Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2014 ÖĞRENCİ SEÇME ve YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2014 ÖĞRENCİ SEÇME ve YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)"— Sunum transkripti:

1 2014 ÖĞRENCİ SEÇME ve YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
GÖNEN HŞİ ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

2 2014 ÖSYS 23 Mart 2014 14-15-21-22 Haziran 2014 LYS YGS
2.Lisans Yerleştirme Sınavı LYS 1.Yükseköğretime Geçiş Sınavı YGS Tek oturumda gerçekleşir. 23 Mart 2014 5 oturumda gerçekleşir. Haziran 2014

3 KiMLER BAŞVURABİLİR? eğitim öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim lisesi) son sınıfında okumakta olan öğrenciler, Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, Ortaöğretim kurumlarının dışardan bitirme sınavlarına girenler, Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar, Ortaöğrenimlerini yabancı ülkelerde yapanlardan durumları yukarıdakilerden birine uyanlar.

4 YGS’YE GiRME ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrencileri alanları doğrultusunda meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkına sahiptirler. Sınavsız geçişle yerleşmek isteyenler sadece ÖSYS başvurusunu yapacaktır. Bunların dışındaki tüm yükseköğretim programlarına (lisans-ön lisans) girmek isteyen adaylar 2014-YGS’ye girmek zorundadır. Sınavsız yerleştirme yapılan ön lisans programlarının boş kalan kontenjanlarına, alan dışından yerleştirme yapılırken ilgili 2014-YGS puanları kullanılacaktır.

5 YGS’YE GiRME ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?
Yetenek sınavlarıyla bir bölüm kazanmak isteyen, Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) (2 yıllık) Astsubaylık Meslek Yüksekokulları (Kara,Hava ,Deniz ve Gata Sağlık Astsubaylığı) düşünen adaylar YGS’YE GİRMEK ZORUNDAdırlar. AÇIKÖĞRETİM bölümlerine (2 veya 4 yıllık) girmek isteyen adaylar da YGS’YE GİRMEK ZORUNDAdırlar.

6 SINAVSIZ GEÇİŞ Sınavsız geçişi sadece 12. sınıfta değil, mezun olduktan sonra da kullanabiliyorsunuz. Sınavsız geçişte öncelik daima 12. sınıftadır. Sınavsız geçişin YGS sınavıyla alakası yoktur. Belirli kurallara göre sınavsız geçişle yerleştirme yapılmaktadır.

7 MESLEK LİSELİLERİN SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
1- Mezuniyet yılı daha büyük adaylara öncelik verirler (Yani yeni mezun olacaklara en öncelik, sonra sırasıyla daha yeni mezun olanlardan başlayarak böyle giderler. Yani eski mezunların şansı düşüyor.). 2- Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1. Anadolu Teknik Lisesi, 2. Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi, 3. Meslek Lisesi ve çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir. 3- Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir. Not: METEB: Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır. Bu nedenle METEB il içi veya il dışı diye bilinir. 4- Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi veya METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP'si yüksek olan adaylara öncelik verilir. 5- Yukarıdaki 4 şarta göre eşit olan adaylardan yaşı küçük olana öncelik verilir.

8 Sağlık Meslek Lisesi HEMŞİRELİK Mezunlarının SINAVSIZ Yerleşebilecekleri ÖN LİSANS (2) Programları
Diyaliz Elektronörofizyoloji Evde Hasta Bakımı Fizyoterapi İlk ve Acil Yardım İş ve Uğraşı Terapisi Laborant ve Veteriner Sağlık Laboratuvar Teknolojisi Ağız ve Diş Sağlığı Podoloji Perfüzyon Teknikleri Sağlık Kurumları İşletmeciliği Tıbbi Laboratuvar Teknikleri TIbbi Tanıtım ve Pazarlama Yaşlı Bakımı Patoloji Laboratuvar Teknikleri Odyometri Anestezi

9 1-YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS)
2014-YGS 23 Mart 2014 Pazar Saat:10.00

10 2014 YGS SINAV ZAMANI: 23 Mart 2014 Pazar günü saat 10:00’da yapılacak. BAŞVURU TARİHİ: 2-15 OCAK 2014 SONUÇLARIN AÇIKLANMASI: Nisanın ilk iki haftası içinde açıklanması beklenir. SINAV ÜCRETİ: 2013 yılında 40 TL idi. SADECE SINAVSIZ GEÇİŞ ÜCRETİ: 2013 yılında 10 TL idi. BAŞVURU ÜCRETİ: 2013 yılında 3 TL idi. SINAV ÜCRETLERİ YATIRILACAK BANKALAR: T.C Ziraat Bankası'nın, T. Vakıflar Bankası'nın, T. Halk Bankası'nın ve Akbank'ın tüm şubelerine, T. Garanti Bankası'na ise internetten yapılabilecek. TERCİHLERİN TARİHİ: 2013’te 8-18 Temmuz arası yapıldı. TERCİHLERİN AÇIKLANMASI: Tercihlerin bitmesinden hafta (14 gün) sonra açıklanmaktadır (2013’te 31 Ağustos 2013 te açıklanmıştır).

11 YGS Sonuçları Nasıl Kullanılacaktır?
140 puan altı: İlgili yerleştirme puanı(Y-YGS) hesaplanmayacaktır. arası puan : Sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile bazı açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. 180 ve üstü puan: Meslek yüksekokulu ön lisans programlarını,açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir.LYS lere girmeye hak kazanmışlardır.

12 YGS’DEKİ TESTLER VE KAPSAMLARI
Bolu RAM

13 Tablo 1C YGS Puan Türleri

14 TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK)
--- YGS SAYISAL TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRKÇE TEMEL MATEMATİK SOSYAL BİLİMLER FEN BİLİMLERİ 20 40 10 30

15 YGS -1 - MESLEK LİSANS ÖN LİSANS Aktüerya (Yüksekokul)
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri (Yüksekokul) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (Yüksekokul) Güverte (Yüksekokul) Uçak Elektrik-Elektronik (Yüksekokul) Uçak Gövde - Motor (Yüksekokul) Odyometri Elektronörofizyoloji Radyoterapi Optisyenlik Harita ve Kadastro Tıbbi GörüntülemeTeknikleri Biyomedikal CihazTeknolojisi Bilgisayar Programcılığı Elektrik İnşaat Teknolojisi vb.

16 TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK)
--- YGS SAYISAL TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRKÇE TEMEL MATEMATİK SOSYAL BİLİMLER FEN BİLİMLERİ 20 30 10 40

17 YGS -2 - MESLEK LİSANS ÖN LİSANS Tıbbi LaboratuvarTeknikleri
Ebelik (Yüksekokul) Hemşirelik (Yüksekokul) Acil Yardım ve Afet Yönetimi Odyoloji Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Yüksekokul) Beslenme ve Diyetetik (Yüksekokul) Tütün Eksperliği Balıkçılık Teknolojisi İş Sağlığı ve Güvenliği Gıda Teknolojisi Tıbbi LaboratuvarTeknikleri Patoloji LaboratuvarTeknikleri Laborant ve Veteriner Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı İlk ve Acil Yardım Fizyoterapi ,Diyaliz, Anestezi Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Yaşlı Bakımı İş Sağlığı ve Güvenliği Çevre Sağlığı Eczane Hizmetleri Ortopedik Protez ve Ortez

18 TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK)
--- YGS SÖZEL TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRKÇE TEMEL MATEMATİK SOSYAL BİLİMLER FEN BİLİMLERİ 40 20 30 10

19 YGS -3 - MESLEK LİSANS ÖN LİSANS Rekreasyon Yönetimi (M.T.O.K.)
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Adalet Turizm Rehberliği Basın ve Yayıncılık vb.

20 TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK)
--- YGS SÖZEL TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRKÇE TEMEL MATEMATİK SOSYAL BİLİMLER FEN BİLİMLERİ 30 20 40 10

21 YGS -4 - MESLEK LİSANS ÖN LİSANS Zihin Engelliler Öğretmenliği
İşitme –Görme Engelliler Öğretmenliği Halkla İlişkiler ve Reklamcılık İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği İlahiyat,İslami ilimler Gastronomi ve Mutfak Sanatları Halkla İlişkiler ve Tanıtım Yerel Yönetimler Çocuk Gelişimi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Radyo ve Televizyon Programcılığı Çağrı Merkezi Hizmetleri vb.

22 --- YGS 5 --- EŞİT AĞIRLIK
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRKÇE TEMEL MATEMATİK SOSYAL BİLİMLER FEN BİLİMLERİ 37 33 20 10

23 YGS -5- MESLEK LİSANS ÖN LİSANS Sosyal Hizmet (Yüksekokul)
Okul Öncesi Öğretmenliği Seyahat İşletmeciliği veTurizm Rehberliği Çocuk Gelişimi Rekreasyon Spor Yöneticiliği Moda Tasarımı GrafikTasarımı Basım ve Yayın Teknolojileri Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Sosyal Güvenlik Sosyal Hizmetler Emlak ve Emlak Yönetimi Grafik Tasarımı Posta Hizmetleri Atçılık ve Antrenörlüğü Sahne ve Dekor Tasarımı Özel Güvenlik ve Koruma Turizm ve Seyahat Hizmetleri vb.

24 --- YGS 6 --- EŞİT AĞIRLIK
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRKÇE TEMEL MATEMATİK SOSYAL BİLİMLER FEN BİLİMLERİ 33 37 10 20

25 YGS -6 - MESLEK LİSANS ÖN LİSANS Bankacılık ve Sigortacılık
Sağlık Yönetimi Sağlık Kurumları Yöneticiliği Sağlık Kurumları İşletmeciliği Üstün Zekalılar Öğretmenliği Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bankacılık ve Sigortacılık Muhasebe ve Finansal Yönetim Turizm ve Otelcilik Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Pazarlama Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Yönetim Bilişim Sistemleri (Yüksekokul) İşletme Bilgi Yönetimi Bankacılık ve Sigortacılık Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Sağlık Kurumları İşletmeciliği Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Dış Ticaret Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Muhasebe ve Vergi Uygulamaları vb.

26 ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP)
Y GS = puan DİPLOMA = OBP = diploma puanı*5 = DİPLOMADAN GELEN PUAN= OBP*0,12 =30-60 BAZI BÖLÜMLERE GELEN EK PUAN= OBP*0,06 =15-30

27 ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP)
Y GS (ham puan) = 240 DİPLOMA : 80 OBP = diploma puanı*5) =80*5=400 DİPLOMADAN GELEN PUAN= OBP*0,12 =400*0,12=48 BAZI BÖLÜMLERE GELEN EK PUAN= OBP*0,06 =400*0,06=24

28 Y-YGS (yerleştirme) PUANI
Y-YGS= YGS (ham puan)+(OBP*0,12) + (OBP*0,06) = =

29 ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP)
Tercihler sonucu üniversitede bir bölüm kazanıp da gitmeyen (Açıköğretimin kontenjansız bölümleri ve sınavsız geçişle bir yere yerleşenler hariç) öğrenciler ertesi sene tekrar sınava girdiklerinde 0.12 OBP katsayısı yarı yarıya düşürülerek 0.06 ile çarpılacak ve varsa 0.06 ek puan katsayısı yarı yarıya düşülerek 0.03 ile çarpılacaktır. OBP sisteminde okul birincisine direkt 60 gelmeyecek. Okul birincisi de olsa diploma notu diğerleri gibi önce 5 ile çarpılacak, daha sonra çıkan sayıda 0.12 katsayısı ile çarpılacak.

30 YERLEŞTİRME PUANLARI NASIL HESAPLANACAK?
Yerleştirme puanları hesaplanırken, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) 0,12 ile çarpılarak sınav puanlarına (YGS ve LYS puanları) eklenecektir. Y-YGS = YGS + (0,12 x OBP) Y-LYS-MF = LYS-MF + (0,12 x OBP) Y-LYS-TM = LYS-TM + (0,12 x OBP) Y-LYS-TS = LYS-TS + (0,12 x OBP) Y-LYS-DİL = LYS-DİL + (0,12 x OBP) YGS, LYS ve OBP puanların en büyük değeri 500 olduğu için, Düz liseli için yerleştirme puanının en büyük değeri: (0,12 x 500) = 560 olacaktır. Meslek lisesi çıkışlı adaylar kendi alanlarındaki lisans programlarına yerleştirilirken yerleştirme puanlarına eklenecek ek puan (0,06 x OBP) olarak hesaplanacaktır. Ek puanın en büyük değeri 500 x 0,06 = 30 olacaktır. Meslek lisesi öğrencileri için yerleştirme puanın en büyük değeri: (0,12 x 500) + 30 (0,06 x 500) = 590 olacaktır

31 Sağlık Meslek Lisesi HEMŞİRELİK Mezunlarının EK PUANLA Gidebileceği Aynı Alanlardaki LİSANS Programları EK PUAN EK PUAN GELEN BÖLÜMLER Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri için yerleştirme puanın en büyük değeri: 500 + 60 (0,12 x 500)+ 30 (0,06 x 500) = 590 olacaktır Acil Yardım ve Afet Yönetimi (Yüksekokul) 4 YGS-2 Sağlık Kurumları Yöneticiliği (Yüksekokul) 4 YGS-6 Sağlık Yönetimi (Yüksekokul) 4 YGS-6 Ebelik (Yüksekokul) 4 YGS-2 Hemşirelik (Yüksekokul) 4 YGS-2

32 2-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (LYS)
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS’lere başvurabileceklerdir. LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS’ye ek olarak LYS’lerden tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olanlara da girmeleri zorunludur.

33 2-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (LYS)
Her oturumda farklı bir sınav uygulanacak, dileyen aday tüm oturumlardaki sınavlara girebilecektir. Öğrenciler girmek istedikleri bölümlere göre puanlarının hesaplanabilmesi için en az 2 LYS’ye katılmak zorundadır. Sorular lise-2,lise-3,lise-4 ağırlıklı konulardan oluşacak,lise-1 konularından daha az sayıda soru gelecek, soru tarzları da daha çok bilgiye dayalı sorular olacaktır.

34 2-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (LYS)
2014-LYS4 (Sosyal Bilimler):14 Haziran 2014 2014-LYS1 (Matematik):15 Haziran 2014 2014-LYS5 (Yabancı Dil):15 Haziran 2014 2014-LYS2(Fen Bilimleri):21 Haziran 2014 2014-LYS3 (Edebiyat-Coğrafya):22 Haziran

35 LYS Sonuçları Nasıl Kullanılacaktır?
LYS’de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. LYS’de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların; ‒ Meslek yüksekokulu ön lisans programları, Açık öğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacaktır. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur.

36 LYS deki TESTLER ve KAPSAMLARI
Sınav sonucunda öğrenciler girdikleri testlere göre şu puanlara sahip olacaktır. (SAYISAL) (EA) (SÖZEL) (YABANCI DİL) * MF * TM * TS * DİL-1 * MF * TM * TS * DİL-2 * MF * TM * DİL-3 * MF-4 - Bu puanlar hesaplanırken testlerin ağırlıkları farklı olacaktır.

37 LYS-1 MATEMATİK-GEOMETRİ
DERS SORU SAYISI SÜRE MATEMATİK 50 75 dk GEOMETRİ 30 45 dk 80 120 dk Matematik ve Geometri testleri için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecek. Cevap kağıdı iki test için ortak olacak.

38 LYS-2 FEN BİLİMLERİ DERS SORU SAYISI SÜRE FİZİK 30 45 dk KİMYA
BİYOLOJİ 90 135 dk Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri için ayrı soru kitapçığı ve ayrı süreler verilecek. Cevap kâğıdı üç test için ortak olacak.

39 LYS-3 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-COĞRAFYA-1
DERS SORU SAYISI SÜRE TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 56 85 dk COĞRAFYA -1 24 35 dk 80 120 dk Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya -1 testi için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecek. Cevap kağıdı, iki test için ortak olacak.

40 (Psikoloji,Sosyoloji,Mantık, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)
LYS-4 SOSYAL BİLİMLER DERS SORU SAYISI SÜRE TARİH 44 65 dk COĞRAFYA-2 14 25 dk FELSEFE GRUBU (Psikoloji,Sosyoloji,Mantık, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) 32 (Her dersten 8 soru) 45 dk 90 135 dk Tarih, Coğrafya ve Felsefe grubu testleri için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecek. Cevap kağıdı, üç test için ortak olacak.

41 LYS-5 DERS SORU SAYISI SÜRE İNGİLİZCE 80 120 dk ALMANCA FRANSIZCA
Yabancı dil testinde her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya LYS başvurusunda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

42 PUAN TÜRLERİNE GÖRE HANGİ TESTLER ÇÖZÜLMELİDİR?
MATEMATİK-FEN PUANI MF LYS-1 (Matematik - Geometri) LYS-2 (Fizik – Kimya - Biyoloji) TÜRKÇE-MATEMATİK TM 1-2-3 LYS-3 (Türk Dili ve Ed. - Coğ-1 TÜRKÇE-SOSYAL TS 1-2 LYS-3 (Türk Dili ve Ed. - Coğ-1) LYS-4 (Tarih, Coğ-2, Felsefe Grubu) DİL PUANI DİL 1-2-3 LYS-5 (İngilizce-Almanca-Fransızca)

43 MF-1 MATEMATİK-FEN İlköğretim Matematik Öğretmenliği Matematik
PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS %40 LYS %60 TÜRKÇE TEMEL MAT SOS. BİL. FEN BİL. MAT. GEO. FİZİK KİM. BİYO. MF-1 11 16 5 8 26 13 10 6 İlköğretim Matematik Öğretmenliği Matematik İstatistik Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bilgisayar Bilimleri Aktüerya Bilimleri Matematik Mühendisliği Matematik-Bilgisayar

44 MF-2 MATEMATİK-FEN PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS %40
LYS %60 TÜRKÇE TEMEL MAT SOS. BİL. FEN BİL. MAT. GEO. FİZİK KİM. BİYO. MF-2 11 5 13 16 7 12 Fen Bilgisi Öğretmenliği Biyoloji ,Kimya,Fizik Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Zootekni, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Süt Teknolojisi, Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri , Bahçe ve Tarla Bitkileri Su Ürünleri Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi İş Sağlığı ve Güvenliği

45 MF-3 MATEMATİK-FEN PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS %40
LYS %60 TÜRKÇE TEMEL MAT SOS BİL. FEN BİL. MAT. GEO. FİZİK KİM. BİYO. MF-3 11 7 13 5 14 15 Tıp,Diş Hekimliği,Eczacılık,Askeri Hemşirelik (GATA), Askeri Tıp (Sivil lise) , Hemşirelik,Ebelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik, Odyoloji , Dil ve Konuşma Terapisi, Ergoterapi Genetik ve Biyomühendislik, Moleküler Biyoloji ve Genetik,Biyokimya Veterinerlik, Tarımsal Biyoteknoloji, Tarla Bitkileri Gerontoloji

46 TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK)
Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, İç Mimarlık, Endüstriyel Tasarım Gıda ,Makine Elektrik-Elektronik Malzeme İnşaat, Maden , Kimya Harita, Biyomedikal, Jeoloji Endüstri ,Hidrojeoloji, Bilgisayar, Çevre ,Fizik , Jeofizik ,Tekstil ,Petrol ve, Doğalgaz , Bilişim Sistemleri Mühendislikleri Orman Mühendisliği, Orman Endüstrisi Mühendisliği, Geomatik Mühendisliği Otomotiv Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği Biyosistem Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Tarım Makineleri, Tarımsal Yapılar ve Sulama Pilotaj, Havacılık Elektrikve Elektroniği, Uçak Gövde-Motor Bakım MF-4 MATEMATİK-FEN PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS %40 LYS %60 TÜRKÇE TEMEL MAT SOS. BİL. FEN BİL. MAT. GEO. FİZİK KİM. BİYO. MF-4 11 14 6 9 22 13 5

47 TM-1 TÜRKÇE -MATEMATİK PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK)
YGS %40 LYS %60 TÜRK. TEMEL MAT SOS. BİL. FEN BİL. MAT. GEO. T.DİLİ VE EDEB COĞ-1 TM-1 14 16 5 25 10 18 7 İktisat ,İşletme,Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, Ekonomi ve Finans Uluslararası Ticaret ve Finansman Yönetim Bilişim Sistemleri Konaklama –Seyahat İşletmeciliği Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Sağlık Yönetimi Bilgi ve Belge Yönetimi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım

48 TM-2 TÜRKÇE -MATEMATİK PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK)
YGS %40 LYS %60 TÜRK. TEMEL MAT SOS. BİL. FEN BİL. MAT. GEO. T.DİLİ VE EDEB COĞ-1 TM-2 14 7 5 22 8 Sınıf Öğretmenliği Hukuk Kamu Yönetimi Uluslararası İlişkiler Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Aile ve Tüketici Bilimleri Bilim Tarihi

49 TM-3 TÜRKÇE -MATEMATİK Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Psikoloji
PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS %40 LYS %60 TÜRKÇE TEMEL MAT SOS. BİL. FEN BİL. MAT. GEO. T.DİLİ VE EDEB COĞ-1 TM-3 15 10 5 18 7 25 Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Psikoloji Sosyoloji Sosyal Hizmet Arkeoloji, Antropoloji Felsefe Moda Tasarımı Seramik,Grafik Çocuk Gelişimi

50 TS-1 TÜRKÇE-SOSYAL Halkla İlişkiler ve Tanıtım
PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS %40 LYS %60 TÜRKÇE TEMEL MAT. SOS. BİL. FEN BİL. T.DİLİ VE EDEB COĞ-1 TARİH COĞ-2 PSİKOLOJİ SOSYOLOJİ MANTIK TS-1 13 10 12 5 15 8 7 Halkla İlişkiler ve Tanıtım Radyo,Sinema ve Televizyon Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Gazetecilik Coğrafya Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Gastronomi ve Mutfak Sanatları

51 TS-2 TÜRKÇE-SOSYAL Türk Dili ve Edebiyatı Türkçe Öğretmenliği
PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS %40 LYS %60 TÜRKÇE TEMEL MAT. SOS. BİL. FEN BİL. T.DİLİ VE EDEB COĞ-1 TARİH COĞ-2 PSİKOLOJİ SOSYOLOJİ MANTIK TS-2 18 6 11 5 25 15 10 Türk Dili ve Edebiyatı Türkçe Öğretmenliği Azerbaycan Dili ve Edebiyatı Sanat Tarihi,Tarih Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Hititoloji Sümeroloji Rekreasyon Yönetimi Zaza Dili ve Edebiyatı Kürt Dili ve Edebiyatı

52 DİL-1 YABANCI DİL PUAN TÜRÜ DİL-1 15 9 6 5 İngilizce Öğretmenliği
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS ( %40) LYS -5 (%60) TÜRKÇE TEMEL MAT. SOS. BİL. FEN BİL. YABANCI DİL DİL-1 15 9 6 5 İngilizce Öğretmenliği İngiliz Dili ve Edebiyatı Alman Dili ve Edebiyatı Fransız Dili ve Edebiyatı Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Turizm Rehberliği Karşılaştırmalı Edebiyat Dilbilim

53 DİL-2 YABANCI DİL PUAN TÜRÜ DİL-2 25 13 7 5 50
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS ( %40) LYS -5 (%60) TÜRKÇE TEMEL MAT. SOS. BİL. FEN BİL. YABANCI DİL DİL-2 25 13 7 5 50 Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Bulgar Dili ve Edebiyatı İtalyan Dili ve Edebiyatı Latin Dili ve Edebiyatı Leh Dili ve Edebiyatı Arnavut Dili ve Edebiyatı Boşnak Dili ve Edebiyatı Yunan Dili ve Edebiyatı İspanyol Dili ve Edebiyatı

54 DİL-3 YABANCI DİL PUAN TÜRÜ DİL-3 48 20 7 5 Arapça Öğretmenliği
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS ( %40) LYS -5 (%60) TÜRKÇE TEMEL MAT. SOS. BİL. FEN BİL. YABANCI DİL DİL-3 48 20 7 5 Arapça Öğretmenliği Japonca Öğretmenliği Arap Dili ve Edebiyatı Kore Dili ve Edebiyatı Rus Dili ve Edebiyatı Japon Dili ve Edebiyatı Urdu Dili ve Edebiyatı İbrani Dili ve Edebiyatı Gürcü Dili ve Edebiyatı Hungaroloji

55 LYS TESTLERİNİN LYS PUANLARINA KATKISI NE KADAR-1
LYS testlerinin LYS puan türlerine katkısı en fazla %60 (*240 puan) dır. *Uyarı: LYS Ham Puan: 100–500 puan arasında Okul puanı: arasında (OBP*0,12) Bu 240 ham puan LYS testlerinden alınabilecek en fazla puandır. Diğer kalan 160 puan YGS testlerinden alınabilmektedir.

56 OKUL BİRİNCİLİĞİ KONTENJANI
Okul birinciliği kontenjanından;2014 ÖSYS'ye girmek koşuluyla, sadece eğitim öğretim döneminde yararlanılabilir. Okul birincilerinin kendi okullarında en yüksek Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanına sahip olabilmeleri için okullarındaki en yüksek diploma notu/puanına sahip olmaları gerekir. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle, tercihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleştirilmeyebilirler. Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar, okul birincileri için de geçerlidir ÖSYS'de 140’tan az YGS puanı alan okul birincileri, diğer adaylarda olduğu gibi yerleştirme işlemine alınmazlar.

57 2014 ÖSYS HERKES İÇİN MUTLU BİRSON, İYİ BİR BAŞLANGIÇ OLSUN. 


"2014 ÖĞRENCİ SEÇME ve YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları