Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ve MESLEKLER konusunda geleceğinizi etkileyecek

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ve MESLEKLER konusunda geleceğinizi etkileyecek"— Sunum transkripti:

1 ve MESLEKLER konusunda geleceğinizi etkileyecek
Sevgili öğrenciler; Sizlere MESLEK SEÇİMİ ve MESLEKLER konusunda geleceğinizi etkileyecek çok önemli bilgiler sunulacaktır. Lütfen programı sessizce ve dikkatle izleyiniz.

2 BÜYÜYÜNCE NE OLACAKSIN ? Peki önünüzde hangi seçenekler var ?
Sevgili öğrenciler küçük yaşlardan itibaren sık sık karşılaştığınız bu sorunun cevabını vereceğiniz zaman geldi. İlköğretimi bu yıl bitireceksiniz ve vereceğiniz cevap doğrultusunda bir meslek sahibi olmak için eğitim görmeye başlayacaksınız. Peki önünüzde hangi seçenekler var ?

3 Endüstri Meslek Lisesi Atatürk Anadolu Lisesi
SEÇENEKLERİNİZ... Meslek Liseleri Genel Liseler ÇIRAKLIK EĞİTİMİ Endüstri Meslek Lisesi Teknik Lise Kız Meslek Lisesi Ticaret Meslek Lisesi Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi İmam Hatip Lisesi Remzi Yapıcı Anadolu Öğretmen Lisesi Atatürk Anadolu Lisesi Fen Lisesi Anadolu Lisesi TOBB Anadolu Lisesi

4 MESLEK NEDİR ? Meslek; bir kimsenin yaşamını sürdürmek, para kazanıp geçimini sağlamak için yaptığı sürekli bir iş olarak tanımlanır. Bir uğraşın meslek özelliği taşıması için yasal düzenlemesi, belli bir eğitimi, statüsü, kuralları ve kullandığı belli araç gereçleri olmalıdır.

5 MESLEK SEÇİMİ Meslek seçimi, bireyin hayatında verdiği en önemli kararlardan birisidir. Çünkü insan hayatının en az yarısı seçtiği meslek dalında çalışarak geçmektedir. O halde herkes kendine uygun, seveceği ve başarılı olacağı bir meslek seçmelidir.

6 “Varsa hünerin, her yerde vardır yerin.”
NE OLMAK İSTİYORUM ? Meslek seçimi aşamasında bireyin hem kendini tanıması, hem de meslekleri tanıması sağlıklı bir karar vermesine yardımcı olacaktır. “Varsa hünerin, her yerde vardır yerin.”

7 yetenek, beceri, ilgi, fiziksel ve kişisel özelliklerini bilmesi,
KENDİNİ TANIMA Bireyin kendini tanıması demek; yetenek, beceri, ilgi, fiziksel ve kişisel özelliklerini bilmesi, geleceğe yönelik beklentilerini belirleyebilmesi demektir.

8 MESLEKLERİ TANIMA Daha sonra meslekler ve bu mesleklerin eğitimiyle ilgili bilgileri de edinen birey artık kendi özellikleri ile mesleklerin özelliklerini karşılaştırarak meslek seçimi konusunda karar verme durumundadır.

9 KARAR AŞAMASI Sevgili gençler, İlköğretimin sonuna geldiğiniz şu günlerde meslek seçimi aşamasına gelmiş bulunmaktasınız. Gelecek eğitim öğretim Yılından itibaren seçeceğiniz Mesleğe ulaşmak amacıyla eğitim görmeye başlayacaksınız.

10 NE OLMALIYIM ? Peki seçeceğiniz mesleği öğrenmek için;
* Hangi eğitimi almalısınız ? * Hangi okulda eğitim görmelisiniz ? Bu sorulara cevap verebiliyor musunuz ? Ülkemizde uygulanan Eğitim Sistemini bir şema ile gösterecek olursak:

11 ÜLKEMİZDEKİ EĞİTİM SİSTEMİ
İ ş ( M e s l e k ) H a y a t ı Ustalık Belgesi ( Mesleki Yeterlik ) İş Tecrübesi Kalfalık Dönemi ( 2 Yıl ) Yüksek Öğrenim Kalfalık Belgesi Çıraklık Dönemi ( 2 – 3 Yıl ) Meslek Liseleri Genel Liseler Çıraklık Eğitimi İ l k Ö ğ r e t i m

12 ÇIRAKLIK EĞİTİMİ Çıraklık Eğitimi;
çeşitli mesleklerle ilgili bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını, gerçek iş ortamında öğreten bir eğitim sistemidir.

13 mesleki eğitime alınıp kalifiye eleman olarak yetiştirilmektedir.
ÇIRAKLIK EĞİTİMİ Zorunlu eğitim yükümlülüğünü yerine getirmiş olup, bir işyerinde meslek öğrenmek için çalışmaya başlayan gençlerimiz mesleki eğitime alınıp kalifiye eleman olarak yetiştirilmektedir.

14 EĞİTİM SÜRESİ Çıraklık Eğitiminin süresi, meslek dalının özelliğine ve kişinin mezuniyet durumuna göre 1 ile 3 yıl arasında değişmektedir. Bu süre sonunda yapılan Kalfalık Sınavlarında başarılı olanlar; KALFALIK BELGESİ alırlar.

15 ÇIRAKLIK DÖNEMİNDE OKUTULAN DERSLER
Çıraklık eğitimi süresince okutulan dersler meslek dallarının özelliklerine göre değişmektedir. Temel Dersler : Mesleki Bilgisayar İşletme Bilgisi ve Toplam Kalite Yönetimi Din Kültürü ve Meslek Ahlakı Teknik ve Meslek Resim Mesleki Gelişim

16 Ustalık sınavlarında başarılı olanlar, kazandıkları
USTALIK EĞİTİMİ Kalfalık Belgesini kazananlar, mesleklere göre 1–2 yıl arasında değişen ustalık eğitimi kurslarında başarılı oldukları takdirde; Ustalık sınavlarına katılabilirler. Ustalık sınavlarında başarılı olanlar, kazandıkları USTALIK BELGESİ ile bağımsız işyeri açabilir veya usta ünvanı ile başka işyerlerinde çalışabilirler.

17 KALFALIK DÖNEMİNDE OKUTULAN DERSLER
Ustalık eğitimi süresince okutulan dersler tüm meslek dalları için aynı olup çeşitli aralıklarda kurslar şeklinde yapılmaktadır. Temel Dersler : İş ve İnsan İlişkileri İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği İşletme Bilgisi Muhasebe Ekonomi Sigorta ve Vergi Mevzuatı Çalışma Hukuku İleri Meslek Bilgisi

18 ÇIRAKLIK EĞİTİMİNE GİRİŞ ŞARTLARI
1-İlköğretim okulu mezunu olmak. 2-14 yaşını doldurmuş olmak. 3-Sağlık durumu, gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak. 4-Eğitim görmek istediği meslekte, “USTALIK – USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ” olan bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak.

19 ÇIRAKLIK EĞİTİMİNİN ÖĞRENCİLERE SAĞLAYACAĞI FAYDALAR
1-Çırak öğrenciler sosyal güvenceye kavuşurlar. İş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigorta primleri devlet tarafından karşılanmaktadır. 2-İşyerlerinden asgari ücretin %30 undan az olmamak üzere ücret almaları ve ailelerine yük olmamaları sağlanmaktadır. 3-Diğer örgün eğitim kurumlarındaki öğrencilerin faydalandığı bütün haklardan faydalanmaları sağlanmaktadır. 4-Askerlik işlemleri eğitim sonuna kadar ertelenmektedir.

20 ÇIRAKLIK EĞİTİMİNİN İŞVERENE SAĞLAYACAĞI FAYDALAR
1-Çırak öğrencilerin sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması işverenin maddi yükünü azaltmıştır. 2-Çırak öğrencilere ödenen ücretler her türlü vergiden muaf tutulmuş ve işverene gider olarak gösterme imkanı sağlanmıştır. 3-Teorik mesleki eğitim gören çıraklar işyerlerine daha faydalı olmakta, yapılan üretimin kalitesinin yükselmesine ve iş veriminin artmasına katkı sağlamaktadır. 4-Eğitime bir sözleşmeyle başlanması, çırakların gelişigüzel işyeri değiştirmelerini önlemiş, çalışma hayatına disiplin getirmiştir.

21 Merkezimizde kayıtlar: aylarında yapılmaktadır.
NE ZAMAN KAYIT OLUNUR ? Merkezimizde kayıtlar: Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında yapılmaktadır. Ara kayıtlar ise, her yıl Ocak ayında yapılmaktadır.

22 HANGİ MESLEK DALLARINDA EĞİTİM YAPILIYOR ?
3308 sayılı kanun ile Mesleki Eğitim kapsamında bulunan ve MEGEP kapsamında yeniden sınıflandırılan 153 meslek dalından, bölgemizde faaliyet gösteren ve merkezimizde eğitimi yapılan bazı meslek dallarını kısaca inceleyelim:

23 METAL TEKNOLOJİSİ ALANI DALLARI
TARIM (ZİRAAT) ALET VE MAKİNELERİ BAKIM VE ONARIMCILIĞI KAYNAKÇILIK ISIL İŞLEM ÇELİK KONSTRÜKSİYON METAL DOĞRAMA METAL LEVHA İŞLEMECİLİĞİ SAC İŞLERİ KAROSERCİLİK AVİZECİLİK

24 ELEKRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI DALLARI
BOBİNAJ BÜRO MAKİNELERİ TEKNİK SERVİSİ ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ TEKNİK SERVİSİ ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR BAKIM ONARIM ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM GÖRÜNTÜ VE SES SİSTEMLERİ GÜVENLİK SİSTEMLERİ HABERLEŞME SİSTEMLERİ OTOMASYON SİSTEMLERİ YÜKSEK GERİLİM SİSTEMLERİ

25 MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ALANI DALLARI
OTOMOTİV ELEKTROMEKANİKERLİĞİ İŞ MAKİNELERİ BAKIM ONARIMCILIĞI OTOMOTİV BOYACILIĞI OTOMOTİV GÖVDECİLİĞİ OTOMOTİV MEKANİKERLİĞİ OTOMOTİV ELEKTRİKÇİLİĞİ OTOMOTİV MOTOR YENİLEŞTİRMECİLİĞİ ÖN DÜZEN AYARCILIĞI VE LASTİKÇİLİK DİZEL MOTORLARI YAKIT POMPASI VE ENJEKTÖR AYARCILIĞI MOTORLU ARAÇLAR LPG SİSTEMLERİ BAKIM VE ONARIMCILIĞI MOTOSİKLET TAMİRCİLİĞİ

26 AHŞAP ÜST YÜZEY İŞLEMLERİ
AHŞAP TEKNOLOJİSİ ALANI DALLARI MOBİLYA İMALATI AHŞAP ÜST YÜZEY İŞLEMLERİ AHŞAP SÜSLEME AHŞAP İSKELET İMALATI AHŞAP DOĞRAMA İMALATI

27 MAKİNE TEKNOLOJİLERİ ALANI DALLARI
BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI İŞLEMLERİ (CNC) BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMLIĞI ENDÜSTRİYEL KALIP BİLGİSAYAR DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL MODELLEME MERMER İŞLEME MAKİNE BAKIM ONARIM SAAT TAMİRCİLİĞİ ANAHTARCILIK VE ÇİLİNGİRLİK

28 GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ ALANI DALLARI
BERBERLİK KUAFÖRLÜK GÜZELLİK HİZMETLERİ

29 GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI DALLARI
KADIN GİYİM MODELİSTLİĞİ ERKEK GİYİM MODELİSTLİĞİ ÇOCUK GİYİM MODELİSTLİĞİ İÇ GİYİM MODELİSTLİĞİ HAZIR GİYİM MODEL MAKİNECİLİĞİ DERİ GİYİM MODELİSTLİĞİ KADIN TERZİLİĞİ ERKEK TERZİLİĞİ KESİM KONFEKSİYON MAKİNELERİ BAKIM VE ONARIM

30 SOSYAL FALİYETLERİMİZ
Bu bölümde Merkezimizin gerçekleştirdiği etkinliklerimiz tanıtılacaktır.

31 AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİMİZ
KIRKLARELİ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNDEN İLİMİZDE BİR İLK!      Kırklareli Mesleki Eğitim Merkezi Öğretmenleri hazırladıkları “MESLEKİ EĞİTİMDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI” adlı projeleriyle Avrupa Birliği Mesleki Eğitim (Leonardo da Vinci) programı (LdV) kapsamında tarihinde Almanya’nın başkenti Berlin’de çeşitli araştırma ve inceleme çalışmalarında bulundular.     

32 2007 Teklif Çağrısı döneminde de,
Kırklareli İnşaat Sanatkârları Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı ile beraber; AB Leonardo da Vinci LLP (VETPRO) çerçevesinde tarihleri arasında “MODÜLER MESLEKİ EĞİTİM UYGULAMALARINDA KALİTENİN ARTTIRILMASI” konulu projemiz ALMANYA’ da gerçekleştirilmiştir.

33 BİLGİSAYAR KURSLARIMIZ
Merkezimiz Bilgisayar Laboratuarında her dönemde 160 saat süreli Bilgisayar Operatörlüğü ve İşletmenliği Kursu verilmektedir.

34 MESLEKİ KURSLARIMIZ Merkezimizde iş hayatındaki çalışanlarımızın mesleki bilgi,beceri ve yeteneklerini arttırmak amacıyla çeşitli mesleki ve teknik kurslar verilmektedir.

35 KLÜP ETKİNLİLERİMİZ sosyal kulüp öğrencileri huzur evindeki büyüklerimizin saç ve yüz bakımlarını yaparak toplum hizmetinde bulunurlar…

36 SONUÇ Sevgili gençler; eğitim, bireye yapılan bilimsel ve sistemli bir yardımlar bütünüdür. Bu yardımlar sonucunda bireyden beklenen, kendini gerçekleştirmesidir. Bizlerde size meslek seçimi ve bazı meslek dallarının tanıtılması konusunda yardımcı olmaya çalıştık. Bu yardımlar ve daha önce aldığınız bilgiler doğrultusunda en doğru kararı verecek olan yarınlarımızın teminatı sizlersiniz.

37 TEŞEKKÜR EDERİZ.


"ve MESLEKLER konusunda geleceğinizi etkileyecek" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları