Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRETMEN OTURUMLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRETMEN OTURUMLARI."— Sunum transkripti:

1 ÖĞRETMEN OTURUMLARI

2 1.OTURUM İLETİŞİM KURMAK

3 OTURUMUN AMACI: KULLANILAN ARAÇLAR VE FORMLAR: Müzik çalar, hareketli müzik, kağıt-kalem, yaka kartları, form 1 OTURUMUN SÜRESİ: 2 saat

4 İlk oturum, amaç, genel bir bakış açısı, grup kuralları, iletişimle ilgili kavramsal çerçeve ve gerekçeler ile ilgili bilgilendirme ile geçmelidir. Grup kuralları, bu oturumda netleştirilerek gerekli görülürse kontrat yapılmalıdır.

5 ISINMA ÇALIŞMALARI İLETİŞİM NEDİR? KİŞİLER ARASI İLETİŞİMİN ÖĞELERİ. İLETİŞİMDE KABUL ETME.

6 2.OTURUM İLETİŞİM ENGELLERİ

7 OTURUM AMACI: Sağlıklı iletişim kurmayı engelleyen ifadelerin ve tutumların farkına varma
KULLANILAN ARAÇLAR VE FORMLAR: EK-1 ve EK-2 Kalemler OTURUMUN SÜRESİ: 2 saat

8 Isınma Oyunu ile başlanır. ( Parazit Oyunu) Grup 3’e bölünür
Isınma Oyunu ile başlanır. ( Parazit Oyunu) Grup 3’e bölünür. A,B ve C grupları oluşturulur. A grubundaki kişilere ayrı bir yerde bir cümle ( Öğretmenler için pedagojik formasyon şart- Klima çalıştırmak için sıcak bir gün- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün toplandı. ) verilerek karşı gruba( C Grubuna) bunu duyurmaya çalışmaları istenir. Ancak arada bir parazit grubu ( B Grubu) olur. A ve C gruplarının sınırları belirlenir. B grubu arada kalarak gidecek mesajı engellemeye çalışır. Bu çalışma gruplar değiştirilerek 3 kez uygulanabilir.

9 İLETİŞİM ENGELLERİ NEDEN ENGELDİR?
YAŞATTIĞI OLUMSUZ DUYGULAR NEDENİYLE. ÇOCUĞA SÖYLEMEDİKLERİNİZİ DE SÖYLEDİĞİ İÇİN.

10 EK-1 Size eşiniz ya da bir büyüğünüz tarafından söylendiğini düşünün, hissettiğiniz duyguları ve ne yapmak isteyeceğinizi yazın. 1. Sabah erken kalkacaksın. Bırak artık şu kitabı, uyu. 2. Söylediğin saatte gelmezsen fena olacak! 3. Anneme babama saygılı davranmalısın. 4. Zaman kazanabilmek için işlerini programlamalısın. Çocuğunla vakit geçirmek için iş çıkışı parka gitmeli, parktan dönerken markete uğrayıp alışveriş yaparken… 5. Bak canım, yaşam konusunda yeniden düşünmen gerekiyor. Hastalıkları da yaşamın doğal bir yanı olarak kabul etmek gerek. Hastalıklar olmasaydı sağlığın değerini bilemezdik… 6. Şu evin haline bak, çocuklara kötü örnek oluyorsun. 7. Sen çok yetenekli, becerikli, güzel, harika bir insansın. Seni kim beğenmez. (Oysa siz kendinizi o an çok kötü hissediyorsunuz.) 8. Şu kılığına bak, palyaço gibisin. 9. Beni kıskandırmaya çalışıyorsun. 10. Ne var bunda bu kadar üzülecek? İncir çekirdeğini doldurmaz. Kendini yarın çok daha iyi hissedeceksin, eminim. 11. (Birisi ile tartışmışsınız) Evet, anlatmanı istiyorum. Önce o mu konuştu yoksa sen mi? Sonra sen ne dedin? Peki o zaman o sustu mu?

11 3.OTURUM DUYGULARI TANIMA VE FARKETME

12 OTURUM AMACI: 1. Duyguların farkına varmak, duyguları tanımlamak, 2. Duygu ve düşünce etkileşiminin farkında varmak. 3. Duygusal olarak kendini katmayı başarmak. KULLANILAN ARAÇLAR VE FORMLAR: 1. Duygu listesi. (ek-1) 2. Duygu düşünce çalışma kâğıtları-A (ek-2) 3. Duygu düşünce çalışma kâğıtları-B (ek-3) 4. Duygusal Olarak Kendini Katma Çalışma Formu OTURUMUN SÜRESİ: 2 Saat

13 a. Duygu deyince aklınıza neler gelir?
b. Duygular ne işe yarar? c. Duygu listesi oluşturma Komşu duygular oyunu Oyunun ardından temel duygulardan olan öfke duygusuna vurgu yapılır. Öfke duygusunun temel dinamiklerini anlatmak için buz dağı kavramı kullanılır. Bu kavramla ilgili üyelerin etkileşime girmesi sağlanır.

14 Duygu düşünce çalışma kâğıtları-A (ek-2) ve
Duygu düşünce çalışma kâğıtları-B (ek-3) dağıtılır.

15 4.OTURUM EMPATİ VE ETKİN DİNLEME

16 OTURUM AMACI: 1. Empati kavramıyla ilgili bilgi sahibi olmak. 2. Etkin dinleme becerilerini ve etkin dinleme yapabilmemiz için gerekenleri öğrenmek. KULLANILAN ARAÇLAR VE FORMLAR: Ek-1 OTURUMUN SÜRESİ:2 saat

17 Bir Halk Masalında Empati
TEPKİSİZ AYNA OYUNU: SIRT SIRTA RESİM YAPMA ETKİNLİĞİ:

18 EK-1:SIRT SIRTA RESİM ETKİNLİĞİ

19 ETKİN DİNLEME BECERİSİ ETKİNLİĞİ:
Amaç: Ses tonumuzun, beden duruşumuzun, duygu ve içerik yansıtması yapmamızın iletişimdeki ve etkin dinlemedeki rolünü fark etme.

20 İYİ BİR DİNLEYİCİNİN ÖZELLİKLERİ
DEDİKODU ETKİNLİĞİ SONLANDIRMA

21 5.OTURUM BEN DİLİ

22 OTURUM AMACI: Doğru iletişim kurmada kullanılan ifadelerin önemi ve Ben Dili ve Sen Dili arasındaki farkın vurgulanması. KULLANILAN ARAÇLAR VE FORMLAR: Ek-1, A4 kağıtlar. OTURUMUN SÜRESİ:2 saat

23 Oturuma geçen haftanın kısa bir hatırlatması yapılarak başlanır
Oturuma geçen haftanın kısa bir hatırlatması yapılarak başlanır. Bununla ilgili uygulama yapanların paylaşımları alınır. Uygulama yapanlar takdir edilir. Şimdiye kadar karşımızdaki kişiyi (Bu işyerinde sorumlu olduğumuz öğrenciler, arkadaşlarımız, eşimiz ya da çocuğumuz olabilir) nasıl dinlememiz gerektiğinden konuştuk. Peki, biz kendi duygu ve düşüncelerimizi nasıl ifade edelim ki karşımızdaki bizi tam olarak anlasın ve doğru bir iletişim içerisinde olalım?

24 ETKİNLİK: Herkes için boş kağıt dağıtılır. Herkes kullandığı bir sen dili cümlesini bu kağıda yazıp solunda oturana verir. Sıra ile herkes elindeki sen dili cümlesini sağındakine kızgın bir ifade ile söyler. Dinleyen kendi cümlelerinden nasıl olumsuz etkilendiğini hisseder. Kağıtları yırtarak çöpe atabiliriz bir daha kullanmamak üzere.

25 Ben Dili Çalışma Formu Aşağıdaki her bir durumu ben diliyle ifade ediniz. 1. Anlaşma yaptığınız müteahhit yapmaya söz verdiği işleri yapmıyor. Sen Dili- Beni öfkelendiriyorsun. Ben Dili-………………………………………….. 2. Usta olarak çırak velilerinden birinin BMC’ye çok sık gelmesinden rahatsız oluyorsunuz. Sen Dili- İşimi yapmama engel oluyorsunuz. 3. Genç delikanlı babasının bilmediği nedenle bütün gün suratını asıp oturur. Sen Dili-Surat asmayı bırak, her şeyi büyütmeye gerek yok. Ben Dili-…………………………………………….. 4. Anne baba olarak özel sorunlarınızı tartışmak istiyorsunuz, ama yatma saati geldiği halde yatmayan çocuklarınız etrafta dolaşarak konuşmalarınızı engelliyor. Sen Dili-Yatma saatin geçti, canımızı sıkıyorsun, uyuman gerek. Ben Dili-……………………………………………….

26 6.OTURUM ÇATIŞMALARI ÇÖZMEK İÇİN KAYBEDEN YOK YÖNTEMİ

27 OTURUM AMACI: 1. Kişiler arası ilişkilerde yaşanılan problemi fark etmek ve tanımlamak. 2. Problemin çözümüne ilişkin alternatifler üretmek ve değerlendirmek. 3. Problemin nasıl çözüleceğine karar vermek ve uygulamak. 4. Yukarıdaki basamakları uygularken etkin dinleme ve ben dili öğelerini kullanmak. KULLANILAN ARAÇLAR VE FORMLAR: 1. Üye sayısı kadar boş kâğıt, puzzle için kullanılacak üstünde resim olan kâğıt (4 adet) 2. İlk oturumda yapılan beklenti çalışmasına ait notlar. OTURUMUN SÜRESİ: 2 Saat

28 KAYBEDEN – YOK YÖNTEMİ Kaybeden Yok Yönteminin 6 Basamağı 1
KAYBEDEN – YOK YÖNTEMİ Kaybeden Yok Yönteminin 6 Basamağı 1. Basamak: Sorunun tanımlanması 2. Basamak: Çözümler üretme 3. Basamak: Çözümleri değerlendirme 4. Basamak: En iyi çözüme karar verme 5. Basamak: Kararların nasıl uygulanacağını belirleme 6. Basamak: Değerlendirme için çözümün uygulanışını izleme

29 Etkinlik 1: Grup üyelerine kağıt dağıtılır
Etkinlik 1: Grup üyelerine kağıt dağıtılır. Sonrasında arkalarına yaslanmaları ve son günlerde çıraklarıyla yaşadıkları sorunları düşünmeleri ve kendilerini en çok etkilediği ya da sürekli tekrarladığını düşündükleri sorunu ellerindeki kağıda not etmeleri istenir. Daha sonra kağıtlar toplanır ve bir poşet içine koyulur. Grup üyeleri 4 ya da 5 kişilik gruplara ayrılır ve her gruptan poşet içinden sorun belirten bir kağıt çekmeleri istenir. Sonrasında grup üyelerine 5-10 dakika süre verilir ve bu problemi nasıl çözecekleri ve çözümlerken iletişimlerin nasıl olduğunu düşünmeleri ve not alındıktan sonra kaybeden yok yöntemi hakkında grup üyelerine bilgi verilir.

30 Sonlandırma: 1. Grup lideri oturumun başında yapmış olduğu beklenti çalışmasına ilişkin kağıtları gruba getirir ve oturum başında grup üyelerinin kendilerinden, grup liderinden ve çalışmalardan beklentilerinin gerçekleşip gerçekleşmediğine dair değerlendirme yapılır.

31 TEŞEKKÜRLER… YELDA ATAN


"ÖĞRETMEN OTURUMLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları