Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FAST BREAK VE TEKNİK AÇILIMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FAST BREAK VE TEKNİK AÇILIMLAR"— Sunum transkripti:

1 FAST BREAK VE TEKNİK AÇILIMLAR
Kemal BAŞARAN Basketbol Antrenörü

2 Hızlı Hücum Nedir? Rakip hücumdan kazanılan topun en kısa sürede rakibin potasında sayı ile sonuçlanması ve bunu yaparken sayısal olarak rakipten fazla olmamızdır. Hızlı hücum(fast break) Basketbol da en etkili olan hücum varyasyonlarının en başında geldiği de artık günümüz basketbolunda herkes tarafından kabul edilmiştir.

3 Hızlı Hücumun Uygulanma Durumları
Hızlı hücumu şu şartlarda uygularız; Savunmada kapılan top sonrası Rakibin şutunu takiben alınan ribaund sonrası Sayı yedikten sonra dip çizgiden topun oyuna sokulması ile Kendi sahamızdan çıkarılan kenar topları ile Yapılan baskılı savunmalardan doğacak rakip hatalarını cezalandırarak Müsabaka başlarken yapılan hava atışı ile diye sıralayabiliriz.

4 Etkili Hızlı Hücum İçin Püf Noktalar
Çabukluk,hızlılık,koşmak,hazırlıklı olmak,konsantre olmak hızlı hücumun önemli parçasıdır.Bunun yanı sıra ribaundtan sonra atılan ilk pasın isabetli ve doğru açı ile olması pas atılan oyuncuyu koşturur vaziyette olmasıda çok önemli bir diğer unsurdur..İlk pasın ilk önce kanat oyuncularına verilmesi daha keskin sonuçlar doğurma oranını arttıracaktır.

5 Top sürmek yerine genel anlamda pas vermeli ve topu koşturmalıyız
Top sürmek yerine genel anlamda pas vermeli ve topu koşturmalıyız.Bu sistemi takım içerisinde çok çalışarak geliştirebileceğimizi de unutmayalım. Top sürmek hücumu yavaşlatacaktır,dolayısı ile savunmanın geri dönmesinde bizim top sürmemiz yardımcı unsur olacaktır.İleriye sürekli pas yapmak rakip savunmayı baskı altına alacaktır.Bu sebeple hızlı hücumda direkt olarak pas vermeyi ve topu ileriye taşımayı düşününüz.

6 Forvet bölgesinden koşacak oyuncular iyi bir dış açı ile koşmalıdırlar ve içeri kat etmeleri üçlük çizgisinden itibaren başlamalı ve içeriye yapılan bu koşular keskin ve sert yapılan maksimum hızda koşular olmalıdır. Topun hücum sahasına taşındığında oyun kurucumuza topun verilmesi rakibin savunma pozisyonu almasını gerektirecektir.Dolayısı ile rakip savunma pozisyonu almaya çalışırken biz bu vakti onlara zaafları olarak geri vermeli ve sayı bulmaya çalışmalıyız.

7 Oyun kurucu yani ortadan topla içeri penetre edip savunmayı delmek olmuyorsa dışarı ekstra pas atmak da rakibin savunma dengesini tamamı ile bozacaktır.Bu ekstra paslar akabinde atılan şutların isabet oranıda rakibin direncini kırmaya fazlası ile yetecek unsurlar olacaktır. Ayrıca forvet bölgelerinden koşan oyuncularında karşı potaya aynı zamanlama ile varmaları da bizim sayısal olarak üstün olmamızı sağlayacaktır.Bu dikkatleride lütfen göz ardı etmeyelim.

8 Hangi Takımlar Hızlı Hücum Oynayabilir?
Takım olarak atletik,fizik kondisyonu güçlü,hızlı oyunculardan kurulu bir takımsanız bu sistemi rahatlıkla uygulayabilirsiniz.(Tabi ki çok çalışarak) Top kontrolünü iyi yapan ve çabuk karar verebilen bir ekibe sahipseniz de bu hücum varyasyonunu takımınıza monte edebilirsiniz. Takım olarak çok fazla uzun oyunculara sahip değilseniz de hızlı hücumu düşünmenizde fazlası ile yarar olacaktır.

9 Top Kapıldığı zaman Fast Break
Top kapıldığı zaman doğaçlama olarak gerçekleşir.Genelde oyuncuların koşacağı ve dolduracağı kulvarlar bellidir.Herhangi çalışılmış bir sistemi yoktur.Top kapıldığı an da birden gelişen bir hücum varyasyonudur.Serbest olarak oynanır,ancak roller yine önceden benimsetilmiştir.

10 Organize Fast Break Daha önceden çalışılmış fast break organizasyonlarıdır.Oyuncuların koşacağı koridorlar pasın atılacağı yerler ve alternatif seçenekler üzerine çalışılmış ve uygulanmaya müsait hızlı hücum varyasyonlarıdır. Fast Break sonrası geçiş oyunu (transtatıon game) çalışmaları da bu şablonda monte edilmiştir.

11 Fast Break Kulvarları Hızlı hücumun kulvarlarını şöyle açıklayabiliriz: Sağ ve sol forvet yolu Orta koridor Traıler gelecek oyuncunun oyun kurucu ile zıt olarak gelmesi olmak üzere toplam 4 kulvar söz konusudur. Burada dikkat edilmesi gereken husus bir koridorda 2 oyuncunun aynı anda bulunmamasıdır.

12 Çalışılmış Hızlı Hücum
Çalışılmış hızlı hücumun gerçekleşmesi için önce çok sağlam bir şekilde savunma ribaunduna sahip olmalıyız.Savunma ribaundunun alınması ve bununla birlikte ilk pasın verilmesi ile çalışılmış başka bir deyişle organize hücumun başlangıcını yapmış olmaktayız.

13 Hücum Sahasına Geçiş Verilen ilk pastan sonra forvet bölgesinden koşacak oyuncuların pas açısı oluşturmaları,hızlı hareket etmeleri gerekmektedir.Ayrıca top hücum sahasına taşınırken top sürmek ancak pas açısını düzeltmek ve olası bir baskıyı geçmek için kullanılmalıdır.Koşacak oyuncuların zamanlamaları alınan ribaund sonrası olmalıdır.

14 Hücumun Neticesi Forvetlere top aktarılabilmesi için pasın orta kulvardan verilmesi daha etkili olacaktır.Hücum savunmanın konumuna göre kanatlardan yada orta kulvardan gerçekleştirilmeye çalışılır.Ve yüksek yüzde ile başarı oranı sağlamak hedeflenmelidir.

15 Sayı Sonrası Fast Break
Rakibin isabetli gerçekleştirdiği bir hücumdan sonra topu dip çizgiden çıkaracak olmamız rakibin savunmaya dönmesine yardımcı bir unsurdur.Burada önemli olan şudur:Rakip bulduğu sayı sonrası genelde savunmaya orta kulvarı kullanarak döner.Bu sebeple dip çizgiden çıkarılan top ilk önce kanatlara yani forvet bölgelerine taşınmalıdır.

16 Topu çıkaracak oyuncu çok hızlı davranmalı,topu alacak oyuncu çok çabuk pası bekleyip almalı ve yan koridorlardan koşan oyunculara pasları verme yükümlülüğü olduğu unutmamalıdır.Rakipten hızlı koşulması gerektiğini,sürekli ileriye pas yaparak rakip savunmayı baskı altında tutmamız gerektiğini de hızlı hücum yaparken göz ardı etmeyelim.

17 Çalışamalarınız da başarılar diliyorum..
Sevgi ile kalın.. Kemal Başaran


"FAST BREAK VE TEKNİK AÇILIMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları