Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Seher SALMAN 2015.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Seher SALMAN 2015."— Sunum transkripti:

1 Seher SALMAN 2015

2 SUNUM PLANI Temel yaşam desteğine ihtiyacı olan bireyin tanınması, Yetişkin temel yaşam desteğini basamaklarının bilinmesi, Yetişkin temel yaşam desteğini basamaklarının uygulanabilmesi, Temel yaşam desteğinin yetişkin, çocuk, bebekteki farklılıklarının öğrenilmesi.

3 Temel Yaşam Desteği Nedir?
Hayat kurtarmak için havayolunu açmak, Sonrasında kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini sağlamak, Dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasıyla dokulara yeterli düzeyde kan gitmesini sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelerdir.

4 TYD NİN AMACI NEDİR ? Kalp durmasının altında yatan neden geri döndürülünceye kadar, SOLUNUM ve DOLAŞIMIN yapay olarak sürdürülmesidir.

5 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TARİHÇESİ

6

7 0-4 dakika  Geri dönüşsüz beyin hasarı beklenmez
4-6 dakika  Beyin hasarı görülebilir 6-10 dakika  Beyin hasarı olasılığı yüksek 10 dakika  Geri dönüşümsüz beyin hasarı

8 Yaşam Kurtarma Zinciri

9 Solunumu kontrol edin 30 kalp masajı 2 solunum

10 30 kompresyon solunum

11 TYD’ne Ne Zamana Kadar Devam Ederiz?
Profesyonel ekip gelene kadar, Başka bir ilk yardımcı gelene kadar, Biz tükenene kadar, Hastanın yaşam bulguları dönene kadar devam edilir

12

13

14 Yetişkin Çocuk ve Bebekte TYD Farklılıkları
Yetişkinde ağızdan-ağıza solunum yapılır, bebeğin ağız ve burnu, ağız içine alınarak solunum yapılır, Yetişkinde kurtarıcı soluk yoktur kompresyonla TYD başlanır, çocukta 2, bebekte 5 kurtarıcı soluk verilir sonra kompresyonla devam edilir, Baş-çene pozisyonu, yetişkinde baş hipereksitansiyon duruma getirilerek verilir, bebekte baş nörtral pozisyona getirilerek hava yolu açıklığı sağlanmış olur, Yetişkinde solunum verilirken ilkyardımcı akciğerlerindeki soluğun tamamını verir, bebekte sadece ağız içindeki hava verilmelidir.

15 normal soluyorsa Hasta / yaralı ;
“Recovery” (İyileşme) pozisyonuna çevirin 112’yi arayın Solunumun devamlılığını kontrol edin

16

17 TEŞEKKÜRLER…


"Seher SALMAN 2015." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları