Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ 1.ÖĞRETİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ 1.ÖĞRETİM"— Sunum transkripti:

1 BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ 1.ÖĞRETİM
ŞABAN KINALI

2 SCHMİDT REAKSİYONU

3 SCHMİDT REAKSİYONU REAKSİYONU KİM BULMUŞ? SCHMİDT REAKSİYONU NEDİR?
REAKSİYON MEKANİZMASININ AÇIKLANMASI

4 SCHMİDT REAKSİYONUNU KİM BULMUŞ?
SCHMİDT REAKSİYONUNU 1924 yılında KARL FRİEDRİCH SCHMİDT bulmuştur. KARL FRİEDRİCH SCHMİDT KİMDİR? Karl Friedrich Schmidt 1887 Heidelberg doğumlu olup doğduğu şehirde kimya eğitimi almıştır.Doktarasını MÜNİH üniversitesinde THEODOR CURTIUS un asistanlığını yaparken almıştır.1922 yılında İSVEÇ üniversitesi ABO da organik kimya profesörü olarak göreve başlamış üç yıl sonra Heidelberg’e dönüp Chemische Fabrik Knoll of Ludwigshafen adlı ilaç fabrikasında yönetici olarak çalışmıştır.1936 yılında kendi labaratuvarını açmış 1971 yılında hayatını kaybetmiştir.

5 SCHMİDT REAKSİYONU SCHMİDT REAKSİYONU NEDİR?
Hidrazoik asitin karboksilik asitlerle, aldehitler ve ketonlara asit katalizli katılmasıyla aminler,nitriller ve amidler oluşur .Tersiyer alkoller ve sübstitüe alkenler hidrazoik asitle reaksiyon sonucunda iminleri oluşturur.

6 hidrazoik asid 3 boyutlu yapısı boyutlu yapısı Kimyasal formülü HN3 tür.Hidrazoik asit hidrojen azid veya azoimid alarak ta billinir. Oda sıcaklığında uçucu ve son derece patlayıcı renksiz bir sıvıdır.İlk olarak 1890 yılında THEODOR CURTIUS tarafından izole edilmiştir , önceleri stok çözeltileri korumada ve ayıraç olarak kullanılıyordu.

7 Reaksiyonun mekanizması
Karboksilik asitlerin schmidt reaksiyonu;

8 Karboksilik asitlerin schmidt reaksiyonu;
Bir karboksilik asidin schmidt reaksiyonu protonlanması ve su kaybı ile açilyum iyonu oluşmasıyla baslar.Hidrazoik asit ile açilyum iyonunun tepkimeye girmesi sonucu azido keton oluşur.CN bağı üzerinden proton göçü ile ve R grubun azotla etkileşmesi sonucu oluşan isosiyonata su saldırarak karbamate oluşur.Oluşan karbamate proton kaybederek amini meydana getirir.

9 Ketonların schmidt reaksiyonu;

10 Alkenlerin schmidt reaksiyonu;

11 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ 1.ÖĞRETİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları