Sınavlara Girme Şartları - Örgün ortaöğretim kurumlarına kayıt ve devamda yaş sınırını doldurmamış olmak ve açık öğretim ortaokulunun 8‘inci sınıfında öğrenim görüyor olmak. Yurtdışında Bakanlığımıza Bağlı Okullarda Öğrenim Gören Öğrencilerin Sınavlara Girme Şartları - 2014–2015 öğretim yılında yurt dışında Bakanlığımıza bağlı okulların 8’inci sınıfında öğrenim görüyor olmak. Yurtdışında Bakanlığımıza Bağlı Olmayan Okullarda Öğrenim Gören Öğrencilerin Sınavlara Girme Şartları - Yurt dışında öğrenim gördükleri sınıf düzeyi, Türkiye’deki 8’inci sınıfa denk okullarda öğrenim görüyor olmak. KKTC’de Öğrenim Gören Öğrencilerin Sınavlara Girme Şartları - KKTC’deki öğrenciler için Türkiye’deki 8’inci sınıfa denk okullarda öğrenim görüyor olmak

16 Tercih Yapabileceğimiz Okullar
• Resmi ve Özel Fen Liseleri • Sosyal Bilimler Lisesi • Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi • Anadolu İmam hatip Lisesi • Çok Programlı Anadolu Lisesi • Anadolu Lisesi

17 FEN LİSELERİ Matematik ve fen bilimleri alanlarında gereksinim duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmektedir Öğrencileri araştırmaya yöneltmeyi, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile yeni buluşlara ilgi duyanların çalışacakları ortamı ve koşulları hazırlar bu konuda öğrencileri yetiştirir Fen liselerinde yabancı dil olarak İngilizce verilmektedir ayrıca “Fen Liseleri’nde” öğrenim süresi 4 yıldır. Fen Liseleri özellikle TEOG’ ta üstün başarı gösteren ve sıralamalarda yüksek olan

18 SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ
Sosyal bilimleri okullarının temel hedefleri; Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya, Felsefe, Sosyoloji) ve Edebiyat alanında ihtiyaç duyulan nitelikli bilim adamlarını yetiştirmektir. Bu okullarda öğretim süresi 1 yılı hazırlık olmak üzere toplam 5 yıldır. Sosyal Bilimler Liseleri üniversite yerleştirme sınavları konusunda istatistikleri oldukça yüksek olan bir lise türüdür.

19 ANADOLU LİSELERİ Öğrencilerin Üniversiteye devam etmek için gerekli bulunan bilgi ve kültür düzeyine erişmelerini sağlamaya çalışan lise türüdür. Anadolu liselerinde Ortak alan 9. sınıfı geçen öğrenciler 10. sınıftan itibaren alan seçimi yani Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Türkçe-Matematik ve Yabancı Dil alanlarından birini seçerek öğrenimlerine devam ederler.

20 MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSELERİ
Bu okulların bünyesinde bulunan okul türleri şu şekildedir. Anadolu Sağlık Meslek Liseleri Ticaret Meslek Liseleri Turizm Meslek Liseleri Kız Teknik Ve Meslek Liseleri Teknik Ve Endüstri Meslek Liseleri Tarım Meslek Liseleri Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Spor Liseleri

21 Anadolu Teknik ve Meslek Liseleri
Bu okullarda öğrencilere, orta öğretim düzeyinde ortak bir genel kültür kazandırmayı amaçlayan genel kültür dersleri ile birlikte endüstriyel teknik alanlarda mesleki biçimlenme verilmesini ve en az bir yabancı dil öğretilmesini amaçlayan, öğrencileri hem hayata, hem de yükseköğrenime hazırlayan, programlar uygulanmaktadır. Bu okulu bitiren öğrencilere ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarına sahip İŞ YERİ AÇMA BELGESİ verilir, ayrıca TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler

22 Anadolu Ticaret Meslek Liseleri
Kamu ve özel sektörün muhasebe ve finansman, pazarlama ve perakende, büro yönetimi ve sekreterlik, bilişim teknolojileri alanlarında  ihtiyaç duyduğu, yabancı dil bilir, nitelikli elemanları yetiştiren, öğrencileri hem mesleğe hem de yükseköğrenime hazırlayan ilköğretim okulu  üzerine dört yıl eğitim  süreli  meslek liseleridir. Mezunları sınavsız olarak alanlarında meslek yüksekokulu programlarına girebilmektedirler. Anadolu Ticaret Meslek Liselerini tercih etiğin zaman okul türlerine ve okulun bölüm kapasitesine göre aşağıdaki alanlar mevcuttur. Muhasebe ve Finansman Pazarlama Bilgisayar Sigortacılık ve Risk Yönetimi Büro Yönetimi ve Sekreterlik Toplam 5 Alan ve bu alanlara karşılık gelen 21 Dal bulunmaktadır.

23 Anadolu Kız Meslek Liseleri
Bazı derslerin öğretimini yabancı dille yapan, öğretim yılı bir yıl hazırlık sınıfından sonra dört yıl olan ve mesleğe yönelik teknik elemanların yetiştirildiği okullardır. Çeşitli meslek alanlarına yönelik 21 alan/bölümde faaliyet göstermektedir. Eğitim İngilizce ve Almanca dillerinden biriyle yapılmaktadır. Bu okullardan teknisyen unvanı ile mezun olanlar, alanları ile ilgili iş yerlerinde çalışabilecekleri gibi, isterlerse yükseköğretim kurumlarına da devam edebilirler.

24 Sağlık Meslek Liseleri
Daha önce Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarına ara eleman yetiştirmek üzere açılan okullardır. Not: Yapılan değişikliklere göre, sağlık meslek liselerinin bazı programlarına yeni öğrenci kaydedilmeyecek ve böylelikle lise mezunlarının ebe ya da hemşire unvanını kazanması mümkün olmayacaktır.  YENİ UNVANLAR: Sağlık meslek lisesi mezunlarının kazanacağı unvanlarda da değişiklik yapıldı. Buna göre, sağlık meslek liselerinden sadece “hemşire yardımcısı”, “ebe yardımcısı” ve “sağlık bakım teknisyeni” unvanı ile mezun olunabilecek. Yani; Sağlık Meslek Liselerinde yönetmelik gereği eğitim-öğretim yılından itibaren; 1- Sağlık Bakım Teknisyenliği, 2- Yardımcı Hemşirelik 3- Yardımcı Ebelik, bölümlerine öğrenci alınacaktır.

25 Anadolu İletişim Meslek Liseleri
Bu okullarda; Gazetecilik, Halkla İlişkiler Radyo-Televizyon Tanıtım alanları bulunmaktadır. Mezunlar, Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanlarında faaliyette bulunan, kamu ve özel sektöre bağlı kurum ve kuruluşlarda görev alabilecekleri gibi, kendi işyerlerini de kurup çalıştırabilirler.

26 Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri
Turizm ve bunun temel alt yapısını oluşturan konaklama sektörünün ihtiyaç duyduğu yabancı dil bilir nitelikli elemanları yetiştiren okullardır. Bu okullarda; Resepsiyon, Kat Hizmetleri, Servis, Mutfak, Seyahat Acenteciliği bölümleri bulunmaktadır. Bu okullarda öğrenim gören öğrenciler her yıl Ekim-Mart ayları arasında teorik ve uygulamalı eğitimlerini okulda; Nisan-Eylül ayları arasında uygulamalı eğitimlerini bu alanda faaliyet gösteren otellerde veya diğer turistik tesislerde yapmaktadırlar. Mezunlar sınavsız olarak alanlarındaki meslek yüksekokul programlarına girebileceklerdir.

27 Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, yetenekli olan öğrencilerin yaratıcı, yapıcı ve yorum yeteneklerini geliştirmek, öğrencileri yetenekleri doğrultusunda araştırıcı ve geliştirici çalışmalara yöneltmektir. Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde Fonetik (Müzik), Plastik Sanatlar (Resim, Heykel), Drama (Sahne ve Görüntü) sanatları bölümleri vardır. Bu okullara yetenek sınavı ile öğrenci alınmaktadır.

28 Spor Liseleri Spor liseleri; beden eğitimi ve sporla ilgili yükseköğretim kurumlarının bulunduğu; spor lisesi programlarının uygulanabileceği kapalı spor salonu, futbol sahası ve benzeri spor alanları ile yeterli spor araç-gereci bulunan, fizikî alt yapısı uygun olan okullardır. Yatılı, gündüzlü ve karma eğitim yapan liselerdir. Yüksek Öğrenim Kurumları (kendi alanlarında), seçecekleri Fakültelere girişlerde spor liselerinin ilgili bölümlerinden mezun öğrencilere ek başarı puanı vermektedir. Bu okullara yetenek sınavı ile öğrenci alınmaktadır.

29 ÇOK PROGRAMLI LİSELER Çok programlı liselerde 4 ana program bulunmaktadır. Anadolu Meslek Programı Anadolu Lisesi Anadolu teknik programı Anadolu İmam Hatip Lisesi Bu programların alt dalları ve bölümler vardır. Bu okullardan mezun olanlar, alanları ile ilgili iş yerlerinde çalışabilecekleri gibi, kendi iş yerlerini açabilirler, yükseköğrenim kurumlarına da devam edebilirler.   Mezun olan öğrencilere eğitimini gördükleri program türüne ait diploma verilmekte ve alanlarının devamı niteliğindeki yükseköğretim kurumlarını tercih etmelerinde halinde de ek puan verilmektedir. Çok Programlı Liselerden mezun olanlar, sınavsız olarak alanlarındaki meslek yüksekokulu programlarına girebilmektedirler.

30 ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
Eğitim Süresi: Bölge şartlarına ve imkânlarına göre gündüzlü veya yatılı ve gündüzlü olarak karma eğitim ve öğretim yapan okullardır ve öğretim süresi 4 yıldır. Anadolu İmam-Hatip Liselerinden mezun olanlar,(sınavı sonucuna göre hem kendi alanlarında, hem de diğer alanlardaki kazandıkları yükseköğretim programlarına devam edebilmekte, İlahiyat Fakülteleri ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerini tercih edenlerde ek puan alabilmektedirler


"Hazırlayan: Psikolojik Danışman Ayşegül Coşkun" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları