Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YEŞİLLİKLER DİYARI DİRMİL

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YEŞİLLİKLER DİYARI DİRMİL"— Sunum transkripti:

1 YEŞİLLİKLER DİYARI DİRMİL
ALTINYAYLA (DİRMİL) YEŞİLLİKLER DİYARI DİRMİL KONU BAŞLIKLARI COĞRAFİ KONUM TARİHÇE EĞİTİM EKONOMİ, ULAŞIM VE İKLİM DİRMİL DENİNCE AKLA GELENLER(KÜLTÜRÜ)

2 COĞRAFİ KONUM Altınyayla İlçesi,Burdur ilinin güneybatısında ve Batı Torosların üzerinde 329 km2 yüzölçüme sahip olup, ilçe'nin ortalama yükseltisi 1250 m. dir. Altınyayla'nın Doğu'sunda Çavdır (Kozağaç Yaylası), Batısında Çameli (Denizli) Karasinir dağları, Güneyinde Fethiye (Muğla) Kuzeyinde, Gölhisar İlçesi bulunmaktadır. Altınyayla sınırları içerisindeki dağları bir birinden ayırmak oldukça zordur. Her biri birbirine kenetlenmiştir. Batı Toros dağı silsilesi içerisinde en yüksek dağ Koçaş Dağıdır. Koçaş ( 2095 m.) dağından başlayan yükse dağlar; Yedi Kardeşler, Bozotlu, Söğütlü, Yüğlük, Doğankara, Çal,(1943 m.) Ürmük,(1858 m.) Sakarkaya(1100 m.), Önemli dağ gruplarıdır.

3 TARİHÇESİ Altınyayla (Dirmil) Burdur ilinin bir ilçesidir. Dirmil ile ilgili ilk bulunabilen tarihi bilgiler Likya tarihi ile örtüşmektedir. İlk çağlarda Antalya körfezinin batısı ile Dalaman Çayı’nın doğusu arasıda kalan bölgeye Likya denilmekteydi. Önceleri bölgede Likyalılar egemen olmuşlarken daha sonraları sırasıyla Persler Büyük İskender İmparatorluğu, Mısır’da kurulan Ptomelar ve Roma egemenliğine girdi. Likya tarihsel coğrafyasının kuzeybatı ucunda yer alan Cybria, Bubon Balbura ve Oinoanda güç birliği hareketi, başkenti Patara olan Likya bölgesinin içerisinde tetrapolislik olarak yönetilmiştir. Patara antik kenti içerisinde bulunan “Yol kılavuz Anıtı” üzerindeki Tlos, Oinoanda Balbura’dan gelip Trimili üzerinden Cibrya’ya ifadesi’ndeki Trimili yerleşim alanı bugün yaşadığımız Dirmil’dir İlçe merkezinde antik eserlerin olmayışı buranın Osmanlılar’ın klasik döneminden itibaren yerleşmeye açıldığı kanaatini uyandırmamalıdır. Kaldı ki Cybria, Bubon, Balbura üçgeni arasında kalan bu bölgenin, antik çağa ait kalıntıları ilçenin doğusunda ve Üç Meşe mevkiinin kuzeyindeki yerli halkın “Gavur Beşiği” dediği alan, Dirmil’in çok eskiden itibaren yerleşmeye açık olduğunu göstermektedir.Dirmil ismi yaylaların çokluğu nedeniyle Altınyayla ismine çevrilmiştir.

4 EĞİTİM İlçede okuma yazma oranı %95 civarındadır. İlçe merkezinde 1 Adet Çok Programlı Lise bulunmaktadır. Altınyayla Ortaokulu öğretim yılında eğitim ve öğretime başlamıştır öğretim yılında da liseye dönüştürülmüştür. Eğitim ve öğretime yılında başlayan Dirmil İlkokulu yılında kendi binasına kavuşmuş öğretim yılında da ilave okul yapılarak eğitim ve öğretime devam etmiştir öğretim yılında ilköğretime dönüştürülmüştür. Köy okullarının Eğitim-Öğretime açılış yılları: Kızılyaka İlkokulu : 1943 yılında 3 sınıflı olarak Çatak-Çörten İlkokulu : 1946 yılında 3 sınıflı olarak Kuşdili İlkokulu : 1970 yılında Asmabağ İlkokulu : 1957 yılında Ballık İlkokulu : 1967 yılında Eğitim öğretime aşlamıştır yılında İlçemizde 88 ortaöğretim ve 913 İlköğretim öğrencisi eğitim-öğretim görmektedir. İlçe Merkezinde 1 adet Halk Kütüphanesi bulunmaktadır. Çatak, Asmabağ ve Kızılyaka köylerimizde 1'er adet Halk Kitaplığı bulunmaktadır. Bu halk kitaplıklarında arasında kitap bulunmaktadır. 

5 EKONOMİ, ULAŞIM VE İKLİM
EKONOMİ :İlçemizin sanayisi gün geçtikçe gelişmektedir. Halkın en önemli geçim kaynaklarından birisi küçük sanayidir. Patoz (Harman Makinesi), ekin biçme makinesi, römork, su tankı, kireç söndürme makinesi ve basit tarım aletleri imalatı yapan atölyeler mevcuttur. Üretim ya sipariş üzerine ya da civar İl ve İlçelere pazarlamak üzere yapılmaktadır. 15 adet kereste doğrama atölyesi mevcuttur. Bu atölyelerde kapı, pencere, dolap, masa ve sandık, arı kovanı imalatı yapılmaktadır. İlçemizin en önemli gelir kaynaklarından birini teşkil eden bir adet modern ve 40 adet iptidai usulde üretim yapan kireç ocağı mevcuttur. Bu ocaklar sınırlı sayıda da olsa belirli bir istihdam sağlamakta, nakliyeci esnafı için de iş imkanı yaratmaktadır. İlçemizde küçük el sanatları olarak da sipariş üzerine el tezgahlarında kilim ve halı dokunmaktadır. Altınyayla'nın tarıma dayalı ekonomisi yok denecek kadar azdır. Bunun sebebi ovasının küçük ve çevresinin dağlık oluşudur. Ovanın küçük olmasının yanında sulak ve verimlidir. Buğday, mısır, şeker pancarı vs üretimi yapılmaktadır. İlçemizde hayvancılık önemli bir geçim kaynağı olup, hayvan varlığı içinde küçükbaş havanlar büyük bir yer tutmaktadır. ULAŞIM:İlçemiz dağlık olmasına rağmen ulaşım yönünden bir sıkıntı yaşanmamaktadır. İKLİM:İlçemizde yazlar bir ayrı, kışlar bir ayrı,baharı, sonbaharı hepsinin tadı ayrı ayrı yaşanmaktadır Özellikle ilkbahar ayında ilçemiz çok güzel olmaktadır.

6 OKULLARIMIZDAN BİRKAÇI

7 DİRMİL DENİNCE AKLA GELENLER(KÜLTÜRÜ)
TURİZM VE KÜLTÜR :İlçemiz kültürel bakımdan Teke yöresi kültürünün yaşandığı bir yerdir. İlçemize has çalınan ve üretilen çalgı olan SİPSİ Dirmili'in öz kültürel değeridir. İlçemizin bir başka çalgısı'da cura'dır. İlçemizin halk sanatcısı Kadir TÜREN yöremizin yetiştirdiği en tanınmış cura üstadıdır. TRT repertuarlarına girmiş ve bizzat söz ve bestesini kendisinin yaptığı Abireciğim , Duguk, Erik dalı gevrektir, Keziban yenge gibi türküler bunlardan sadece bir kaçıdır.

8 DİRMİLE AİT ÇALGI ALETİ OLAN CURA
DİRMİLDE YETİŞEN MANTAR DİRMİLE AİT KEBAB DOKUMA KİLİM

9 DİRMİL YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ
DİRMİL YAYLALARI KIRKPINAR YAYLASI FATMAPINARI YAYLASI

10 DİRMİL NE DEMEKTİR? DİRMİL Misafirperverliktir. DİRMİL Yardımlaşmadır.
DİRMİL Hoşgörüdür. DİRMİL Samimiyettir. DİRMİL Sipsidir. DİRMİL Soğuk sudur. DİRMİL Yeşilliktir. DİRMİL Temiz havadır. DİRMİL ALTINYAYLA DEĞİL, DİRMİL DİRMİL’DİR.


"YEŞİLLİKLER DİYARI DİRMİL" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları