Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

URGANLI ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "URGANLI ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 URGANLI ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ
YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS)

2 YGS’DE ÖNCE HANGİ SORULARDAN BAŞLANMALI?
Sayısalcılar YGS’de önce hangi dersleri çözmelidir? Bildiğiniz gibi sayısal bölümü mezunları için en önemli ve puan getiren dersler matematik ve fen bilimleridir. Sayısalcılar için iki farklı tavsiyemiz olacak. Birincisi sınavda zaman sıkıntısı yaşayanlar için, ikincisi ise zaman sıkıntısı yaşamayanlar için. Zaman sıkıntısı yaşayanlar için ders çözme sıralaması şu şekilde olabilir:  ‘’Matematik-Fen-Türkçe-Sosyal’’ Bu tavsiyenin sebebi şudur: Zaman sıkıntısı yaşayan birinin kendi alanı ile ilgili olmayan derslerden başlaması, kendi alanındaki yüksek puan getiren soruları kaçırmasına sebep olabilir. Bu durumun yaşanmaması için önce matematik ve fen soruları çözülmeli, zaman kalırsa da Türkçe ve sosyal bilimlere bakılmalıdır.

3 Zaman sıkıntısı yaşamayanlar için soru çözme sıralaması nasıl olmalı?
‘’Matematik-Türkçe-Fen-Sosyal’’ Bu tavsiyenin sebebi: İki sayısal dersin üst üste çözülmesi, beyni gereğinden fazla yorarak performans düşüklüğüne sebep olabilir. Önce matematik soruları çözülerek Türkçe sorularına geçilirse beyin biraz daha rahatlamış olacak ve Fen Bilimlerine daha hazırlıklı bir şekilde başlamış olacaktır. İsteyenler sıralamayı Fen-Türkçe-Matematik-Sosyal şeklinde de yapabilir. Ancak tekrar hatırlatalım ki bu tavsiyemiz zaman sıkıntısı yaşamayanlar içindir. Türkçe çözeyim derken Fen’i kaçıracaksanız Türkçeye hiç bulaşmayın daha iyi.

4 Eşit Ağırlıkçılar YGS’de Önce Hangi Sorulardan Başlamalı?
   TM bölümü öğrencileri yani eşit ağırlıkçılar için soru çözme sırası şu şekilde olabilir: ‘’Türkçe-Matematik-Sosyal-Fen’’    Türkçe soruları, daha doğrusu Türkçe paragraf soruları gerçekten de beyni çok yoran, sınav esnasında çoğu defa insanın uykusunu getiren, mayıştıran sorulardır. Birçok öğrencinin konu ile ilgili söylemi şudur: ‘’Yorgun kafa ile Türkçe paragraf soruları çözülmüyor!’’ İşte önce Türkçe sorularını tavsiye etmemizin sebebi budur. Kafanız henüz yerindeyken, beyniniz henüz dinçken Türkçe sorularını aradan çıkarmanız, size büyük yarar sağlayacaktır. Türkçe sorularını bitirdikten sonra ne kadar yorulmuş olursanız olun, matematik size çok daha eğlenceli görünecektir.

5 Sözelciler İçin YGS Soru Çözme Sıralaması Nasıl Olmalıdır?
‘’Türkçe-Sosyal-Matematik-Fen Bilimleri’’ Yukarıda da belirttiğimiz gibi, sözel bölümü mezunları kesinlikle Türkçe sorularından başlamalıdır. Sözelciler, Türkçe sorularını her ne kadar iyi çözseler de, test bittikten sonra fazlası ile yorgun düşmektedirler. Kimilerine göre, öğrenciler en iyi bildikleri sorulardan başlamalıdır. Ancak ben bu duruma kesinlikle katılmıyorum. Sen istediğin kadar bildiğin dersten başla, eninde sonunda bilmediğin ya da zorlandığın derse geri dönmeyecek misin? Hani derler ya: ‘’Tilkinin dönüp dolaşacağı yer, yine kürkçü dükkanıdır!’’ İşte, siz siz olun önce o uzun paragraf sorularını aradan çıkarın ve rahatlayın. Sosyal soruları da bittikten sonra kalan zamanınızı Matematik dersine ayırmaya çalışın. Bunu yaparken de turlama tekniğini kullanmayı ihmal etmeyin. Önce yapabileceğinizden emin olduğunuz tüm soruları çözün. Uğraşılması gereken sorularla en son uğraşın.

6

7 Puan türlerine göre derslerin ağırlığı şöyle olacak?
YGS-1’de; Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 20, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 40, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 10, Fen’in ağırlıgı yüzde 30 YGS-2’de; Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 20, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 30, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 10, Fen’in ağırlıgı yüzde 40

8 YGS-3’de; Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 40, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 20, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 30, Fen’in ağırlıgı yüzde 10 YGS-4’te; Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 30, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 20, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 40, Fen’in ağırlıgı yüzde 10

9 YGS-5’de; Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 37, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 33, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 20, Fen’in ağırlıgı yüzde 10 YGS-6’da; Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 33, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 37, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 10, Fen’in ağırlıgı yüzde 20 olarak belirlendi.

10 YGS’ de 3 baraj puanı bulunmaktadır
YGS’ de 3 baraj puanı bulunmaktadır. Peki adaylar hangi baraj puanını geçerse hangi haklara sahip olacaktır? TABAN PUAN-1 =140 puan (Birinci baraj puanı): YGS’ de 140 puanı alan adaylar sınavsız geçişle girilen 2 yıllık MYO’ ları dışındaki 2 yıllık Ön Lisans programları ve açık öğretim programlarını tercih etme liselerin resim, müzik, spor vs alanlarından mezun adaylarda kendi alanlarıyla ilgili yetenek sınavlarına girme hakkını elde edeceklerdir. Liselerin FEN, TM, SOSYAL alanlarından mezun olan adaylar yetenek sınavlarına girebilmek için YGS’ den en az 180 ve üstü puan almalıdır. Açık öğretim Fakültesi Açık öğretim Okul Öncesi Öğretmenliği (YGS), Açık öğretim İngilizce Öğretmenliği ( DİL-1)gibi bölümler açık öğretim olmasına rağmen kontenjanlıdır ve YGS, LYS puanı ile girilir.

11 Bunlardan Açık öğretim Okul öncesi Öğretmenliği sadece Kız Meslek lisesi Çocuk Gelişimi alanından mezun olan adayların YGS puanıyla yerleşebildikleri bir bölümdür. Diğer adaylar bu bölümü tercih edememektedir. Açık öğretim İngilizce öğretmenliği bölümüne de Anadolu öğretmen lisesi mezunları ek puanla yerleşerek diğer liselerin İngilizce alanından mezun olanlara göre avantaj elde ederek bu bölümlerin kontenjanlarını doldurmaktadır. 2 yıllık meslek yüksekokullarına Meslek Lisesi öğrencileri sınavsız geçişle yerleştikten sonra onlardan boş kalan kontenjanlara merkezi yerleştirmeden sonra tercihleri arasında bulunuyorsa genel lise yada diğer meslek liselerinin farklı alanlarından mezun olan adaylar alan dışı kırılmış(AOBP 0, 12 ile çarpılmış) YGS puanlarıyla yerleşme şansı bulabilirler

12 TABAN PUAN-2 =180 puan (İkinci baraj puanı): YGS’ de 180 ve üstü puan alan adaylar LYS sınavların dan istediklerine girme hakkına sahiptir. TABAN PUAN-3 =180 puan (Üçüncü baraj puanı): LYS puanı ile öğrenci alan 4, 5 ve 6 yıllık lisans programlarını ve (eski sistemde EA-1, SAY-1 ve SAY-1) yeni sistemde YGS puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakkına sahiptirler. Adaylar 6 YGS puan türü (YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS6) içerisinde kendi alanıyla ilgili olmayan bir puan türünden 180 barajını geçse dahi LYS sınavlarında kendi alanıyla ilgili LYS sınavlarına girme ve kendi alanındaki LYS puanlarıyla girilen yıllık lisans programlarına tercih yapma hakkına sahiptir. Meslek lisesinden mezun bir aday ek puanla ir yere yerleşebilmek için YGS’den en az 180 puan almalıdır.

13 YGS Puanı ile Tercih Edilebilecek Bölümler aşağıdadır.
YGS-1: Bilgisayar, Elektronik Teknolojileri, Harita ve Kadastro, İnşaat Teknolojileri gibi yüksekokul bölümleri YGS-2: Ağız ve diş sağlığı, Kimya Teknolojisi, Maden Teknolojisi, Boya Teknolojisi, Anestezi, Kağıt Teknikerliği

14 YGS-3: Adalet, Basın Yayın, Tıbbi Dokümantasyonluk
YGS-4: Aşçılık, Çocuk Gelişimi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Turizm, Marka İletişimi YGS-5: Basın Yayın, Emlak Yönetimi, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı, Otobüs Şöförlüğü, Restorasyon, Seyahat Hizmetleri YGS-6: Bilgi ve Belge Yönetimi, Bankacılık ve Sigortacılık, Orman İşletmeciliği, Pazarlama ve Perakende, İnsan Kaynakları Yönetimi, Tapu Kadastro

15 MF (SAYISAL) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS LYS-1 LYS-2 Türkçe Sos. Bil Tem.Mat Fen Bil. Mat. Geo. Fiz. Kim. Biy. MF-1 11 5 16 8 26 13 10 6 MF-2 7 12 MF-3 14 15 MF-4 9 22 MF–1 Puan türü: Aktüerya, İstatistik, Matematik, Matematik Öğretmenliği, Matematik Mühendisliği, Astronomi ve Uzay Bilimleri gibi bölümler için kullanılacak. MF–2 Puan türü: Biyoloji, Fizik, Kimya bölümleri, Biyoloji, Fizik Öğretmenlikleri, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Su ürünleri Mühendisliği, Bahçe Bitkileri ve Zootekni gibi bölümler için kullanılacak. MF–3 Puan türü: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi, Odyoloji, Ergoterapi, Dil ve Konuşma Terapi, Gerontoloji , Hemşirelik, Ebelik, Veteriner gibi bölümler için kullanılacak. MF–4 Puan türü: Bilgisayar, Bilgisayar sistemleri, İnşaat, Makine, Çevre, Deniz Ulaştırma, Gıda, Elektrik, Elektronik, Mimarlık, İç Mimarlık, Endüstri, Gemi İnşaatı Mühendislikleri gibi bölümler için kullanılacak.

16 TM (EA) PUAN TÜRLERİ Sos. Bil TM-1 14 5 16 25 10 18 7 TM-2 22 8 TM-3
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS LYS-1 LYS-3 Türkçe Sos. Bil Tem. Mat Fen Bil. Mat. Geo. TD ve Edb. Coğ-1 TM-1 14 5 16 25 10 18 7 TM-2 22 8 TM-3 15 TM–1 Puan türü: İktisat, İşletme, Maliye, ÇEKO, Ekonometri, Bankacılık ve Sigortacılık (Fakülte) Turizm ve Otelcilik (Fakülte), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı gibi bölümler için kullanılacak. TM–2 Puan türü: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Sınıf Öğretmenliği gibi bölümler için kullanılacak. TM–3 Puan türü: Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sosyal Hizmet, Antropoloji, Arkeoloji gibi bölümler için kullanılacak.

17 TS (SÖZEL) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS LYS-3 LYS-4 Türkçe Sos. Bil Tem. Mat Fen Bil. TD ve Edb. Coğ-1 Tar. Coğ-2 Fel.Gr. Ve Din TS-1 13 12 10 5 15 8 7 TS-2 18 11 6 25 TS–1 Puan türü: Coğrafya Öğr, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Radyo ve Televizyon, Halkla İlişkiler, Gazetecilik, Gastronomi ve Mutfak gibi bölümler için kullanılacak. TS–2 Puan türü: Türkçe öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sanat Tarihi, Sümeroloji, Hititoloji, Rekreasyon Yönetimi gibi bölümler için kullanılacak.

18 LYS Puanlarınızla Tercih Edebileceğiniz Bölümler
MF-1: Matematik Öğretmenliği, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Bilgisayar Bilimleri MF-2: Fizik, Kimya, Biyoloji ve Fizik Kimya Biyoloji Öğretmenlikleri MF-3: Tıp, Veterinerlik, Eczacılık, Genetik, Biyomühendislik, Moleküler Biyoloji, Fizyoterapi, Beslenme ve Diyet MF-4: Elektrik Elektronik, Bilgisayar, Orman, Biyomedikal, Uçak, Deri, Orman, Kimya, Tekstil, Bilişim, Uzay ve Havacılık Mühendisliği bölümleri

19 TM-1: İktisat, İşletme, Maliye, Bankacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İnsan Kaynakları Yönetimi TM-2: Hukuk, Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Avrupa Birliği İlişkileri, Sınıf Öğretmenliği TM-3: Antropoloji, Arkeoloji, Çocuk Gelişimi, Sosyoloji, Felsefe, Psikoloji bölümleri ve bunların öğretmenlik bölümleri

20 TS-1: Coğrafya Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Tanıtım ve Medya, Radyo Televizyon, Gazetecilik TS-2: Tarih Öğretmenliği, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe Öğretmenliği, Sanat Tarihi DİL-1: İngilizce, Almanca, Fransızca dili ve edebiyatı bölümleri DİL-2: Batı dilleri ve edebiyatı bölümleri (İtalyanca, İspanyolca, Latince, Portekizce, Çekce, Lehçe vs.) DİL-3: Doğu dilleri ve edebiyatı bölümleri (Çince, Urduca, Arapça, Farsça, Japonca, Korece vs.)


"URGANLI ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları