Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖFKEMİ UYGUN YOLLARLA NASIL İFADE EDEBİLİRİM?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖFKEMİ UYGUN YOLLARLA NASIL İFADE EDEBİLİRİM?"— Sunum transkripti:

1 ÖFKEMİ UYGUN YOLLARLA NASIL İFADE EDEBİLİRİM?

2 ÖFKE GELİR GÖZ KARARIR ÖFKE GİDER YÜZ KIZARIR “Öfkeyle kalkan, zararla oturur”

3 ÖFKE DEYİNCE AKLINIZA NELER GELİR?

4 ÖFKELENMEK DENİLDİĞİNDE AKLIMIZA OLUMSUZ BİR DUYGU GELİR.
ÇÜNKÜ ÖFKE ÇOĞUNLUKLA YIKICI BİR DUYGUDUR.

5

6 ÖFKE; A. Normal, B. Herkes tarafından hissedilen, C. Vazgeçilemeyen,
D. Güçlü fakat kontrol edilmesi öğrenilebilen, E. Saldırganlıkla aynı şey olmayan (saldırganlık; öfkenin kontrol edilemediği durumda ortaya çıkan bir davranıştır), F. Yukarıdakilerin hepsi.

7 Eğer cevabınız "F" ise, öfkenin herkes tarafından hissedilen normal bir duygu olduğunu kabul ediyorsunuz demektir.

8 ASLINDA ÖFKE NORMAL BİR DUYGUDUR.
NORMAL OLMAYAN ÖFKEYİ SALDIRGANCA İFADE ETMEKTİR.

9 Öfke bir davranış değildir. Peki öfke nedir?

10 Öfke Uygun ifade edildiğinde, son derece sağlıklı ve doğal bir duygudur. Ancak kontrolden çıkıp da yıkıcı hale dönüşürse okul hayatında, arkadaşlık ve aile ilişkilerinde yani genel yaşam kalitesinde sorunlara yol açar.

11 ÖFKE İLE BAŞA ÇIKMAK KONUŞ FAKAT VURMA
SAKİNLEŞMEK VE DURUMU DÜŞÜNMEK İÇİN ZAMANA İHTİYACIN VARSA ORADAN UZAKLAŞ BİR YETİŞKİNDEN YARDIM AL.

12 Okulda,evde,sokakta yaşanan problemlerin temelinde öfke vardır.
Okulda arkadaşlarını döven çocukta öfke vardır. Evde kardeşine küfreden çocukta öfke vardır. Sokakta kedi taşlayan çocukta öfke vardır. Okulda sırasına zarar veren çocukta öfke vardır. Sınıfının kapısını çarpan çocukta öfke vardır.

13 Arkadaşınız, anneniz, kardeşiniz, öğretmeniniz gibi belli bir insana öfkelenebileceğiniz gibi; annenizin sokağa çıkmanıza izin vermemesi, arkadaşınızın sözünde durmaması gibi durumlara da öfkelenebilirsiniz.

14 Genellikle öfkeye yol açan nedenler arasında; engellenme, haksızlığa uğrama, fiziksel incinme ve yaralanmalar, hayal kırıklığı, saldırıya uğrama, tehditler sayılabilir.

15 Öfkenin fiziksel işaretleri vardır:
• Stres ve gerginlik başlar, • Enerjiyi arttıran Adrenalin salgısı artar, • Nefes alıp verme sıklaşır, • Kalp atışları hızlanır, • Kan basıncı artar.

16 Öfkemizi Boşaltmak İyi Midir?
  Öfke nasıl boşaltılır? Öfkenizi nasıl boşaltıyorsunuz?

17 Araştırmalar, kızgınlık duygusunun “boşaltılmasının öfke ve saldırganlığı daha çok arttırdığını ve sorunu çözmek için hiçbir yararı olmadığını göstermektedir.

18 Öfke Kontrolü Öfkeyi doğru ifade etme becerisini kazanmaya “öfke kontrolü” denir. Öfke kontrolünde temel amaç; saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisini kazanmasıdır.

19 Düşünce tarzınızı değiştirmeye çalışın.
Kızgın insanlar düşüncelerini küfrederek, bağırıp çağırarak ifade etme eğilimindedirler.

20 Bu sorularla ilişkili olarak aşağıdaki örneğe bir bakınız.
ÖFKELENDİĞİNİZDE NASIL HİSSEDİYOR VE DAVRANIYORSUNUZ? Bu sorularla ilişkili olarak aşağıdaki örneğe bir bakınız.

21 ÖĞRENCİLER YAŞANAN OLAY DÜŞÜNCE DUYGU ve DAVRANIŞ Ahmet “Cem sırada önüme geçti.” Beni hiçe saydı. Öfke Sinirli tepkiler Sibel Sanıyorum benim sırada olduğumu görmedi. Aldırmama Şenay Cem biraz dalgın; bir problemi olabilir. Konuşma ve durumu anlama

22 Sizce en yapıcı tepkiyi kim verdi?

23 Kızgın olduğunuz zaman genellikle düşünceleriniz gerçeği yansıtmaktan çok, olayların abartılmış ve çarpıtılmış bir şekilde algılandığını yansıtır. Bu tür düşünceleri fark edin ve yerine daha mantıklı olanları yerleştirin.

24  Arkadaşlarınızla ya da çevredeki diğer insanlarla sorun yaşadığınızda onları suçlayarak, yargılayarak ya da eleştirerek sorunu çözemeyiz.

25 Bu tarz yaklaşımlar arkadaşınızı incitmeye ve onun da kızmasına yol açacaktır. Ancak sorunun çözümüne katkıda bulunmayacak, hatta ilişkiyi bozarak zorlaştıracaktır. Kendinize; öfkelenmenin hiçbir şeyi çözmeyeceğini, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olmayacağını, hatta daha da kötü hissedebileceğinizi hatırlatın.

26 Kendini açıkça ortaya koyabilmek demek, kendinize ve karşınızdakine saygılı olabilmek demektir.

27 İfade edilemeyen kızgınlık, intikam alma, zıtlaşma, alay etme, inat gitme gibi davranışlarla kendini belli eder.

28 Kızgınlığı yok edemezsiniz, edebilseniz bile tüm çabalarınıza rağmen sizi kızdıracak olaylar olacaktır. Yaşam her zaman için engellerle, kayıplarla ve diğer insanların onlardan beklemediğimiz davranışlarıyla dolu olacaktır. Bunu değiştiremeseniz de bu olayların etkileme biçimini değiştirebilirsiniz.

29 Karşımızdaki anlamak, onu dinlemek olduğu gibi kabul etmek her zaman için izlememiz gereken yaklaşımlar olmalı. Her insan saygıdeğerdir. Her insan önemlidir. Herkese karşı hoşgörülü olmalıyız. İnsanlara Empatik yaklaşmalıyız.

30 Sözel Şiddet: • Küfür etme, kaba ve çirkin sözler söyleme
• Hakaret etme, küçük düşürme, utandırma, dalga geçme, alay etme, incitme, kızdırma, ağlatma • Rengi, saçı, görünüşü, giysileri, beden ölçüsü ya da bedensel özrüyle alay etme • Aksanı ya da konuşma tarzıyla alay etme • Anne, baba ya da ailesinin özelliklerini alay konusu yapma • Zeka ve öğrenme düzeyiyle alay etme • Hoşa gitmeyen, küçük düşürücü isimler (lakap) takma • Aşağılayıcı bir biçimde gülme

31 Fiziksel Şiddet: • Tekme, tokat, yumruk atma • Sopa ile dövme
• Omuz atma, dirsek vurma, kasıtlı olarak çarpma • Kolunu ya da bacağını bükme • Saç ve kulak çekme, itme, dürtme • Çelme takma, yere düşürme Üzerine bir şeyler fırlatma, zarar verici maddeler atma • Rahatsız etmek amacıyla sürekli olarak gıdıklama • El-kol şakası yaparak rahatsız etme • Oturmak üzereyken altına rahatsız edici bir cisim koyma

32 HAZIRLAYAN :ADEM DOĞAN


"ÖFKEMİ UYGUN YOLLARLA NASIL İFADE EDEBİLİRİM?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları