Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EKRAN BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EKRAN BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ"— Sunum transkripti:

1 EKRAN BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ
HAZIRLAYANLAR ELİF BALCI ELİF BARUTÇU

2 EKRAN BAĞIMLILIĞI TÜRLERİ
TELEVİZYON BİLGİSAYAR VE İNTERNET

3 Akşamları evde ne yapıyorsunuz?

4 TELEVİZYON ve ZARARLARI

5 TV izleyen çocuklarda;
Konuşma bozukluğu görülmektedir. Hareketsizlikten dolayı kaslar yeterli gelişememektedir. İletişim kuramama, içe kapanıklılık, arkadaş edinememe sorunları ortaya çıkmaktadır. Ders çalışmak istememekte ve Okula gitmek istememektedir.

6 Hayal dünyası gelişmemektedir.

7

8 Dış çevreyi anlamakta zorlanmaktadır.
Ders notları düşmekte, aile içi huzursuzluk meydana gelmektedir. Kitap okuma alışkanlığı gelişmemektedir. Okul dönüşü 1 saat TV seyreden öğrencinin o gün 4 saat gördüğü dersi unuttuğu tespit edilmiştir.

9 Peki bu cihazın hiç mi faydası yok?

10 Amerika'da büyük bir araştırma yapılmıştır:
13 yaşına kadar tv çocuğun zekâsının gelişimine katkı sağlıyor, Ancak 13 yaş sonrasında tv kendini tekrara düştüğünden dolayı zekâyı olumsuz etkiliyor.

11 Bilimsel araştırmalar
Hava durumu Doğal afetler Belgeseller Eğitim kanalları Teknolojik gelişmeler

12 Peki televizyonu doğru kullanıyor muyuz
Peki televizyonu doğru kullanıyor muyuz? Bize verdiği mesajları anlayabiliyor muyuz?

13 RTÜK AKILLI İŞARETLER VE ANLAMLARI
RTÜK NEDİR? Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, ülkemizdeki radyo ve televizyon yayınlarını düzenlemek ve denetlemekle görevli, özerk bir kuruluştur.

14

15 7 YAŞ VE ÜZERİ

16

17

18

19

20 CİNSELLİK

21 İYİ UYKULAR ÇOCUKLAR  HAYDİ ÇOCUKLAR YATAĞA SAAT 21:30

22 BİLGİSAYAR BAĞIMLILIĞI

23 Bilgisayar ve internetin çok sık kullanılmasından,
Kolay erişilebilir olmasından, dolayı oluşan bağımlılık türüdür.

24 Bilgisayar ve internet bağımlılığının belirtileri
Eğer; Bilgisayar karşısında vaktinin çoğunu geçiriyorsanız, Oturduğunda uzun süreli kalıyorsanız ve bilgisayardan ayrılmak zor geliyorsa, Gerçek hayattaki oyunları oynamıyor ve sevdiğiniz başka etkinlikleri yapmıyorsanız, Bilgisayar ile vakit geçirmediğiniz zaman sıkılıyor ve huzursuz oluyorsanız, Ödev yapmanız ve ders çalışmanız gereken zamanı bilgisayarla geçiriyorsanız, Bilgisayarı sosyal faaliyetlere ve arkadaşlarınıza tercih ediyorsanız bunlar bağımlılık belirtileridir.

25

26 BİLGİSAYARIN ZARARLARI
Sağlık sorunlarına neden olur.Bunlar; Boyun ağrısı Uyku saatinde azalma Bilek ağrısı Gözlerde yorulma Duruşta ve iskelet yapısında bozukluk Aile ilişkilerinde ve sosyal ilişkilerde aksama okul hayatına adapte olamama

27 YANLIŞ OTURMA POZİSYONLARI

28 Bilgisayar kullanılırken HANGİ pozisyonDA OTURMALIYIZ??

29

30 Bilgisayarın yararları
yaratıcılıklarının geliştirilmesine katkı sağlar. Eleştirel düşüncelerinin geliştirilmesinin bir sonucu olarak toplumsal olaylara farklı bakış açısıyla bakmayı öğrenebilirler. İnternet hayal gücünün geliştirilmesinde çocuklara yardımcı olur. sorunlara karşı pratik çözümler geliştirebilmelerine yardımcı olabilmektedir. İnternet uygun ve belirli saatler içerisinde kullanıldığı takdirde araştırırken öğrenmeyi sağlar.

31 Televizyon,bilgisayar ve internetin zararlarından etkilenmemek ve en doğru şekilde kullanmak için neler yapmalıyız??

32 ZAMAN SINIRLAMASI ŞART

33 TEKNOLOJİ DEFTERİ OLUŞTURUN
Teknolojik aletlerle ne kadar vakit geçirdiğinizi görebilmeniz ve sağlıksız kullanımı kontrol edebilmeniz için teknolojik aletleri kullandığınız saatlerin yazıldığı bir teknoloji defteri tutmak faydalı olabilir. Televizyon ve bilgisayar için ayrı ayrı yapabilirsiniz.

34 ORTAK VAKİTLERİ ÇOĞALTIN
Televizyon ve bilgisayar karşısında geçirdiğiniz boş zamanları ailenizle sohbet ederek değerlendirebilirsiniz. Özellikle kahvaltı ve akşam yemeklerin beraberce yemeğe dikkat edin.

35 ARADA TOPLUCA ARA VERİN

36 ALTERNATİF OLUŞTURUN internette ve televizyonda çok vakit geçirmemek için evde/okulda ya da ev/okul dışında severek yapabileceğiniz alternatifler bulun. Bu bir spor ya da hobi çalışmasına katılmak da olabilir, okulda sınıfça ya da evde ailece oyunlar oynamak ya da sohbet etmek de olabilir.

37 HEP OTURMAK OLMAZ Dışarı çıkıp oyun oynayabilirsiniz

38 OKUMADAN OLMAZ

39 HEDEF OLMADAN OLMAZ

40 BOŞ ZAMANLARIMIZI NASIL DEĞERLENDİREBİLİRİZ??
KİTAP OKUYARAK

41 SPOR YAPABİLİRSİNİZ

42 SOSYAL FAALİYETLERE KATILABİLİRSİNİZ
Yakutiye Belediyesi Spor Kulübü Derneği Bünyesinde; güreş, boks,  yüzme, kayak  branşlarını bulundurmaktadır.

43 El sanatları ve boyama eğitimi
Tiyatro kursu

44 Boş zamanları Değerlendirmenin Önemi
            Boş zamanların değerlendirilmesi kişinin ruh sağlığı ve toplum düzeni bakımından büyük önem taşır. Boş zamanını iyi değerlendiremeyenlerin kişilik gelişmesi desteksiz kalır. Boş zamanların değerlendirilmesi , kişinin çok yönlü ilişkiler edinmesini, çevreye, topluma girmesini, yeni bağlantılar kurmasını sağlar, sıkıntılarından kurtulur, ruhi canlılık ve enerji kazanırlar. Boş zamanlar değerlendirilirken, bunun kişiliğin gelişmesi , toplumun yararına olması arzu edilen amaçtır.

45 Boş zaman değerlendirme faaliyetlerine katılmak;
kişinin kendini ifade edebilmesini, gizli güçlerini ortaya çıkarma  ve geliştirme, yaratıcılığını arttırma daha sağlıklı bir hayata kavuşmasını sağlar Boş zamanın verimli bir şekilde değerlendirilmesi, kötü alışkanlıklar edinmeyi önlemesi, kazanılan kötü alışkanlıklar varsa bunların yok edilmesi açısından da yararlıdır

46 Boş zamanları değerlendirmenin yararları;           
  1-Bireye kendini ifade etme imkanı verir,             2-Yaratıcılığını arttırır,             3-Yeni bilgi ve deneyimler kazandırır,             4-Arkadaşlık ilişkisi kurulmasını sağlar ve toplumsal çevreyi genişletir,             5-Mutlu ve sağlıklı bireyler yaratılmasını sağlar,             6-Üretkenliği arttırır. 7-Fiziki mutluluk sağlar,

47   Boş zamanları doğru bir şekilde değerlendirmek akademik başarıyı olumlu yönde etkilemektedir.   
                 


"EKRAN BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları