Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,"— Sunum transkripti:

1 Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü,

2 Teknoloji? İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya koyduğu faydalı, faydasız veya zararlı her türlü aletler ve araçlardır.

3 Bilişim Teknolojileri (BT) Nedir?
Bilişim Teknolojileri, bilgiye ulaşılmasını ve bilginin oluşturulmasını sağlayan her türlü görsel, işitsel, basılı ve yazılı araçlardır.

4 Bilgi Teknolojilerinin Amaçları
Bilgiye kolay ulaşmayı sağlamak Maliyeti azaltmak

5 Bilgi Teknolojilerinin Amaçları
Hayatımızı kolaylaştırmak Hızlı haberleşmeyi sağlamak

6 BİT Kullanım Alanları Sağlık Eğitim Günlük Yaşam Mühendislik İletişim
Sahne Sanatları Sinema, Tiyatro Üretim Sanayi Uçak ve Uzay Sanayi Ticaret & Bankacılık

7 Hasta kayıt işlemlerinde Bilgisayarlı Tomografi
SAĞLIK ALANINDA Hasta kayıt işlemlerinde Bilgisayarlı Tomografi

8 EĞİTİM ALANINDA Eğitim Yazılımları Uzaktan Eğitim

9 İLETİŞİM ALANINDA Görüntülü Konuşma Video Konferans Elektronik Posta

10 BANKACILIK ALANINDA POS Cihazı

11 HAVACILIK ALANINDA Uçak Simulatörü

12 Bilgisayar ve Sağlığımız
Bilgisayarın yanlış kullanımından kaynaklanan sağlık problemlerini listeler.

13 Resimdeki arkadaşımız sizce nasıl oturuyor?

14 Resme bakarak sorularımızı yanıtlayalım.
Resimdeki çocuk bilgisayarda nasıl oturuyor? Ayakları nasıl duruyor? Kolları nasıl duruyor? Sırtını nasıl yerleştirmiş? Sandalyesi nasıl duruyor? Sandalyenin yüksekliği nasıl? Klavye, monitör, fare nerelerde duruyor? Oturuş şekli doğru mu?

15 Bilgisayar Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Yüksekliği ayarlanabilir, sırtı bele uygun ve esnek bir ergonomik koltukta oturulmalıdır. Dik oturulmalı ve sırt desteklenmelidir. Monitörün üst kenarı ile göz hizasının aynı seviyede olmasına dikkat edilmelidir. Monitörden cm uzakta oturulmalıdır.

16 Bilgisayar Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Işık monitöre dik açıyla gelmemelidir. Işık yansıma ve parlamaları önlenmelidir. Fare ve klavye masanın üzerinde aynı seviyede olmalıdır. Kollar yatay veya biraz yukarıda olmalıdır. Dirsek ve eller düz bir çizgide olmalıdır.

17 Bilgisayar Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Bacakların üst kısmı yatay olmalıdır. Dizler 90 veya 110 derece açıda olmalıdır. 15-20 dakikada bir kısa süre gözleri uzağa odaklayarak göz kaslarının dinlenmesi sağlanmalı dır. Saat başı mola vererek oda temiz hava ile doldurulmalı ve ufak egzersizler yapılmalıdır.

18 Mola anında neler yapmalıyız?

19 Hangisi doğru?

20 Aşağıda verilen durumlarda, vücudumuzun hangi bölgeleri olumsuz etkilenmektedir? Etkilenen bölgeleri aşağıdaki kutucuklara yazalım.

21 2. İyi Bir Çalışma Ortamı a. İyi Bir Çalışma Ortamının Faydaları: İyi bir çalışma ortamı, yapılan işin verimini artırır, çalışanı yormaz ve zaman açısından da tasarruf sağlar. Bu nedenle çalışma ortamı kişinin istekleri doğrultusunda hazırlanmalı, onu rahatsız edecek ve çalışmasını aksatacak yerleşim düzeninden kaçınılmalıdır.

22 b. Bilgisayarda Çalışırken Çalışmaya Ara Vermenin Önemi: Sürekli çalışmak insanın dikkatini
olumsuz etkiler. Bunu önlemek için belli zaman aralıklarında çalışmaya ara vererek insanın bedenini dinlendirmesi gerekir. Bu süre bilgisayar başında yapılan çalışmalar için saatlik bir sürede 5-15 dakikalık dinlenmeler şeklinde olabilir. Bu sayede beden ve ruh dinlenerek yeni bir çalışmaya hazırlanmış olur.

23 c. Ekran: Çalışma ortamında insanı en çok rahatsız eden faktörlerden birisidir. Çünkü ekrandan
yayılan ışınlar insanı olumsuz etkiler. Uzun süre ekran başında kalmak baş ve göz ağrısı yapar. Bunu önlemek için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir: ➲ Ekran ışığı çok fazla veya çok az olmamalıdır. ➲ Ekranla göz arasındaki uzaklık cm olmalıdır. ➲ Ekran yüzeyinin temizliğine dikkat edilmelidir. ➲ Bir saatlik kullanımdan sonra 5-15 dakikalık dinlenme süreleri verilmelidir. ➲ Ekrana ışığın direkt olarak gelmemesine dikkat edilmelidir. ➲ Ekranın çözünürlüğü gözü yormayacak düzeyde olmalıdır.

24 ç. Koltuk: Bilgisayar başında çalışırken insanı rahatsız eden en önemli konulardan biri de bel ve
boyun ağrılarıdır. Uygun şekilde oturmama veya uygun koltuğu kullanmamadan kaynaklanan bu tür sağlık sorunları ilerde ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bunu önlemek için yükseklik ve sırt ayarı yapılabilir bir koltuk kullanılmalı, koltuğun kol ve ayak desteği bulunmalı, kendi etrafında dönebilmelidir.

25 d. Klavyeyi Yerleştirme: Klavye yerleşimi yapılırken de kol ve bileklerin rahatsız olmamasına dikkat edilmeli, mümkünse klavye altlığı kullanılarak bu tür rahatsızlıklar giderilmelidir. Uzun süre klavye kullanımı sonucu bilek, kol ve parmaklarda rahatsızlıklar meydana gelebilir. Belli aralıklarla dinlenme sağlanarak bu rahatsızlıklar giderilebilir.

26 e. Yeterli Işık: Çalışma ortamında ışık miktarı çok fazla veya çok az olmamalıdır. Kişiyi rahatsız
edecek ışık düzeyinden kaçınılmalı, ışığın direkt olarak göze temas etmesi engellenmelidir. Işığın ekrana yansımasını önleyici tedbirler alınmalı, gerektiğinde uygun perdeler kullanılmalıdır. f. Havalandırma: Çalışma ortamındaki havalandırma yeterli miktarda yapılmazsa ortamda oluşan karbon dioksit oranı artar. Bu da dikkatin azalmasına ve verimin düşmesine sebep olur. Bu yüzden çalışılan ortam belli dönemlerde havalandırılmalı, içerdeki oksijen oranının artması sağlanmalıdır. Ayrıca çalışma ortamı uygun sıcaklıkta olmalıdır. Ortamın çok soğuk olması üşümeyi artırıp verimi düşürebileceği gibi çok sıcak olması da terlemeyi artırarak aynı şekilde verimi düşürür.

27 3. Sağlık ve Güvenlik Bilgisayar başında düzgün bir oturuş biçimi
Monitörün üst kenarı göz seviyesinin hafifçe altında olmalı. Bel ve sırt desteği olmalı. Uyluklar yere paralel olmalı. Dirsek 90 derece olmalı. Ayak yere düz basmalı. Bilgisayar başında düzgün bir oturuş biçimi

28 Elektrik Kablolarının Güvenilirliği: Bütün elektrikli aletler güç ihtiyaçlarını prizler vasıtasıyla kablo üzerinden temin ederler. Kablo üzerinden geçen akım insan için çok tehlikeli olmakla birlikte bazen ölümcül olaylara sebep olmaktadır. Bu sebeple kablo güvenliği birinci derecede önemlidir. Kablo güvenliği açısından önemli olan hususlar: ➲ Elektrik kablolarının hasarlı, yırtılmış veya delik olmamasına dikkat edilmelidir. ➲ Elektrik kablolarının ve prizlerin topraklı olmasına dikkat edilmelidir. ➲ Genelde TSE standardı olan kablolar kullanılmalıdır. ➲ Mümkünse nemin olmadığı bir ortam tercih edilmelidir.

29 b. Güç Noktalarının (prizlerin) Fazla Yüklenmesini Önleme: Evimizde kullandığımız prizler belli bir güce kadar dayanma kapasitesine sahiptir. Dayanma gücünü aşacak şekilde prizlere fazla aygıt bağlanırsa prizlerde erimeler ve tesisat kablolarında yanmalar meydana gelebilir. Bu da çok büyük yangınların çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle evdeki prizlere çok fazla aygıtın bağlanmamasına dikkat edilmelidir.

30 c. Hatalı Kullanıma Bağlı Ağrılar: Bilgisayar kullanımına bağlı olarak birtakım bedensel ağrılar oluşabilir. Bu ağrılar genellikle bel, boyun, ayak ve eklem ağrılarıdır. Bu ağrıları azaltmak için kullandığımız masa yüksekliğinin uygun seviyede olmasına dikkat etmeliyiz. Ayrıca sandalyemiz ortopedik olmalı, sırt ve kol desteği bulunmalıdır. Klavye düzeninin bilekleri yormayacak şekilde olmasına ve ekranın gözümüzle uygun açıda bulunmasına özen gösterilmelidir.

31 ç. Hatalı Kullanıma Bağlı Göz Problemleri: Bilgisayar ekranı uzun kullanımlar sonucunda gözlerde ciddi sorunlar meydana getirmektedir. Bu sorunlar genelde gözde yanmalar, kaşıntı, bulanık görme, sulanma, kızarıklık şeklinde olmaktadır. Bu sorunları önlemek için uygun ekran ışığı ayarlanmalı ve ekran ile göz arasındaki mesafenin korunmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca belli aralıklarla gözler dinlendirilmelidir.

32 d. Duruş Bozuklukları: İyi bir duruşta bel ve sırt bölgeleri koltuk tarafından tam olarak desteklenmeli, dirsekler bedene 90°lik bir açıda olmalı, ayaklar yere düz basmalı ve ekran göz seviyesinin altında bulunmalıdır.

33 BİLGİ TOPLUMU NEDİR? Ekonomisi bilgiye dayalı toplumlar
bilgi toplumlarıdır

34 BİLGİ TEKNOLOJİSİ VE TOPLUM
1. Değişen Bir Dünya Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler her alanda kendini hissettirmekte ve hayatın vazgeçilmezleri arasındaki yerini pekiştirmektedir. İlk üretildiği yıllarda kimse bilgisayarın bu kadar yaygın olarak kullanılacağını tahmin edemezdi. Günümüzde aklınıza gelebilecek her alanda bilgisayar kullanılmaktadır ve insanların hayatlarını büyük oranda kolaylaştırmaktadır. Bilgisayar iletişim alanında da bir çığır açmıştır. İnternet üzerinden yapılan görüntülü ve sesli sohbetler, dosya transferleri ve elektronik ticaret sayesinde bulunduğumuz yerden tüm ortamlara ulaşabilmekteyiz.

35 Bilgi Toplumu Kavramı: Gelişen teknolojiye paralel olarak iletişimde yaşanan gelişmeler dünyayı küçük bir köy hâline getirmiştir. Günümüzde dünyanın değişik bir yerinde meydana gelen olaylar anında bizlere ulaştırılmakta, görüntülü ve sesli olarak izleyebilmekteyiz. Yine çok uzaklardaki sevdiklerimizle görüntülü ve sesli olarak anlık haberleşme imkânlarına sahibiz. Bu tür gelişmeler ve bunlarıntoplumun tamamına yayılmaya başlaması bilgi toplumunu meydana getirmiştir.

36 b. Bilgi Otoyolu Kavramı: Bu kavram ülke içerisindeki iletişim hatları üzerinden geçen bilginin yoğunluğunu ve hızını ifade eder. Bu bilgiler görüntülü, sesli ve dosya transferleri şeklinde olabilir.Bir ülkenin bu iletim hatları ne kadar yoğun kullanılırsa ülke içerisindeki bilgi paylaşımı da o denli artmış olur.

37 c. Elektronik Ticaret Kavramı: Günümüzde bilgiye ulaşmak ve bilgiyi paylaşmak o kadar kolay hâle gelmiştir ki bu kolaylıklar elektronik ticaret (e-ticaret) kavramını meydana getirmiştir. Elektronik ticaret sayesinde birçok ürüne kolaylıkla ulaşabilir, bunlar arasında karşılaştırma yapabilir ve istediğiniz herhangi bir ürünü satın alabilirsiniz. Bu durum alıcılar için çok büyük kolaylıklar sağladığı gibi ürün satışı yapan şirketlerin de zaman, mekân ve insan gücünden tasarruf etmelerini sağlar. Aynı anda binlerce kişiye ulaşıp satış yaparlar. Bu da kazançlarının artmasını sağlar. Elektronik ticaretin yaygınlaşması birtakım sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu sorunların en önemlisi bilgi hırsızlığı yani kredi kartı bilgilerinin başka kişilerin eline geçmesidir.

38 DİGİTAL VATANDAŞ Dijital vatandaş teknolojiyi kullanırken
Ahlaki davranan, Teknolojiyi kötüye kullanmayan Dijital dünyada iletişim kurarken ve işbirliği yaparken doğru öneren insanlardır.

39 Bilişim Teknolojileri Dersi
Sanal Devlet (E – Devlet)

40 Sanal Devlet 1999 yılında Amerika’da yaşayan bir kişi, kullanım süresi bitmiş olan ehliyetini yeniledi. Bu işlemi yerinden ayrılmadan sabahın altısında ve birkaç saniyede yaptı. Eğer bu işlemi, 5 yıl önce yapsaydı, yaklaşık 500 mil yol gidecek, ayrıntılı bir form dolduracak ve birkaç saat bekleyip yine 500 mil geri gelecekti.

41 Sanal Devlet Elektronik Devlet : Devletin vatandaşlara karşı yükümlü olduğu görev ve hizmetlerinin karşılıklı olarak elektronik iletişim ve işlem ortamlarında kesintisiz ve güvenli olarak yürütülmesidir.

42 http://tckimlik. nvi. gov
adresine girerek ailemizdeki tüm bireylerin T.C. Kimlik bilgilerini kontrol edelim.

43 internet sitesine girerek internet üzerinden yapılabilecek işlemleri inceleyelim.

44 E-Devlet uygulamalarının sağladığı faydalardan bazıları
Zamandan kazanç sağlanır. Maliyetler düşer ve verimlilik artar. Memnuniyet artar. Ekonomik gelişim desteklenir. Hayat kalitesi artar. Bireysel katılım artar. Kâğıt bağımlılığı ve kullanımı azalır.

45 Başlıca Sanal Devlet Siteleri
e-okul.meb.gov.tr


"Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları