Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV KAYGISI KAYNAK:KIRIKKALE RAM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV KAYGISI KAYNAK:KIRIKKALE RAM"— Sunum transkripti:

1

2 SINAV KAYGISI KAYNAK:KIRIKKALE RAM

3 Burcu: Sınav kelimesinden nefret ediyorum,ruh halimi kestiremiyorum.bir bakıyorum çok iyiyim,birde bakıyorum salak şeyler düşünmeye başlamışım.Lanet olsun bir sınav koca insanları bile mahvediyorumuş.Çalışmıyorum neden bilmiyorum ama çalışsam bile korkuyorum… Merve: Sınavı kazanamazsam gururum incinir.Bu gurur mudur?Onu da bilmiyorum.Ailemin(annem babam değil de daha çok uzak akrabalarımın) ne düşüneceğini hayal ediyorum… Arda: Şu ana kadar iyi bir öğrenciydim ama hayal kırıklığına uğramadım değil.Deneme sınavı haftalarından nefret ediyorum.Kendi puanlarımı başkalarından duymaktan bıktım.

4 KAYGI NEDİR? Kaygı;kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında yaşadığı bedensel,duygusal ve zihinsel değişimlerle kendini gösteren bir uyarılmışlık durumudur.

5 Peki;herhangi bir alanda başarılı olmak için hiç kaygı yaşamamak mı gerekir?
HAYIR! Her duygu gibi kaygı da kişinin yaşamını sürdürebilmesi ve yaşamdan doyum alabilmesi için gereklidir.Öyleyse amaç,kaygıyı tümüyle ortadan kaldırmak değil,kaygıya yenik düşmemek ve yaşanılan kaygıyı belli bir düzeyde tutarak onu kendi yararımız için kullanabilmektir.

6 Normal düzeydeki bir kaygı kişiye,istek duyma,karar alma,alınan kararlar doğrultusunda enerji üretme ve bu enerjiyi kullanarak performansını yükseltme açısından yardımcı olur.

7 ANCAK yaşanan kaygı çok yoğun ise,kişinin enerjisini verimli biçimde kullanması,dikkatini ve gücünü yapacağı işe yönlendirmesi engellenir.Kişi potansiyelini tümüyle kullanamaz ve istenen performansa erişemez.

8 SINAV KAYGISI Sınav öncesinde öğrenilen bilginin sınav esnasında etkili biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıya sınav kaygısı denir.

9 Sınav kaygısı iki ayrı boyutta ele alınır;
1-Endişe *Bu sınavda başarılı olamayacağım *Sınıftaki herkes benden daha zeki *Sınav sırasında bildiğim her şeyi unutabilirim *Kendimi yetersiz ve eksik hissediyorum… Endişe performansa yönelik zihinsel bir süreçtir.Sınav sonucuna ilişkin olumsuz düşünce,inanç ve beklentilerden oluşur. 2-Yoğun Duygulanım *Kalbim yerinden fırlayacakmış gibi atıyor *Midem altüst durumda *Elim ayağım birbirine dolanıyor *Soğuk soğuk terliyorum… Sınav kaygısı yüksek olan öğrencilerin sınav gününden önce ve sınav günü yaşadıkları belirtiler arasında uykusuzluk,gerginlik,çarpıntı,sinirlilik,karamsarlık,kabus görme,korku,terleme,baş ağrısı,karın ağrısı,solunumda güçlük,iştahsızlık,mide bulantısı,bitkinlik,durgunluk gibi belirtilerle kötü not alma gibi endişeler yer almaktadır.

10 Öğrenciler sınav için sınıfta beklerken ellerinde terleme olduğunu,kalplerinin çok hızlı çarptığını,başlarının ya da karınlarının ağrıdığını fark etmekte;ayrıca gerginlik,sabırsızlık,el titremesi,bütün bildiklerini unutma korkusu,kendine güvende azalma gibi belirtiler yaşadıklarını ifade etmektedirler. Sınav başladıktan sonra ise şu tür kaygı belirtileri ortaya çıkabilir:Dikkati toplamakta,sınava başlamakta ve soruları anlamakta güçlük,bilinen bir soruda hata yapma korkusuna bağlı yoğun heyecan,kötü not alma beklentisi,öfke,düşünememe,sınavın kötü geçeceğine inanma,sürenin yetmeyeceği düşüncesi,zor gelen sorularda paniğe kapılma ve bazı fizyolojik belirtiler.Öğrencilerin çoğu bu belirtilerin sınavın ilk dakikası içinde daha yoğun yaşandığını,sınavın sonlarına doğru belirtilerin şiddetinde bir azalma olduğunu belirtmektedirler.

11 Kişinin potansiyelini ortaya koyabilmesi için sınav sırasında dikkatinin tümünü sınav sorularına yöneltmesi gerekmektedir.Ancak sınav kaygısı yüksek olan kişilerin yaşadığı endişe dikkatin bölünmesine ve sınavla ilgili olmayan şeylere yönelmesine neden olmaktadır.Öğrenci dikkatini sınava vermekte güçlük çeker ve dikkat,sınav soruları ile kişinin kendi performansına ilişkin yorum ve değerlendirmeleri arasında bölünür.Bir süre sonra öğrenci,dikkatinin çoğunu akademik başarısıyla ilgili olumsuz yorum ve değerlendirmelere yöneltir.Başarısından kuşku duyar ve diğerlerinin kendisinden daha sütün performans göstereceğini düşünür.Böylece sınava odaklanması gereken zihinsel enerji hedefinden uzaklaşıp,dağılır ve öğrencinin gösterdiği performans,potansiyelinin çok altına düşer.

12 SINAV KAYGISINA NEDEN OLAN OLUMSUZ DÜŞÜNCE BİÇİMLERİ
*Ya başarısız olursam düşüncesi *Yeterince çalışmadığı için kendini suçlama *Sürenin yetersiz olduğunu düşünme *Diğerlerinden farklı olduğunu,diğerlerinin daha iyi yapacağını düşünme *Hiç bir şey hatırlamadığını,bilmediğini düşünme *Sık sık alacağı notu düşünme *Aile ve yakınlarını hayal kırıklığına uğratma düşüncesi *Kötü not alırsa asla tekrar kendini toparlayamayacağını düşünme…

13 … DÜŞÜNCELERİNE DİKKAT ET,SÖZE DÖNÜŞÜRLER,
SÖZLERİNE DİKKAT ET,EYLEME DÖNÜŞÜRLER, EYLEMLERİNE DİKKAT ET,ALIŞKANLIĞA DÖNÜŞÜRLER, ALIŞKANLIKLARINA DİKKAT ET,KİŞİLİĞİNİ OLUŞTURURLAR, KİŞİLİĞİNE DİKKAT ET,KADERİNİ BİÇİMLENDİRİRLER!

14 Sınav kaygısı yaşayan ve bu kaygıyı yaşamayan kişiler arasında ne gibi farklar vardır?
Kaygı düzeyi normal olan kişiler sınav durumlarını,başarılarının test edileceği bir fırsat olarak değerlendirirken,kaygısı normalin üzerinde olan kişiler bu durumları bir tehdit olarak algılarlar.Sınavla ilgili durumlarda kendileriyle ilgili olumsuz bir diyalog içine girerler.Gerçek dışı ve karamsar bir düşünce tarzı seçerler.Sınav öncesi ve sonrası fizyolojik uyarım dereceleri aynı olduğu halde,normal düzeyde kaygı yaşayan kişiler,bu uyarımı sınavda daha fazla çaba göstermeye yönelik bir ipucu olarak algılarken,kaygısı yüksek olanlar yaşadıkları endişe yüzünden,bunu olumsuz bir durum olarak görmektedirler.

15 SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ
Zihinsel Belirtiler *Düşünceleri toparlayamama,ifade edememe *Unutkanlık,öğrendiklerini aktaramama *Dikkat ve konsantrasyon güçlüğü *Bilgileri anlamada güçlük çekme *Düşünceleri organize etmede güçlük Fizyolojik Belirtiler *Çarpıntı,düzensiz kalp atışları *Düzensiz solunum *Ellerde titreme,vücutta ateş basması hissi *Baş dönmesi,bayılma hissi *Kas yorgunlukları,uyuşma hissi *Terleme ya da üşüme *Yorgunluk *Mide ve baş ağrısı

16 … Duygusal Belirtiler Davranış Değişiklikleri
*Gerginlik,sinirlilik *Heyecan,panik *Karamsarlık,panik *Korku Davranış Değişiklikleri *Aşırı hareketli ya da donuk olma;Sınav stresi olan kişilerde huzursuzluk nedeniyle yerinde duramamak,hareketlilik ya da tam tersine donuk,hareketsiz içe kapanık davranışlar bulunmaktadır. *Zaman kullanımında düzensizlik;Uyku,yemek yeme ve gündelik iş saatleri bozulabilir. *Çatışmacı ve tahammülsüz durum;Bu dönemde ilişkiler azalabilir,tatsız çatışmalar yaşanabilir.Çatışmalar kırgınlıklara yol açabilir.

17 SINAV KAYGISIYLA NASIL BAŞA ÇIKILABİLİR?
SINAV KAYGISIYLA NASIL BAŞA ÇIKILABİLİR?

18 Düşünce Biçiminizi Düzenleyin
Sınav için olumlu düşünün.Sınav öncesinde zihninizde geçmişteki başarısızlıklarınızı değil başarılarınızı düşünün.Kendinize güvenin.’’Yapamayacağım’’,’’başaramayacağım’’gibi düşüncelerden kurtulun.Tüm bu olumsuz ifadeler doğrudan sizin tutum ve davranışlarınızı olumsuz etkiler ve stresinizin artmasına neden olur.Bu tarz olumsuz düşünceleri ’’başarabilirim’’,’’kötü not alsam da düzeltebilirim’’ gibi düşüncelerle değiştirmek kaygı düzeyini azaltabilir.

19 Zamanınızı Planlamaya Çalışın
Kaygı zaman düzensizliğine yol açar ve bu da kaygıyı daha da artıran sonuçlara neden olur.Bunu kırmanın yolu zamanı düzenlemektir.Sınavın hemen öncesi telaşla bir şeyler okuma veya sınav günü daha önce yapmadığınız etkinlikleri yapmak yerine normal ritminizi korumanızda fayda vardır.Sabah zamanında kalkmak,yapılacak işleri listelemek,programlı olmak yararlıdır.

20 Düzenli Fizik Egzersizi Yapmaya Çalışın
Gerginlik sizi aşırı hareketliliğe ya da donukluğa itebilir.Ders çalışma yanında fiziksel aktivitelere zaman ayırmakta yarar vardır.Düzenli fizik egzersizinin yararları arasında kas gevşemesi,zihinsel gevşeme,yapılan işte etkinliğin artması,enerjide artış,endişelerde azalma,daha sağlıklı olma,duygusal rahatlık ve kendine güvende artışı sayabiliriz.

21 Doğru Nefes Almaya Dikkat Edin
Doğru nefes vücudu rahatlatır,gevşemeyi sağlar.Vücutta daha fazla oksijen yakılmasından dolayı,öğrenme sırasında beyinde meydana gelen protein bağlarının kurulmasını sağlar.Böylelikle,oksijenin vücutta dağılımı sağlanır.Doğru nefes almada akciğerin tamamı oksijen ile dolar.Doğru nefes alıp almadığınızı kontrol etmek için sağ elinizin avuç içini midenize,sol elinizi göğsünüze koyun,nefes aldığınızda sağ eliniz hareket ediyorsa doğru nefes alıyorsunuz demektir.Günde defa doğru nefes alma egzersizi yapmak kaygıyı azaltır.

22 Beslenmenize Dikkat Edin
Beslenme düzeni önemlidir.Şeker,sigara,alkol ve kahve kullanımı kaygıyı artıracağından bu yiyecek ve içeceklerin tüketimini azaltmaya özen gösterin.Protein,su,sebze ve vitaminler kaygıyı dengeleyen yiyeceklerdir.Bu yiyeceklerin tüketimini artırın.

23 Bedeninize Önem Verin Uzun çalışma saatleri ve artan zaman baskısı sonucunda bazılarınız şartları daha fazla zorlayarak çalışma sürelerini artırmak için kahve,çay gibi uyarıcı maddeleri kullanmaktadırlar.Bu tür uyarıcıların ilk baştan çalışma süresini artırdığı görülebilir.Ancak zaten sınav kaygısı sebebiyle üst düzeyde uyarılmış olan sinir sisteminiziz bir de bu tip uyarıcılarla uyarılması doğru değildir.Çay,kahve gibi içecekler ellerde titreme,dikkat ve konsantrasyon güçlüğü,huzursuzluk gibi istenmeyen durumlara neden olabilir.Mümkün olduğunca bu içecekleri kullanmamaya özen gösteriniz.Daha doğal olan meyve suları,bitki çaylarını tercih ediniz.

24 Uykunuza Özen Gösterin
Uyku bir ritim meselesidir.Dolayısıyla belli periyotlarda devam eder.Normal uyku süresi ortalama 6-7 saat arasındadır.Gecelik 3-5 saatlik kısa uykunun da zihinsel becerilerde bir azalmaya yol açmadığını bu sürenin yeterli olduğu söylenebilir.Ancak bu kısa uykuların sürekli biçimde böyle devam etmesi öğrenme,mantık yürütme,dikkat ve konsantrasyon üzerinde olumsuz etkilere yol açtığı bilinmektedir.Burada dikkat edilmesi gereken tek şey,sınav öncesi geceyi uykusuz geçirmemeye özen göstermektir.

25 !!! TEŞEKKÜRLER

26 EYVAH! ÇOCUĞUM SINAVA GİRECEK…
Çocukların gelişim dönemlerine göre anne babaların zorlandıkları dönemlerin başında eğitim dönemi gelmektedir.Eğitim denilince akla ilk gelen şeylerden biri de sınavlardır.Ülkemizde de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi çeşitli adlarla anılan birçok sınav bulunmaktadır.Sınava şeklen giren bir kişi olmasına rağmen,sınava hazırlanan tüm aile fertleri de bu süreci yaşamakta;maddi ve manevi olarak etkilenmektedirler.Öğrenciyle beraber etkilenen anne baba davranış ve tutumlarıyla aynı zamanda öğrenciyi de etkilemektedirler.Her anne baba sınava hazırlanan çocuğuna destek olmak ister,önemli olan doğru doğru ve başarıyı artıracak desteği vermektir.Hangi sınava girerse girsin,öğrenciye bunun bir son olmadığını hissettirmek gerekmektedir.Başarılı olan öğrencilerle yapılan görüşmelerde’’ailelerinin onlara her alanda destek oldukları ve bu başarıda ailelerinin önemli katkılarının olduğu’’ndan söz etmektedirler. Ders çalışma ve sınavlara hazırlanma süreci,çoğu zaman anne baba ile çocuklar arasında çatışma yaratır.İki tarafında karşıdakinin duygularını anlamaya çalışmaması çatışmayı gereksiz yere büyütür ve uzatır.Hiçbir anne baba bilerek hatalı davranışta bulunmaz,çocukların geleceği konusunda endişe duymak en doğal anne baba duygusudur.Çocuğu sınava hazırlanan anne babalara bu süreçte büyük görevler düşmektedir.Anne ve babaların tutum ve davranışları çocukların yaşadığı sınav kaygısını artırabilir de azaltabilir de.Bu nedenle aşırı düzeyde kaygı yaşayan çocuğu olan ebeveynlerin bu kaygıda rollerinin olup olmadığına bakmaları gerekmektedir.

27 Sınava hazırlık bir takım işidir ve bu takımda anne babanın rolü çok büyüktür.Sınava hazırlık dönemi,öğrencilerin anne baba desteğine en fazla ihtiyaç duydukları dönemdir.Bu dönemde fazla mükemmeliyetçi bir tutum sergilenmemesi uygun olur.Sınavlarda başarılı olmanın yanında başarısızlığın da sonuçlar arasında yer aldığı unutulmamalıdır.Çocukların ruh sağlığı hiçbir sınav başarısına değiştirilemez.Anne babanın sınava hazırlık sürecinde çocuğuna destek olması önemlidir.Bu desteği sağlayabilmek için de onu gerçekten anladığını ve yanında olduğunu göstermesi gerekir.Başarı için aile içi iletişim ve olumlu diyalog önemlidir.Aile içinde kurulan bu olumlu ilişki çocuğun motivasyonunu artıracaktır.Anne baba bazen sınava hazırlanmayı çocuğun sorumluluğundan alıp kendi sorumlulukları arasına katar.Unutulmamalıdır ki sınava hazırlanma sorumluluğu sadece öğrenciye aittir.Ailenin yapması gereken sadece uygun şartları sağlamak ve onu sınav konusunda bilinçlendirmektir.Her bireyin yetenekleri ve kapasitesi farklıdır.Anne babalar çocukları arasındaki farkı daha iyi gözlemleyebilirler.Anne babalar öncelikle çocuklarını iyi tanımalılar ve onun kapasitesinin farkında olmalıdırlar.

28 Her konuda olduğu gibi sınavlarda da belli düzeydeki kaygı başarılı olmak için mutlaka gereklidir.Bu nedenle yaşanan her kaygı olumsuz sonuçlanacak diye düşünülmemelidir.Kaygının normalin üstünde olup olmadığını değerlendirmek çok da zor değildir.Daha önceki sınavlarda yaşadıkları,okuduklarını anlayamamaya başlaması,okul başarısındaki düşme,uykunun bozulması,sinirli olma,içe kapanma gibi bazı ipuçları sizlere yol gösterecektir. Öğrencinin hiç kaygı yaşamaması ise iki nedenden kaynaklanmaktadır.Ya kaygı o kadar şiddetlidir ki bir çeşit baş etme yolu olarak kaygısız görünmeyi tercih eder,ya da gerçekten ne geleceğini ne başkalarını önemsemediği için kaygısızdır. Gencin kendine olan güveni sınav kaygısını etkileyen önemli bir etmendir.Gencin kendine olan güveni büyük oranda anne babasının kendine ne kadar güvendiği ile de ilişkilidir.Çocuğun özgüveni ise büyük oranda doğumdan itibaren anne babasıyla ilişkisinde şekillenir.Özgüvensizlikten kaynaklanan sınav kaygısı varsa,ne kadar erken tespit edilirse çocuğun sınavlara bakış açısında o derece değişiklik sağlanabilir.Bir çok anne baba bunu nasihatle halletmeye çalışır ve her defasında başarısız olur çünkü güven duygusu ilişkilerle kazanılır ya da kaybedilir.

29 Anne babanın yüksek başarı beklentisi,hataları sürekli vurgulayan eleştirel yaklaşımları,dayak ve benzeri uygulamalarla çocuğu sindirmeleri,çocuklarını ‘’haylaz,tembel,pısırık,beceriksiz’’ gibi olumsuz yargı içeren sıfatlarla nitelemeleri çocuğun kendine olan güvenini zayıflatır.Anne babalar kimi zaman çocuklarının sınırlarını iyi değerlendiremezler ve çocuklarından kapasitelerinin üzerinde başarı beklerler.Çoğu zaman bu noktada anne ve babanın kendi özlemleri işin içine karışır,zamanında kendilerinin yapamadıklarını çocuklarının yapmalarını beklerler. Burada yapılması gereken en önemli şey çocuğun kapasitesinin objektif biçimde değerlendirilmesidir.Kesin bir değerlendirme yapmak çok kolay değildir ancak çocuğun daha önceki başarı ve başarısızlıklarına bakmak yol gösterici olabilir.

30 Anne babaların görevi yalnızca çocuklarının iyi bir eğitim almasını sağlamak değildir,aynı zamanda yaşamı sevdirmek ve yaşama sevincini aşılamaktır.Bazen çocuğun ders çalışması sağlanmaya çalışılırken ilişkilerin bozulduğu gözlenmektedir. Anne babalar bazen çocukları aracılığı ile farkında olmadan birileriyle yarışırlar.Kendi çocuğu,kardeşinin çocuklarından daha başarılı olmalıdır.Yarışa sokulan çocuklar açık ya da gizli isyan ederler.Çocukları için neden bu kadar aşırı kaygılandıkları sorulduğunda anne babaların cevabı hazırdır;çocuklarını ve onların geleceklerini düşündükleri için… Çoğu zaman öğrencilerin aşırı strese girmelerindeki sebeplerden biri ve önde geleni,anne babanın sınava yüklediği anlamdır ve bunu çocuğa,sanki sınavı kendileri için kazanması gerektiği gibi yanlış bir şekilde hissettirmeleridir. Öğrenciyi bu düşünceye iten anne babanın ‘’ biz senin için dünyanın parasını harcadık, sende bizim için bu sınavı kazanmak zorundasın’’ bakış açısıdır.

31 OLUMSUZ ANNE BABA TUTUMLARI VE SINAV KAYGISINA ETKİSİ
ABARTILMIŞ SEVGİ VE AŞIRI KORUYUCU ANNE BABA TUTUMU Çocuğun her dileğini istisnasız kabul eden anne babaların bu tutumu,çocukta bağımlı kişilik yapısı geliştirir.Çocuk sürekli anne babanın aşırı sevgi ve koruyuculuğuna mazhar olmuş ve o şekilde büyümüştür.Bu da çocukta hayatını sürekli birilerine bağımlı olarak yaşama güdüsü oluşturur.Bir sınav kazanıp aile ortamından uzaklaştıklarında ,arkadaş ortamı içinde kendini aynı anne babası gibi aşırı sevip koruyacak arkadaşlar arama yoluna giderler ve bir konu hakkında karar vermeye kalkıştıklarında hep o arkadaşlarının verdiği kararlara uyarlar.Çünkü o çocuğun gözünde arkadaşları artık anne babanın yerini tutmuştur. Sınava hazırlık döneminde,bu çocuklar ya ‘’annem babam bana aşırı derecede sevgi gösteriyorlar,bir dediğimi iki etmiyorlar,muhakkak sınavı kazanmalıyım,ya kazanamazsam’’ deyip kendilerini yoğun bir kaygının içine atacaklar,ya da’’annem babam nasıl olsa bir dediğimi iki etmiyorlar,kazansam da kazanamasam da onlar böyle olmaya devam edecek,o halde neden kendimi strese sokayım’’ diye düşünecekler ve sıfır kaygı ile sınava girip muhtemelen de başarısız olacaklardır.

32 … AŞIRI BASKICI VE OTORİTER ANNE BABA TUTUMU
Bu tutumu benimseyen anne babalar çocuktan sürekli kendilerine itaat etmesini beklerler.Aile içinde korku hakimdir ve çocuk bu korku ortamında büyür.Bu tutumu benimseyen anne babanın çocuklarında genellikle yoğun bir kaygı yaşanmaktadır.Baskı ve korku içinde büyüyen çocuk’’annem ve babam benim için o kadar masraf yapıyorlar ve sırf bunun için bile olsa mutlaka kazanmam gerektiğini söylüyorlar. İyi ama ya kazanamazsam?’’ duygusunu yoğun bir şekilde yaşayacak ve kaygısını artırmış olacaktır. MÜKEMMELİYETÇİ ANNE BABA TUTUMU Bu tutumdaki anne baba her şeyin en iyisini çocuktan bekler.Kendi gerçekleştiremediği yaşantıları çocuğunun gerçekleştirmesini bekler ve çocuğu olduğu gibi kabul etmez.Bu tutumu benimsemiş ailelerde kesin ve katı kurallar vardır hatta çocuğun arkadaş seçimine bile karışırlar.Çocuk orta bir notu iyi bir nota çevirdiğinde dahi neden pekiyi olmadığını sorarlar,gösterdiği çabaya karşı bir türlü anne babasını memnun edemeyen çocuk giderek kendi gözünde de değersizleşir ve ‘’nasılsa başarılı olamıyorum,öyleyse neden deneyeyim’’duygusunu geliştirmeye başlar.

33 TUTARSIZ ANNE BABA TUTUMU
Bu anne baba tutumu,çocuk yetiştirme konusunda birbirlerinden farklı davranış kalıplarını benimsemiş ebeveynleri içerir.Anne babalar çocuklarına karşı bazen hoşgörülü,bazen katı,bazen demokratik davranabilmektedirler.Bu durumda çocuğun aklı oldukça karışmaktadır.Sınav sürecinde de benzer duyguların yaşanması onun kaygı düzeyini normalin üzerine çekecektir. İLGİSİZ VE PASİF ANNE BABA TUTUMU Bu gruptaki anne babalar,hoşgörü ile boş vermişliği birbirine karıştırmaktadırlar.Bu tür anne babalar hemen her şeyde olduğu gibi sınav sürecinde de çocuğu yalnız bırakmaktadırlar, anne babasından gereken desteği göremeyen çocukta kaygı düzeyi normalin üzerine ulaşmaktadır.

34 OLUMLU ANNE BABA TUTUMLARI VE SINAV KAYGISINA ETKİSİ
DEMOKRATİK ANNE BABA TUTUMU Bu tutumda anne baba çocuğunu olduğu gibi kabul eder ve sevgi gösterir.Çocuğun ilgi ve yeteneklerini göz önünde tutarak onu geliştirecek ortamı hazırlar.Aile içinde duygular rahatlıkla ifade olunur,sorunlar gürültülü biçimde değil sakin bir kararlılıkla ele alınır ve halledilir.Bu ortamda büyüyen çocuk sınav döneminde sınav kaygısına sakin bir şekilde yaklaşacak ve kaygısını kontrol altında tutabilecektir.

35 ÇOCUĞUMA SINAV SÜRECİNDE NASIL DAHA FAZLA DESTEK OLABİLİRİM?
*İmkanlarınız dahilinde ona ayrı bir oda hazırlayın ve derslerini burada yapmasını sağlayın,imkanlarınız buna müsait değilse ders çalışması için ona özel bir köşe ayarlayın ve her gün derslerini aynı köşede çalışması için yönlendirin. *Çocuğunuzun okulu ve öğretmenleriyle sürekli iletişim halinde olun. *Çocuğunuzun kaygısını artırıcı davranışlardan kaçının. *Çocuğunuzun kapasitesinin farkına varın,ondan yapamayacağı beklentiler içine girmeyin. *Sınavın bir araç olduğunu unutmayın.Sınavın sadece bilgi düzeyini ölçtüğünü bilin ve bunu ona da hissettirin. *Çocuklarınızda sorumluluk duygusunu geliştirin. *Ders çalışma dışında dinlenmesini ve sosyal hayata katılımını sağlayın. *Onunla nitelikli zaman geçirmeye özen gösterin. *Ev ortamında huzurlu bir hava yaratın. *Sevginizi şartsız gösterin! …..

36 !!! TEŞEKKÜRLER


"SINAV KAYGISI KAYNAK:KIRIKKALE RAM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları