Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İNTERNET BAĞIMLILIĞI KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

2 Günümüzde internet, hepimizin hayatının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Hayatımızı kolaylaştırıcı bir rolü olmakla beraber araştırmacılar, yoğun internet kullanımının, bireyin üzerindeki fiziksel, psikolojik, sosyal ve mesleki açıdan çeşitli zararlarından bahsetmektedir.

3 Teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde bilgisayar ve Internet kullanımı hayatın vazgeçilmez gereçleri haline gelmiştir. Yeni gelişen bağımlılık kavramlarına son dönemde Internet bağımlılığı eklenmiştir.

4 Bazı görüşler, internet bağımlılığını tıpkı diğer bağımlılıklar gibi (örn;kumar bağımlılığı) başlı başına bir psikiyatrik rahatsızlık olarak tanımlar. Farklı bir görüş ise internet bağımlılığını internetin kendisine değil internette buldukları materyale/etkinliğe (net üzerinden kumar veya oyun oynama, alış-veriş yapma, sohbet etme...) karşı bir bağımlılık olarak savunmaktadırlar.

5 Sizin veya bir arkadaşınızın interneti kötüye kullandığının belirtileri neler olabilir ?

6 İnternette olmadığınız zaman bile kafanızın sıklıkla internetle (örn; internette yaptığınız bir önceki veya yapacağınız bir sonraki etkinliği düşünmek) meşgul olduğunuzu fark ediyor?

7 *İnternet kullanımınızı azaltmaya ya da kesmeye çalıştığınızda kendinizi huzursuz, rahatsız, kızgın veya çökkün hissediyor musunuz?

8 *Kalmayı planladığınızdan daha uzun süre internette kalıyor musunuz?

9 *İnternet uğruna arkadaşlarınızı, ailenizi ve/veya sorumluluklarınız aksattığınız oluyor mu?

10 *Bilgisayarın başından kalkmanız gerektiğini bildiğiniz halde bunu yapmakta zorlanıyor musunuz?

11 *Okul veya iş hayatınızda internette çok fazla zaman geçirdiğiniz için herhangi bir problem yaşıyor musunuz?

12 *İnterneti problemlerinizden kaçmak veya olumsuz duygularınızdan (çaresizlik, suçluluk, çökkünlük, kaygı, vb.) sıyrılmak için kullanırsanız internete bağımlı hale gelmişinizdir.

13 Kimler İnternette Bağımlılık Geliştirebilir?

14 Herkes internette bağımlı olabilir
Herkes internette bağımlı olabilir. Araştırmalar, özellikle lise ve üniversite öğrencilerinin bağımlı olma riskinin yüksek olduğunu göstermektedir. Bunun sebepleri arasında internete ücretsiz ve sınırsız ulaşım, yapılandırılmamış uzun boş zamanlar, ebeveyn kontrolünden uzak olma, okuldaki stres etkenlerinden kaçma ve ilişki kurma konusunda çekingenliği sayabiliriz.

15 Tehlikenin Neresindeyiz?
Kültür ve Dil (Türkilizce) Internet Obeziteliği Görsel Doyurumsuzluk

16 Internet Hastalıkları
Dünyayı saran Internet çılgınlığı, günlük yaşamı baştan aşağı değiştirirken, Internet kullanıcılarına has rahatsızlıklarında ortaya çıkmasına neden oluyor. İngiltere'nin saygın tıp dergisi The New Scientist'in haberine göre, milyonlarca insanı bilgisayar başına bağlayan Internet, ego sörfü, blog ifşacılığı, youtube narsizmi ve wikipedializm gibi ilginç hastalıklara davetiye çıkarıyor.

17 Youtube-Narsizmi: Kendisini tanıtmak için sürekli kendi videolarını Internet sitelerinde yayınlama, yayınlatma. Myspace Taklitçiliği: Internet’te başka bir kişiliğe, başka bir role bürünme takıntısı. Google Takibi: Tüm yakınları ya da tanımadıkları kişiler hakkında internet üzerinden bilgi edinmeye çalışmak. Siberhondrik: En ufak bir hastalık belirtisinde, doktora gitmek yerine Internet’ten tedavi yöntemleri arama. Photolurking: Internet’te saatlerce başkalarının fotoğraf albümlerine bakma.

18 İnternet Bağımlılığından Nasıl Kurtulabilirsiniz?
Neleri kaçırdığınızın farkına varın; sevdiklerinizle vakit geçirme, egzersiz, hobiler, sosyal etkinlikler vb. faaliyetlerle zamanınızı harcayın. İnternette ne kadar süre kaldığınızı ölçün; bir not defterine haftada kaç saat, internetteki hangi etkinliğe ne kadar zaman ayırdığınızı not edin.

19 Sevdiklerinizle beraber yeni yaşantılar/etkinlikler planlayabilirsiniz.
Gerçek dünyadan destek alıp sevdiklerinizle zaman geçirmeye çalışın. Kendinize karşı sabırlı olun çünkü bir alışkanlığı yıkıp yerine yenisini koymak zaman alabilir.

20 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ VE KATILIMDA BULUNDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.


"KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları