Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Özel Yetenek Sınavıyla Öğrenci Alan Bölümler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Özel Yetenek Sınavıyla Öğrenci Alan Bölümler"— Sunum transkripti:

1 Özel Yetenek Sınavıyla Öğrenci Alan Bölümler
AYFER KADAKAL DÖLEK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN

2

3 Özel Yetenek Sınavı İle Seçme Yöntemi
Başvuru yapabilmek için 2015-YGS’ye girmiş ve 2015 –YGS puanlarının herhangi birinden en az 140 puan almış olmak gereklidir. Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlardan Tablo-4 ‘teki eş değer lisans programlarına yatay geçiş yoluyla geçmek isteyen adayların ilgili puan türünde 180 veya daha fazla puan almış olmaları zorunludur.

4 Engelli öğrencilerin özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara, YGS puanları değerlendirmeye katılmadan yetenek sınavı sonucuna göre değerlendirilerek, yetenek sınavını kazanan öğrencilerin kayıtlarının yapılması uygun görülmüştür.

5 Devlet konservatuvarlarının /konservatuvarların lise devresi mezunları merkezi sınava girmeden özel yetenek sınav sonucu ile konservatuarların lisans devresine gerekli usul ve esaslar çerçevesinde yerleştirilecektir. Spor dallarında üstün yetenekli adayların ,yükseköğretim programına yerleştirme işlemlerinin yapılabilmesi için 1. Grup,2. Grup Ve 3.Grupta yer alan yarışmalardan birisinden 1.,2. ve 3. lük derecesinin kazanılması gerekmektedir.

6 Hesaplanan Puanlar A)ÖYSP Standart Puanı B)Ortaöğretim Başarı Puanı
C)2015 YGS Puanı

7 DİKKAT!!!! 2014-ÖSYS’de, YGS/LYS puanı veya özel yetenek sınavı sonucu ile örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adayların ortaöğretim başarı puanları ile ilgili katsayıları yarıya düşürülecektir. Bu kural, açık öğretim programları için de uygulanacaktır. 2014-ÖSYS’de, sınavsız geçiş hakkı ile meslek yüksekokulları veya açık öğretim ön lisans programlarına yerleştirilen adaylara bu kural uygulanmayacaktır. Adaylar YP puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konacak ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış olacaktır.

8 Özel Yetenek Sınavıyla Öğrenci Alacak Bölümlerde Son Değişiklikler

9 Özel Yetenek Sınavıyla Öğrenci Alacak Bölümlerde Son Değişiklikler

10 2015 ÖSYS de Özel Yetenek Listesine Eklenen Bölümler
El sanatları Tasarımı Üretimi Batı Avrupa Açıköğretim Programı Uluslar arası İlişkiler (Açıköğretim) (Lisans) (Açıköğretim yöntemiyle Avrupa ülkelerinde bulunan vatandaşlarımıza eğitim imkanı veren programlardır.

11 Yetenek sınavıyla alım yapan bir bölüme başvuru yapacağım
Yetenek sınavıyla alım yapan bir bölüme başvuru yapacağım. Aynı zamanda genel kontenjandan da tercih yapabilir miyim ? Evet, yapabilirsiniz. KKTC ‘de özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bir bölümde okuyorum. Türkiye’deki herhangi bir üniversiteye geçiş yapabilir miyim? 2014 kılavuzunda ,’Yurt dışı ve KKTC'deki üniversitelerin özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlarında öğrenime başlayan öğrencilerin ülkemizdeki üniversitelere yatay geçiş yapmaları mümkün değildir.’ ifadesi yer almaktadır. Fakat 2015 ÖSYS kılavuzunda bu ifadeye yer verilmemiştir.

12

13

14

15 Anadolu Üniversitesi Batı Avrupa Açık Öğretim Programları
4 yıllık Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Uluslararası İlişkiler, İlahiyat Bölümleri ile , 2 yıllık Dış Ticaret, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İlahiyat, Turizm ve Otel İşletmeciliği ön lisans programlarına Batı Avrupa Ülkelerinden birinde geçerli oturma izni bulunup Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonucuna göre başarılı bulunan adaylar ön kayıt sistemi ile kabul edilmektedir. Sınavlar, Batı Avrupa ülkelerinde 12 merkezde, Türkiye’de ise 1 merkezde yapılmaktadır.

16 Askeri Okullara Giriş Koşulları
En fazla 20 yaşında olmak. Şehit,malul gazi, ve muharip gazi çocuklarından belirlenecek baraj puanının %90’ını alanlar,ikinci seçim aşamalarına davet edilecektir. Öğreniminin herhangi bir safhasında meslek veya mesleğe yönelik okullarda okumamış olmak. Bir cürümden hükümlü bulunmamak veya soruşturma altında olmamak. Nişanlı evli dul,hamile çocuklu olmamak veya herhangi bir kadınla veya erkekle nikahsız olarak birlikte yaşamamak.

17 Ön sağlık muayenesi, Bedeni yeterlilik Sınavı, Mülakat
Kara Harp Okulları Mühendislik(Endüstri Ve sistem, Elektronik, Makine, İnşaat, Bilgisayar,Harita) İşletme, Kamu yönetimi, Sosyoloji ve Uluslar arası İlişkiler 2.seçim aşaması sınavlarında başarılı olan adaylar ,seçim aşamalarında aldıkları puanlara ve LYS sonucuna göre sıralanacaktır. (Lisans Yerleştirme Sınavında MF ve TM puan türlerinin en yükseği esas alınacaktır) YGS-1,YGS-2,YGS-5,YGS-6 puan türlerinde aldıkları puanlardan en yüksek olanı esas alınarak sıralama yapılacak. 2.Seçim aşaması: Ön sağlık muayenesi, Bedeni yeterlilik Sınavı, Mülakat

18

19

20

21 Sık Sorulan Sorular 2014 yılında baraj puanı ne olmuştu?
2014 yılı baraj puanları; YGS-1,2,5 ve 6 ham puan türünden erkek adaylar için 280, kadın adaylar için 300 olarak belirlenmiştir. Puan türleri ve baraj puanları her yıl yeniden tespit edilmektedir. Liseden 2013 yılında mezun oldum. Kara Harp Okulu'na başvurabilir miyim? Hayır, başvuramazsınız. Adayların Haziran 2015 yılında mezun olacak durumda olmaları veya dönemine bakılmaksızın 2014 yılında mezun olmuş olmaları gerekmektedir. Daha önceki yıllarda mezun olanlar KHO’ ya başvuramazlar.

22 Şu anda bir üniversitede okuyorum. Kara Harp Okuluna başvurabilir miyim?
Lise mezuniyet yılı, mezun olunan alan, yaş ve ilan edilen diğer başvuru koşullarının tamamını sağlıyorsanız Kara Harp Okuluna başvurabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı yanında aynı zamanda başka bir ülkenin vatandaşıyım (Çifte vatandaşlık). Kara Harp Okuluna başvurabilir miyim? Evet, başvurabilirsiniz. Ancak seçim aşamalarında başarılı olursanız KHO öğrencilik kaydınızı yaptırabilmeniz için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı dışındaki diğer ülke vatandaşlığınızdan çıkmanız gerekmektedir.

23 Deniz Harp Okulu 1.Aşamada YGS-1,YGS-2, YGS-5, YGS-6
Amacı;Deniz Kuvvetlerinin çeşitli birimlerinde görev alacak deniz subayları yetiştirmektir Endüstri bilgisayar,makine gemi inşa ,elektrik elektronik mühendisliği ve uluslararası ilişkiler dallarında lisans düzeyinde eğitim verilmektedir. 1.Aşamada YGS-1,YGS-2, YGS-5, YGS-6 puan türleri esas alınacak. 2.seçim aşaması sınavlarında başarılı olan adaylar ,seçim aşamalarında aldıkları puanlara ve lys sonucuna göre sıralanacaktır. MF-1,MF-4,TM-1, ve TM-2 puan türleri esas alınacaktır 2.Seçim aşaması: Ön sağlık muayenesi, Bedeni yeterlilik Sınavı, Mülakat

24 Sık Sorulan Sorular 2014 yılında seçim aşama sınavlarına çağrı için taban puanları ne olmuştu? 2014 yılında taban puan erkekler için 275 , kadınlar için 320 olarak belirlenmiştir. Seçim aşama sınavları ile ilgili duyuru ve bilgilendirmeler nasıl yapılmaktadır? Sonuçlar posta ile adresimize gelecek mi? Öğrenci alımları süresince her türlü duyuru ve bilgilendirme sadece internet sitesi ( vasıtası ile yapılır. Posta vb. diğer yöntemler ile bilgilendirme ve duyuru yapılmaz.

25 Hava Harp Okulu Havacılık ve uzay mühendisliği,elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği,Endüstri Mühendisliği ve Yönetim bilimleri dallarında lisans düzeyinde akademik eğitim,askeri eğitim, ve özendirici uçuş eğitimi verilmektedir. YGS-1,YGS-2, YGS-5,YGS-6 puan türlerine göre belirlenecek baraj puanlarını aşan öğrenciler seçim aşamaları için davet edilecektir 2.seçim aşaması sınavlarında başarılı olan adaylar ,seçim aşamalarında aldıkları puanlara ve lys sonucuna göre sıralanacaktır. MF-1, MF-2, MF-4,TM-1, TM-2 VE TM-3 puan türleri esas alınacaktır

26 Sık Sorulan Sorular 2014 yılında seçim aşama sınavlarına çağrı için taban puanları ne olmuştu? HHO baraj puanı 2014 yılı için YGS1-YGS2-YGS5-YGS6 puan türünde erkek adaylar için 290, kadın adaylar için 310 olarak belirlenmiştir. Lisede sınıf tekrarı yaptım. Başvuruda bulunabilir miyim?  Diğer başvuru ve giriş koşullarını sağlamanız durumunda başvuruda bulunabilirsiniz.

27 Hava Harp Okulu seçim aşamalarında uygulanan fiziki yeterlilik testleri ve baraj puanları nelerdir?
Adaylara; 400 metre koşu, koordinasyon testi, barfikste bükülü kol asılma ve mekik testleri uygulanmaktadır. Sadece 400 metre koşu testinden başarısız olan adaylar elenirler. Koordinasyon testi, barfikste bükülü kol asılma ve mekik testlerinden eleme yapılmaz. 

28 girerek her bir okul için ayrı ayrı başvuru yapması gerekmektedir.
Kara ,Deniz, Hava,Jandarma Ve Gata Sağlık Astsubay Meslek Yüksek okullarına Giriş Şartları En fazla 21 yaşında olmak Şehit, malul gazi ve muharip gazi çocuklarından belirlenecek baraj puanının % 90’ını alanlar, ikinci secim aşamalarına davet edilecektir. Secim aşamalarında başarılı olan ve % 5 kontenjanına giren adaylar Meslek Yüksek Okuluna girmeye hak kazanacaktır. Birden fazla Astsubay Okuluna başvurmak isteyen adayların, belirtilen İnternet adreslerine girerek her bir okul için ayrı ayrı başvuru yapması gerekmektedir. 2015 Yılı Yüksek Öğretime Geçiş Sınavına (YGS) katılmış ve belirlenecek taban puanını (Baraj Puanı) almış olmak,

29 KARA KUVVETLERİ ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU
Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu sınıf ve miktarda astsubay yetiştirmeyi amaçlar. İşletme Yönetimi, elektrik, elektronik haberleşme teknolojisi,otomotiv teknolojisi,inşaat teknolojisi,yapı tesisat teknolojisi,bilgisayar teknolojisi, mekatronik bilim programlarında önlisans eğitimi verilmektedir. YGS-1,YGS-2,YGS-3,YGS-4,YGS-5 ve YGS-6 puan türlerinden aldıkları puanın en yüksek olanı esas alınarak adaylar sıralanır. Alınması planlanan aday sayısına bağlı olarak teknik bölümlerin tamamı için ve işletme yönetimi programı için ayrı ayrı olmak üzere toplam iki tane “Öğrenci Secim Aşamalarına Çağrı Puanı” belirlenecektir.

30 Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu
Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu; Türk Deniz Kuvvetlerinin denizaltıları, su üstü gemileri, uçakları,helikopterleri, Sualtı Taarruz (SAT) / Sualtı Savunma (SAS) ve diğer kara birlikleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığının gemileri, sahil güvenlik botları, uçakları, helikopterleri ve kara birliklerinde görev yapacak astsubayları yetiştirmek üzere eğitim-öğretim veren bir kurumdur YGS-1,YGS-2,YGS-3,YGS-4,YGS-5 ve YGS-6 puan türlerinden aldıkları puanın en yüksek olanı esas alınarak adaylar sıralanır. Alınması planlanan aday sayısına bağlı olarak teknik bölümlerin tamamı için ve işletme yönetimi programı için ayrı ayrı olmak üzere toplam iki tane “Öğrenci Seçim Aşamalarına Çağrı Puanı” belirlenecektir.

31 Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu
Hava Astsubay Meslek Yüksekokulunda; Uçak Teknolojileri (Mekanik ve Avyonik), Otomotiv Teknolojisi,Elektrik, Elektronik Haberleşme, Bilgisayar Programcılığı, İnşaat Teknolojisi, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı, Lojistik, Güvenlik ve Koruma ile Hava Trafik programlarında, gelişmiş laboratuar imkânlarıyla, iki yıl süreli ön lisans eğitimi ile birlikte, eğitim esnasında toplamda 768saat İngilizce dil eğitimi verilmektedir Adayların, 25 Mart-15 Mayıs 2015 (saat 08:00) tarihleri arasında İnternet adresinden, Hava Astsubay Meslek Yüksekokuluna başvuru yapmaları gerekmektedir YGS-1,YGS-2,YGS-5 ve YGS-6 puan türlerinden alınan puanlar dikkate alınarak başvuruda bulunan adaylar için ,seçim aşamaları baraj puanı belirlenecektir

32 Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu
Lise ve dengi erkek adaylardan astsubay yetiştiren önlisans düzeyinde eğitim veren yükseköğretim kurumudur. Başvuru işlemleri internet adreslerinden yapılacaktır. İkinci aşama seçme sınavlarına , Öğrenci çağrısı YGS-5 puan türünde ilan edilecek taban puana göre olacaktır.

33 Gülhane Askeri Tıp Akademisi Sağlık Astsubay Meslek Yüksekokulu
Silahlı Kuvvetlerinin (Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı) ihtiyaç duyduğu miktarda sağlık sınıfı muvazzaf astsubay yetiştiren, GATA Komutanlığı bünyesinde kurulmuş, önlisans düzeyinde eğitim-öğretim veren, parasız yatılı bir askeri yükseköğretim kurumudur. Gülhane Askerî Tıp Akademisi Sağlık Astsubay Meslek Yüksekokulu’nda; Ameliyathane Hizmetleri,Anestezi, Diş Protez, Eczane Hizmetleri, Elektronörofizyoloji, İlk ve Acil Yardım, Patoloji Laboratuvar Teknikleri, Tıbbi Görüntüleme, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, Tıbbi Protez ve Ortez, programlarında iki yıl süre ile ön lisans eğitimi verilmektedir. GATA Sağlık Astsubay Meslek Yüksek Okulu aday adayı olmak isteyenlerin, 25 Mart-15 Mayıs 2015 tarihleri arasında veya İnternet adresine girerek ön kayıt başvurusu yapmaları gerekmektedir. YGS-1, YGS-2 ve YGS-6 puan türlerinde aldıkları puanlardan en yüksek olanı esas alınarak sıralanacak ve alınması planlanan aday sayısına bağlı olarak “Öğrenci Secim Aşamalarına Çağrı Puanı” belirlenecektir.

34

35 Sık Sorulan Sorular İstediğim zaman öğrenim gördüğüm askeri okuldan ayrılabilir miyim? Öğrenciler, okulda bulunduğu süre içerisinde devlet tarafından kendisine yapılan masrafları ödemek koşuluyla, istediği zaman ayrılabilmektedir. Askeri okullardan hangi sebeplerle öğrencilerin ilişiği kesilmektedir? Öğrencilerin, kanun ve yönetmelikte belirtilen esaslara göre, aşırı disiplinsizlik, akademik başarısızlık ve sağlık sebebiyle askeri okullardan ilişikleri kesilmektedir.

36 Yüklenme senedi miktarı ne kadardır?
Yüklenme senedi miktarı, Askeri okullarda öğrenim gören öğrenciler için devlet tarafından yapılan harcamalar dikkate alınarak Milli Savunma Bakanlığı tarafından her yıl Şubat ayı içerisinde yeniden belirlenmektedir. Çeşitli sebeplerle Askeri Okullardan ayrılan öğrencilerin devlete ödeyecekleri tazminat tutarları, öğrencinin öğrenim gördüğü süre ve yapılan harcamalara göre değişkenlik göstermektedir (2013 yılı için 32,665,82 TL. olarak belirlenmiştir.).

37


"Özel Yetenek Sınavıyla Öğrenci Alan Bölümler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları