Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MTOK ’ LAR VE GİRİŞ KOŞULLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MTOK ’ LAR VE GİRİŞ KOŞULLARI"— Sunum transkripti:

1 MTOK ’ LAR VE GİRİŞ KOŞULLARI
ELİF EROĞLU PSİKOLOJİK DANIŞMAN

2 Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları
M.T.O.K. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları

3 M.T.O.K.’ lar Teknoloji Fakülteleri Sanat ve Tasarım Fakülteleri
Turizm Fakülteleri’ nde meslek lisesi öğrencileri için ayrılmış kontenjanlardır.

4 Kontenjanlar genel kontenjan ve MTOK kontenjanı olarak ayrılmıştır.

5 4 yıllık MTOK programlarını SADECE Meslek Lisesi öğrencileri tercih edebilir.
MTOK kontenjanlarını genel lise mezunları ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının diğer alanlarından mezun olan adaylar tercihleri arasında gösteremezler.

6 Ek puan verilmeyecektir
Bu programa yerleştirilecek adayların yerleştirme puanları hesaplanırken OBP’ leri 0,12 ile çarpılacaktır. Ek puan verilmeyecektir

7 Teknoloji Fakültelerindeki Mühendisliklerin Diğer Mühendisliklerden Farkı
MTOK kontenjanlarıyla Teknoloji Fakültelerindeki Mühendislik alanlarını kazanan öğrencilere, diğerlerinden farklı olarak bir yıl matematik ve fen derslerinden oluşan bilimsel hazırlık sınıfı programı uygulanmaktadır.

8 Teknoloji Fakültelerindeki Mühendisliklerin Diğer Mühendisliklerden Farkı
Teknoloji Fakülteleri diğer mühendisliklere göre daha uygulamaya yönelik Teknoloji Fakültelerinde yaz stajı dışında bir yarıyıl boyunca işyeri eğitimi var Teknoloji Fakültesi mezunları pedagojik formasyon alıp mesleki ve teknik okullarda öğretmen olabilirler

9 TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MTOK BÖLÜMLERİ
1 Adli Bilişim Mühendisliği MF-4 2 Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 3 Bilgisayar Mühendisliği 4 Bilişim Sistemleri Mühendisliği 5 Biyomedikal Mühendisliği 6 Elektrik-Elektronik Mühendisliği 7 Endüstriyel Tasarım Mühendisliği 8 Enerji Sistemleri Mühendisliği 9 İmalat Mühendisliği 10 İnşaat Mühendisliği 11 Makine Mühendisliği 12 Malzeme Bilimi ve Mühendisliği 13 Mekatronik Mühendisliği 14 Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 15 Otomotiv Mühendisliği 16 Tekstil Mühendisliği 17 Yazılım Mühendisliği

10 Teknoloji Fakültelerinde Yeni Açılacak Bölümler
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği (KTÜ) Polimer Mühendisliği (Karabük Üni.) Optik Mühendisliği (Cumhuriyet Üni.) Harita Mühendisliği (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üni.)+ Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği (Batman Üni.) Biyosistem Mühendisliği (Adıyaman Üni.)+

11

12 SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ MTOK BÖLÜMLERİ
1 El Sanatları YGS-5 2 El Sanatları Tasarımı ve Üretimi 3 Geleneksel Türk Sanatları YGS-4 4 Grafik Tasarımı 5 Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı 6 Moda Tasarımı 7 Tekstil Tasarımı YGS-6

13 TURİZM FAKÜLTESİ MTOK BÖLÜMLERİ
1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları TS-1 2 Rekreasyon Yönetimi TS-2 3 Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği TM-1 4 Turizm İşletmeciliği 5 Turizm Rehberliği DİL-1

14 MTOK OLAN ÜNİVERSİTELER
1 Afyon Kocatepe Üniversitesi 12 Kırklareli Üniversitesi 2 Amasya Üniversitesi 13 Kocaeli Üniversitesi 3 Batman Üniversitesi 14 Marmara Üniversitesi 4 Celal Bayar Üniversitesi (Manisa) 15 Mersin Üniversitesi 5 Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas) 16 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 6 Dumlupınar Üniversitesi (Kütahya) 17 Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi 7 Düzce Üniversitesi 18 Pamukkale Üniversitesi (Denizli) 8 Fırat Üniversitesi (Elazığ) 19 Sakarya Üniversitesi 9 Gazi Üniversitesi (Ankara) 20 Selçuk Üniversitesi (Konya) 10 Karabük Üniversitesi 21 Süleyman Demirel Üniversitesi (Isparta) 11 KTÜ (Trabzon)

15 Teknoloji Fakültesi / Sanat ve Tasarım Fakültesi / Turizm Fakültesi Lisans Programları

16 Gazi Üniversitesi Puanlar
390 417 402

17 ELİF EROĞLU PSİKOLOJİK DANIŞMAN
EK PUAN ELİF EROĞLU PSİKOLOJİK DANIŞMAN

18 EK PUAN 6287 sayılı Kanun’la 2547 sayılı Kanun’a ek “GECİCİ MADDE 61” gereği; bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarının mezunları, Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek alanlarda bir yükseköğretim lisans programına yerleştirilirken OBP’ nin 0,06 katsayısı ile çarpımından elde edilecek ek puanlarda yerleştirme puanlarına eklenecektir. Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların ilgili puan türünde 180 veya daha yüksek puan almış olmaları gerekmektedir.

19 Ek Puanın en küçük değeri 15 en büyük değeri 30 ‘ dur.

20 BİR ÜNİVERSİTE KAZANIPTA GİTMEYENLER İÇİN KATSAYI UYGULAMASI VE OBP HESAPLANMASI
0.12 OBP katsayısı yarı yarıya düşürülerek 0.06 ile çarpılacak ve 0.06 ek puan katsayısı yarı yarıya düşülerek 0.03 ile çarpılacaktır.

21 Ek Puandan Yararlanan Okul Türleri
Anadolu Öğretmen Lisesi/ Öğretmen Lisesi Anadolu İmam Hatip Lisesi/ İmam Hatip Lisesi / Diğer Okulların İmam Hatip Programları Spor Lisesi Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları

22 EK PUAN eğitim öğretim yılı itibariyle meslek ve öğretmen liselerinde okumaya başlayanlar (lise1) için ek puan (0.06) artık uygulanmayacak. Yani öğretmen lisesi ve meslek lisesi öğrencileri, 2016 yılında mezun oldukları zaman ek puan alamayacak. 2015 yılında mezun olan öğrenciler ek puandan yararlanacaklar.

23

24

25 Mesleki ve Teknik Okulların Ek Puanla Yerleşebilecekleri Alanlar

26 DGS (DİKEY GEÇİŞ SINAVI)
ELİF EROĞLU PSİKOLOJİK DANIŞMAN

27 DGS Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları için kullanılan bir sınavdır. DGS (Dikey Geçiş Sınavı) yılda bir kez yapılmaktadır.

28 DGS’YE KİMLER BAŞVURABİLİR?
Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

29 DGS’YE KİMLER BAŞVURABİLİR?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ ye başvurabilirler. Açık öğretim ve meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler.

30 DGS’YE KİMLER BAŞVURAMAZ?
Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ ye başvuramazlar.

31 DGS’ nin İÇERİĞİ VE SINAV SÜRESİ
DGS’de; 60 Sayısal (Matematik) 60 Sözel (Türkçe) sorusu sorulmaktadır. Toplam süre 140 dakikadır.

32 DGS PUANLARI NE KADAR GEÇERLİDİR?
2015 DGS puanları sadece öğretim yılı için geçerlidir. Yani DGS puanları sadece 1 yıl geçerlidir.

33 Genel Bilgiler DGS tercihlerinde en fazla 30 tercih yapılabilir.
DGS’ de boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.DGS ile merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir.

34 Genel Bilgiler Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.

35 Genel Bilgiler Bir lisans programa yerleşen adaylar gittikleri üniversitelere göre farklı durumlarla karşılaşabilirler. Kimi üniversiteler kredi uyumu açısından 2.sınıftan, kimi üniversiteler direkt 3. sınıftan başlatırken, kimi üniversiteler de 1 sene intibak programı uygulamaya devam etmektedir. Bu nedenle tercih yaparken, tercih yapılacak üniversitenin yaptığı uygulamayı önceden öğrenerek ona göre tercih yapılması gerekmektedir.

36 Genel Bilgiler DGS’ de de kazananlardan bir sonraki yılki girişlerinde puan kesintisi olacaktır. 2014-DGS’ de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2015-DGS’ de ilgili ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.

37 DGS KONTENJANLARI TOPLAM KONTENJANLAR TOPLAM DGS 2010 18.759 DGS 2011
TOPLAM DGS 2010 18.759 DGS 2011 23.532 DGS 2012 30.349 DGS 2013 34.665 DGS 2014 40.490

38 ÖRNEK SORULAR

39 ÖRNEK SORULAR

40 ÖN LİSANS MEZUNİYET ALANLARINA GÖRE DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI

41 MERKEZİ YERLEŞTİRME İLE DİKEY GEÇİŞ YAPILACAK YÜKSEKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARI

42 2014-DGS Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar

43 Dinlemek zordur, dinlediğiniz için Teşekkürler..


"MTOK ’ LAR VE GİRİŞ KOŞULLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları