Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI"— Sunum transkripti:

1 İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri Ahmet SOYARSLAN biltek.info

2 BİLGİSAYAR AĞLARI

3 BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Ağ üzerindeki bilgisayarlar birbirleriyle bilgi alışverişinde bulunabilirler.

4 BİLGİSAYAR AĞLARI NEDEN KULLANILIR?
Bir bilgisayar ağı kurmanın en temel nedeni ağdaki bilgisayarlar arasında iletişim kurmaktır. Örneğin, ağ üzerindeki bir bilgisayarda yer alan müzikleri ağdaki diğer bilgisayarlar çalabilir. Bilgisayar ağlarına şu sebeplerden dolayı ihtiyaç vardır: Dosya paylaşmak. Yazıcı, tarayıcı gibi donanımları paylaşmak. Birbirleriyle iletişim kuran yazılım, oyun vs. kullanmak. İnternet hizmeti gibi çeşitli servisleri paylaşmak. Ağ üzerinden cihazların kontrolünü ve yönetimini sağlamak.

5 BİLGİSAYAR AĞI KULLANMAZSAK…
Bilişim Teknolojileri sınıfımızda tüm bilgisayarlarımızdan çıktı alınabilmesini istiyoruz. Bu durumda her bilgisayar için ayrı bir yazıcı satın almanız gerekiyor.

6 ÇÖZÜM: BİLGİSAYAR AĞI KURMAK
Fakat eğer bilgisayarlarımız arasında bir ağ bağlantısı kurar isek, hem gereksiz masraftan hem de onlarca yazıcıyı koyacak yer bulma derdinden kurtulmuş olacağız.

7 PEKİ AĞ BAĞLANTISI NASIL KURULUR?
Bilgisayarlar arasında ağ bağlantısı kurmak için bazı yazılım ve donanımlara ihtiyacımız var. İŞLETİM SİSTEMİ AĞ KARTI (ETHERNET KARTI) KABLOLAR MODEM VEYA DAĞITICI (HUB)

8 ÖRNEK AĞ BAĞLANTISI Ağ kablosunun bir ucu bilgisayarın ağ kartına, diğer ucu ise modem ya da dağıtıcıdaki Ethernet girişine takılır. Aynı işlem diğer bilgisayar(lar) için de gerçekleştirilir. İşletim sistemi üzerinden ağ ile ilgili gerekli ayarlar yapıldıktan sonra ağ bağlantısı tamamlanmış olur.

9 BİLGİSAYAR AĞI ÇEŞİTLERİ

10 METROPOL ALAN AĞI (MAN)
AĞ TÜRLERİ Bilgisayar ağlarını, ağın büyüklüğüne göre üç gruba ayırabiliriz. YEREL ALAN AĞI (LAN) METROPOL ALAN AĞI (MAN) GENİŞ ALAN AĞI (WAN)

11 YEREL ALAN AĞI (LAN) Birbirine yakın, aynı oda veya bina içerisinde yer alan bilgisayarların bağlanmasıyla oluşturulur. Örneğin bir işyerindeki, okuldaki hatta evimizdeki bilgisayarları birbirine bağlayarak oluşturduğumuz ağ bir yere alan ağıdır. Peki Bilişim Teknolojileri sınıfımızdaki ağ türü nedir?

12 METROPOL ALAN AĞI (MAN)
İçerisinde birden çok Yerel Alan Ağı barındıran, bir üniversite kampüsü, büyük bir işyeri, şehri veya bölgeyi kapsayan ağ türüdür. Örneğin bir ildeki tüm bankaların farklı şubelerinin bilgisayarları Metropol Alan Ağı ile birbirine bağlıdır.

13 Geniş Alan Ağı (WAN) Bir ülke ya da dünya çapında, aralarında yüzlerce veya binlerce kilometre mesafe bulunan bilgisayar ve ağların birbirine bağlanmasıyla oluşur. Bilinen en büyük Geniş Alan Ağı, İNTERNET’tir.

14 İNTERNET’E NASIL BAĞLANIRIM?
İnternet’e bağlanmak için aşağıdaki yazılım ve donanımlara sahip olmamız gerekir. BİLGİSAYAR İŞLETİM SİSTEMİ TARAYICI YAZILIMI MODEM KABLOLAR TELEFON HATTI İNTERNET SERVİS SAĞLAYICI

15 İNTERNET NEDİR?

16 BİLGİ ÇAĞI ENDÜSTRİ ÇAĞI TARIM ÇAĞI YONTMA TAŞ DEVRİ

17 Bilgi Patlaması Son 30 yıl içinde geçmişteki 5,000 yıldan daha fazla bilgi üretildi Bilgi her 5 yılda ikiye katlanıyor

18 İNTERNET NEDİR? Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır.

19 Soru 3: İnternet nedir? İnternet’te neler yapabilirsiniz?
Milyonlarca bilgisayardan oluşan, binlerce bilgisayar ağını birbirine bağlayan global ağa INTERNET denir. Bu ağın bir yöneticisi yoktur. Internet kullanıcıları birbirleri ile haberleşmek için ortak bir anlaşma dili kullanırlar. Bu ortak anlaşma diline TCP/IP denir.

20 İnternet Nasıl Ortaya Çıktı ?
1969 yılında ABD ordusunun ihtiyacını karşılamak amacı ile bilgisayarlar birbirine bağlanmış ve ARPANET adlı ağ kurulmuştur. Bu ağ önceleri askeri ihtiyaçları karşılarken 1980’li yıllarda diğer alanlarda da ihtiyaç hissedildi ve üniversitelerde ve ticari alanda da bilgisayarlar arasında bağlantı kurularak, kurumlar birbirleriyle haberleşmeye başladılar.

21 İNTERNET HANGİ AMAÇLA KULLANILMALI?
E mail Araştırma Bilgi paylaşmak Ödev Ders Haberleşme Sohbet Müzik Oyun

22 İNTERNET ADRESLERİ

23 İnternette bir siteye ulaşmak için ne yaparız?
Kendi ev adreslerimiz olduğu gibi İnternet sitelerinin de birer adresi var. İnternette bir siteye ulaşmak için o sitenin adresinin olması ve o adresin yazılması gerekir.

24 Web Adresi Nasıl Yazılır?
Kullandığınız gözatıcının web sayfalarına ulaşım dilini kullandığı anlamına gelir. World Wide Web (Dünya çapında ağ) üzerinde olduğu anlamına gelir. Web adreslerinde sitenin adı ve sitenin hangi tür kuruma ait olduğunu gösterir Ülke ekidir. Sayfanın Türkiye' de bir kuruma ait olduğunu gösterir.

25

26

27 Site uzantıları .org Ticari olmayan organizasyonlar .net Internet'le ilgili kurumalar .edu Eğitimle ilgili kurumlar için kullanılır. .gov Devlete ait kurumlar .mil Askeri kurumları gösterir. .com Ticari organizasyona ait olduğunu gösterir. .k12 ilk ve orta öğretim okulları

28 Örnek http://www.meb.gov.tr Milli Eğitim Bakanlığı' nın sayfası
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türk Silahlı Kuvvetleri Sayfası Google Arama motoru sayfası İnternet haftası ile ilgili bilgi veren site

29 Adreslerde kullanılan uzantıların ne manaya geldiğini tahmin edin
Ülkeleri kısaltmalarına örnekler uk : İngiltere ca : Kanada jp : Japonya it : İtalya de : Almanya fr : Fransa tr : Türkiye

30 Web Sitesi Adresi yazarken Dikkat Edilecek Kurallar :
İnternet adreslerinde Türkçe karakterler (harfler) kullanılmaz! İ,Ü,Ş,Ç,Ö,Ğ,ı harfleri yerine i,u,s,c,o,g harflerini kullanmamız gerekir. Sözcükler arasında boşluk bırakılmaz. Genellikle BÜYÜK harf kullanılmaz.

31 Bu adreslerdeki yanlışlar nelerdir?
www. internet haftasi . org . Tr

32 IP ADRESİ NEDİR??? İnternet adresleri gerçekte sayılardan oluşur.
Bu sayılara IP ADRESİ denir. IP adreslerini akılda tutmak zor olduğu için ifadelerden oluşan internet adresleri kullanılır İNTERNET ADRESLERİNİ BU ŞEKİLDE AKILDA TUTMAK ZOR OLDUĞU İÇİN İNTERNET ADRESLERİNİ KULLANIRIZ.

33 http://193.140.80.201/ bu sayılar ne anlama geliyor ???

34 Siz de Internet'e bağlandığınızda bilgisayarınıza bir IP adresi atanıyor. Ancak çoğu kullanıcının IP adresi dinamiktir, yani servis sağlayıcınızda o an boş bulunan bir IP adresi atanır. Bu yüzden her bağlantıda IP adresinizin son numarası değişir. Kendi IP adresinizi, Internet'e bağlıyken Windows'ta Başlat-cmd yaz entera bas-ipconfig yazıp Enter tuşuna basarak öğrenebilirsiniz.

35 Açılan pencereye ipconfig yaz
Başlata tıkla cmd yaz enter bas

36

37

38 Favori Adreslerim Öğrenciler ilgi alanlarını başlıklar halinde listelerler (Örneğin spor, sinema, tiyatro, kitap vb.). Belirledikleri her başlıkla ilgili “Sık Kullanılanlar” listesinde klasör oluştururlar. İlgi alanlarına yönelik internetten araştırma yaparak gerçekten konuyla ilgili olan ve beğendikleri sitelerin adreslerini oluşturdukları klasörlerin altına eklerler.

39 Sık Kullanılan Sitelere Kolay Erişim Önemli internet adresleri, her zaman elinizin altında olsun.
İnternette ziyaret edilen tüm sayfaların adreslerini hatırlamak imkansız. Bu yüzden çok sık başvurduğunuz sitelerin adreslerini not etmeniz gerekir. Internet Explorer ile bu adreslerin nasıl not edildiğini öğreniyoruz. Internet üzerinde sörf yapmamızı sağlayan tüm tarayıcılar, hoşumuza giden sitelerin adreslerini düzenli olarak listelememize ve gerektiğinde bu adreslere kolayca erişebilmemize olanak tanırlar. Örneğin Internet Explorer'da bu özellik, "Sık Kullanılanlar" adı ile yer alır. Eğer bir internet sitesini çok beğendiyseniz ve daha sonra tekrar ziyaret edebileceğinizi düşünüyorsanız, adresini sık kullanılanlar listesine ekleyebilir; daha sonra bu listeyi kullanarak siteye kolayca ulaşabilirsiniz. Peki ama bu işlemi nasıl gerçekleştirebiliriz?

40

41 Sık Kullanılanlar Listesine Site Ekleme
1- İnternette gezerken ilginç bir siteyle karşılaştınız ve adresini not etmek istiyorsunuz. İlk olarak "Sık Kullanılanlar" menüsünden "Sık Kullanılanlara İlave Et" komutunu seçin Açılan yeni pencerede, "Yeni Klasör" düğmesini tıklayarak adresleri saklamak için yeni bir klasör oluşturabilirsiniz. Ardından bu klasöre bir isim vermelisiniz. Artık yarattığınız klasörü sık kullanılanlar listesinde görebilirsiniz. Şimdi yapmanız gereken, sadece "Tamam" düğmesine basmak ve pencerenin kapanmasını sağlamak. Böylece saklamak istediğiniz adres, az önce yarattığınız klasör içine kaydedilmiş olacaktır.

42 İnternette Alışveriş Devir teknoloji devri! Gelişen teknolojiyle birlikte internetin yaygınlığı artarken, internetten alışveriş de gözde oldu.

43 İnternette Alışverişin Yararları
24 Saat kesintisiz Hizmet Geniş Ürün Yelpazesi İndirim Ekonomiklik Seçim Yapma Eve Teslim vb….

44 İnternette Alışverişin Zararları
İletişi Kuramama Ödemedeki Riskler Kredi Kartı Dolandırıcılığı Kişisel Bilgi Verme vb. gibi

45 Yanlış bilgiyi bulalım…
Herhangi bir kaynaktan eriştiğiniz bilginin ihtiyacınıza uygun olup olmadığına nasıl karar verirsiniz?

46 Erişilen Bilgi İhtiyaca Uygun Mu
Erişilen Bilgi İhtiyaca Uygun Mu? Tarafsızlık--Bilimselik--Doğruluk—Güvenilirlik İnternet ortamında erişilen bilgi ihtiyaca uygun mu ya da doğru mu? İnternet üzerinde erişilen bilginin ihtiyaca uygun olup olmadığından emin olmalıyız. Bunun birkaç kriterini göz önünde bulundurmak gerekir. İnternet üzerinden bilgi edinirken dikkat etmemiz gereken kriterler şunlardır: Bilginin tarafsızlığı, bilimselliği, doğruluğu, güvenilirliği.

47 Tarafsızlık İnternet üzerinde edindiğimiz bilginin tarafsız olduğundan emin olmamız gerekir. Bunun için eriştiğimiz bilgiyi yapılmış başka araştırmalarla karşılaştırmak gerekir.

48 Bilimsellik Erişilen bilginin bilimsel bir alt yapısı olmalıdır. Kişisel ise site sahibi veya kurucusu istediği şekilde yazmışsa erişilen bilgi bilimsel değildir. Bilginin bilimsel kuramları ve kaynakları olması gerekir.

49 Doğruluk Doğru ve güncel bilgiye erişmek gerekir. Erişilen bilginin doğru olup olmadığını gösterilen kaynaklardan anlayabiliriz. İnternet üzerinde erişilen bilginin son güncellenme tarihine bakmamız gerekir. En yeni ve en doğru bilgiye erişmeliyiz. İnternet üzerinde ihtiyacımız olan bilgilere erişirken tüm bu kriterleri göz önünde bulundurmamız gerekir. Erişilen her bilgi ihtiyacımız olan bilgi olmayabilir.

50 Güvenilirlik Erişilen bilginin güvenilirliğini, siteyi yapan yada site sahibinin konumu, konu alanı uzmanlığı, bilginin güncelliği, kaynakça gösterimi gibi faktörler belirler. İnternet üzerinde ihtiyacımız olan bilgilere erişirken tüm bu kriterleri göz önünde bulundurmamız gerekir. Erişilen her bilgi ihtiyacımız olan bilgi olmayabilir.

51

52

53 SONUÇ Araştırmalarınızı sınırlamak ve doğru bilgiye ulaşmak için neler yapılmalıdır? Bir site adresine bakarak site içeriğini tahmin etmek mümkün müdür?

54 TEŞEKKÜR EDERİM.


"İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları