Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DERS ÇALIŞMA DAVRANIŞI VE AİLE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DERS ÇALIŞMA DAVRANIŞI VE AİLE"— Sunum transkripti:

1 Çocuklarımıza Sınav Döneminde ve Meslek Seçiminde Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

2 DERS ÇALIŞMA DAVRANIŞI VE AİLE
a) Başarının Fiziksel Ön Şartları b) Ders Çalışma Motivasyonu ve Aile SINAV KAYGISI VE AİLE MESLEK SEÇİMİ VE AİLE ANNE-BABALARA SON SÖZ

3 DERS ÇALIŞMA DAVRANIŞI
BAŞARININ FİZİKSEL ÖN ŞARTLARI Çalışma odası ve Masası Sandalye Posterler Bilgisayar, Müzik Seti, Televizyon ve İnternet Çalışma Köşesi Hedefler Çalışma Köşesine Asılmalı

4 Başarının Fiziksel Ön Koşulları
Çalışma Odası: Çalışma odası özel olarak düzenlenmelidir Işık karşıdan gelmelidir Oda arada bir havalandırılmalı Çalışma odası düzenlemek mümkün değilse, çalışma köşesi hazırlanmalıdır

5 Sandalye: Çalışma ortamı için en uygun olan sandalye seçilmelidir Posterler: Ders çalışırken,öğrencinin gözü önünde dikkati dağıtabilecek, hayal dünyasına sürükleyebilecek afiş ya da posterlerin bulunması uygun değildir

6 Bilgisayar, Müzik Seti, Televizyon ve İnternet
Gencin, çalışma odasındaki müzik seti, televizyon ve internet gencin ders çalışmasına engelliyor ise kullanımına sınırlamalar getirilmelidir. Anne babanın sınırlamalar getirirken mutlaka gençle konuşarak ve karşılıklı anlayış içerisinde gerçekleştirmesi gerekmektedir.

7 Hedefler Çalışma Odasına Asılmalı
Çalışma Köşesi: Eğer öğrencinin kendine ait bir çalışma odası bulunmuyor ise, çalışma köşesi hazırlanabilir. Eğer çalışma köşesi daha farklı işlerde kullanılıyorsa çalışmaya başlamadan önce mutlaka bazı temel değişikliklerin yapılması gerekmektedir. Çalışmaya başlamadan önce gerekli malzemeler el altında bulundurulmalıdır. Çalışma masası sadece çalışma içindir. Hedefler Çalışma Odasına Asılmalı

8 DERS ÇALIŞMA MOTİVASYONU VE AİLE

9 Çocuğunuzun Motivasyonunu Sağlamak İçin;
Hedef gösterin Olumlu teşvikte bulunun Kısa vadeli ödüllendirme Uzun vadeli ödüllendirme Takip

10 Motivasyonu Olumsuz Etkileyen Tutumlar:
Var olan isteği yok etmeyin Gencin başarısını başkaları ile kıyaslamayın Gereğinden fazla “çalış” uyarısında bulunmayın Üniversite sınavına hazırlanmak sadece ve sadece gencin sorumluluğudur. Bu sorumluluk ne ailenin ne de öğretmenindir. Aile bu sorumluluğu gencin yerine üstlenmemelidir. Çok yüksek hedef gösterme Üniversiteyi kazanamamayı felaket olarak sunmayın

11 SINAV KAYGISI

12 Kaygı Nedir? Kişi tarafından tehlikeli olarak algılanıp
yorumlanan herhangi bir durum karşısında doğal bir duygudur.

13 Hangi Durumlarda Kaygı Yaşarız?
Herhangi bir sebeple olumlu ya da olumsuz değişiklik yaşamak (iş değişikliği, emeklilik, işten çıkmak) Çaresiz ve ümitsiz olduğunu hissetmek Ulaşılması güç bir beklenti içinde olmak Teknolojinin hızla gelişmesi, nüfus artışı, ekonomik sıkıntılar gibi stresi artıran çevresel faktörler Belirsizlik yaratan herhangi bir durum (sınav)

14 Çocuğunuzun Kaygı Yaşadığını Anlamınızı Sağlayan Belirtiler
Fizyolojik Belirtiler Kalp atışında hızlanma ve artış, çarpıntı Hızlı nefes alıp verme Terleme veya titreme Dilin damağın kuruması Mide ve bağırsak şikayetleri (ishal-kabızlık gibi) Uyku ve yemek bozuklukları Baş ağrısı Devamlı yorgun hissetme

15 Psikolojik Belirtiler
Aşırı gerginlik,sinirlilik hali Sizinle ve çevrenizdeki kişilerle iletişimde hemen parlama, öfkelenme Olumsuz olaylardan ve sonuçlardan kolay etkilenme İçine kapanma Dikkatini toplamakta güçlük (sınavda ve ders çalışırken) Hayattan sıkılma Güvensizlik Gerçeklik hissinin kaybolması Yalnız kalmaktan korkma Sorunlarını hiç kimse ile paylaşamama

16 Davranışsal Belirtiler
Kaçma (Ders çalışmayı bırakma, sınavı yarıda bırakma) Kaçınma (Ders çalışmayı erteleme,sınava girmeme)

17 Kaygı Her Zaman Zararlı Mıdır?
Yüksek Öğrencinin enerjisini kullanması, dikkatini ve gücünü yapacağı işe yönlendirmesi güçleşir Orta Öğrencinin fiziksel ve psikolojik olarak yorgun olsa da ders çalışmasını sağlayacak enerjiyi verir.

18 Sınav Kaygısı Yaşayan Öğrencinin Bu Kaygıyı Yaşamasının Nedenleri:
Genç kendisiyle ve sınavla ilgili olumsuz bir değerlendirme içine girmiştir.

19 “Herkes benden daha fazla çalışıyor” “Başarılı olamayacağım”
Kendisiyle İlgili Düşünce Yapısı: “Sınavı kazanabilecek kadar zeki ve çalışkan değilim” “Herkes benden daha fazla çalışıyor” “Başarılı olamayacağım” “Başkalarından daha başarılı olmalıyım, ancak bu şekilde değerli bir insan olurum”

20 “Bu sınav benim değerimi ve yeteneklerimi belirleyecek”
Sınavla İlgili Düşünce Yapısı: “Bu sınav benim değerimi ve yeteneklerimi belirleyecek” “Sınavda başarısız olursam çok kötü bir hayat yaşacağım” “Bu sınav hayatta başarılı olmanın tek yoludur”

21 Her türlü olayı, olumsuz veya hatalı düşünceler bakış açısından değerlendirmektedir.
Örneğin: “Deneme sınavında yanımda oturan öğrenci sınavı benden önce bitirdi, ben ise çok yetersizim” “Herkesin çözdüğü soru sayısı benimkinden fazla, ben bu sınavı kazanamayacağım” “Deneme sınavından istediğim puanı alamadım, zaten sınavlarda hep başarısız oluyorum, sınavı kazanamayacağım”

22 ANNE-BABA OLARAK NELER YAPILABİLİR?

23 Kaygı Bulaşıcı Bir Duygudur:
Kaygı oluşmasında öğrencinin yaşadığı toplumsal koşullar etkilidir.Öğrenciden daha fazla kaygı yaşayan anne-babalar farkında olmadan çocuklarının da kaygılanmalarına neden olabilirler.

24 Olumsuz Mesajlar Vermeyin:
Çocuğunuzun çalışma isteğini arttırmak için kaygıyı arttırıcı yaklaşımlardan kaçının. Bu kadar çalışmayla kazanamazsın! Bu kafayla gidersen zor kazanırsın! Amcanın oğlu üniversite kazandı…bakalım sen ne yapacaksın! Teyzenin kızı hukuk fakültesi kazandı, havasından yanına varılmıyor,aman bizi mahcup etme!

25 Çocuğunuzun Sınırlarını Zorlamayın:
Kendi özlemlerinizle çocuğunuz sınırları arasında gerçekçi bir denge kurun. Ancak çocuğunuzun kapasitesi yüz binlerce kişinin girdiği bir sınavda bu kadar yüksek başarı yakalamak için yeterli olmayabilir.

26 Öğrenci Sınavda Başarılı Olamazsa Yaşayacağı Durumu Bir Ceza Gibi Göstermeyin:
Çocuğunuz istediği üniversiteye giremezse, gideceği okulu bir ceza gibi göstermeyin. “Eğer kazanamazsan, falan okula gidersin.” gibi sözler yapacağı işi sevmesine imkan bırakmaz. Bu tür yaklaşımlar, çocuğun hayatı ve kendisini sevmesini de engeller ve kendisine olan güveni de temelden sarsar.

27 Birbirinizi Bağlılığın Amaç, Sınavın Araç Olduğunu Unutmayın:
Çocuğunuzun ders çalışması ve sınavda başarılı olması uğruna onunla ilişkilerinizi tehlikeye atmayın. Eğer çocuğunuzla ilişkileriniz iyi ve yumuşak ise, ölçülü miktarda “çalış” uyarısı ile sorumluluklarını hatırlatabilirsiniz.

28 Unutmayın! İyinin Düşmanı Mükemmeldir:
Sizin beklentileriniz; çocuğunuzun mükemmel olması olabilir. Ancak bu iyiye sevinip mutlu olmanıza engel olmamalıdır. Anne-baba olarak gencin olumlu yanlarını ön plana çıkartarak,olumsuz davranışlarında ise onu kırmadan ve olumluya yönlendirecek uyarılarda bulunmanız daha yararlı olacaktır.

29 Sınav Döneminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sınava hazırlık aşamasında bazı davranışlarınızı gözden geçirmeli, devamlı kullandığınız sözleri gerekirse farklılaştırmalısınız. Bu sebeple sıraladığımız hususlara özellikle dikkat etmeniz yararlı olacaktır. Çocuğunuzun söylediklerini duymak istemelisiniz. Çocuğunuzun duyguları sizinkinden ne kadar farklı olursa olsun onun duygularını da kabul etmelisiniz.

30 Sınav başarısını hayattaki tek amaç gibi göstererek çocuğunuzda isteksizlik ve tedirginlik yaratmamalısınız. Çalışmasını sağlamak için tehdit edici ve suçlayıcı sözlerden kaçınmalısınız. Başkaları ile kıyaslanmak gençlerin en sevmedikleri davranıştır. Doğru kıyaslama yapmalısınız.

31 Paniğe kapılarak çocuğunuzu telaşlandırmamalısınız.
Çocuğunuzu rahatlatan bir tavır sergileyip, sınavı sonucu ne olursa olsun hep onun yanında olacağınızı hissettirmelisiniz. Onunla sınav dışında değişik konularda sohbet ederek iletişiminizi güçlendirmelisiniz. Eski başarılarını hatırlatarak güven duygusunun gelişmesine yardımcı olmalısınız.

32 Salt öğüt vermek yerine alternatifler sunmaya çalışmalı, çözüm yolları konusunda ona yardımda bulunmalısınız. Çevrenizde duyduğunuz ve klasik olarak seçilen mesleklerde diretmek yerine; onun yeteneklerine uygun mutlu ve huzurlu olacağı mesleği seçmesine fırsat vermelisiniz. Onun çalışmalarını takip etmeli ama bunu onu telaşlandırmadan ve sıkmadan yapmalısınız.

33 Bu dönemde gençler çabuk karar verir, çabuk karar değiştirirler, sabırlı olmalısınız.
Sorunlarında yanında olmalı ama sorunlarını kendisinin çözmesi için cesaretlendirmelisiniz. Dershane ile devamlı işbirliği içinde olmalı, gerektiğinde yardım almaktan çekinmemelisiniz. Planlı ve programlı yaşamak konusunda örnek olmaya çalışmalısınız.

34 Onların sınırlarını zorlamayıp, her öğrencinin bireysel farklılıklarının olduğunu unutmamalısınız.
“Kazanamazsan hepimiz yıkılırız,yüzümüzü kara çıkartma, varımızı yoğumuzu verdik, muhakkak kazanmalısın, bizleri mahcup etme” gibi sözlerden özellikle kaçınmalısınız. Öğrencilerin çalışmaya ihtiyaçlarının olduğu kadar dinlenmeye de ihtiyaçları vardır. Bu sebeple süre olarak çok çalışmanın değil verimli çalışmanın önemli olduğunu bilmeli ve gereksiz baskıdan uzak durmalısınız.

35 MESLEK SEÇİMİ VE AİLE

36 Anne-babalar bazen bilinçli bazen de farkında olmadan gençlerin meslek seçimine müdahale ediyorlar.
Bu müdahaleler sonucunda istemediği eğitim gördükleri okulu beklenen sürede bitiremedikleri gibi mezun olduklarında farklı alanlarda çalışmak istiyorlar.

37 MESLEKİ GELİŞİM SÜRECİNDE
AİLENİN ROLÜ NEDİR ? Mesleki gelişim bir etkileşim sürecidir. Bu süreç; Bireyin kendi hakkında bildikleri ve düşündükleri, Bireysel (yetenek, ilgi, kişilik, fiziksel) özellikleri, Ailenin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısı, Ailenin ve çevrenin mesleki değerleri, Gencin duygusal gelişimi, Okul deneyimleri bu süreci etkileyen ve aynı zamanda belirleyen faktörlerdir.

38 Çocuğunuzu tanımalısınız
Meslekleri önyargısız bir biçimde ele almalı ve tanımalı, çocuğunuzun da bu meslekleri aynı objektiflik içinde tanınmasını sağlamalısınız Çocuğunuzun özellikleri ile mesleklerin özelliklerini objektif olarak karşılaştırmalı ve uygunluğunu araştırmalısınız Son kararı çocuğunuza bırakmalısınız Tüm bu araştırma ve bilgilendirmelerden sonra son söz çocuğunuz tarafından verilmelidir. Unutmayın! Seçilecek meslekle bir ömür boyu siz değil, çocuğunuz yaşayacaktır.

39 SAĞLIKLI MESLEK SEÇİMİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN FAKTÖRLER
“Ben olamadım sen olacaksın” “Komşunun çocuğu oldu ama…” “Bak kardeşin…” “Ancak senin gibi bir tembel bu mesleği seçer…” “Üniversiteye gir gerisi kolay” “İyi bir üniversiteye gir, hangi bölüm olduğu önemli değil” veya “Oturduğumuz ilin dışında tercih de bulunma”

40 “Kararına ve sana güveniyorum” Bu tepki biçimi gencin, yaşama daha
GENCİN DOĞRU MESLEK SEÇİMİNDE BULUNMASI İÇİN ANNE BABANINI ŞU ŞEKİLDE DAVRANMASI GEREKİR: “Kararına ve sana güveniyorum” Bu tepki biçimi gencin, yaşama daha güvenle bakmasını sağlayacaktır. Unutmayın ki günümüzde çocuğunun yanında olmayı denemeyen birçok anne-baba zaman içinde çocuklarıyla ilişkilerinin koptuğunu görmektedir. Çocuğunuzun kendi istekleri ve yetenekleri doğrultusunda seçim yapmasına izin veriniz.

41 GÖREV SIRASI ŞİMDİ ANNE BABALARDA...
Şu andan itibaren başta veliler olmak üzere hemen herkese önemli görevler düşüyor. Öğrencileri rahatlatmak için elimizden gelenin daha fazlasını yapmalıyız. Hemen herkes rapor alıp evde ya da dershanede ders çalışırken, siz birkaç günlük devamsızlığı bile sorun etmeyin. Bırakın adaylar kendilerini nasıl rahat hissediyorlarsa öyle davransınlar.

42 Sınav yaklaştıkça stres ve yorgunluğun katlanarak artacağını çok iyi biliyoruz. İşte bu yüzden öğrencilere karşı her zamankinden çok daha fazla hoşgörülü olmamız gerekiyor. Onları artık ne "hadi biraz daha ders çalış" diye sıkboğaz edin ne de "aman şimdi stresin sırası mı" diye heyecanlarını hafife alın. Adaylar şu günlerde çok hassaslar ve ne söylerseniz hemen alınabilirler. Siz sevgili anne babalara düşen görev de onların sinir katsayısını daha da artırmak değil, olabildiğince düşürmek olmalıdır.


"DERS ÇALIŞMA DAVRANIŞI VE AİLE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları