Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Şenay ERTÜRK Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Şenay ERTÜRK Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen."— Sunum transkripti:

1 Şenay ERTÜRK Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

2 SINAV KAYGISI VE BAŞAÇIKMA YÖNTEMLERİ

3 SINAV KAYGISI NEDİR? Sınav öncesinde öğrenilen bilgilerin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıya, sınav kaygısı denir.

4 SINAV KAYGISININ TEMEL NEDENLERİ
Zamanı iyi kullanamama, Kötü çalışma alışkanlıkları, Beklenti düzeyinin gerçekçi olmaması, Mükemmeliyetçi yaklaşım, Görev ve sorumlulukları erteleme, Başarısız olma ve değerlendirilme korkusu.

5 SINAV KAYGISININ GENEL ETKİLERİ
Öğrenilen bilgileri kullanmada zorluk yaşarsınız. Konuları anlamakta ve düşüncelerinizi organize etmekte zorluk yaşarsınız. Dikkatinizde azalma olur. Zihinsel becerileriniz zayıflar ve bu da bilgileri hatırlamanızı engeller. Birtakım fiziksel rahatsızlıklar yaşamaya başlarsınız.

6 Kaygılıyken Neler Hissedersiniz ve Nasıl Davranırsınız?
KAYGININ DUYUŞSAL (FİZİKSEL) BOYUTU Hızlı kalp atışı, Mide bulantıları, Terleme, Ateş basması, Üşüme, Kızarma, Sinirlilik, Gerginlik vb. BEDENSEL YAŞANTILAR

7 Kaygının Davranışsal Etkileri
Uykuya dalma güçlüğü ve ya çok erken uyanma, Duygusal patlamalar, Sinirlilik hali Aşırı yeme veya iştah kaybı, Hiçbir şey yapmak istememe.

8 Kaygının Yarattığı Zihinsel Etkiler
Konsantrasyon zorluğu, Karar verme zorluğu, Unutkanlığın artması, Eleştiri alabilme, eleştiri yapabilme güçlüğü, Kendi kendine eleştirel düşünceler, Düşüncelerin çarpıtılması

9 Kaygılıyken Neler Düşünürsünüz?
KAYGININ KURUNTU (ENDİŞE) BOYUTU Ya başarısız olursam. Ya kazanamazsam. Eyvah, yine sınav yaklaşıyor. Çalışmamı yetiştiremeyeceğim. Bu sınavda başarısız olacağım ve herkes aptal olduğumu düşünecek. Çalıştığım halde kendimi yeterli görmüyorum.

10 Zaman kalmadı. Hiçbir şey bilmiyorum. Herkes çalışmasını bitirmiştir.
Sınav günü geldi ve ben çalışmış olsam da nasıl olsa her şeyi birbirine karıştırmış olacağım. Sınav soruları kolay görünüyor. Ama herhalde bir şey bilmediğim için bana öyle geliyor. Zayıf alırsam, anneme babama nasıl bir açıklama yaparım. Benden daha iyiler olduğuna göre neden sınav kağıdını ilk ben veriyorum? Sorular bu kadar kolay olamaz. Ben yanlış anlamış olmalıyım.

11 SINAV KAYGISININ BOYUTLARI
DUYUŞSAL (FİZİKSEL) KURUNTU (ENDİŞE)

12 SINAV KAYGISININ BOYUTLARINI ÖĞRENMEK BİZE NE KAZANDIRIR?
Hangi boyuttaki kaygıları yaşıyorsak, kaygılarımızla başedebilmek için ne tür yöntemleri kullanmamız gerektiği konusunda bilgi sağlar. Örneğin; DUYUŞSAL (FİZİKSEL) tepkilerimiz yoğunsa kaygı ile başedebilmek için nefes ve gevşeme egzersizlerini kullanmalıyız. Eğer, KURUNTUlarımız (ENDİŞE) yoğunsa kaygı ile başedebilmek için olumsuz düşüncelerimizin yerine daha pozitif ve gerçekçi düşünceler geliştirmeye çalışmalıyız.

13 KAYGI TAMAMEN YOK EDİLEBİLİR Mİ?
Kaygı, belki tamamen giderilemeyebilir.Belirli ölçüde kaygının motivasyonu arttırıcı etkisi olduğu da bir gerçektir.

14 SINAV KAYGISI İLE BAŞAÇIKMA YÖNTEMLERİ
Kaygıyı azaltabilmek için zihinsel, davranışsal ve bedensel bir takım etkinlikler yapılabilir. Bunlar; Endişe Boyutu İle Başa Çıkma Yöntemleri Fiziksel Boyutu İle Başa Çıkma Yöntemleri

15 KURUNTU (ENDİŞE) BOYUTU İLE BAŞAÇIKMA YÖNTEMLERİ
Sınav kaygısının endişe boyutu ile başa çıkma yöntemlerinin temelini, kendinizle olumlu diyalog oluşturur.

16 OLUMSUZ DÜŞÜNMEMİZE NEDEN OLAN TUTUMLAR
Ya bu sınavı kazanırım ya da hayatım biteR Beni hiç kimse anlamıyor Bu hafta sınav var ve ben çalışamıyorum. Bütün aksilikler beni buluyor Deneme sınavından düşük puan aldım. Sınavı asla kazanamayacağım İçimde büyük bir sıkıntı var. Sanırım sınavı kazanamayacağım

17 Bu sınavı mutlaka kazanmalıyım
Ben olmasaydım, belki evdekilerin durumu daha iyi olurdu

18 İnsan isterse, herhangi bir kaygılı durum sırasında, kendine söylediği bu olumsuz sözler yerine olumlularını koyarak (ki bunlara ‘başaçıkma cümleleri’ adı verilir), dikkatini daha etkili bir problem çözme seçeneğine doğru yönlendirir ve kaygısını azaltabilir.

19 Kaygılı olduğunuz durumlarda geçmişte başarılı olduğunuz olayları aklınıza getirin.
Bu sizi rahatlatacaktır.

20 KENDİ KENDİNE OLUMLU DİYALOG
Biliyorum… Bu sınavı başarabileceğim. Geçmişte de benzer durumlarla başaçıkabilmiştim. Sınavı kazanabilmek için bir çalışma planı hazırlayabilirim. Elimden geldiğince sakin olmaya çalışmalıyım. Sınav konusunda beni özellikle rahatsız eden ne? Bu, neden bir problem? Bu probleme kendim nasıl katkıda bulundum? Diğer kişiler nasıl bir katkıda bulundular?

21 Omuzlarımın gerginleştiğini, kalbimin çarptığını hissediyorum
Omuzlarımın gerginleştiğini, kalbimin çarptığını hissediyorum. Bu normal… eğer kaslarımı biraz gevşetebilirsem, kendimi daha sakin hissedebileceğim.

22 Diyelim ki probleminizi başarıyla çözdünüz. Bunu sakın unutmayın
Diyelim ki probleminizi başarıyla çözdünüz. Bunu sakın unutmayın. Kendinizi bunun için ödüllendirin.

23 Sınav düşündüğüm kadar kötü geçmedi.
Aferin bana… İşte yaptım ve oldu.

24 Kendini Yönetirsen, Dünyayı Yönetecek Gücü De Bulursun! Eflatun

25 Bu ‘başaçıkma cümlelerinin asıl yaptığı iş aslında varolan olumlu bakış açısını kazanmaktır. Yani madolyanın arka yüzünü görmektir.

26 Gerçekçi olmalısınız. Gerçekçi olunmazsa hedefe yönelik yetersiz çalışmalar güveninizi kıracak, kendinizi beceriksiz hissetmenize yol açacaktır.

27 Saplantılardan kurtulmalısınız
Saplantılardan kurtulmalısınız. Gerçekçi, uygulanabilir bir planla yapılan çalışmalar, kişinin aklına gelen olumsuz düşünceleri giderme bakımından etkili olacaktır.

28 Başkaları adına düşünmemelisiniz. ‘Ne derler, ne düşünürler hakkımda
Başkaları adına düşünmemelisiniz. ‘Ne derler, ne düşünürler hakkımda?’ gibi düşüncelere kapılmamalı, kendi yaptıklarınıza ve yapmanız gerekenlere bakmalısınız.

29 kendinizi başkalarıyla karşılaştırmamalısınız
kendinizi başkalarıyla karşılaştırmamalısınız. Kendinizi kendinizle karşılaştırmalı, hedefe yönelik çalışmalarınızı gözden geçirmeli

30 Hepsinden önemlisi de sınavın her şey olmadığını, hele hele zekanın asla sınavla ölçülemeyeceğini, sınavı kazanmak kadar kaybetmenin de normal olduğunu düşünmeli; kendinizi bu düşüncelere inandırmalısınız.

31 DUYUŞSAL (FİZİKSEL) BOYUTU İLE BAŞAÇIKMA YÖNTEMLERİ
NEFES EGZERSİZİ GEVŞEME EGZERSİZİ

32 Doğru Nefes Nefes burundan alınmalı ve ağızdan verilmelidir.
Nefes alırken; İçinize rahatlığın, huzurun, mutluluğun dolduğunu hissedin ve vücudunuzun her köşesine ulaştığını hissedin. Nefes verirken ise; stresinizin ve onu oluşturan etkenlerin vücudunuzdan dışarı atıldığını düşleyin. Nefes burundan alınmalı ve ağızdan verilmelidir.

33 Gevşeme Tekniği Yerinize iyice ve rahatça yerleşin
Herhangi bir tedirginlik hali varsa bir kenara bırakın. İçinizden "rahatla ve bırak" deyin. Derin soluk alın. Eller-Kollar Kafa Boyun Omuzlar

34 Başlamak bitirmenin yarısıdır!
Geç kaldığını düşünme Hemen şimdi başla! Başlamak bitirmenin yarısıdır!

35

36 Antalya Rehberlik ve Araştırma Merkezi / 2006-2007

37 Antalya Rehberlik ve Araştırma Merkezi / 2006-2007

38

39 BAŞARIYA GİDEN YOLDA KARŞINIZA ÇIKAN ENGELLERE ANCAK SİZ DİYEBİLİRSİNİZ

40 ŞİMDİ SIRA SİZDE…..

41 TEŞEKKÜRLER:)


"Şenay ERTÜRK Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları