Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PİLLER SUYU NASIL KİRLETİYOR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PİLLER SUYU NASIL KİRLETİYOR?"— Sunum transkripti:

1 PİLLER SUYU NASIL KİRLETİYOR?

2 PİL NEDİR? Piller, kimyasal reaksiyonlar sonucunda elektrik enerjisini depolayabilen + ve - uçları cihaza bağlandığında gerekli elektrik akımını sağlayan, çeşitli tip ve boyutlardaki araçlardır. Piller, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek bünyesinde depolar. 250 yıllık gelişiminden beri piller en pahalı enerji kaynakları arasında yer almaktadır. Ayrıca bünyesinde nikel kadmiyum, nikel metal hidrit ve lityum içeren piller bulunmaktadır. Bu maddeler insan sağlığı ve çevre için son derece zararlıdır.

3

4 PİLLERİN SUYA VE ÇEVREYE ZARARLARI
Civa Piller çöpe atıldığı zaman katı atık depolama sahasında zamanla bozularak bazı tehlikeli ve zararlı maddeler serbest hale geçer. Bunlardan biri de civadır. Civa doğada bozulmaz. Civa ve civa bileşikleri halk ve çevre sağlığı bakımından çok sağlıklı ve toksittir. Atık pildeki civa hızlı deri veya solunum yoluyla vücud girebilir. Bu maddelerin eser miktarda suda bulunması ciddi sorunlara yol açabilir.

5 Civa oksit pilindeki civa miktarı 800.000 litre suyu kirletir.

6 Kadmiyum Pilin içeriğinde bulunan ağır metaller arasındaki en tehlikeli ve toksit maddelerden biri de Kadmiyum’dur. Piller çöp depo sahasında bozularak kadmiyum ve bileşiklerinin serbest hale geçtiği ve suya karışır. Kadmiyumlu sızıntı suyu, içme suyu ve toprağı kirleterek gıda zinciri ve su yoluyla insan vücuduna girer ve akciğer hastalıklarına, prostat kanserine, kansızlığa, doku ve böbrek üstü bezlerin tahribine neden olur 

7 PİLLERİN DOĞADA YOK OLMA SÜRECİ
Cihazlar içerisinde bulunan pil ve bataryaların hizmet ömrü esnasında veya herhangi bir cihaza takılmadan muhafaza edilmeleri sırasında insan sağlığına hiçbir şekilde negatif etkisi bulunmamaktadır. Hizmet ömrünü tamamlamış veya herhangi bir şekilde hasar görerek kullanımı mümkün olmayan pillere ise atık piller denir. Atık pillerin çöpler vasıtasıyla toprağa karışması, denizlere, akarsulara ve kanalizasyonlara atılması veya yakılmaları durumunda içerdikleri kimyasal maddeler çevrenin kirlenmesine yol açabilmektedir. Ancak bahis konusu kirlenmenin tahmin edildiği gibi kısa sürede gerçekleşmesi mümkün değildir ve yapılan araştırmalarda bu sürecin 5-15 yıl kadar olduğu doğrulanmıştır.

8

9 Bir Pil 800 Bin Litre Suyu Zehirliyor
İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz, tek bir pilin 800 bin litre suyu zehirlediğine dikkati çekerek, "Suları tehdit eden, atıldığı ortamda 4 metreküp toprağı zehirleyen pillerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri dikkate alınmalıdır. Atık pillerin soluduğumuz havaya da olumsuz etkileri var. Başta merkezi sinir sistemi, böbrek, karaciğer ve beyin dokularının tahribatı olmak üzere, kanser ve sakat doğum gibi birçok hastalığa neden oluyor. Doğal hayata büyük zararı olan atık pilleri toplama çalışmalarında vatandaşlarımızın da desteklerini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

10

11 Atık pilleri ne yapmalıyız?
Atık piller kesinlikle evsel atıklarla karıştırılmamalı ve çöpe atılmamalıdır. Atık piller ayrı olarak biriktirilerek “Atık Pil Kutularına” atılmalıdır. Atık piller çöpe atıldığı zaman, pilin dışındaki kap zamanla delinerek içindeki metaller ve kimyasal maddeler toprağa veya suya karışabilir. Toplanan atık piller ne yapılır? Toplanan ve toplatılan atık piller geri dönüşüm işlemlerinden önce, hareketli bant sistemleriyle şarj edilebilen ve şarj edilemeyen olarak türlerine göre ayrılır. Şarj edilebilen piller, ihracat izni almış firmalar vasıtasıyla geri dönüşüm için yurtdışına gönderilir. Diğer atık piller ise özel olarak inşa edilmiş, geçirimsizlik koşulları sağlanmış, nemden ari ve meteorolojik şartlardan korunmuş, kapalı, sızdırmaz ve su geçirmez özellikli depolama alanlarına gömülmektedir. İleride atık piller yüksek miktarlara ulaştığında bunların da Türkiye’de geri dönüşümü mümkün olabilecektir.

12

13 KAYNAKÇA


"PİLLER SUYU NASIL KİRLETİYOR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları