Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yrd.Doç.Dr. GÜLİN PAYASLI OĞUZ Arş.Gör. DERYA ÇAKIR AYDIN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yrd.Doç.Dr. GÜLİN PAYASLI OĞUZ Arş.Gör. DERYA ÇAKIR AYDIN"— Sunum transkripti:

1 Yrd.Doç.Dr. GÜLİN PAYASLI OĞUZ Arş.Gör. DERYA ÇAKIR AYDIN
DİCLE ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME SUNUMU STAJ KOMİSYONU Yrd.Doç.Dr. GÜLİN PAYASLI OĞUZ Arş.Gör. HALE DEMİR Arş.Gör. DERYA ÇAKIR AYDIN

2 YAPMADAN MEZUN OLAMAYACAĞI
ZORUNLU STAJ NE DEMEK? MİMARLIK LİSANS EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN, BELİRLENEN SÜREDE YAPMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU , YAPMADAN MEZUN OLAMAYACAĞI MESLEK PRATİĞİDİR.

3 STAJIN AMACI NEDİR? YANİ PRATİKTE ÖĞRENİLENLERİN,
LİSANS EĞİTİMİNDE EDİNİLEN TEORİK BİLGİNİN PRATİKTEKİ UYGULAMALARININ ALGILANMASI, STAJ SÜRESİNCE GÖZLEMLENEN/EDİNİLEN BİLGİLERİN İSE LİSANS EĞİTİMİNDE KULLANIMIDIR. YANİ PRATİKTE ÖĞRENİLENLERİN, TEORİK BİLGİLENME İLE SENTEZİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİDİR.

4 STAJ KAPSAMI NEDİR? 30 İŞGÜNÜ ŞANTİYE STAJI 30 İŞGÜNÜ BÜRO STAJI

5 NE ZAMAN STAJ YAPILIR? YAZ DÖNEMİNDE
BAHAR YARIYILININ YILSONU SINAVLARINDAN SONRASINDAN GÜZ DÖNEMİ AKADEMİK DÖNEMİNİN BAŞINA KADARKİ SÜRE OLAN YAZ DÖNEMİNDE

6 STAJA BAŞLAMA YILI NEDİR?
MİMARLIK LİSANS EĞİTİMİNİN BİRİNCİ SINIFININ SONRASINDAKİ YAZ DÖNEMİNDE YANİ; İKİNCİ YARIYIL SONU BAŞLAR.

7 STAJ KOŞULLARI: İLK ÖNCE ŞANTİYE STAJI, DAHA SONRA DA BÜRO STAJI YAPILIR. ŞANTİYE STAJI YAPMAYAN ÖĞRENCİLER, BÜRO STAJI İÇİN BAŞVURUDA BULUNAMAZ.

8 GENEL STAJ KOŞULLARI: 2. BİR YAZ DÖNEMİNDE İKİ STAJ YAPILAMAZ. 3. YAZ OKULUNA KATILACAK ÖĞRENCİLER STAJ YAPAMAZLAR. 4. ARA DÖNEMDE STAJ YAPILAMAZ.

9 mimarlık bürosunun veya şirketinin
Staj yapılacak mimarlık bürosunun veya şirketinin sorumlu mimarı ya da inşaat mühendisi fiilen en az 5 yıl mimarlık ya da mühendislik mesleği ile uğraşıyor olması aranan bir kriterdir.

10 İŞYERİ ONAY BELGESİ

11 STAJ SİCİL FİŞİ BELGESİ
STAJ DEFTERİ

12 ŞANTİYE STAJI

13 Şantiye stajı yapılacak bina (ya da binaların) niteliği önemlidir
Şantiye stajı yapılacak bina (ya da binaların) niteliği önemlidir. Köprü, viyadük, karayolu, tünel, metro ve baraj gibi bina niteliği taşımayan yapıların inşaatlarında staj yapılamaz. Bu gruba girmeyen ve bina niteliği taşıyan inşaatlarda şantiye stajı yapılabilir. Staj defteri mimar ya da inşaat mühendisi tarafından imzalanmalıdır.

14  Staj yapılacak inşaatta kaba yapı aşaması (temel yapımı, karkas sistem yapımı, duvar örülmesi gibi) tamamlanmamış olmalıdır. İnce yapı aşamasında (sıva, boya, duvar ve zemin kaplama işleri gibi) olan bir inşaatın öğrenciye sağlayacağı katkı sınırlı ölçekte kalacaktır.

15

16

17 30 iş günü boyunca söz konusu firmanın
(varsa) EN FAZLA 3 FARKLI inşaatında staj yapılabilir. Böyle bir imkan öğrenciye, inşaatın çok farklı aşamalarını izleme ve inceleme fırsatı sağlayacaktır. Öğrenci şantiye stajı sırasındaki izlenimlerini, mutlaka görsel materyal (fotoğraf ve serbest el çizimleri) ile destekleyerek anlatmalıdır.

18 ÖRNEKLER

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41 BÜRO STAJI

42 pratiğe dönüştürme becerisini kazanabilmelidir.
Öğrenci, staj boyunca mimarlık eğitimi sırasında edindiği bilgileri kullanma ve pratiğe dönüştürme becerisini kazanabilmelidir. Bu amaçla mimari avan ya da uygulama projelerinin, tasarım ve çizim aşamalarına katkıda bulunmalıdır.  Fiilen proje tasarımı ve üretimi yapılmayan ve böyle bir imkan bulunmayan ortamlarda büro stajı yapılmamalıdır (Örneğin; ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İl Müdürlükleri, belediyelerin İmar Müdürlükleri, YAPI DENETİMİ FİRMALARI gibi).

43 Staj defteri sadece mimar tarafından imzalanmalıdır
Staj defteri sadece mimar tarafından imzalanmalıdır. Öğrenci, büro stajı sırasındaki çalışmalarını (serbest el çizimleri, eskiz çizimleri ya da bilgisayar çizimleri) staj dosyasına eklemelidir. AutoCAD, ArchiCAD, 3D Max ve Photoshop gibi programlarda hazırlanmış çalışmaların (ölçeksiz olarak küçültülmüş ya da jpeg formatındaki) birer adet çıktıları dosyaya konulmalıdır.

44 Büro stajında AutoCAD, ArchiCAD, 3D Max ve Photoshop gibi programların çizim komutlarının tanımı ve anlatımı kesinlikle YAPILMAMALIDIR.

45 ÖRNEKLER

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58 STAJ DEFTERİ DOLDURULURKEN DİKKAT EDİLECEK KONULAR
İŞ YERİ ONAYI ALMAYAN ÖĞRENCİLER STAJ YAPAMAYACAKTIR. STAJ DEFTERİ GÜNÜ GÜNÜNE YAZILMALI YA DA HERGÜN SONUNDA BİR DEFTERE NOT ALINARAK SONRA TEMİZE ÇEKİLMELİ, GİDİLEN ŞANTİYE/YAPI İSİMLERİ MUTLAKA YAZILMALI, STAJ YAPTIĞINIZ YERDE FARKLI GÜNLERDE ÇEKİLMİŞ FOTOĞRAFINIZ OLMALI, ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR SİZE AİT OLMALI, AYNI ŞİRKETTE STAJ YAPANLARIN BİRLİKTE FOTOĞRAFI OLMALI, DEFTERE YAPIŞTIRILAN BÜTÜN FOTOĞRAFLAR KAŞALENMELİ, STAJ SİCİL FİŞİ EKSİKSİZ DOLDURULMALI, KAPALI BİR ZARFTA VE ZARFIN ÜZERİ SORUMLU MİMAR YA DA İNŞAAT MÜHENDİSİ TARAFINDAN İMZALANARAK TESLİM EDİMELİ,

59 STAJ DEFTERİ DOLDURULURKEN AKTARILAN İFADELERDE:
BİLGİ ALINDI/ HAZIRLIK YAPILDI/BETON DÖKÜLDÜ/ KALIP BAĞLANDI… ŞEKLİNDE TESPİTLER DEĞİL; ALINAN BİLGİLERİN İÇERİKLERİ, YAPILAN HAZIRLIKLARIN DETAYLARI, BETON DÖKÜLÜRKEN DİKKAT EDİLENLER, KALIPLARIN NASIL BAĞLANDIĞININ ANLATILDIĞI… İFADELER KULLANILMALIDIR. DERS NOTU ŞEKLİNDEKİ TANIMLAR YAPILMAMALIDIR. DEFTERLERDE; MESLEK DIŞI ‘’GÜNLÜK SOHBETLERE’’ YER VERİLMEMELİDİR.


"Yrd.Doç.Dr. GÜLİN PAYASLI OĞUZ Arş.Gör. DERYA ÇAKIR AYDIN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları