Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KALICI MAKYAJ I. KOZMETOLOJİ KONGRESİ KALICI MAKYAJ KURSU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KALICI MAKYAJ I. KOZMETOLOJİ KONGRESİ KALICI MAKYAJ KURSU."— Sunum transkripti:

1 KALICI MAKYAJ I. KOZMETOLOJİ KONGRESİ KALICI MAKYAJ KURSU

2 VE KONTRENDİKASYONLARI I. KOZMETOLOJİ KONGRESİ
KALICI MAKYAJ’ın ENDİKASYONLARI VE KONTRENDİKASYONLARI DR.Yasemin PEHLİVAN I. KOZMETOLOJİ KONGRESİ 17 Eylül 2006,Ankara

3 KALICI MAKYAJ NEDİR?

4 DERİNİN YAPISI

5 KALICI MAKYAJ (Mikropigmentasyon)
Mikropigmentasyon ya da uzun süreli kozmetik terapi cilde ya da ikinci tabaka deriye özel aletlerle rengi geçirmenin teknik sanatıdır. En tarihsel ve geniş kullanımlı mikropigmentasyon formu dövmedir. Arkeolojik belgeler, dövmenin taş çağının sonlarındaki süreçte insanlar arasında kullanıldığını göstermektedir. Kleopatra’nın uzun sürmeli ya da dövmeli kaşları olduğu söylenir. 1990’lardan sonra mikropigmentasyon, kadınlar ve erkekler arasında daha çok rağbet görmeye başlamıştır.

6 KALICI MAKYAJ (Mikropigmentasyon)
Kalıcı makyaj veya daha doğru ismiyle "mikro-pigment uygulaması" mikro, steril ve tek kullanımlık bir iğne ile doğal ve mineral renklerin deri yüzeyinin hemen altına aşılanması işlemidir. Bu alerjik olmayan renkler özellikle yüz ve vücut kullanımı için tasarlanmış olup, katkı ve koku maddesi içermez. Kalıcı makyajın dövme ile karıştırılmaması gerekir ama aynı şekilde uzun yıllar ciltte kalarak doğal görünümünü korur.

7 KALICI MAKYAJ (Mikropigmentasyon)
Kalıcı makyaj parlak ve yüzeysel görünen normal makyaja oranla daha doğal görünür. Makyajı tazeleme, yenileme, ekleme gerekmez. Zaman ve para tasarrufu sağlar. Kaş, göz çizgisi veya dudaklarda doğal cilt renginizle uyumlu etkiler yaratılabileceği gibi bazı ufak kusurlar kapatılabilir veya şekil bozuklukları giderilebilir. Daha düzgün, bakımlı ve genç bir görünüm kazanılır.

8 Güvenliğiniz için: Her an kendinizden eminsiniz.
Rahatlığınız için Günün her saati, senenin her günü, bir şey gizlemenize gerek olmayacak İş yerinde,sosyal hayatta,eğlencede, havuzda,denizde, uyandığınızda hep bakımlısınız. Güvenliğiniz için: Her an kendinizden eminsiniz. :. . Beğenilmeniz : için: Çekici ve doğalsınız İmajınız daima net

9 KALICI MAKYAJIN ENDİKASYONLARI NELERDİR?

10 ENDİKASYON KONTRENDİKASYON
Endikasyon terimi belirti ya da gösterge anlamına gelen “ indication ” sözcüğüne yakındır. Genel olarak bir ilacin ya da tibbi bir girisimin hangi hastalik durumunda yararli olacagini belirtmede kullanilir. KONTRENDİKASYON : Kontrendikasyon ise endikasyonun aksine bir ilacin ya da yapilan tibbi bir girisimin hangi durumlarda yapilmamasi gerektigini aciklayan bir kelimedir.

11 KALICI MAKYAJ ENDİKASYONLARI
Zamanı kısıtlı, çalışan kadınlar, Seyrek, çok açık renk ya da yarım kaşları olan kadınlar, Hassas gözleri olan kadınlar, Seyrek kirpikleri olan kadınlar, Lens kullanan kadınlar, Göz bozukluğu olan kadınlar, Kozmetik ürünlerine alerjisi olan kadınlar, Artrit hastalığı veya titreyen elleri olan kadınlar,

12 KALICI MAKYAJ ENDİKASYONLARI
Genellikle stresli veya ağır işleri olan kadınlar,  Atletler, sporcular, Profesyonel hayatta sürekli iyi görünmek zorunda olanlar, Hastalık, kemo-terapi gibi tedavilerden sorunları olan kadınlar, Yüzlerinde bulunan asimetrik hatlardan kurtulmak isteyenler, Dağılmayan makyajın avantajını kullanmak isteyen kadınlar.

13 KALICI MAKYAJ ENDİKASYONLARI
Sürekli makyajlı olma gereği: Sanatçılar Hostesler Sahne sanatçıları TV sunucuları Opera sanatçıları Sporcular Atletler Yüzücüler Tenisçiler

14 KALICI MAKYAJ ENDİKASYONLARI Tıbbi Amaçlı Kalıcı Makyaj
Vitiligoda depigmente lekelerin kamuflajı Alopeside saç dökülmesine bağlı kel alanların kamuflajı. Kemoterapi izlerini gizlemek Areola onarımı Küçük yara ve iz bölgelerini kapatmak amacı ile yapılabilir.

15 KALICI MAKYAJ ENDİKASYONLARI VİTİLİGO
Vitiligo hastaları, mikropigmentasyon işlemi için iyi adaylardır. Vitiligo, beyaz deri yaması oldukça belirgin, düzensiz bir deridir. Lezyonlar her zaman boya maddesizdir. (pigmentsizdir). Genelde çıkıntılar halinde, göz ve ağız çevresinde, vücut kıvrımları içinde ve sarsıntı yerlerinde görülür.

16 VİTİLİGO’DA KAMUFLAJ Vitiligo ya da benzer bir rahatsızlık sonucunda ciltte oluşan depigmentasyon (lekeler halinde belli yerlerde cildin açık renge dönüşmesi) kalıcı makyaj ile kamufle edilebilir. Burada önemli olan doğru renk seçimidir. Doğru seçilen bir renkle yapılan uygulama sonucunda başarılı sonuçlar elde edilir. Tam rengi tutturmak imkansızdır ciltte oluşan beyaz lekeleri cilt rengine yaklaştırmak mümkündür. İşlem lokal anestezik kremlerle ile yapılır. Bu uygulamada cildin daha sonradan güneşe maruz kalması durumunda kamufle edilen bölgeler ve cilt rengi ile farklılık oluşacağı için hastaların güneşten uzak durmaları ya da kısa süre kalacaklarsa yüksek (45 veya 60) güneşten koruyucu krem kullanmaları önerilir

17 ALOPESİ Alopecia Universalis hastaları mikropigmentasyondan yararlanırlar. Alopecia bir deri düzensizliğidir ve bu düzensizlik tüm vücutta saç ve kıl kaybını meydana getirir. Kaş ve kirpik Alopecia’sı kesinlikle belirgin bir kozmetik kusurdur. Alopecia’nın etiyolojisi genellikle granulomas, lupus erythe matosus, scleroderma ve deri tümörleri gibi hastalıkların durumlarıdır.

18 KALICI MAKYAJ ENDİKASYONLARI Tıbbi Amaçlı Kalıcı Makyaj
Yanık hastaları, mikropigmentasyon işlemi için iyi adaylardır. Yanık hastalarının rehabilitasyon süreci her zaman uzun ve acılıdır. Çoğu zaman yanık hastaları sonuna kadar çözümsüz kalırlar. Yüzdeki kıl kaybı mikropigmentasyon ile çözümlenebilir. Görme engelli kişiler eyeliner ve dudak kalemi sürmekte zorlanırlar. Bu kişilerin olumsuz durumları mikropigmentasyon ile olumlu yönde geliştirilebilir. Uzuvlarını kullanamayan hastalar mikropigmentasyon için iyi adaylardır. Örneğin, kollarını ya da ellerini kullanmayan hastalar

19 KALICI MAKYAJ ENDİKASYONLARI Tıbbi Amaçlı Kalıcı Makyaj
Arthritis hastaları (bir veya daha fazla eklem yerindeki acı ve şişkinlikle ilgili hastalık) mikropigmentasyondan oldukça fazla yararlanabilir. Rheumatoid Arthritis, kronik, sistematik, ateşli bir hastalıktır. İlk olarak eklemler, kaslar, sinirler, bağlar ve kan damarı etkilenir. Eklemler önce sertleşmeye başlar ve sonunda sinirli, acı veren bir duruma gelir. Günlük aktiviteleri, mesela makyaj yapmayı çok zor bir hale dönüştürür.

20 KALICI MAKYAJ ENDİKASYONLARI Tıbbi Amaçlı Kalıcı Makyaj
Mastectomy hastaları da (bir bayanın göğsünün alımıyla ilgili operasyon) mikropigmentasyon için adaydırlar. Göğüs kanseri nedeniyle göğsünün alınması gereken hastalarda tekrar göğüs yapılabilir. Mikropigmentasyon teknikleri meme bölgesini tekrar oluşturabilirler. Ariola Onarımı : Göğüs ameliyatlarından sonra meme başında oluşabilecek depigmentasyon ya da asimetri meme başı renginde kalıcı makyaj uygulaması ile başarılı bir şekilde kamufle edilebilir. İşlem lokal anestezi ile yapılır. Meme kanseri sonrasında meme başı alındı işe kalıcı makyaj ile meme başı yaratmak mümkündür.

21 KALICI MAKYAJ ENDİKASYONLARI Tıbbi Amaçlı Kalıcı Makyaj
Yağlı cildi olan bayanlar da mikropigmentasyon için adaydırlar. Geleneksel makyaj yöntemleri sıvamaya yöneliktir ya da yağlı ciltli bayanı solgun gösterecek şekildedir,makyaj ciltte uzun süre kalmaz,akar veya bozulur ,ouysa kalıcı makyajla bunlar engellenebilir. Allerji hastaları mikropigmentasyondan çok iyi yararlanırlar. Çoğu zaman alerji hastası bayanların kaşıntılı, yaşlı gözleri vardır. Bu yüzden makyaj yapmaları zordur ve çoğu maddeye allerjileri vardır,oysa bilinçli bir elde yapılan kalıcı makyajda allerji riski yoktur.

22 KALICI MAKYAJ ENDİKASYONLARI Tıbbi Amaçlı Kalıcı Makyaj
Kontakt lens kullanıcıları da mikropigmentasyon için iyi adaylardır. Lensi takmak ya da çıkarmak makyajı bozar aynı zamanda gözü tahriş eder.

23 KALICI MAKYAJ ENDİKASYONLARI Diğer Uygulamalar
Kaş kirpik boyama: Seyrek görüntüyü giderir, kaşları ve kirpikleri belirginleştirir. Çiller ve benler çizmek: Yeni bir imaj yaratmanıza yardımcı olur. Kirpik perması: Düz ve şekilsiz görünen kirpiklere, 4-6 ay kadar bir süre, kıvrık ve güzel bir görünüm kazandırmaktır. Kirpik ekleme: Seyrek kirpiklere dolgun bir görünüm veren, gözü belirginleştiren bir işlemdir. Doğal kıl yapısına uygun, tek tek yapıştırma işlemi ile gerçekleştirilmektedir. Rimel kullanmanıza gerek kalmaz.

24 KALICI MAKYAJ UYGULAMA ENDİKASYONLARI (Lokalizasyon Olarak)

25 KALICI MAKYAJ UYGULAMALARI Kalıcı kaş uygulaması...
Seyrelmiş kaşlar pigment ile doğal kıl görüntüsü verilip gür gösterebilir,  Bozuk kaş şekli kaş yayı vurgulanarak güzelleştirilebilir, Kaşların yoğunluğu artırılabilir,kısa bir kaş uzatılabilir, Boşluk lekeleri,yara izleri,asimetriler düzeltilebilir, Tıbbi bir nedenle kaşı dökülenlere yeni kaş yapılabilir.

26 KALICI MAKYAJ UYGULAMALARI
Kaş şekillendirme uygulaması... Uzun bir suratı daha oval gösterebilir, Yuvarlak bir suratı daha dar gösterebilir, Bitişik gözleri daha ayrık gösterebilir, Ayrık gözleri daha yakın gösterebilir, Şekilli gözlere vurgu verebilir.

27 Eye-liner uygulaması.. KALICI MAKYAJ UYGULAMALARI
Fazla büyük gözleri normalleştirebilir, Bitişik gözleri daha ayrık gösterebilir, Küçük gözleri daha büyük gösterebilir, Göz etrafında sürmeli görüntü verir, İddiasız gözleri egzotik gösterip, ekspresyon etkisi yapar Az kirpik olanlarda dolgunluk hissi verip belirginleşme yapar.

28 KALICI MAKYAJ UYGULAMALARI Dudak şekillendirme uygulaması
Dudakları daha iyi ortaya çıkarır, Çok ince üst dudaklar belirginleştirilip, çok kalın dudaklar ince gösterilebilir, Ruj ve parlatıcının "akmasına" mani olabilir, Yara izlerini gizleyebilir. Kaza veya ırsi hastalık(yarık dudak) sonucu şeklini kaybetmiş dudaklara şekil ve daha doğal bir görüntü vermek

29 KALICI MAKYAJ UYGULAMALARI Dudaklara renk ve çevre çizgisi uygulaması...
Dudak şeklini vurgulayabilir veya değiştirebilir. Düzensiz dudak çevresini,asimetrik dudakları, eksik, çatlak ve belirsiz dudak çizgisini düzeltebilir Dudak iç rengi koyulaştırılabilir,parlaklık ve dolgun ifade verilir Yaşlanmadan ve sigara içmeden oluşan ince çizgileri kamufle eder

30 KALICI MAKYAJ UYGULAMALARINDA Dikkat Edilecek Hususlar & Potansiyel Zorluk ve Riskler

31 KALICI MAKYAJ UYGULAMALARI Dikkat Edilecek Hususlar
Uygulamanın tam anlamıyla kalıcı olması bazı şeylere dikkat edilmesini gerektirir. Güneşin UV ışınlarına fazla maruz kalmak ya da solaryum seansları, Cildin fazla kuru olması, Bazı  uyuşturucular ve sigara kalıcılığı olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir. Alfa- hidroksi asitler, retinoik asit ve glikolik asit, kalıcı makyaj uygulanan bölgelerden uzak tutulması gereken maddelerdir. Aksi halde etki azalabileceğinden belli sürelerde ekstra bakım gerekebilir.

32 KALICI MAKYAJ UYGULAMALARI Dikkat Edilecek Hususlar
Seboreik dermatit hastalarında ciltte devamlı pullanmaya bağlı yenilenme olduğu için kalıcı makyajın dayanma süresi normal ciltlerden daha azdır. Alopesi hastalarında cilt hassaslığından dolayı daha derin çalışmalar yapmak gerekir. Sonuç yine belli aralıklarda rötuş yapılmasını gerektirir.

33 KALICI MAKYAJ UYGULAMALARI Dikkat Edilecek Hususlar
Açık renkli alerjik ciltlerde kalıcı makyaj normal süresinden daha önce azalır. Açık renk ciltlerde yenilenme esmer renkli ciltlere göre daha hızlı olduğu için bu tür bir azalma normaldir. Kılcal damarları yüzeysel olan kişilerde uygulama sırasında çok hafif kanama meydana gelebilir. Kanama daha kalın kabuk oluşmasını sağlayacağı için renk kabuklarla beraber uygulama gerekebilir.

34 KALICI MAKYAJ UYGULAMALARI Dikkat Edilecek Hususlar
Göz kapaklarına güneş korumalı krem kullanmak, Eye-liner uygulanmış gözlerde güneş gözlüğü takmak, Dudaklara koruyucu sürmek gibi bazı önlemler kalıcı makyajın dayanıklığını artıracaktır.

35 KALICI MAKYAJ UYGULAMALARI Dikkat Edilecek Hususlar Pigment kaybı
Cilt tipine Kabukların erken koparılmasına Cildin skarla kendini yenileme ve tamir özelliğine (skatrizasyon) Pigmentlerin korneum tabakasına düzgün ve yeterince derin girmemesine bağlıdır. Mükemmel bir mikropigmentasyon elde etmek için 2 veya 3 seans gerekmektedir. Her seans arası 3 hafta ile 1 ay olmalıdır. Ayrıca her mikropigmentasyon işleminde, rengin % 30 - % 50 si kaybolur. Bu uygulanacak kişiye mutlaka anlatılmalıdır.

36 KALICI MAKYAJ UYGULAMALARI Potansiyel Zorluk Ve Riskler
Renk maddesinin solması: Yüzeysel olarak renk maddesi kopyalanması nedeniyle rengin solması muhtemeldir. Renk maddesi rengini atacaktır. Beklenmeyen yaralar: Eğer mikropigmentasyon işlemi çok kuvvetli yapılırsa Dermal Maceration meydana gelebilir. Tutarsız renkler: Doğru olmayan teknikler sonucunda bu olay meydana gelebilir. Hematoma: Kan damarları içerisine direkt olarak xylocaine enjekte edilmesiyle hematoma meydana gelebilir.

37 KALICI MAKYAJ UYGULAMALARI Potansiyel Zorluk Ve Riskler
Renk maddesinin yayılımı: Renk maddesinin kas içerisinde yayılımı, derinin içine giren iğnenin artan derinliği ve süresinden meydana gelir. Enfeksiyon: Eğer hasta operasyondan sonraki bakımda zorlanırsa ya da işlem pis iğnelerle yapıldıysa enfeksiyon kapılabilir. Ağrı:Bölgede oluşabilecek rahatsızlıkları en aza indirmek ve bölgeyi uyuşturmak için yüzeysel anestezi ve yağlar kullanılabileceği gibi, bir doktor ya da dişçi gözetiminde lokal anestezi de yapılabilir. İşlemin uzunluğu: kişinin hassasiyetine, cilt nemine, yoğunluğuna, elastikiyetine ve cildin genel durumuna göre değişebilir. Ortalama süre 2-3 saat kadardır.

38 Örnek:Kalıcı Kirpik Çizgisi Uygulanması Sırasında Oluşabilecek Komplikasyonlar
Eğer hastaya kalıcı kirpik çizgisi için bir mikropigmentasyon işlemi uygulanıyorsa, hastanın ofise gidişi ve gelişi ayarlanmalıdır. Hastaya yardımcı olabilmek için ona bol ve rahat kıyafetler giymesi önerilmelidir. Aynı zamanda hasta kontak lenslerini işlemden önce çıkarmalıdır. Kontakt Lenste Leke: Renk maddesi kalıcı olarak kontakt lensleri lekeleyebilir. Korneanın yırtılması: Korneanın zarar görmesi kapaklı bir tabak kullanılarak önlenebilir. Bunun oluşma nedeni korneaya iğneyle girilmesidir. Kirpik kaybı: Tıbbi kirpik travması nedeniyle kirpik kaybı muhtemeldir.

39 KALICI MAKYAJIN SİLİNME ENDİKASYONLARI VE YÖNTEMLERİ NELERDİR?

40 KALICI MAKYAJIN SİLİNME ENDİKASYONLARI
Yanlış yapılmış bir çizgiyi düzeltme Kaşlar kalıcı makyaj ile çizilmiş ise, estetik ameliyat sonrası çok yukarı çıkacağından bunun düzeltilmesi Yaşlanma ve cilt gevşemesi ile kaşların çok aşağı düşmesi ve göz çizgilerinin değişmesi sonrası olan düzeltilmeler. Dövmelerde; daha önceden yapılmış, ama artık istenmiyen isim veya şekillerin çıkartılması.

41 Kalıcı Makyajın Silinme Yöntemleri
1- Lazer uygulaması, koterizasyon 2- Asit uygulaması 3- Başka bir renk pigmentle kamufle etmek 4- Özellikle bu uygulama için üretilen çıkartıcı solüsyonlar. Dikkat Edilecek Noktalar Kalıcı makyajın silinmesinde ne kadar süre önce yapıldığı, ne derinlikte yapıldığı ve ne tür pigment kullanıldığı önemlidir. Tek seansta kalıcı makyaj çıkartmak imkansızdır, uygulamaların sonucunda daha sonra geçecek hafif, silik bir renk kalabilir.

42 MİKROPİGMENTASYONUN ELVERİŞLİ OLMADIĞI ADAYLAR KİMLERDİR? (Kontrendikasyonları)

43 MİKROPİGMENTASYONUN ELVERİŞLİ OLMADIĞI ADAYLAR (Kontrendikasyonları)
Kalici makyaj önemli bir rahatsizligi ve kanama pıhtılaşma bozukluğu olmayan her kisiye uygulanabilir. Seker hastalarina , HIV virüsü tasiyanlara Hemofili hastalarina uygulanmasi kesinlikle sakincalidir

44 MİKROPİGMENTASYONUN ELVERİŞLİ OLMADIĞI ADAYLAR (Kontrendikasyonları)
Çocuklar bunun için iyi aday değildirler. Çocukların vücutları, aynı zamanda kafaları sürekli olarak gelişmektedir ve bunun sonucunda kalıcı renk maddeleri bozulacaktır. Mikropigmentasyon işlemi uygulayıcıları 18 yaşından genç olan hastalarda mükemmel sonuçlara ulaşamamışlardır.

45 MİKROPİGMENTASYONUN ELVERİŞLİ OLMADIĞI ADAYLAR (Kontrendikasyonları)
Mikropigmentasyon işlemi ile ilgili gerçekçi olmayan beklentilere sahip bayanların elverişli adaylar olmadıkları düşünülmektedir. Bazı psikolojik takıntılı veya hipokondriak bayanlar mikropigmentasyonun onların karakterlerini ya da yaşam kalitelerini değiştireceğine inanırlar; bu nedenle bu işlemin ne olduğu karşı tarafı yanlış yönlendirip gerçeğe aykırı beklentilere heveslendirmeden anlatılmalıdır.

46 SONUÇ Permanent make up yani kalici makyaj dogal pigmentleri cildin yüzeyine yerlestirme sanatidir. Tamamen dogal mineral ve bitki pigmentlerinin mükemmel bilesiminden elde edilir. Kesinlikle yan etkisi yoktur. Steril ve tek kullanimlik ignelerle kisiye özel olarak dogal ve mineral renklerin deri yüzeyinin hemen altina zerk edilme islemidir.Islem tamamlandiktan sonra epidermis hücreleri ölür ve yenilenir. Pigmentasyon etkisi yaklasik olarak 2 ile 3 yil boyunca görünürlügünü korur. Kalici makyajda mikro-pigmentler dogal ve su bazli oldugundan renkler daha mattir ve istedigimiz rengi kolayca elde edebiliriz

47 SONUÇ Kalici makyajin ciltte kalis süresi kisiye baglidir.
UVB isinlari kalici makyajin ömrünü azaltir. Günese ve solaryuma maruz kalinmadiginda bu süre 3 ile 5 yil arasinda degisebilir. Kalici makyaj uygulamasi yapilan cihazin profesyonel olmasi çok önemlidir. Cihazin teknik özellikleri yapilan kontürün sonucunu ve dayanikliligini büyük ölçüde etkiler. Yapan kişinin bilgi becerisi ve sterilizasyon koşulları önemlidir.

48 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER DR.Yasemin PEHLİVAN
Ankara,2006


"KALICI MAKYAJ I. KOZMETOLOJİ KONGRESİ KALICI MAKYAJ KURSU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları