Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ

2 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ NELERDİR?
1.Hedef belirleme 2.Planlı ve programlı çalışma 3.Verimi azaltıcı etkenleri ortadan kaldırmak 4.Uygun çalışma ortamı hazırlamak 5.Aralıklı tekrarlar yapmak, 6.Dikkati uyanık tutmak, 7.Derse hazırlıklı gelmek, 8.Not tutmak, 9.Araç gereç ve kaynaklardan yararlanmak, 10.Verimli okumak ve dinlemek…

3 1.HEDEF BELİRLEME Başarılı olmanın ilk şartı, amaç ve hedef belirlemektir. Çalışma şartlarınız ne olursa olsun eğer güçlü ve inandığınız bir amacınız var ise; başarılı olabilirsiniz.

4 AMAÇ BELİRLERKEN KENDİNİZE
BAZI SORULAR SORUN!!! Hangi mesleği yapıyor olmak istersiniz? Nasıl bir yaşam tarzı size uygundur? Nerede, Ne Yapıyor olmak sizi mutlu eder? BEKLENTİLERNİZ

5 Sizlerin başarıya ulaşmanızdaki en büyük
etken bu sorulara verdiğiniz cevaplarınızda saklıdır.Eğer cevabınız ‘bilmiyorum’ gibi bir cevap ise; işiniz kolay olmayacaktır çünkü; neden çalışmanız gerektiğine henüz bilmiyorsunuzdur.

6 MOTİVASYONU SAĞLAYACAK EN ÖNEMLİ KİŞİ SİZSİNİZ.
SINAVLARA GİRECEK OLAN SİZSİNİZ. O ZAMAN SAHİPLENİN VE SORUMLULUK ALIN.

7 Ders çalışmama isteksizliği

8

9 1.Kısa vadeli amaçlar (1 ay sonra) 2.Orta vadeli amaçlar (1 yıl sonra)
HEDEF BELİRLEME 1.Kısa vadeli amaçlar (1 ay sonra) 2.Orta vadeli amaçlar (1 yıl sonra) 3. Uzun vadeli amaçlar (5 yıl sonra) Hedeflerinizi birleştirin ve hedeflerinize ulaşmak için harekete geçin.

10 HEDEFLERİME NASIL ULAŞABİLİRİM ?
Belirlediğim hedefim için ne yapmam, ne kadar çalışmam, nasıl çalışmam ve kimlerden yardım almam gerekiyor? Hedeflerinize ulaşırsanız nasıl hissedersiniz? Hedeflerinize ulaşamazsanız ne olur?

11 2.ORTA VADELİ AMACIM TAKTİR BELGESİ ALMAK, SENE SONUNA KADAR 15 ROMAN OKUMAK, DÖNEM SONUNA KADAR SORU ÇÖZMEK 1.UZUN VADELİ AMACIM: TIP FAKÜLTESİ KAZANMAK, DOKTOR OLMAK… 3. KISA VADELİ AMACIM: “BÜTÜN DERSLERDE YAZILI VE SÖZLÜ SINAVLARDA, PROJELERDE 70 DEN AZ PUAN ALMAMAK BU AY EN AZ 2000 SORU ÇÖZMEK, 2 TANE KİTAP OKUMAK 4.GÜNLÜK AMACIM: DERSE KATILMAK, TÜM DERSLERİ TEKRAR ETMEK,ÖDEVLERİ YAPMAK,5 ADET TEST ÇÖZMEK

12 Dünkü tercihlerimizin sonucudur. Yarın kim olacağımız ise;
Bugün kim olduğumuz Dünkü tercihlerimizin sonucudur. Yarın kim olacağımız ise; Bugün ki kararlarımızın ve planlamalarımızın sonucu olacaktır.

13 UNUTMAYIN BAŞARI BİREYİN ÇABASI SONUCU OLUŞUR.
Bu nedenle, Okulda öğrendiklerinizi anlamlı hale getirmeye çalışın. Her türlü dersi çalışırken bu çabanın gelecekteki hayatınızla yakından ilişkili olduğunu düşünün. Sıkıcı bulduğunuz derslerin dahi gelecekte gerçekleştirmek istediğiniz hedeflere ulaşmada katkısı olacağını düşünün. Ders çalışma ile ilgili düşüncelerinizi olumlulaştırın. Çalıştıkça hoşlanılan, sonucu başarı getiren, hedefe yaklaştıran bir ders… Zor,sıkıcı,gereksiz bir ders...

14 BAŞARI ELDE ETMENİN EN KISA YOLU
ÇALIŞMAKTIR.

15 "Bilinçsizce çok çalışmak" değil
Verimli çalışma, zamanı amaç doğrultusunda planlı ve programlı kullanmaktır. Başarılı bir okul hayatında verimli bir şekilde ders çalışma ve öğrenme yollarını kullanmasını bilmenin çok önemli rolü vardır. Verimli ders çalışma sadece ders çalışmak için zaman ayırarak diğer etkinlikleri göz ardı etmek değildir. Belli bir plan ve programa göre çalışıldığı takdirde hem ders çalışmak, hem de diğer etkinlikler için zaman ayırmak mümkündür. Böylece, ders çalışırken akla diğer etkinlikler (oyun bilgisayar vs.) gelmeyecektir, diğer etkinlikleri gerçekleştirirken de aklınızda derslerin sıkıntısı olmayacaktır. "Bilinçsizce çok çalışmak" değil

16 2.Planlı Çalışmayı Anlatayım Sana:
Plan Ne işe yarar? Hangi derse nereden nasıl başlayacağınızı bilemediğiniz yada çalışmaya başlamak için karar veremediğiniz durumlarda zamanı verimli kullanmanızı ağlar. “PLAN” “neyi”, “nasıl”, “ne zaman” ve “nerede çalışacağınızı önceden belirlemek demektir. Bu şekilde her derse gerektiği kadar zaman ayırabilirsiniz.

17 Peki günlük, haftalık ve aylık çalışma planlarında nelere yer vermeniz gerekir?
Hangi derslere, haftanın hangi günleri çalışacağınızı, Geçmiş konuların tekrarına ne zaman yer vereceğinizi Sınav tarihlerinizi Hazırlanacak ödevlerin neler olduğu ve ne zaman hazırlayacağınızı Planda yer alan ancak yapılamayan çalışmalarınızı ne zaman tamamlayacağınızı Dinlenme, tv izleme, spor yapma, oyun oynama,ev işlerine yardım gibi ders dışı etkinliklere ne zaman yer vereceğinizi; Bunların yanında günlük çalışma çizelgelerinde ; okulda geçen saatler, ders çalışma, eğlenme, dinlenme, ev işlerine yardım ve uyku saatleri göstermeniz gerekir.

18 Plan yaparken nelere dikkat etmeniz gerekir?
Derslerin planını dengeli olarak yapın. Konular arasında önemli önemsiz ayrımı yapmayın.

19 ZAMANI KULLANMAK Öğrenme insanların bireysel farklılıklarına göre gerçekleşir. Her birey yetenekleri, ilgileri, zihinsel ve bedensel yapıları bakımdan birbirinden farklıdır. Bu nedenle bir ders ya da konu için ayrılacak süre öğrenciden öğrenciye değişir. Her öğrenci çalışma süresini kendine göre ayarlamalıdır. TAKVİM YARDIMIYLA ZAMANI DÜZENLEYİN.

20 Dersleri her gün aynı saate yerleştirin.
En zor dersleri en rahat anlayabileceğiniz saatlere yerleştirin. Dersten önce hazırlık çalışmalarına yer verin. Dersleri her gün aynı saate yerleştirin. Ders çalışmayı geç saatlere ertelemeyin.

21 Yemeklerden yarım saat sonra çalışmaya başlayın.

22 Her gün mutlaka 8 saat uyku için zaman ayırın.
Planınızda ders dışı etkinliklere de yer verin! AYRICA Her gün mutlaka 8 saat uyku için zaman ayırın.

23 EN VERİMLİ ÇALIŞMA SÜRESİ
40 dakika çalışma + 10 dakika tekrar = 50 dakika 10 DAKİKA ARA Zaman

24 türde çalışma gerektiren dersleri art arda getirmeye çalışın.
Farklı türde çalışma gerektiren dersleri art arda getirmeye çalışın. Planda derse vereceğiniz çalışma süreleri dersin özelliğine ve sizin o dersteki başarınıza göre ayarlayın.

25 3.VERİMİ AZALTAN ETMENLER
Yapılan araştırmalara göre öğrencilerin zaman kaybına sebep olan olayların başında şunlar olduğu tespit edilmiştir: 1.Televizyon, 2.İnternet, 2.Ders çalışmaya başlayamamak (gezinmek, gereksiz işler yapmak), 3.Telefon görüşmeleri, 4.Hayal kurmak, 5.Endişelenmek, 6.Arkadaşlarla birlikte geçirilen süreler, 7.Davetsiz misafirler … Hedeflerime ulaşamam için hangi Olumsuz alışkanlıklarımı ortadan kaldırmalıyım?

26 3.VERİMİ AZALTICI ETKENLERİ ORTADAN KALDIRINIZ
Yorgunluk Üzüntü Fazla Heyecan Aile Dertleri Uykusuzluk Korku Endişe Acelecilik Normalin Altında Yada Üstündeki Fiziki Şartlar( çok soğuk , çok sıcak) Araç Gereç Noksanlığı Başka Yerde Olma Düşüncesi Dikkati Dağıtacak Poster, Resim,Müzik Ağrı Öfke Açlık Telaş Aşırı Kaygı Aşırı Tokluk

27 BAZEN ÇALIŞMAK İSTİYOR YA DA SORUNLARINIZ YÜZÜNDEN ÇALIŞAMIYOR OLABİLİRSİNİZ!
O zaman şunu unutmayın.Herkesin sorunları vardır.Kimine göre çok, kimine göre az olabilir.Ama bu sizin ders çalışmanıza engel teşkil etmemelidir. Ders çalışmama, bahaneler bulma, başarılı olmanın sorunlardan kurtulmanın bir yolu olabilir mi? Tabi ki hayır…

28 Unutmayın ki başarılı olmanın önündeki en büyük engel çalışmayı
bahaneler ile ertelemektir. Faydalı bir çalışmaya girişmek için en uygun vakit; BUGÜNDÜR.

29 3.Başarıya konsantre olun ve başarısızlık üzerinde düşünmeyin.
1.Kişisel ve akademik hedeflerinizi bir kağıda yazın. Çalışma isteğinizin az olduğunu hissettiğinizde bu hedeflerinizi okuyun. GELECEKTE SAĞLAYACAĞI AVANTAJLARI YANİ ELDE EDECEĞİNİZ BAŞARILARI DÜŞÜNÜN. 2.Çalışmalarınız sonucunda kendinize sevdiğiniz bir aktiviteyi ödül olarak verin. 3.Başarıya konsantre olun ve başarısızlık üzerinde düşünmeyin. 4.Mükemmeliyetçi olmayın. 5.Sabırlı olun

30 4.UYGUN BİR ÇALIŞMA ORTAMI SEÇİNİZ
En verimli çalışma belli bir disiplin için gerçekleştirilebilir. Çalışmanızı mutlaka çalışma odanızda, eğer çalışma odanız yoksa mutlaka sürekli çalıştığınız, bir çalışma köşesinde yapmalısınız. Ders çalışılan oda temiz havalı, normal ısıda ve normal aydınlıkta olmalıdır. Çalışmaya otururken kendinizi bedenen ve zihnen hazırlamasınız. Çalışmaya oturmadan önce su, yiyecek, tuvalet, giyim gibi ihtiyaçlarınız varsa bunları gidererek oturmalısınız.

31 Çalışma öncesi yeterince dinlenmiş olma (OKUL ÇIKIŞI DİNLENME)
Derslerini öğrenebilmek için iyi dinlenmen gerekiyor. Çalışma öncesi yeterince dinlenmiş olma (OKUL ÇIKIŞI DİNLENME) Çalışmaya geçmeden önce vücut ve zihin yeterince dinlenmiş olmalıdır. Aşırı duyarlılık, karamsarlık, isteksizlik, bedensel yorgunluk, uykusuzluk gibi nedenlerle beliren bitkinliğe düşmemek için her zaman aynı biçimde olan çalışma yöntem ve tekniklerinden kaçınmak, ders dışı uğraşlarla yeterince ilgilenmek ve gerçek anlamda olabildiğince dinlenmek zorunludur.

32 Öyle televizyon seyrederken ders tekrar edilmez...Kalk bakalım
doğru masanın başına... Gürültülü Ortamda Çalışma Müzik dinlenen, radyo ve televizyonun açık bulunduğu veya çevreden çok gürültünün geldiği bir ortamda ders çalışmak çalışmadan alınacak verimi düşürür. Öğrenmenin en önemli koşulu dikkattir.

33 YATARAK UZANARAK ÇALIŞMA
Yatarak veya uzanarak bir materyali okumaya başladıktan sonra gevşemeye başlarsınız ve dikkatiniz dağılır,vücudunuz gevşediği için uykunuz gelir. Bu nedenle çalışmalarınızı küçük de olsa bir masada ve sandalyede yapın.

34 Dağınık Ortamda Çalışma
Çalışma odanızın havadar, masanızın temiz ve düzenli olması çalışma veriminizi yükseltecektir. Çalışma masanızın üzerini çalışmaya başlamadan önce toparlar ve sadece çalışacağınız ders ile ilgili materyali bırakırsanız çalışma sırasında dikkatiniz dağılmaz. Yalnızca dersle ilgilenebilirsiniz.

35 5.TEKRAR BAŞARIYI MUTLAKA GETİRİYOR. DAHA İYİ NASIL ÖĞRENİRİZ?
İnsan öğrendiğinin yarısını ilk 80 dk. İçinde unutur. FAKAT DÜZENLİ TEKRAR İLE UNUTMA ENGELLENEBİLİR.

36 Unutmayı engelleyen temel etkinlik tekrarlar yapmaktır
Unutmayı engelleyen temel etkinlik tekrarlar yapmaktır. Sistemli tekrarların en önemli özelliği öğrenme, düşünme ve hatırlama konusundaki birikim sağlayıcı etkisidir. Düzenli tekrarlar yapanlar çalışırken hafızalarındaki geniş bilgi birikimi sayesinde yeni bilgileri çok daha çabuk algılarlar.

37 NASIL TEKRAR ETMELİSİNİZ ?
- İLK TEKRAR: 40 dakikalık bir öğrenme seansı sonunda yapılmalı ve 10 dakika sürmelidir. - İKİNCİ TEKRAR: İlk tekrarın yapıldığı günün akşamı yapılmalı. - ÜÇÜNCÜ TEKRAR: Öğrenmeden sonraki birinci haftanın sonunda yapılır. Bu tekrar bilgilerin bir ay süreyle hatırlanmasını sağlar. - DÖRDÜNCÜ TEKRAR: Öğrenmeden yaklaşık bir ay sonra yapılır. Bu tekrar bilginin çok daha uzun süre sağlıklı olarak hatırlanmasını sağlar.

38 DERSİN DERSTE ÖĞRENİLMESİ SADECE BAŞLANGIÇTIR.
BİLGİLER TEKRAR SAYESİNDE KISA SÜRELİ BELLEKTEN UZUN SÜRELİ BELLEĞE AKTARILIR. DERSİN DERSTE ÖĞRENİLMESİ SADECE BAŞLANGIÇTIR. Düzenli tekrar yapmayan öğrenci daha önce öğrendiği bilgileri çok az hatırlar ve yeni öğrendiği konular arasında bağlantı kuramaz.

39 SORULAR DÜŞÜNMEYİ SAĞLAR
6.DİKKATİ YOĞUNLAŞTIRMA: 1.Bir şey ancak merak edildiği oranda öğrenilebilir. Merak konuya karşı ilgi uyandırır ve dikkatin konu üzerinde yoğunlaşmasını sağlar. 2.Çalışma sırasında okuma, yazma, anlatma vb değişik etkinliklere yer verilmelidir. 3.Çalışılan konu anlamlı küçük parçalara bölünmelidir. 4.Soru tiplerini görmek için farklı kaynaklardan yararlanmak gereklidir. Öğrencinin dikkatini toplaması, öğreneceği konuya kendini vermesidir. Kendini verme, anlamayı kolaylaştırdığı kadar: çabuk öğrenmeye de yardım eder. SORULAR DÜŞÜNMEYİ SAĞLAR

40 ÖZELLİKLE,UYUMADAN ÖNCE TEKRAR EDİLEN BİLGİLER
HAFIZADA KALIR. Öğrenme üzerinde en az bozucu etki yapan etkinlik uykudur. Bu nedenle yatmadan önce dakika özgün çalışılan konular tekrar edilir ve sabahleyin de bu konular dakikalık bir süre tekrar edilirse; çalışılan konunun uzun süre hatırlanabilmesi için önemli bir avantaj sağlanmış olur.

41 YARIN DERSTE NE İŞLEYECEĞİZ ACABA
7.DERSE HAZIRLIKLI GELME YARIN DERSTE NE İŞLEYECEĞİZ ACABA ? Derste edilgin durumdan etkin duruma geçersiniz Dersi dinlemeye konsantre olmanızı sağlar Dikkatiniz dağılmaz Sınavdan önce yaşadığınız kaygı azalır Sınavlarda çıkacak soruların neler olacağını önceden bilirsiniz.

42 Not tutma unutmayı engeller.
8. Öğretmeninizin sınıf ortamında önemli gördüğü yerlerin altını çizin ve ya kısa kısa ana hatları ile not alın… Eve geldiğinizde konuyu yazarak kendi cümleleriniz ile özetleyin. Bu şekilde konuyu kendi cümleleriniz ile yorumlamış olursunuz. Çalıştığınız ders matematik ise mutlaka sınıf ortamında çözülen soruları konuyu tekrar ettikten sonra çözün.Önemli formülleri mutlaka not alın. Not tutma unutmayı engeller.

43 9.ETKİN OKUMA BECERİLERİ
İzle: metne göz at Sor:konuyla ilgili sorular oluşturma Oku:sorulara cevap bulmak için tekrar okuma, cevapları kaydetme Anlat: notlardan yararlanarak,okuduklarınızı yüksek sesle anlatın Tekrar:notları ve kitabı kaldırıp konu tekrarı yapın.

44 10. DERSİ DERSTE ÖĞRENME YÖNTEMİ:
1.İleriye bak: derse ön hazırlıkla gelmek. 2.Fikirlere dikkat et: ana fikir ve kavramları fark etme. 3.İşaretlere uyanık olma:öğretmen tiyoları. 4.Derse katılım 5.Araştır:aklınıza takılanı arkadaş ve ya öğretmenlerinize sorun,tartışın. 6.Not tutun.

45 ÇALIŞMALARINIZ SONUCU ÖĞRENME OLUŞUP OLUŞMADIĞINIZI TESPİT EDİN.
ÇALIŞMALARINIZI DEĞERLENDİRİN -Son olarak- ÇALIŞMALARINIZ SONUCU ÖĞRENME OLUŞUP OLUŞMADIĞINIZI TESPİT EDİN. Eksikleri tespit etmek için her konu bitiminde konuya ilişkin test çözün. Ayrıca sürekli test çözmek yerine,konu çalışıp,belirli aralıklarla tekrar edip,ilgili konu ile ilgili soru çözmek en verimli yoldur.

46 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN
TEŞEKKÜR EDERİM OKUL REHBER ÖĞRETMENİ MERVE EREN


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları