Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENLEŞME NEDİR? Bir maddenin ısı alarak hacimce büyümesine genleşme denir.Aynı madde ısı verdiğinde ise büzüşme olayı meydana gelir.Katı ve sıvılarda.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENLEŞME NEDİR? Bir maddenin ısı alarak hacimce büyümesine genleşme denir.Aynı madde ısı verdiğinde ise büzüşme olayı meydana gelir.Katı ve sıvılarda."— Sunum transkripti:

1 GENLEŞME NEDİR? Bir maddenin ısı alarak hacimce büyümesine genleşme denir.Aynı madde ısı verdiğinde ise büzüşme olayı meydana gelir.Katı ve sıvılarda genleşme ayırt edici bir özelliktir.

2 GENLEŞME ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
GAZLARDA GENLEŞME KATILARDA GENLEŞME SIVILARDA GENLEŞME

3 KATILARDA GENLEŞME Isınan bir katı maddede yüzeyce ve boyca artışlar gözlenir.Örneğin elektrik direklerindeki teller yaz aylarında sarkar.Tren raylarının genleşme payları hesaplanarak raylar döşenir.

4 GAZLARDA GENLEŞME Gazlar arasındaki genleşme aynı miktarda olduğundan gaz olan maddeleri ayırt edici bir özellik değildir.

5 SIVILARDA GENLEŞME Sıvıların genleşme özelliğinden yararlanılarak termometreler yapılmıştır.

6 Genleşme olayı kullanılarak seyahat balonları tasarlanmıştır.
GENLEŞMENİN OLUMLU ETKİLERİ Genleşme olayı kullanılarak seyahat balonları tasarlanmıştır. Sıkışan bir kavanoz ısıtılarak kolayca ısıtılabilir. Termostatlar,yangın alarm sistemleri genleşme özelliğinden faydalanılarak yapılmıştır.

7 GENLEŞMENİN OLUMSUZ ETKİLERİ
Katı cisimler ısıtılır ve aniden soğutulursa çatlayıp kırılabilir. Metal ve metalden yapılmış cisimler, ısı aldıklarında genleşir. Böyle cisimler, genleşmek için uygun yer bulamazsa eğilip bükülür, kırılır. Genleşme oranı dikkate alınmadan çekilmiş elektrik ve telefon tellerinden kışın kopmalar,yazın sarkmalar görülür. Demir yolu rayları, ısının etkisi düşünülmeden döşenirse eğilip bükülür ve kazalara neden olur.


"GENLEŞME NEDİR? Bir maddenin ısı alarak hacimce büyümesine genleşme denir.Aynı madde ısı verdiğinde ise büzüşme olayı meydana gelir.Katı ve sıvılarda." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları