Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EN GÜZEL ÇOCUK…? Yeşim AYYILDIZ Psikolojik Danışman KIRIKKALE RAM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EN GÜZEL ÇOCUK…? Yeşim AYYILDIZ Psikolojik Danışman KIRIKKALE RAM"— Sunum transkripti:

1 Yoksul bir çocuk görsem, yağmur altında üşüyen köprü olmak geçer hiç değilse içimden...

2 EN GÜZEL ÇOCUK…? Yeşim AYYILDIZ Psikolojik Danışman KIRIKKALE RAM
OCAK 2015

3 CİNSEL İSTİSMAR NEDİR? Cinsel istismar, psikososyal gelişimini tamamlamamış ve yaşı küçük olan kız veya erkek çocuğun bir yetişkin tarafından cinsel zevk için kullanılmasıdır. Genital bölgeleri elleme, teşhircilik, röntgencilik, pornografiden ırza geçmeye kadar çok geniş yelpazedeki tüm davranışları kapsamaktadır.

4 İstismarcı… Çocuğunuzun ve sizin daha evvel hiç karşılaşmadığınız birisi olabileceği gibi… Sürekli evinize girip çıkan komşunuz, Yakın bir akrabanız, Samimi bir arkadaşınız ve hatta aynı evi paylaştığınız aile bireylerinizden biri bile olabilir…

5 Benim başıma gelmez…mi?
Her yaştan, her ırktan, her etnik gruptan ve her ekonomik zeminden çocuklar kolayca cinsel istismara maruz kalabilir. Çocuk cinsel istismarına erkek ve kız çocukların tamamı, her semtte, her cemiyette ve her ülkede dünyanın her yerinde maruz kalabilirler.

6 .

7 %30'UNUN 2-5, %40'ININ 6-10, %30'UNUN 11 – 17 YAŞ GRUBU
CİNSEL İSTİSMARA MARUZ KALAN ÇOCUKLARIN YAŞA GÖRE DAĞILIMLARI İNCELENDİĞİNDE %30'UNUN 2-5, %40'ININ 6-10, %30'UNUN 11 – 17 YAŞ GRUBU BİR BAŞKA DEYİŞLE OLGULARIN %70'İNİ KÜÇÜK YAŞ GRUBU OLUŞTURMAKTADIR. İSTİSMARCILARIN %96'SI ERKEK, %80'İ DE ÇOCUĞUN TANIDIĞI BİRİSİDİR.

8 … Yaşanılan vakaların sadece % 10 ile 15 i bildirilmektedir.
Cinsel istismara uğrayanların %71 i kız, %29 u erkektir. İstismarın mutlaka şiddet içermesi gerekmez. İstismarda çocuğun rızasının olup olmadığına bakılmaz.

9 Bir çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını nasıl söyleyebilirsiniz?
Gece kabusların artması ve /veya diğer uyku güçlükleri İçe kapanma Öfke patlamaları Anksiyete (kaygı) Belli bireylerle yalnız kalmak istememesi Yaşına göre uygun olmayan cinsel kelimeler kullanma ya da davranışlarda bulunma Açıklaması olmayan ağız, dudak ve genital bölgelerde ağrı, şişme, kızarma, kanama vb rahatsızlıklar Bilinen bir sebebi olamadan oturmakta zorlanma ve tuvalet alışkanlıklarında ani değişiklik.

10

11 Çocuklar cinsel istismara uğradıklarında neden söylemezler?
Fiziksel zararla tehditler (çocuğun kendisine ve(ya) çocuğun ailesine) Evden atılma korkusu Kendisine inanılmaması korkusu Utanma veya suçluluk İstismarcı çocuk için ya da aile için önemli biri ise çocuk istismarcının problem yaşamasından endişe eder. Ayrıca çocuklar çoğunlukla cinsel istismara maruz kalmalarının kendi hataları olduğuna inanırlar, dolayısıyla bu açığa çıktığında başlarının derde girmesinden korkarlar. Çok küçük çocuklar istismara uğradıklarını anlatabilecek kadar dil becerisine sahip olmayabilir, ya da  özellikle seksüel istismar oyun içinde oluyorsa failin eyleminin istismar olduğunu anlayamayabilirler.

12 NE YAPABİLİRİM? Çocuklarınıza vücudun özel bölgelerinin doğru adlarını öğretin. Sadece yabancıların tehlikeli olduğuna odaklaşmayın. Unutmayın ki çocukların çoğunluğu tanıdığı ve güvendiği kişiler tarafından istismar edilmektedir. Çocuklarınıza fiziksel güvenlik ve iyi dokunma kötü dokunma arasındaki farkları öğretin. Çocuklarınızı vücutları hakkında kararların kendilerine ait olduğu konusunda bilinçlendirin. Başkalarının kendisine dokunmasını istemediğinde hayır demeye yüreklendirin.

13 Çocuklarınıza kendi bedenlerinin bölgelerine kendilerinin bakmalarını öğretin (Tuvalete, banyoya giderken, tuvalet kağıdı kullanırken vs). Böylece diğer yetişkin ve çocukların yardımına bağımlı olmazlar. Çocuklarınızı iyi sırlar ve kötü sırlar arasındaki fark konusunda eğitin. Çocuklarınızın bu konuda kolay kolay yalan söylemeyeceğini unutmayın.

14 Özel hayatınızı gizli yaşamaya özen gösterin. Çocuklarınızı dudaklarından öpmeyin. Çocuklarınızla birlikte banyo yapmayın. Çocuklarınıza istemediği bir durumla karşılaştığında hayır demeyi öğretin

15

16 … Bu suça ortak olan herkes istismarcıdır…
Uluslararası belgelere göre, on sekiz yaşın altında yapılan her evliliğe “çocuk evliliği” ve evlenen kıza “çocuk gelin” denilmektedir. Bu suça ortak olan herkes istismarcıdır…

17 Cinsel İstismara uğrayanlara nasıl yardım edebilirsiniz?
Cinsel istismar oluşmuşsa mutlaka önce ilgili kurumlara başvurulmalı vücutta ve giysilerde hiçbir temizlik yapılmadan muayeneye gidilmelidir. Deliller için ilk 72 saat çok önemlidir. Banyo yapmak, giysileri değiştirmek gibi davranışlar saldırganın ve suçun belirlenmesinde yardımcı olabilecek ipucu ve kanıtların yok olmasına yol açabilir. Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi Madde (1) Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

18 ALO 183 SOSYAL HİZMET DANIŞMA HATTI

19 Kırıkkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi
Kırıkkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi Yeşim AYYILDIZ Psikolojik Danışman


"EN GÜZEL ÇOCUK…? Yeşim AYYILDIZ Psikolojik Danışman KIRIKKALE RAM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları