Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yeni İletişim Teknolojileri ve Küreselleşme

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yeni İletişim Teknolojileri ve Küreselleşme"— Sunum transkripti:

1 Yeni İletişim Teknolojileri ve Küreselleşme
Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ

2 Küreselleşme Nedir? Fikir olarak küreselleşme Düşünsel gelişmeler
Coğrafik keşifler Bilim ve teknik alanında gelişmeler gelişmeler Ticari gelişmeler(ipek yolu, sömürgecilik, ABD) Sermaye ve para üzerinden etkileşim, Soğuk savaş – kapitalizmin zaferi

3 Küresellşemeye yönelik yaklaşımlar
Yeni Teknolojiler ->küresellşeme ve parametreleri Üstten küreselleşme & Alttan küresellşeme Amerikan anlayışına göre(evrensellik, laiklik, bireycilik, akılcılık) Modernite Felsefesi Ulus-devlet “Think globally, act locally” Devletin ideolojik aygıtları + YİT CNN(Irak savaşı örneği) Başka bir küreselleşme boyutu var mıdır?

4 Küresellşemeye yönelik yaklaşımlar
Fransız İhtilali ve Röenesansın ardından iki zümre Emperyalist, Batılı ülkelere karşı Zapatistalar, El-Kaide, Aum Shrinkyo, Çevreci ve Küreselleşme Karşıtları Gülen Hareketi? Adem-i Merkeziyetçilik (decentralization) Ulusaşırılaşma(Transnationalization)

5 Küresellşemenin Boyutları
Haberleşme* Toplumsal* Siyasi Ekonomik Kültürel*

6 Küresellşemenin ve YİT
Bir bireyin, grubun, etkinliğin, dilin, kültürün, ticaretin aynı anda farklı mekanlarda izlenebilir, yaşanabilir ve kendini gösterebilir olması küreselleşmeyi en çok tanımlayan olgudur. Global Köy(McLuhan) hızlanmasından ve enformasyon teknolojilerindeki ilerlemeden kasıtla yeni bir küresel düzenin ortaya çıktığı Yeni medya, bir bölümü bilgisayarlara(bilgi işlem) özgü işlemleri, bir bölümü ise iletişim araçlarına(haberleşme telekomünikasyon ve yayıncılık) özgü yapıları barındıran iki yönlü, ‘melez’ bir medyadır.

7 Küreselleşme ve YİT 1)Ölçek, giderek artan genişlikte global ağlar,
2)Bütünleşme olanakları, birbirinden ayrı medya sistemlerini bir araya getirmesi 3)Taşınırlık(özellikle içerik bakımından), 4)İnteraktivite, izleyici/kullanıcı ve kullandıkları içerik ve sistem arasındaki ilişki 5)Uzman sistemler ve içeriklerle ilişkilendirilmesi, bağlanması, 6) Son fark ise değişimin hızı, medya türleri arasında hızlıca geçiş yapma imkanı.

8 Küreselleşme ve YİT Teknolojik gelişmeler ve iletişimin kolaylaşması ile dünya giderek küresel anlamda küçülmektedir. Büzüşme İkinci medya çağı (Poster) Eski teknolojiler birkaç azınlığın çoğunlukla iletişim kurmasına izin vermekteyken, çoğunluğun istek ve beğenileri azınlık tarafından belirlenmektedir. Yeni iletişim teknolojileri ise çoğunluğun kendi istediği enformasyona ulaşmasına izin vermektedir Değişen izleyici/okuyucu/dinleyici kitlesi

9 Küreselleşme ve YİT Fiziksel hareket gereksinimin azaldığı bir dünya
Bir insan şunu sorabilir: Benden yüzlerce kilometre uzakta yaşayan çocuğumun sesini duymam ya da mümkün olan en kısa zamanda arkadaşımın uzun ve zor yolculuğunu kazasız ve belasız atlattığını öğrenmem memnuniyetimin ve mutluluğumun artmasına vesile değil mi? Tıbbın bebek ölümlerini ve doğum sırasında enfeksiyon kapma riskini büyük ölçüde azaltmış olması ve hatta ortalama hayatı bir hayli uzatmış olması bir şey ifade etmiyor mu? Eğer uzak mesafeleri fethetmek için demiryolları olmasaydı çocuğum hiçbir zaman doğduğu kasabayı terketmeyecek ve çocuğumun sesini duymak için telefona ihtiyaç duymayacaktım. Bebek ölümlerinin azaltılması bizlere doğum kontrolünü empoze etti. Hijyen dönemin öncesine göre daha fazla çocuk yetiştiriyor değiliz ve aynı zamanda cinsel hayatımız daha güç şartlar altında gerçekleşiyor. Son olarak zor ve sıkıcı bir hayatın uzatılmasının bize faydası ne? Ve eğer hayat acıyla doluysa ölümü memnuniyetle karşılamaktan başka ne yapabiliriz?

10 Küreselleşme ve YİT İbadetten beslenmeye herşey teknoloji üzeirnden
Gündelik yaşamdaki değişimler Olguların küreselleşmesi Olgular karşısında küresel rıza üretimi (Ahlak, kültür, dil, şiddet, aile yapısı, tüketim) Sibernetik mekanlar


"Yeni İletişim Teknolojileri ve Küreselleşme" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları