Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilim İnsanı Olmak İster misiniz ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilim İnsanı Olmak İster misiniz ?"— Sunum transkripti:

1 Bilim İnsanı Olmak İster misiniz ?

2 Bilim İnsanı Nasıl Olunur?
-Soru Soran, -Sorunun Cevabını Araştıran, -Bir Sonuca Ulaşan, -Bulduğu Sonuçları ,Yazılı Hale Getirip, Paylaşan, - Her İnsan , Bilim İnsanıdır…

3 Bu Sunum Programın da Neler Öğreneceğiz?
Aklımıza takılan soruları , nasıl bilimsel bir çalışma haline getireceğimizi öğreneceğiz. Örnek proje çalışmaların nasıl hazırlandığını göreceğiz. Proje Standımızı , nasıl hazırlamamız gerektiğini öğreneceğiz.. Burada öğreneceğimiz her bilgiyi , proje hazırlarken kullanacağız.

4 Bilimsel Proje Bilimsel proje, bilimsel yöntem kullanarak
bir deneyin, araştırmanın, koleksiyonun ya da bir buluşun sunuşudur.

5 Bu Sunumda Nasıl En İyi Nasıl Faydalanabiliriz.
Burada Öğreneceğiniz Her Bilgiyi Kullanacağınızı Unutmayın. Not Tutmanıza Gerek Yoktur. Bu Sunuya anitkayaoo.meb.k12.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

6 Ateş Elektriği İletir mi?

7 Sorularınızın cevaplarını ancak deneyerek bulabilirsiniz.

8 Bitkiler Niçin Yukarı Doğru Uzar?

9 Tüm Soruların Cevabından Ancak
Deneyerek Emin Olabilirsiniz?

10 Aklımıza gelen bir soru?
Denemeniz lazım Aklımıza gelen bir soru? Güneş ışığı bitkinin büyümesi için gerekli midir?

11 Güneş ışığı bitkinin büyümesi için gerekli midir?
Bilim insanı gibi çözelim soruları!!! Güneş ışığı bitkinin büyümesi için gerekli midir? Aklınıza gelen bu sorunun cevabını bilimsel yöntemler kullanarak nasıl bir proje haline getirebilirsiniz?

12 Örnek Proje 1.Olarak HİPOTEZ (varsayım veya tahmin ettiğimiz sonuç)kurun yani sorduğunuz sorunun cevabını yada cevaplarını düşününün. Sorduğumuz soru: Güneş ışığı bitkinin büyümesi için gerekli midir? Hipotezimiz: Güneş ışığı bitkinin büyümesi için gerekli değildir.

13 Araştırma Yapmak 1- Konuyla ilgili kitap, dergi, ansiklopedi, broşür, internet, film ses kaydı, fotoğraf, resim ve afiş gibi yazılı, sözlü ya da görsel her türlü materyali kaynak olarak kullanabilirsiniz. 2- Araştırmanız sırasında konuyla ilgili uzmanlarla görüşebilirsiniz.

14 Araştırma Yapmak 3- Üniversiteler, müzeler, laboratuarlar, hayvanat bahçeleri,tıp merkezleri, botanik bahçeleri vb. kurum ve kuruluşlara gidebilirsiniz. 4- Öğretmenlerinizden ve ailenizden destek isteyebilirsiniz.

15 Nasıl bir deney düzeneği kurabiliriz?
Örnek Proje 2.İfadenizi test edebileceğiniz bir deney düzeneği kurun. Nasıl bir deney düzeneği kurabiliriz?

16 Örnek Proje Kontrollü deney
3.Deneyi, kontrol grubu hazırlayarak yapın . Örneğin;Elimizdeki aynı özelliklerdeki iki saksı bitkinin birini karanlık Bir ortamda diğerini ise aydınlık bir ortamda 15 gün Gözlemleyelim.(Bitkilere verilen su miktarı,ortamların sıcaklığı Gibi faktörlerin aynı olası gerekir.Değişkenimizin sadece güneş Işığı olması gerekir.)

17 Deney grubunda değiştirilebilen ve etkisi olduğu düşünülen değişken, “bağımsız değişken”dir.
‘’ Bitki deneyinde bağımsız değişken nedir?’’

18 “Bağımlı değişken” ise, deneylerde bağımsız değişkenlere bağlı olarak değişen materyaldir
ve ölçülebilir..

19 Örnek Proje Sonuçlarını tartışın ve bu sonuçların hipotezinizi
doğrulayıp doğrulamadığına bakın. Elde edilen verileri not alın ki başkaları da sonuçları görebilsin. Sonuca ulaşamadıysanız deney düzeneğini yeniden kurun.

20 roje İşlem Basamakları
Projenin sorusunu (konusunu) seçin. Konunuzla ilgili bilgi toplayın. Varsayımınızı (hipoteziniz) kurun.             Deneyinizi yapın.             Kontrollü deney yapın ve sonuçları kaydedin. Hipotezinizin doğruluğunu kontrol edin .           Grafikler, Tablolar, Çizimler, Modeller çizin. Standınızı hazırlayın. Sunuşunuzu yapın.

21 doğru bir şekilde yaptıysanız.
Eğer bu çalışmaları doğru bir şekilde yaptıysanız. Artık gerçek bir bilim insanısınız !

22 Örnek Proje Soruları *Ateş elektriği iletir mi? *Bitkiler niçin yukarı doğru uzar? *Hangi temizlik maddeleri lekeleri daha iyi çıkarır? *Akvaryumda domates yetişebilir mi? *Gökkuşağını nasıl oluşturabiliriz? *Kabuğu soyulan portakal suya batar mı? *Kolanın dişlerimize ne gibi zararları vardır?

23 Buldum Örnek proje konuları *Afyon da neden zor nefes alınıyor? *Hava kirliliğini nasıl önleyebiliriz? *Kışın buzlu yollara niçin tuz atılır? *Mantarlar , bitki midir? *No-frost Buzdolapları nasıl çalışır? *En uzaktan, en kolay tanınan renk neden kırmızıdır? *1 Ton yükü en kolay 5 metre yüksekliğe nasıl çıkartabilirim? *Tabanın da delik olmayan saksıda bitki yetişir mi? *VE SİZİN DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ HERHANGİ BAŞKA BİR KONU...

24 Proje Posteri Hazırlama
Bir anlamda bütün projenin özeti olan ve projenin yapılış aşamalarını anlatan bu poster, projenin başarılı olup olmadığının da göstergesidir.

25 Projeyi nasıl sergileyeceğim?
140 cm uzunluğun da 70 cm genişliğinde oluşturacağınız karton , mukavva veya tahta bir stant da sunacaksınız.

26

27

28 Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Araştıracağınız konuyu net olarak belirleyin. Öğretmeniniz ile proje konunuzu tartışın. Ansiklopedilerden anahtar kelimeleri araştırın. Okul ve il kütüphanesinden faydalanın. İnternetten mutlaka faydalanın. Eğer çevrenizde proje konunuza hakim birisi varsa mutlaka konuşup projenizi tartışın. Kendinize sadece Fen ve Teknoloji öğretmeninizi rehber öğretmen olarak almayın .Okuldaki diğer branş ve sınıf öğretmenlerinden de yardım isteyin.

29

30 Hadi bakalım kolay gelsin...

31 Beni Dinlediğiniz İçin Tüm
ÖĞRETMEN ve ÖĞRENCİLERE TEŞEKKÜRLER...


"Bilim İnsanı Olmak İster misiniz ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları