Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DERS-ALAN SEÇİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DERS-ALAN SEÇİMİ."— Sunum transkripti:

1 DERS-ALAN SEÇİMİ

2 KARİYER PLANLAMASI DERS-ALAN SEÇİMİ MESLEK TEOG YGS-LYS

3 yanlIş ders-alan seçİmİ
Ortaöğretimde derslerimize olan motivasyonumuzu azaltır. Motivasyonumuzun azaldığı derslerde notlarımız düşecektir. Ortaöğretimde düşen notlarımız YGS-LYS de düşük OBP olarak karşımıza çıkacaktır.

4 yanlIş ders-alan seçİmİ
Yanlış meslek seçmemize yol açar. Yanlış meslek seçimi ise uzun yıllar boyunca sevmediğimiz , ilgimizin ve yeteneğimizin olmadığı bir mesleği yapmak zorunda bırakır. İlgimizin , yeteneğimizin doğrultusunda seçmediğimiz bir meslek ise iş hayatında bizi mutsuz edecektir.

5 Neden yanlIş seçİm? Aile baskısı, yanlış seçim yapılmasına neden olabilir. Geleneksel , güncel olmayan yanlış bilgilerle aile üyeleri , öğrenciyi yanlış yönlendirebilmektedirler. Çevre baskısı , yanlış seçim yapılmasına neden olabilir. Sadece arkadaşlarıyla aynı sınıfta okumak için hiç araştırmadığı alana giden öğrencilerimiz bulunmaktadır.

6 Neden yanlIş seçİm? Popüler bir meslek sahibi olmak için ,öğrenciler yanlış seçimlerde bulunabiliyorlar. Popüler olan bir mesleğin bizi mutlu etme garantisi yoktur. Yanlış bilgi veya bilgisizlik , yanlış seçim yapmaya neden olabilir. Ders , alan seçimlerinde Okul Rehberlik Servisinden yardım alınmalıdır.

7 İyİ bİr seçİm nasIl olmalIdIr?
DERSLERİ-ALANLARI İYİ TANI Alanlar iyi bir şekilde araştırılmalı. Alanlarda , hangi derslerin bulunduğu incelenmelidir. Alan içerisinde ne gibi staj imkanları , alan bitiminde ne gibi iş imkanları olduğu araştırılmalıdır. YGS-LYS de hangi bölümler tercih edilebilir , hangi bölümlere ek puan alınır ve hangi bölümlere varsa sınavsız geçilebilir ?

8 İyİ bİr seçİm nasIl olmalIdIr?
KENDİNİ TANI İlgilerimizin , yeteneğimizin farkında olmalıyız. Bu doğrultuda seçim yapmalıyız. İlgi ve yeteneklerimizle , seçmek istediğimiz alanın ne kadar örtüştüğünü iyi analiz etmemiz gerekir. İlgi ve yeteneklerimizin farkında değilsek bu konuda uzman kişilerden yardım almalıyız.

9 İyİ bİr seçİm nasIl olmalIdIr?
HEDEFLEDİĞİN MESLEĞİ ARAŞTIR Hedeflediğimiz mesleğin şartlarını en iyi o mesleği yapan insanlardan öğrenebiliriz. Günümüzde artık istediğimiz meslek sahibine ulaşmak kolay. Mesleğin şartlarını öğrendikten sonra , bizi o mesleğe götürecek alanı-ders seçimini daha etkili yapabiliriz.

10 İyİ bİr seçİm nasIl olmalIdIr?
SEÇİMİNİ YAP Gerekli araştırmaları yaptıktan sonra artık karar verme zamanı. Okul Rehberlik Servisi , öğretmenlerimiz ve ailemizle görüştükten sonra etkili bir şekilde seçimimizi yapmalıyız.

11 Anadolu lİselerİnde ders seçİmİ
Anadolu Liseleri’nde 10. sınıf bitip , 11. sınıfa geçilirken ders seçimi yapılmaktadır. Ders seçimi yapılırken herhangi bir ortalama şartı yoktur.

12 Anadolu lİselerİnde ders seçİmİ
Ders seçiminde OBP’nin etkisi , YGS-LYS de derslerden çıkan soru sayısı , seçilecek mesleğin hangi puan türünden olduğu ve bu puan türünden seçilen derslerin etkisi iyi bir şekilde araştırılarak karar verilmelidir.

13 Meslekİ ve teknİk a. L. ders seçİmİ
Meslek liselerinde 9.sınıf bitip , 10. sınıfa geçildiğinde «alan seçimi» yapılmaktadır. Bu seçim yapılırken öğrenci , Mesleki Anadolu Lisesi kapsamında bir alan seçecek ise sadece kendi okulunda , Teknik Anadolu Lisesi kapsamında bir alan seçecekse başka okulları da seçebilecektir.

14 Meslekİ ve teknİk a. L. ders seçİmİ
9. sınıfın sonunda Meslek lisesi kapsamında alan seçilirken, 9. sınıfın yıl sonu ortalamasının %60 ı , ortaokul ( ) ortalamasının %40 ı alınarak oluşan puana göre tercih yapacaklardır. Öğrenciler 10. sınıftan 11. sınıfa geçtiklerinde seçilen alana ait dallar varsa onun tercihini de yapmaktadırlar.

15 Meslekİ ve teknİk a. L. ders seçİmİ
9. sınıfın sonunda Teknik lisesi kapsamında alan seçilirken, başvuru şartı 9. sınıf ortalamasının en az 100 üzerinden 55 olmasıdır. Bu şartı taşıyan öğrenciler Matematik , Fizik , Biyoloji , Kimya ve Dil Anlatım derslerinin 9. sınıf yıl sonu ortalamalarına göre seçilir.

16 Meslekİ ve teknİk lİse ALANLARI arasI farkLAR neLERdİr?
Öğrenci , Meslek Lisesi kapsamı bir alanda okuyorsa 12.sınıfta haftada 3 gün staja , 2 gün okula gitmektedir. Son sınıfta haftada sadece 2 gün okula gitmesi öğrencinin YGS-LYS ye hazırlanma sürecinde dezavantaj olabilmektedir.

17 Meslekİ ve teknİk lİse ALANLARI arasI farkLAR neLERdİr?
Öğrenci ,Teknik Lise kapsamında bir alanda okuyorsa stajını 10. ve 11. sınıfın bittiği yaz tatilinde yapmakta ve 12. sınıfta 5 gün okula devam etmektedir. Sınavsız geçişte , teknik lisenin önceliği bulunmaktadır. Son sınıfta 5 gün okula devam etmek YGS-LYS ye hazırlanma sürecinde avantaj olabilmektedir.

18 BAŞARILI BİR SEÇİM YAPMANIZ DİLEĞİYLE Kaynak: Kocasİnan ram


"DERS-ALAN SEÇİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları