Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDE VE DEĞİŞİM GRUP:MALKOÇOĞLU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDE VE DEĞİŞİM GRUP:MALKOÇOĞLU."— Sunum transkripti:

1 MADDE VE DEĞİŞİM GRUP:MALKOÇOĞLU

2 Madde Nedir ? Madde : Boşlukta (uzayda) yer kaplayan kütlesi, hacmi, eylemsizliği olan her şeye madde denir. Örnek: defter, kitap, hava, su vb… iken enerji, düşünceler, hayaller madde değildir. Demek bir şey madde ise bazı özellikleri vardır. Bunlar; Kütle (m) : Varlıklardaki değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık (G) : Yerçekiminin kütleye etkisidir. Hacim (V) : Cisimlerin kapladığı boşluktur. Eylemsizlik :Kütlenin harekete karşı tepkisidir. Tanecikli Yapı: Bütün maddelerin atom ve molekül gibi çok küçük taneciklerden oluşuyor olmalarıdır. Bu beş madde maddelerin ortak özellikleridir. Maddeleri birbirinden ayırt etmek için kullanılmaz.

3 Maddelerin Halleri Nelerdir ?
Not : Cisimler bu üç halden birinde veya bir karışımı halinde bulunabilir ve madde bir halden diğerine geçebilir.

4 Duydunuz mu?!!!!!

5 Maddelerin Hal Dönüşümleri Nasıldır?
GAZ 3 4 5 SIVI 6 1 2 KATI

6 Maddelerin Hal Dönüşümleri Nasıldır?
Şemada maddelerin halleri arasındaki geçişler görülmektedir. Bunlar; Erime, Donma, Buharlaşma, Yoğunlaşma, Süblimleşme, Geri süblimleşme veya kırağılaşma. Bu geçişlerden 1, 3 ve 5 gerçekleşirken çevreden ısı alırlar (Endotermik olay). 2, 4 ve 6 ise çevreye ısı verir (Ekzotermik olay).

7 Maddelerin Hal Dönüşümleri Nasıldır?
Not : Buharlaşma her sıcaklıkta gözlemlenen bir olaydır. Eğer sıvı kaynama sıcaklığından düşük Sıcaklıkta ise, yavaş yavaş buharlaşır. Kaynama sıcaklığında ise hızlı ve hareketli bir şekilde buharlaşır.

8 Maddenin Ayırtedici Özellikleri
Bir maddeyi diğer maddelerden ayırmaya yarayan özellikleri “Ayırtedici Özellikler” denir. Bunlar; Özkütle (Yoğunluk) Erime Noktası Kaynama Noktası Çözünürlük Esneklik İletkenlik Sıcaklık ve Uzama

9 Maddenin Ayırtedici Özellikleri
Bir özelliğin ayırtedici olabilmesi için; Madde miktarına bağlı olmaması Yalnız o maddeye özgü bir özellik olması gerekir. Bütün maddelerde kütle ve hacim ortak olduğundan ve madde miktarına bağlı olduğundan ayırtedici özellik değildir.

10

11 GÜNLÜK HAYATTA KARŞILAŞTIĞIMIZ PEK ÇOK OLAYIN SEBEBİ ISI DEĞİŞİMİDİR.

12 Mısırların patlama nedeni nedir?

13 Balonları uçuran nedir?

14 BULUTLAR NASIL OLUŞUR?

15 TERMOMETREDEKİ CİVAYI HAREKETE GEÇİREN NEDİR?

16 GÖZLÜKLER NEDEN BUHARLAŞIR?

17 ALTINA NASIL ŞEKİL VERİLİR?

18 TRENLERİ ÇALIŞTIRAN GÜÇ NEDİR?

19 PEKİ BUNLARI BİLİYORUZ?
*MADDE HANGİ HALLERDE BULUNUR? *MADDE HALLERİ NEYE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİR? *ISI HER MADDEYİ AYNI MI ETKİLER? *HACİM NEDİR?

20 KAYNAKLAR: biz kimya.com


"MADDE VE DEĞİŞİM GRUP:MALKOÇOĞLU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları