Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN MELTEM PİROĞLU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN MELTEM PİROĞLU"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN MELTEM PİROĞLU
ALAN SEÇİMİ SAKARYA 80.YIL CUMHURİYET LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ HAZIRLAYAN MELTEM PİROĞLU

2 ALAN SEÇMEK NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Alan seçimi hayat boyu sürecek mesleğin de seçimi anlamındadır. Üniversiteye girişte lisede öğrenim gördüğü alana uygun tercih yapanların “Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanları”farklı katsayılarla çarpılmaktadır. Meslek Liselerinde okuyan öğrenciler kendi alanlarında yüksek öğrenim görmeleri halinde “ek puan “ almaktadırlar.

3 YANLIŞ KIYILARDA YÜZMEYELİM!!!!!!!!!!
Yapacağımız yanlış bir alan seçimi üniversitede yanlış bölümlere, hayatta yanlış atılımlara, dolayısıyla mutsuz bir yaşama yol açacaktır.

4 ALAN SEÇİMİNİ NE ZAMAN YAPACAĞIZ?
Sınıf geçme Yönetmeliğinin 10.Maddesi gereğince ders bitiminden itibaren yeni ders yılının başlamasına kadar geçen sürede yapılır. Nakil veya değişikliklerde bu süre biraz uzayabilir. Ancak 9.sınıfın başında planlanırsa öğrenci alana kaynaklık eden derslerinin Ağırlıklı yıl sonu ortalamasını belli bir barajın üzerinde tutmaya çalışır.

5 ALANIMIZI BELİRLERKEN NELERİN ETKİLİ OLDUĞUNU BİLİYOR MUYUZ?
1) 9.Sınıf notları 2) Öğrencinin kendi isteği 3) Velisinin yazılı isteği 4) Okul müdür yardımcısı, sınıf ve rehber öğretmenin görüşleri

6 ÖĞRENCİ BAŞARISI NE DURUMDA OLMALI?
A) Alana kaynaklık eden derslerin her birinden başarılı olanlar,istediği alana, B) Alana kaynaklık eden derslerden başarısız dersi olup,bu derslerin yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalaması en az 2.50 olanlar o alana, C) Bu şartları taşımayanlar.alana kaynaklık eden derslerin yıl sonu ağırlıklı ortalamasının yüksek olduğu alana yönlendirilirler.

7 EĞER SEÇTİĞİMİZ ALANI DEĞİŞTİRMEK İSTERSEK NE YAPACAĞIZ?
Alanını seçen öğrenci ,alana geçiş şartlarını taşımak kaydıyla,ders yılı başından itibaren 1 ay içinde değiştirebilir. Ancak alanını değiştiren öğrenci,yeni alana ait alt sınıfın görmediği alan dersleri ile gördüğü halde 1 ders saatinden fazla fark olan alan derslerinden sorumlu tutulur ve sorumluluk sınavına alınır. Yeni alanında okutulmayan sorumlu olduğu alan derslerinden muaf tutulur. Ancak sorumlu olunan seçmeli derslerin sorumluluğu devam eder. Nakil yapılan öğrencilerden geldiği okulda alanı bulunmayanlar,velisi ve kendisinin isteği dikkate alınarak uygun alana yönlendirilir.

8 9.SINIFTA ALAN SEÇİMİMİZDE ETKİLİ OLAN KAYNAK DERSLER HANGİLERİDİR?
FEN BİLİMLERİ ALANI: Biyoloji,Fizik,Kimya,Matematik SOSYAL BİLİMLER ALANI: Türk Dili Ve Edebiyatı,Tarih,Coğrafya, TÜRKÇE-MATEMATİK ALANI: Türk Dili ve Edebiyatı,Matematik YABANCI DİL ALANI: Türk dili ve Edebiyatı,Yabancı Dil SANAT ALANI: Türk Dili Ve Edebiyatı,Seçmeli Resim, Müzik SPOR ALANI: Beden Eğitimi,Biyoloji

9 DERSLERİMİZİ NASIL SEÇECEĞİZ?
Ders yılı sonunda okulun bina ve imkanları ile öğretmen durumu dikkate alınarak açılabilecek alan ve seçmeli dersler okul idaresince ilan edilir. Veli,sınıf öğretmeni ve rehber öğretmen işbirliği ile ders kesiminden yeni ders yılının başlamasına kadar geçen sürede öğrencilerin derslerini seçmeleri sağlanır. Dersler seçildikten sonra öğrenci veya velisi tarafından okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir. Seçmeli derslerin okutulması için de en az 12 öğrencinin seçmiş olması gerekir.(Bazı durumlarda sayı aşağıya çekilebilir.)

10 ALAN SEÇİMİMİZİN ÜNİVERSİTE PUANINA ETKİSİ NEDİR?
Lisede seçtiğimiz alana uygun bir tercih yaparsak “Ağırlıklı Ortaöğretim başarı Puanı” 0.8 katsayı ile çarpılır.(AOBPx0.8) Eğer seçtiğimiz alan dışında bir tercih yaparsak 0.3 katsayı ile çarpılır.(AOBPx0.3) Meslek Liseli adaylar alanlarına uygun tercih yaptıklarında ise 0.8’e ek olarak 0.24 katsayı ile çarpılmaktadır.(AOBPx0.8x0.24) Görüldüğü gibi Alan Seçimimizi doğru yapmak büyük önem taşımaktadır.

11 NEDİR BU “AĞIRLIKLI ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI?
Öğrencinin lisede 3 yıl sonunda aldığı notlardan hesaplanan bir “mezuniyet notu”belirlenir.Bu not kullanılarak o okulda her bir öğrenci için ortaöğretim başarı puanı tespit edilir.(OÖBP) OÖBP,okulun bir önceki yıl ÖSS ortalaması,okulun en düşük ve en yüksek OÖBP kullanılarak “AĞIRLIKLI ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI” hesaplanır. Sınav sisteminde yapılan son değişiklikle okul başarısının ÖSS puanına etkisi %8’den % 18’e çıkarılmıştır.

12 HEPİNİZİN MUTLU BİR HAYAT ADIMINDA DOĞRU SEÇİMİ YAPMANIZ DİLEĞİYLE…..
SAKARYA 80.YIL CUMHURİYET LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

13 KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"HAZIRLAYAN MELTEM PİROĞLU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları