Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 GPRS Verileri Yardımıyla Araç Rotalarının Belirlenmesi Problemine Farklı Bir Yaklaşım
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Akademik Bilişim 2009 11/02/2009 – Şanlıurfa

2 Sunum Planı Kavramlar Hakkında Kısa Bilgi
Güzergah belirlemede kriter ne olmalı Biz neyi hedefliyoruz Çalışmaya başlama nedenlerimiz Araştırma ve geliştirmenin ana hedefi Çalışmanın bize katkısı nelerdir.

3 ARP, GPS, GPRS, GIS ARP (Araç Rotalama Problemi), merkezi bir depodan coğrafi olarak dağılmış çeşitli talep noktalarına dağıtım veya toplama rotalarının, araç filosunun kat ettiği toplam mesafeyi minimize edilecek şekilde bulunmasıdır. GPS (Global Positioning System; Küresel Yer Belirleme Sistemi ya da Küresel Konumlandırma Sistemi), düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki kesin yeri tespit etmeyi mümkün kılar. ARP’nin Uygulama alanları olarak, Ulaşım ve lojistik uygulamalarında, Dağıtım ve toplama problemlerinde, Ring taşımacılığında, Okul taşıtlarının güzergahlarının belirlenmesinde, Uçakların rotalama problemlerinde, Stok alanındaki malzeme toplama problemlerinde, Gazete, su, posta vb dağıtım problemleri, Şehirler arasında yapılacak seyahatlerin çizelgelemesi olarak sayılabilir. GPS,

4 ARP, GPS, GPRS, GIS GPRS, birçok şebeke kullanıcılarının veri
uygulamalarına erişim sağlamak amacıyla kullandığı bir teknolojidir. GPRS teknolojisi, kullanıcıya yüksek erişim hızının yanında, bağlantı süresine göre değil, gerçekleştirilen veri alışverişi miktarı özerinden tarifelendirilen ucuz iletişim olanağı sağlamakta ve böylelikle "sürekli bağlantıda olma anlayışını sunmaktadır.

5 ARP, GPS, GPRS, GIS GIS (Geographic information system ,Coğrafi Bilgi Sistemi) :Dünya üzerindeki karmaşık sosyal, ekonomik, çevresel vb. sorunlarının çözümüne yönelik mekana/konuma dayalı karar verme süreçlerinde kullanıcılara yardımcı olmak üzere, büyük hacimli coğrafi verilerin; toplanması, depolanması, işlenmesi, yönetimi, mekansal analizi, sorgulaması ve sunulması fonksiyonlarını yerine getiren donanım, yazılım, personel, coğrafi veri ve yöntemler bütünüdür

6 ARP, GPS, GPRS, GIS Günümüzde kullanılan GPS cihazları ses desteğine sahip sesli uyarı sistemi ile rota yönlendirmesi yapabilmekte ve Otomatik rota düzenleme sistemi ile saniyeler içerisinde yeni rota planı yapabilmektedir. GPS cihazları rota belirlerken yerleşim yeri bilgilerini, yani o yerleşime ait GIS verilerini kullanır.

7 ARP, GPS, GPRS, GIS Bu sebeple de yerleşim yerindeki GIS bilgilerinin değişmesi durumunda güncellenmesi gerekir. Gerek şehir içi, gerekse şehirler arasında takip edilecek rotanın belirlenmesinde önemli katkı sağlarlar. Bunların dışında araç filolarının takibi için kullanılan GPS cihaz türleri de mevcuttur.

8 Rota Belirleme Ama neye Göre?
Zaman mı Yoksa Mesafe mi? Takip edilen rotada değişiklik nedenleri? Günümüz GPS cihazları trafik durumunu dikkate alıyor mu?

9 Biz neyi hedefliyoruz? İlk aşamada, öncelikli olarak Soft Computing (Esnek hesaplama) algoritmaları kullanarak başlangıç ve bitiş noktası arasındaki en uygun rotanın belirli noktalardan gelen GPRS verilerini kullanarak belirleyen benzetim modelinin geliştirilmesi planlanmaktayız.

10 Biz neyi hedefliyoruz? İkinci aşamada, hareket halinde iken gelen anlık GPRS verileri doğrultusunda yeni (alternatif) rotanın yine Soft Computing algoritmaları kullanarak belirlenmesi ve bunun benzetim modeline adaptasyonu planlanmaktayız.

11 Biz neyi hedefliyoruz? Üçüncü aşamada, yine anlık gelen GPRS verileri doğrultusunda herhangi bir noktada karşılaşılan ve rota değişikliğine sebep olan durumların, daha sonra aynı durumla karşılaşılması olasılığına karşın sonradan kullanılması amacıyla kaydedilmesi planlanmaktayız.

12 Biz neyi hedefliyoruz? Son aşamada da, gerçekleştirilecek çalışmanın herhangi bir navigasyon cihazı kullanılarak belli bir coğrafi alanda testleri yapılarak başarımı değerlendirilecektir.

13 Çalışmaya başlama nedenlerimiz nedir?
Gün geçtikçe artan şehir içi trafiğinde, sürücülerin karşılaştıkları rota belirleme problemine hızlı çözüm getirecek olması Anlık GPRS verilerini kullanılarak bir karar mekanizmasının oluşturması Dinamik programlamanın yanında günümüzde değişik alanlarda uygulamaları da bulunan sezgisel optimizasyon tekniklerini de kullanılarak problemin çözümüne çalışmak.

14 Bu araştırma ve geliştirme çalışmalarının ana hedefleri
Şehir içi trafiğinde sürücülere kullanışlı, etkin, basit, hızlı ve maliyeti düşük bir çözüm sunmaktır. Şehir içi ulaşım ağının sürücüler tarafından daha etkin kullanımına katkı sağlamaktır. Her yerleşim yeri için uygulanabilirliği olan akıllı bir sistem geliştirmektir.

15 Çalışmanın Bize Katkısı ?
Bu geliştirilecek sistemin öncelikli olarak ülkemizdeki kullanıcı sayısını artırmak. Çok sıkışık ve içinden çıkılmaz trafik problemini, şehir içi yol ağının daha etkin kullanımını sağlayarak çözmek. Bu tür problemlerin farklı bir bakış açısıyla çözümüne katkıda bulunacak algoritma geliştirmek ya da kullanılmakta olan algoritmaları belirlenen bu problemin çözümüne katkı sağlayacak şekilde geliştirmek ve kullanmaktır

16 Şekilsel İfade..

17 Şekilsel İfade..

18 TEŞEKKÜRLER


"Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları