Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Okulun Web Adresi http://neal.meb.k12.tr.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Okulun Web Adresi http://neal.meb.k12.tr."— Sunum transkripti:

1 Okulun Web Adresi

2 Bilgisayar Nedir?

3 Bilgisayar Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı çeşitli verileri (text, ses, resim, video) saklayabilen, veriler üzerinde işlem yapabilen , yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen; sakladığı bilgilere istenildiğinde ulaşılabilen elektronik bir makinedir.

4 Bilgisayar Tarihi M.Ö. 2000 Abaküs
İnsanoğlunun hayatındaki hesaplama işlerinin ilk temeli abaküs ile başlar. Boncuklardan oluşan abaküs’ ü toplama ve çıkarma işlemleri için kullanıldı.

5 M.S Blaise Pascal İcatçısının adından dolayı makineye pascaline denilmiştir. Toplama ve çıkarma işlemlerini yapan mekanik bir alettir. Vergi hesaplamaları için geliştirildi fakat her zaman doğru sonuçlar vermiyordu.

6 1670 Gottfried von Leibnitz
Pascalineyi daha da geliştirerek çarpma, bölme ve karekök işlemlerini yapar hale getirdi. Bu alet doğru olarak çalışıyordu.

7 1842 Charles Babbage Birçok elemandan oluşan karmaşık problemleri çözümleyen bir makine geliştirdi.

8 1890 Hermann Hollerith Delikli kartla çalışan bilgisayarı keşfetti.
Delikli kartlarla çalışma yapan Ada Lovalance bilgisayar programcılığında kullanılan döngü ve alt program anlayışını geliştirmiştir.

9 1946 John Mauchly ve J.Presper Eckert
ENIAC İlk bilgisayar olarak kabul edilen ENIAC’ tır. 30 ton ağırlığında ve saniyedeki işlem sayısı 5000’dir.

10 1951 John Mauchly ve J.Presper Eckert
UNIVAC Genel amaçlı ticari bir bilgisayardır. İlk defa manyetik teyp kullanan verileri depolayabilme özelliğinde bir bilgisayardır.

11 1958 Seymour Cray Tamamen transistorlu bilgisayarlar Seymour Cray tarafından yapıldı. İlk transistorlu bilgisayarlar IBM tarafından 7090 modeliyle piyasaya sürüldü.

12 1965, zaman paylaşımı uyumlu ilk işletim sistemi olan CTSS çıktı. 1975, ilk mikro bilgisayar Altair çıktı.

13 1981 İlk kişisel bilgisayar olan IBM- PC çıktı.
IBM- PC günümüz bilgisayarlarının temelini oluşturur. Mikroişlemcilerde ve kullanılan parçalarda birçok yenilikler olmasına rağmen PC standardı değişmemiştir.

14 Teknolojinin Kullanıldığı Alanlar
 Eğitim alanında ; akıllı tahtalar, uzaktan eğitim sistemi, mikroskop vs.. ,  Ticari alanda; müşteri ve stok takibi ile muhasebe işlemlerinde,  Ekonomi Alanda; para takibi ve transferi ,  Tıpta; teşhisi kolaylaştırmak için araştırmalarda, ameliyatlarda,ilaç yapımında,  Matematik, fizik, kimya ve biyolojide; her türlü araştırma çalışmalarında,  Haritacılık ve mimarlıkta; yüksek kaliteli çizimlerde,anlık adres takibinde,  TV alanında; animasyon (çizgi film) çalışmalarında, 3D filmlerde,  Yazılı ve görsel medyada; online gazeteler, sosyal ağlar gibi birçok alanda teknoloji kullanılmaktadır.

15 Bilgisayarı Oluşturan Öğeler
Yazılım Donanım

16 Yazılım Yazılım : Bilgisayarda çalışan programların genel adıdır.

17 Yazılım Yazılımları iki bölümde inceleriz.
1-Uygulama Yazılımları: Bilgisayarda işlediğimiz işleri yapmamızı sağlar. Yazı yazmak,resim yapmak , oyun oynamak gibi. 2-İşletim Sistemi Yazılımları:Bilgisayarın tüm işlevlerini yöneten yazılımlardır. Örneğin Windows 7, Android, Pardus, IOS 7 gibi..

18 Sık Kullandığımız Uygulama Yazılımlar
Microsoft Office Programları : Bunlar Word, Excel , PowerPoint gibi birçok işimizi halledebileceğimiz yazılımlardır. MSN veya Skype : İkiside online olarak karşılıklı iletişimin sağlandığı yazılımlardır. MSN çok eski bir yazılımdır. Şuan MSN yerine Skype programı kullanılmaktadır. Bu program ile birçok kişiyle anlık mesajlaşabilirsiniz, sesinizi kaydedip karşı tarafa gönderebilirsiniz veya görüntülü olarak konuşabilirsiniz. Line: Televizyonlarda da reklamını gördüğümüz bu yazılım MSN ve Skype gibi bir yazılımdır. Genellikle Cep telefonlarında veya tablet PC'lerde kullanılan en güncel yazılımlardan biridir. Facebook ve Twitter : Her ikiside sosyal paylaşım web sitesidir. Aynı zamanda bunlarda birer yazılımdır. KasperSky, NOD32,AntiVir: Hepsi birer güvenlik yazılımıdır.(Virüs Programı) Flash Player: Flash tabanlı uygulamaların,oyunların çalışması için gerekli olan bir yazılımdır. Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox: Bir Web tarayıcısıdır. Photoshop : Dünyanın en önde gelen resim düzenleme programlarından biridir. Photoshop ile sıfırdan bir resim,fotoğraf yapabileceğiniz gibi;herhangi bir resim üzerinde de istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. Bu program birçok alanda kullanılmaktadır. Nero : CD veya DVD'lere herhangi bir döküman eklemek için veya CD/DVD kopyalamak için kullanılan yazılımdır. Windows Media Player : Bilgisayarımızda herhangi bir video izlememiz için kullandığımız yazılımdır.

19 İşletim Sistemi Nedir? Bilgisayarın çalışmasını düzenleyen tüm programlara İşletim Sistemi denir. İşletim sistemleri sadece bilgisayarlarda değil cep telefonlarında, tablet PC'lerde de kullanılır. İşletim sistemleri Windows 8 , Android, Linux gibi isimler alır. Bir bilgisayarın işleyişi ve özelliklede verimliliği, işletim sistemi ile ilgilidir. İşletim sisteminin ana görevi bir orkestra şefi gibi bilgisayarın çalışması için gerekli komutları vermek ve işlevleri sağlamaktır. İşletim sistemi , donanım ile yazılım arasındaki bağlantıyı sağlar. Eğer işletim sistemi çalışmazsa bilgisayarı kullanamayız, programları yükleyemeyiz.

20 İşletim Sistemi Çeşitleri
En çok kullanılan ve en çok bilinen işletim sistemleri aşağıda örneklendirilmiştir.  Unix - Unix Çeşitleri System V, BSD, Solaris, AIX..  Linux - Linux Dağıtımları Pardus, Ubuntu, Fedora, Debian..  Windows – Windows Sürümleri Windows 7, Windows 8, Windows Server 2012  MacOS – MacOS/IOS Sürümleri OS X, IOS  Android 2.3 Gingerbread, 4.0 Ice Cream Sandwich, 4.1 Jelly Bean, 4.4 Kitkat

21 Windows

22 Apple iOS

23 Android

24 Donanım Donanım: Bilgisayarı oluşturan elle tutulur parçaların genel adıdır.

25 Temel Donanım Birimleri
Merkezî İşlem Birimi (CPU) Merkezî İşlem Birimi (CPU - Central Processing Unit), bilgisayarın en önemli parçasıdır. Bilgisayar üzerinde yapılan tüm işlemler, bu birim tarafından gerçekleştirilir ve denetlenir.

26 Sabit Disk (Hard Disk) Sabit disk, verilerin saklanabildiği, yüksek kapasiteli ve her an kullanılabilen bir birimdir. (V!deo)

27 Anakart (Mainboard) Bir çok iç donanım parçasını üzerinde barındırır. Bu parçalar arasındaki iletişimi sağlar.

28 RAM Bilgisayarımızda yaptığımız işlemlerin geçici olarak saklandığı yerdir.

29 Güç Kaynağı Kasa içerisindeki diğer donanımlara elektrik gitmesini sağlar.

30 CD/DVD Sürücü CD/DVD leri çalıştırmak ve bunlara veri kaydetmek için kullanılan donanımdır.

31 Ekran Kartı Bilgisayardaki verileri bizim görebilmemiz için ekrana aktaran donanımdır.

32 Ses Kartı Bilgisayardaki seslerin dışarıya verilmesini sağlar.

33 Fan (Soğutucu) Bilgisayarın içinin aşırı derece ısınmasını engeller.

34 Giriş (Input) Araçları
Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan donanım elemanlarıdır. En çok kullanılan giriş birimleri: Fare Klavye Tarayıcı (Scanner) Dokunmatik Altlık (Touchpad) Oyun Çubuğu (Joystick)

35 Fare Fare, bilgisayar ekranınızda öğeleri işaretlemek ve seçmek için kullanılan küçük bir aygıttır. Fare Çeşitleri: Toplu, Optik, Lazer, Kablosuz Bağlantı çeşitleri: Seri, PS/2, Usb, Bluetooth

36 Klavye Standart ve multimedya olmak üzere iki gruba ayrılırlar.
Standart klavyelerde sadece harf, rakam ve özel karakterler ile komut tuşları bulunur. Multimedya klavyeler üzerinde özel fonksiyona sahip tuşlar bulunur. Harf dizilişlerine göre: F klavye Q klavye

37 Tarayıcı Dış ortamda bulunan resimleri, yazıları, dökümanları, çizim ve grafikleri bilgisayar ortamına aktarmak için kullanılan giriş birimidir. Aktarılan veriler resim, pdf vb. olarak aktarılır. Özel bazı programlarla yazıya dönüştürülebilir.

38 Dokunmatik Altlık (Touchpad)
Dizüstü bilgisayarlarda fare yerine kullanılır. Dokunuşları hissederek bunları ekran üzerinde bulunan imlece iletir, hareketini sağlar. Çoklu dokunmatik özellikte olanlar ile bazı hareketlere özel işlemler atanabilmektedir.

39 Oyun Çubuğu (Joystick)
Oyunları gerçeğe yakın bir şekilde oynamak için kullanılır. Yönler için kol kullanılır. Özel fonksiyona sahip tuşları bulunur. Araç kullanımı olan oyunlar için direksiyon takımları da bulunur.

40 Çıkış (Output) Araçları
Bilgisayarda işlemler sonucu oluşan verileri dış ortama aktaran donanımlardır. En çok kullanılanlar: Ekran Yazıcı Çizici Hoparlör

41 Ekran Bilgisayarda oluşturulmuş görüntüyü dış ortama aktarır.
Görüntü kalitesini ekran üzerindeki nokta (pixel) sayısı yükseltir. Ekran üzerindeki noktalar arası mesafenin az olması kaliteyi yükseltir. Boyutları köşeden köşeye olan uzunluklar ile inç cinsinden ifade edilir. (1 inç=2,54 cm)

42 Ekran CRT (Cathode Ray Tube) ekran:
Üzerinde bulunan bir elektron tabancası sayesinde ekranın ön yüzünde görüntü oluşur. Giderek yaygınlığını kaybetmektedir. LCD (Liquid Crystal Display) ekran: Ekranın ön kısımlarında bulunan sıvı kristalin ışığı yansıtma mantığından hareketle çalışır. Hafif oluşu, az yer kaplaması, uzun ömürlü oluşu, daha az radyasyon, statik elektrik ve manyetik alan oluşturması avantajlarıdır. Maliyetinin yüksekliği, yoğun ışıkta görüntü kalitesinin düşmesi dezavantajlarıdır.

43 Yazıcı Ekranda gördüğümüz şekil, yazı, grafik ve resim gibi nesnelerin kağıda veya kağıt benzeri bir maddeye basılması için kullanılır. Nokta vuruşlu (iğneli) yazıcılar: Fatura v.b. Evrak basımlarında kullanılır. Mürekkep püskürtmeli (inkjet) yazıcılar Lazer yazıcılar: Fotokopi makinesindekine benzer yapıdadır. Bütün sayfayı bir kerede basar.

44 Çizici (Plotter) Büyük ebatlı kağıtlara yüksek kalitede baskı yapmak için kullanılır. Daha çok proje baskıları için kullanılır.

45 Hoparlör Bilgisayar ortamında oluşturulmuş veya dışarıdan bilgisayara aktarılmış sesin dış ortama aktarılması için kullanılır. Çeşitli şekil, boyut ve güçlere sahip hoparlörler bulunur.

46 Bilgisayarlar Arasındaki Farklar
Kapasite Hız Maliyet

47 Kapasite Bilgisayarın byte (bayt) cinsinden bilgi saklama kapasitesi
Kullanım alanı ve ihtiyaca göre kapasite en küçük birim, bit (0 veya 1) 8 bit = 1 byte = 1 karakter Bit, Byte, Kilobyte, Megabyte, Gigabyte,Terabyte, Petabyte…

48 Hız İşlemci en önemli hız faktörüdür Tek başına hızı belirlemez!
RAM belleğin hızı, Ana kart veri yolunun hızı, Sabit diskin hızı. En küçük birimi Hz (hertz) saniyede yapılan mantıksal işlem sayısı. ( MHz, GHz )

49 Maliyet ve Amaç Hangi amaç için kullanılacak Nerede kullanılacak
Ne tür programlar kullanılacak Kapasite, hız ve boyut

50 SORULAR Aşağıdakilerden hangisi Bilişim Teknolojisi araçlarından biri değildir? A) Bilgisayar B) POS Cihazı C) Cep Telefonu D) Duvar Saati

51 SORULAR Bilgisayarın, elle tutulup gözle görülen tüm parçalarına ……………..………. denir. Bilgisayarın, elle tutulamayan ve çalışması için gerekli olan programlara ………………………. denir.

52 SORULAR Ali bilgisayardaki Windows klasörünü sildiği için bilgisayarı açılmamaktadır. Ali bilgisayarına aşağıdakilerden hangisini yeniden yüklemelidir? A) Microsoft Office programı B) İşletim Sistemi C) İnternet Explorer D) Windows Movie Maker

53 SORULAR Aşağıdakilerden hangisi Masaüstü İşletim sistemlerinden biridir? A) IOS B) Android C) Linux D) Symbian

54 SORULAR Yazılım İşletim Sistemi Uygulama Yazılımı Linux WinRAR
 İnternet Explorer  Windows 8  Windows Media Player  MacOS  Powerpoint  Paint Word  Windows 3.1

55 SORULAR Aşağıdaki ifadelerin sonlarına doğru olanlar için “D” yanlış olanlar için “Y” yazınız. Android mobil işletim sistemidir.(………) Bilgisayar oyunları bir donanımdır.(………) Monitör(Ekran) bir donanımdır.(……..) Resim programı bir donanımdır.(………) Mouse(fare) bir yazılımdır.(……….)

56 SORULAR Aşağıdakilerden hangisi çıkış birimi değildir? A) Ekran
B) Tarayıcı C) Çizici D) Hoparlör E) Yazıcı

57 SORULAR Bilgisayarların USB portlarından doğrudan kullanılabilen hızlı ve pratik depolama aracı hangisidir? A) Zip disk B) Flash disk C) DVD D) CD E) Disket

58 SORULAR Bilgisayardaki bütün giriş çıkışların kontrol edildiği, aritmetik ve mantıksal işlemlerin yapıldığı birim ……………………………

59 SORULAR Aşağıdaki birimlerin adlarını altına yazınız.

60 SORULAR Bilgisayardaki bilgilerin geçici olarak depolandığı bellek hangisidir? A) Ana Kart B) İşlemci C) Sabit Disk D) Geçici Bellek (RAM)

61 SORULAR Aşağıdakilerden hangisi çıktı birimidir? Scanner Hoparlör
Kamera D) Mikrofon E) Oyun çubuğu

62 SORULAR Aşağıdakilerden hangisi kapasite ölçü birimlerinin büyükten küçüğe sıralanmış halidir. A) TB>GB>KB>MB>Byte B) TB>MB>GB>KB>Byte C) GB>TB>MB>KB>Byte D) GB>TB>KB>MB>Byte E) TB>GB>MB>KB>Byte

63 SORULAR Tüm donanımların bağlandığı ve donanımlar arasındaki
fiziksel bağlantıyı ve bilgi akışını sağlayan donanım hangisidir? Kasa Harddisk RAM D) İşlemci E) Anakart

64 SORULAR Verileri kalıcı olarak depolayan birim hangisidir? A) Kasa B) Harddisk C) RAM D) İşlemci E) Anakart

65 SORULAR Üzerinde rakam, alfabetik karakter ve özel işaretlerden oluşan tuş takımı bulunan ve kullanıcının bilgisayara komut vermesini, bilgi girişi yapabilmesini sağlayan birim hangisidir? A) Fare B) Klavye C) Ekran D) Kasa E) Touch-Pad

66 SORULAR Aşağıdakilerden hangisi Çıkış Birimi’dir? A) Fare B) Mikrofon C) İşlemci D) RAM E) Yazıcı

67 SORULAR 2 TB kaç GB’dir? 1024 GB 2048 GB 512 GB 256 GB 128 GB

68 BİLGİSAYARIN GÜVENLİ KULLANIMI

69 İNTERNETİN FIRSATLARI
Dünyamızı değiştiriyor Ailemizin yeni bir üyesi Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası Bir tıkla dünya ayaklarımızın altında Eşsiz bir kütüphane, bir okul Bir okul, banka şubesi, bilet satış ofisi Bilinçli kullanıldığı takdirde hayatı oldukça verimli kılan bir araç Kötü amaçlarla kullanıldığında bir suç aleti

70 Bilişim Teknolojileri
TÜRKİYE’DE İNTERNET KULLANIMI TÜİK, Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması

71 %70’i günde en az 1 defa internete bağlanıyor.
TÜRKİYE’DE İNTERNET KULLANIMI %70’i günde en az 1 defa internete bağlanıyor. %66’sı sosyal ağlara her gün giriyor. Facebook en fazla kullanım oranı ile ilk sırada (%99) Kullanıcılar günde ortalama 72 dakikasını internete harcıyor. %65’i tanımadığı kişileri arkadaş listesine ekliyor. %29’u cep veya ev telefonu numarasını veriyor. %51’i aile bireylerinin isimlerini paylaşıyor.

72 İNTERNETİN RİSKLERİ Yanlış ve/veya zararlı bilgiye erişim
Siber zorbalık Sanal dolandırıcılık Kişisel bilgilerin paylaşımı Zararlı yazılımlar Pornografi/Çocuk İstismarı/Fuhuş Oyun ve İnternet bağımlılığı Yabancılarla çevrimiçi ve çevrimdışı iletişim Şiddet / Nefret / Irkçılık

73 Paylaşımlardaki Riskler
Paylaşmak güzeldir. Fakat her bilgi herkesle paylaşılmamalı. Paylaştığınız her türlü bilgi silinmeden kalabilir Kolaylıkla gönderebilirsiniz ancak, geri alamazsınız Gönderileriniz masum görünse de, sonradan hayatınızı etkileyebilir Günlük hayatınızı, arkadaşlarınız ve öğretmenlerinizle olan ilişkilerinizi etkileyebilir Keşke paylaşmasaydım demenize sebep olabilir. Paylaştığınız her türlü bilgi silinmeden kalabilir Kolaylıkla gönderebilirsiniz ancak, geri alamazsınız Gönderileriniz masum görünse de, sonradan hayatınızı etkileyebilir Günlük hayatınızı, arkadaşlarınız ve öğretmenlerinizle olan ilişkilerinizi etkileyebilir Keşke paylaşmasaydım demenize sebep olabilir

74 Paylaştıklarını Sizi Zor Durumda Bırakmasın
Tanıyıp güvendiğiniz kişiyle paylaştığınız resimler bazen size özel kalmayabiliyor Ya tanımadıklarınızla paylaştıklarınız ne olacak Çok özelse, bırakın sizde kalsın !

75 Kişisel Bilgileriniz Kişisel bilginiz ‘’özelinizse’’, bırakın özel kalsın. Paylaşmak zorunda değilsiniz. T.C Kimlik numaranız Ev / Okul /İş adresiniz Doğum gününüz adresiniz Telefon numaranız Profilinize, size ait önemli kilit bilgileri koymayın Bu bilgiler arasında; telefon numarası, kişisel adresiniz, ev adresiniz ya da okul adınızı sıralayabiliriz. Fotoğraf gönderirken bu bilgilerden herhangi birini içermediğinden emin olun..

76 Kişisel Bilgileriniz Kişisel bilginiz sizindir, paylaştığınız an hem sizin hem başkalarının olur. Göndermiş olduğunuz özel bilgilerle arkadaşının ne yaptığını kontrol edemezsiniz. Herkesin görmesini ve bilmesini istemediğiniz kişisel bilgi ve fotoğraflar gönderilmemeli. Başkalarının sizin özel bilgilerinizi ne yaptığını bilemezsiniz.

77 Sosyal Paylaşım ve Güvenlik
Sosyal paylaşım sitelerinde gizlilik ayarları yapılmalı (facebook vb.) Paylaştığınız bilgi ya da fotoğrafları kimlerin görüp, kimlerin göremeyeceği ayarlanmalı. Her arkadaşlık teklifine evet denilmemeli. Size arkadaşlık teklif eden gerçekte o kişi olmayabilir. Başkası adına hesap oluşturmak ve kendini onun yerine koymak sizi sıkıntıya sokabilir. Sosyal paylaşım siteleri (facebook vb.) gizlilik ayarları Size ait paylaştığınız bilgi ya da fotoğraflar Kimlerin görüp, kimlerin göremeyeceği ayarlanmalı Her arkadaşlık teklifine evet denilmemeli Size arkadaşlık teklif eden gerçekte o kişi olmayabilir Başkası adına hesap oluşturmak ve kendini onun yerine koymak sizi sıkıntıya sokabilir

78 Tanımadığınız Kişilere – Dikkat !!
Tanımadığınız kişiler sizinle neden arkadaş olmak ister ki – hiç düşündünüz mü? Arkadaşlık tekliflerini reddedin. Çünkü; Tanımıyorsunuz Niyetini bilmiyorsunuz Zarar görebilirsiniz Üzülebilirsiniz Online ortamda arkadaşlık ettiğiniz kişilerin yine online arkadaşınız olarak kalmasını sağlayın. Daha önce yüz yüze görüşmediğiniz bir kişiyse, bu konuda ailenize haber vererek izin vermeleri durumunda, o kişinin evi vb. yerler haricinde, herkese açık ortamlarda ve gündüz saatlerinde görüşmeyi tercih edin.

79 İnternetin Kötü Amaçlı Kullanımı
Mükemmel tanıtılan kişilikler, mükemmel değildir. Çünkü, tanımıyorsunuz. Farklı bir kişi olabileceği unutulmamalı Onları arkadaş listenize eklemek zorunda değilsiniz, Tanımadığınız kişilerin sizin isteğiniz dışında size ait tüm bilgileri öğrenmesine sebep olur. Bu bilgiler, başkalarını aldatmak, kimlik bilgilerini çalmak ya da çok daha kötü amaçlar için kullanılabilir. Herkesin, kendini tanıttığından farklı bir kişi olabileceğini unutmayın. Online ortamda tanıştığınız herkesi “arkadaş listenize eklemeniz”, tanımadığınız kişilerin sizin isteğiniz dışında size ait tüm bilgileri öğrenmesine sebep olur. Bu bilgiler, başkalarını aldatmak, kimlik bilgilerini çalmak ya da çok daha kötü amaçlar için kullanılabilir.

80 İNTERNETİN BİLİNÇLİ KULLANIMI
Bilgisayarınıza mutlaka güvenlik duvarı içeren bir anti-virüs programı yükleyin. Anti-virüs programınızı düzenli olarak güncelleyiniz. Sosyal ağlarda ve web tarayıcılarınızda gizlilik ve güvenliğe dikkat ediniz. Sosyal ağlarda profilinizi arama motorlarına, tanımadığınız kişilere ve 3. şahıslara reklam amaçlı verilmesi girişimlerine kapalı tutunuz. Kişisel bilgilerinizi ve ileride pişman olacağınız içerikleri İnternette, özellikle sosyal ağlarda paylaşmayınız. Çünkü İnternette her bilgi silinmeden kalabilir.

81 ONLİNE BANKACILIK ve İNTERNETTE ALIŞVERİŞ
1- Site hakkında ön araştırma yapın Alışveriş yaptığınız site ya da mağaza hakkında bilgi sahibi olun. Bu konuda araştırma yapın. Mümkünse çevrenizdekilerin deneyimlerinden yararlanın. 2- Https yazıyor mu? Alışveriş yaptığınız sitenin ödeme bölümüne geldiğinizde adres çubuğunda yazıp yazmadığına mutlaka dikkat edin. Eğer sadece yazıyorsa o sayfada ödeme yapmak risklidir.

82 ONLİNE BANKACILIK ve İNTERNETTE ALIŞVERİŞ
3- Adres doğru mu? Internet tarayıcınızın adres çubuğunda yazan site adına dikkat edin. Mümkünse internette alışveriş yaptığınız sitelerin doğru adreslerini sık kullanılanlarınıza ekleyin. 4- Sanal kredi kartı kullanın Alışveriş yapacağınız site kişisel bilgilerinizi ve kredi kartı bilgilerinizi koruyup korumadığını, başkaları ile paylaşıp paylaşmadığını inceleyin. Mümkünse cebinizdeki kredi kartını değil, bu kredi kartına bağlı fakat limitini sizin belirlediğiniz "Sanal Kredi Kartı" kullanın. Cebinizdeki kredi kartını kullanıyorsanız alışveriş aşamasında SMS ile doğrulama kodu gönderip göndermediğini, internette de olsa normal alışverişteki gibi şifre sorup sormadığına dikkat edin.

83 ONLİNE BANKACILIK ve İNTERNETTE ALIŞVERİŞ
5-Güvenlik sertifikası çok önemli Alışveriş yapacağınız internet sitesi (SSL) sertifikasına sahip olup olmadığına dikkat edin. SSL sertifikasına sahip bir sitede siz ve bağlandığınız site arasında iletilen bilgiler şifrelenir. 6- Bilgisayar güvenliği Ortak bilgisayarlardan kesinlikle alışveriş yapmayın.Bu bilgisayarlara kesinlikle kredi kartı numaranızı ve diğer kişisel bilgilerinizi yazmayın. Her zaman internet tarayıcınızın son sürümünü kullanın ve tarayıcınızla ilgili son güncellemeleri mutlaka yapın.

84 ONLİNE BANKACILIK ve İNTERNETTE ALIŞVERİŞ
7- Şifre seçimi Klavyenizde ard arda gelen sayılar ( gibi) ve harflerden (asdf, abcd, qwe) oluşan şifreleri kesinlikle kullanmayın. Şifrenizin sayı + harf + karakter kombinasyonundan oluşan en az 8 karakterli bir şifre olması tavsiye edilir (örneğin: 9u5Yqn=t). 8- Ürün fiyatı Satın alacağınızın ürün ile ilgili mutlaka fiyat araştırması yapın. Ürünün yaklaşık fiyatı ile ilgili önceden bilgiler edinin. Eğer ürüne ait bir açıklama ya da fiyatla ilgili bir iddia size inanılması güç geliyorsa ve siz bunu gerçekci bulmuyorsanız, şüphelerinizi ciddiye alın.

85 ONLİNE BANKACILIK ve İNTERNETTE ALIŞVERİŞ
9- Küçük yazılara dikkat edin Alışveriş yaptığınız sitenin satış sözleşmesini okuyun, özel koşullar olup olmadığına dikkat edin. Bazı kısıtlamalar ya da (örneğin: kullanılmış ürün satışı gibi ya da kampanya boyunca iade kabul edilmeyeceği gibi veya fiyata KDV'nin dahil olmadığı gibi) açıklamalar çok küçük harflerle yazılmış olabilir. Detaylar küçük yazılı ayrıntılarda gizlidir mantığıyla hareket edin.

86 ONLİNE BANKACILIK ve İNTERNETTE ALIŞVERİŞ
10- Ürün teslimatı Teslimat, iade ve koşulları hakkında bilgi sahibi olun. 11-Alışveriş kaydını tutun Alışverişinizi bitirmeden önce son kayıtların yazıcı çıktısını alınız. Bu bir belge olarak elinizde bulunsun. İleride anlaşmazlık yaşadığınızda bu belgelere ihtiyaç duyabilirsiniz.


"Okulun Web Adresi http://neal.meb.k12.tr." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları